Meteen naar de inhoud

Beste reistijd Portugal

mei, juni en september

Beste reistijd Portugal

mei, juni en september

Het weer in Portugal

In grote delen van Portugal schijnt gedurende het hele jaar de zon. De maanden met de beste reistijd voor Portugal zijn mei, juni en september. Sowieso zijn het voor- en najaar seizoenen met prachtig weer. Het is dan zonnig en de temperatuur is heerlijk. In de zomer kan het kwik erg hoog oplopen, zeker in het binnenland. Op Madeira en de Azoren is het juist heerlijk weer in juli en augustus.

Beste reistijd Portugal - weer per maand

Toptip

Ben je een visliefhebber? Dan moet je in Portugal zeker een bacalhau (stokvis) gerecht proberen. De Portugezen hebben honderden bacalhau recepten en de meest bekende hiervan zijn bacalhau à brás en bacalhau com natas.

Algarve kust

Algarve

De Algarve kent een heerlijk Mediterraan klimaat. Zelfs tijdens de winter is het hier nog gemiddeld 16 graden en laat de zon zich veelvuldig zien. Niet verwonderlijk dus dat veel mensen het zuiden van Portugal als winterzon bestemming zien. Het beste weer voor een bezoek aan Albufeira, Tavira, Lagos of een van de andere prachtige dorpjes in de Algarve vind je in het voor- of najaar. Wat ons betreft zijn april, mei, juni, september en oktober de maanden met de beste reistijd voor de Algarve. In deze maanden is het aangenaam warm en heerlijk zonnig. In de zomer loopt de temperatuur in de Algarve op tot rond de 30 graden. Overdag kan het dan erg heet zijn. Toch is er eigenlijk geen periode met heel slecht weer voor een vakantie naar Zuid-Portugal. Kijk eens op Sunweb.nl voor een uitgebreid aanbod in de Algarve.

Lissabon en omgeving

De beste reistijd voor een stedentrip naar Lissabon? Het mooiste weer vind je in mei, juni en september. Er valt dan vrijwel geen neerslag en de temperatuur is, met gemiddeld zo’n 25 graden, heerlijk. In de zomer kan het wat warm worden overdag, met temperaturen tegen de 30 graden. Vanwege de ligging aan de Atlantische Oceaan staat er meestal een licht briesje wat het al snel aangenaam maakt. Overigens zijn de weersomstandigheden in Lissabon in elk jaargetijde wel goed. Het regent weliswaar wat meer van november t/m februari maar ook in die periode schijnt de zon veelvuldig. Ook voor een uitstapje naar de sprookjesstad Sintra, het vissersstadje Cascais of de rotsachtige kust van Cabo da Roca is het in elk jaargetijde goed weer. Wil je het optimale halen uit je bezoek aan de prachtige hoofdstad van Portugal? Kijk dan eens op bajabikes.eu voor leuke fiets- of wandeltours, bijvoorbeeld langs de Taag of door de wijken Belém of Alfama.

Padrão dos Descobrimentos Lissabon

Wist je dat...

Het nationale gebakje, pastéis de nata, ontstaan is doordat de monniken veel eigeel over hadden na het gebruiken van eiwitten als stijfsel voor hun gewaden?

Zonsondergang Bom jesus do monte Braga

Noord-Portugal

Het is in grote delen van Portugal het hele jaar door zonnig, maar dat geldt niet voor het noorden. Van eind oktober t/m begin april valt er in Porto en omgeving een behoorlijke hoeveelheid neerslag. Een bezoek aan Porto, Fátima of de universiteitsstad Coimbra plan je dan ook het beste tussen eind april en begin oktober. De maanden met de beste reistijd voor Porto en omgeving zijn van juli t/m september. In deze periode valt er niet zo veel regen en de temperatuur in het noorden van Portugal ligt vaak net wat lager dan in het zuiden van het land. Overigens kan het ook in Noord-Portugal in juli en augustus vrij warm worden. Deze regio wordt over het algemeen wat minder druk bezocht dan de Algarve of Lissabon. Plaatsjes als Guimarães, Braga, Barcelos en Lamego zijn echter meer dan de moeite waard. Kijk eens op YourWay2GO.nl voor rondreizen met nog meer hoogtepunten van Noord-Portugal.

