Weer Portugal
april

Weer Portugal april

Portugal banner pasteis de nata
overzicht weer Portugal april
map weer Portugal april

Portugal: het weer in aprilPortugese flora

De winter is weer achter de rug met de komst van april. Eigenlijk is het in heel Portugal mooi weer in april. Vooral de Algarve kent al uitstekende weersomstandigheden voor een heerlijke, zonnige vakantie. Maar ook voor een stedentrip naar Lissabon of Porto zit je in april al goed. Zelfs op de Azoren, waar het de afgelopen maanden erg regenachtig weer was, is het in april weer mooi weer. Genoeg reden dus om een heerlijke vakantie naar het land van de Fado uit te zoeken (kijk eens op Kras.nl voor een uitgebreid aanbod).
Kust Algarve

Algarve

De lente is in volle gang in april in de Algarve. Op sommige dagen zal het zelfs aanvoelen alsof het zomer is als je door de straten van Albufeira, Tavira of Lagos struint. De gemiddelde temperatuur schommelt rond de 20 graden, maar dagen met een temperatuur van 25 graden zijn zeker al mogelijk. Ook de nachten worden voelbaar minder koud, alhoewel een trui ook in april nog nodig zal zijn. Veel regen valt er niet, maar ook in april kun je in een regenbui terechtkomen. Vaak zijn dit pittige buien die niet lang aanhouden. De zomerse omstandigheden zorgen ervoor dat er weer meer leven is in vergelijking met de afgelopen maanden. Reisaanbieders (zoals D-reizen) hebben vaak scherp geprijsde deals naar de Algarve in dit jaargetijde.

Lissabon en omgeving

Met een kleine 20 graden Celsius en veel zon is het goed weer in Lissabon in april. Hou er wel rekening mee dat er altijd een regenbui kan vallen in dit jaargetijde. Over het algemeen zijn dit echter hevige, maar korte buien. Het overgrote deel van de dagen is het prachtig, zonnig weer in de hoofdstad van Portugal. Maak in het zonnetje zeker eens een wandeling langs de Taag of door de wijken Alfama of Belém in april. Kijk zeker eens op TUI.nl als je het meeste uit een stedentrip naar Lissabon wilt halen. Overigens zijn er in de buurt van Lissabon ook prachtige plaatsjes om te bezoeken. Wat te denken van het sprookjesachtige Sintra, waar het vol staat met kastelen en paleizen. Je kunt Sintra gemakkelijk als dagtrip bezoeken, met de trein vanuit Lissabon.
Ponte 25 de Abril Lissabon
Lamego Portugal

Noord-Portugal

April is volgens locals een van de beste maanden voor een bezoek aan Porto en omgeving. De dagen worden langer, de temperatuur aangenamer en het is nog niet te druk met toeristen. Toch dien je ook in april, en eigenlijk heel het jaar, rekening te houden met een regenbui in Noord-Portugal zo nu en dan. Ook als je met kinderen deze regio wilt ontdekken is april een goede maand. De temperatuur schommelt rond de 18 graden, dus het is nog niet te heet. Wel zo prettig als je bijvoorbeeld de trappen van Bom Jesus do Monte in Braga gaat beklimmen.

Alentejo

Een bezoek aan de Alentejo in de lente is een absolute aanrader voor iederen die Portugal echt wil ontdekken. De temperatuur komt in april in dit gedeelte van Portugal net onder de 20 graden uit. Alhoewel het af en toe nog wel kan regenen is het overwegend droog in april. De dagen worden weer langer en de zon laat zich weer vaker zien. Onder een strakblauwe hemel zien plaatsjes als Marvão, Monsaraz of Estremoz er nog mooier uit. Ook een bezoek aan de Unesco World Heritage stad Évora is zeer de moeite waard in april. Het is deze maand nog niet zo druk met toeristen en hotelkamers zijn daarom vaak goedkoper dan tijdens de zomermaanden (kijk eens op Kras.nl voor goede deals in de Alentejo in april).
Markt Estremoz
Vissersboot Madeira

Madeira

Met de komst van april breekt misschien wel de periode aan met het beste weer voor Madeira. De temperaturen lopen langzaam maar zeker wat meer op. Reken op een gemiddelde temperatuur rond de 16 graden. Zeker het eind van de maand april ziet veel dagen met een hogere temperatuur van 20 graden of meer. In vergelijking met de winter is het bovendien een stuk droger, alhoewel er altijd nog een regenbui kan vallen. Het eiland staat in bloei, dus wandelaars komen deze maand zeker aan hun trekken. Wat te denken van een bezoek aan Eira do Serrado, waar het uitzicht op de bergen en de vallei prachtig is in dit jaargetijde. Bovendien zijn de prijzen voor een vakantie naar Madeira in april over het algemeen nog redelijk. Kijk eens bij Sunweb of TUI voor mooie deals in april.

Azoren

Bereid je voor op veel wisselingen in het weertype als je in april naar de Azoren wilt. Net op het moment dat je denkt dat het wel heel hard regent, breekt zomaar de zon weer door en is de hemel binnen 5 minuten strakblauw. Met de komst van april valt trouwens goed te merken dat het voorjaar is. De hoeveelheid regen is een stuk minder in vergelijking met de voorbije wintermaanden. De temperatuur kruipt langzaam richting de 20 graden en het zonnetje laat zich steeds wat vaker en langer zien. Een bezoek aan São Miguel, Faial of een van de andere prachtige eilanden van de Azoren is in april dan ook zeker weer goed te doen. Als je geluk hebt kun je de baleinwalvis aanschouwen, die in april vaak op migratie is met de Azoren als tussenstop.
Natuur Azoren

Toptip

Bezoek in het noorden van Portugal het relatief onontdekte plaatje Lamego, met het prachtige Nossa Senhora dos Remédios.

Feestdagen in Portugal

icoon festiviteiten  Goede vrijdag (10 april 2020).
Op deze dag worden processies gehouden.
icoon festiviteiten  Pasen (12 april 2020).
icoon festiviteiten  Paasmaandag (13 april 2020).
Officieel geen vrije dag in het hele land, maar in sommige regio’s wel. Het is vaak een dag die gevierd wordt met een lunch voor de hele familie.
icoon festiviteiten  Dia da Liberdade (jaarlijks op 25 april).
Portugezen door het hele land vieren de Anjerrevolutie die begon op 25 april 1974 en die zorgde voor het einde van de dictatuur. Door het land heen kom je parades tegen. Veel winkels zijn op deze dag gewoon geopend.

Wist je dat...

De stad Coimbra, gelegen in Noord-Portugal, een van de oudste universiteiten van Europa heeft? De universiteit werd geopend in 1290.

SNP Wandelvakanties

Benieuwd naar het weer in de omliggende maanden?

 

MaartPortugalMei