Alentejo

Voor een bezoek aan het authentieke Portugal kun je het beste een bezoek brengen aan de Alentejo. In stadjes als Estremoz, Évora of Monsaraz lijkt het alsof de tijd even stil heeft gestaan. Deze prachtige regio bezoek je het beste in het voor- of najaar. Vooral in de maanden mei, juni en september is het prachtig weer. In juli en augustus kan het, zeker in het binnenland, erg warm worden. Temperaturen van 35 graden of meer zijn dan geen uitzondering. In de winter kan het in de Alentejo wat frisser worden dan in andere delen van Portugal. Toch zakt de temperatuur overdag vaak niet onder de 10 graden. Bovendien laat de zon zich dan regelmatig zien, dus een bezoek in dit jaargetijde is zeker ook mogelijk. Hou er wel rekening mee dat er ook af en toe een bui kan vallen, met name tussen oktober en april.

dorpje Alentejo
Madeira Aloe Vera

Madeira

Voor een bezoek aan het zonovergoten Madeira is eigenlijk elk jaargetijde wel geschikt. De meeste neerslag op Madeira valt in de winter, maar de hoeveelheid is over het algemeen beperkt. De droogste periode is van mei t/m september en dit zijn dan ook de maanden met de beste reistijd voor een bezoek aan Funchal en omgeving. In deze periode kun je ook prima dolfijnen en walvissen spotten. Hou er wel rekening mee dat de wind altijd een rol kan spelen op Madeira. Als de wind uit het oosten komt en de warmte van de Sahara meeneemt kan de temperatuur namelijk flink oplopen. Toch is de temperatuur over het algemeen erg aangenaam met waarden tussen de 15 (januari) en 23 (augustus) graden. Ideale omstandigheden voor wandelaars om bijvoorbeeld de vulkanische meren bij Porto Moniz te bezoeken. Kijk eens op Sunweb.nl voor meer tips en een ruim aanbod aan vakanties naar Madeira.

Azoren

De beste reistijd voor een vakantie naar de Azoren is in juni, juli of augustus. Alhoewel er in veel maanden een behoorlijke hoeveelheid neerslag valt op deze eilandengroep is het in de zomer vrij droog. Bovendien wordt het hier niet zo warm als op het vasteland van Portugal. Zo ligt de gemiddelde temperatuur in augustus op 25 graden. Ook de maanden april, mei en september lenen zich nog prima voor een vakantie eilandhoppen naar bijvoorbeeld São Miguel, Faial, Corvo, of Flores (kijk eens op TUI.nl). Tussen oktober en maart is het onstuimig, nat weer op de Azoren. In deze periode kan het flink stormen en de veerboten varen vaak minder tussen de verschillende eilanden.

Waterval Azoren

Feestdagen

Per maand noemen wij naast de nationale feestdagen ook enkele interessante evenementen. Voor een uitgebreider overzicht kijk je op Visitportugal.com.

Nieuwjaarsdag (jaarlijks op 1 januari).
Pasen: Goede Vrijdag en Paaszondag (jaarlijks in maart of april).
Dia da Liberdade (jaarlijks op 25 april).
Dia do Trabalhador ofwel Dag van de arbeid (jaarlijks op 1 mei).
Dia de Portugal (jaarlijks op 10 juni).
Dia da Região Autónoma dos Açores (jaarlijks op Pinksterzondag).
Corpo do Deus ofwel Corpus Christi (jaarlijks de tweede donderdag na Pinksteren).
Dia de Madeira (jaarlijks op 1 juli).
Assunção de Nossa Senhora (jaarlijks op 15 augustus).
Implantação da República (jaarlijks op 5 oktober).
Todos os Santos (jaarlijks op 1 november).
Restauração da Independência (jaarlijks op 1 december).
Imaculada Conceição (jaarlijks op 8 december).
Kerstmis (jaarlijks op 25 december).

Benieuwd naar het Portugese weer in een specifieke maand?

Benieuwd naar het weer in andere landen?

Bekijk onze bestemmingen in Afrika

Bekijk onze bestemmingen in Azië

Bekijk onze bestemmingen in Europa

Bekijk onze bestemmingen in
Midden-Amerika

Bekijk onze bestemmingen in het Midden-Oosten

Bekijk onze bestemmingen in
Noord-Amerika

Bekijk onze bestemmingen in Oceanië

Bekijk onze bestemmingen in
Zuid-Amerika