Meteen naar de inhoud

Beste reistijd Oman

november tot en met maart

Beste reistijd Oman

november tot en met maart

De beste reistijd voor Oman

Oman heeft op de meeste plaatsen een tropisch woestijnklimaat, met hoge temperaturen en weinig regenval. Over het algemeen kan Oman het hele jaar door bezocht worden. Echter, tussen april en september lopen de temperaturen in grote delen van het land erg hoog op (tot boven de 40 graden). Gelukkig kun je in de omgeving van Salalah en in het Hadjargebergte in deze periode wat minder extreme temperaturen verwachten.
De beste reistijd voor heel Oman is dan ook tijdens de wintermaanden, van november tot en met maart. Gedurende deze periode zijn de temperaturen aangenaam mild, variërend van 20 tot 30 graden, met koelere avonden. Kortom, een ideale tijd om een reis te maken door Oman om de betoverende woestijnen, de adembenemende bergen en de prachtige kustlijn te ontdekken. Bovendien is dit het seizoen om te gaan wildkamperen in Oman. Lees hier alles over in ons artikel Kamperen in Oman.

Beste reistijd Oman - weer per maand

Toptip

Huur een 4x4 auto als je op reis gaat naar Oman! Daarmee kun je de echte natuurpracht van het land ontdekken.

Beste reistijd Oman - Jibreen fort buitenkant

Beste reistijd in Muscat en Noord-Oman

De beste reistijd voor het noorden van Oman ligt tussen november en maart. Het weer in Muscat en omgeving is namelijk zonnig en aangenaam in de winter, met een gemiddelde dagtemperatuur tussen de 25 en 30 graden. De hoeveelheid neerslag in deze regio is beperkt, maar de kustgebieden ontvangen iets meer regen dan het binnenland. De meeste neerslag valt in de wintermaanden, hoewel je zelfs dan vooral droge dagen kunt verwachten tijdens je reis naar Oman. Aan de noordkust van Oman in de omgeving van Muscat, zijn de zomers heet en vochtig, met temperaturen die kunnen oplopen tot ruim boven de 40 graden. Je kunt overigens het hele jaar door zwemmen in de Golf van Oman.

Beste reistijd in het Hadjargebergte

Het Hadjargebergte in Oman heeft een aangenaam bergklimaat. In tegenstelling tot grote delen van Oman zijn de temperaturen in de bergen een stuk prettiger in de zomer. Meestal liggen de dagtemperaturen rond de 30 graden en in de nacht koelt het af tot zo’n 21 graden.
In de winter daarentegen kunnen de temperaturen flink dalen. Het kan zelfs echt koud worden, vooral 's nachts, met temperaturen onder de 10 graden. Ook komt het weleens voor dat het kwik onder nul komt 's nachts. Neerslag is in de bergen van Oman wel iets vaker voorkomend dan in de woestijn of de kustgebieden, met enkele regenbuien gedurende het jaar. Toch is de beste reistijd voor het Hadjargebergte wel tussen oktober en maart, omdat je in deze periode namelijk koel en droog weer hebt, wat natuurlijk ideaal is voor wandelingen op Jebel Shams en Jebel Akhdar.

Beste reistijd Oman - Hadjar gebergte

Wist je dat...

Oman een ontzettend gevarieerd landschap heeft? Variërend van woestijnen tot groene oases, bergen en prachtige kustlijnen. Veel mensen denken onterecht dat het land alleen bestaat uit woestijn.

Beste reistijd Oman - kudde kamelen

Beste reistijd in de woestijngebieden van Oman (o.a. Wahiba Sands)

De beste reistijd voor de woestijn van Oman, waaronder de Wahiba Sands, loopt van november tot en met februari. De woestijngebieden van Oman, hebben een typisch woestijnklimaat. De zomers hier zijn dan ook extreem heet, met temperaturen die gemakkelijk kunnen oplopen tot boven de 40 graden Celsius. De winters daarentegen zijn over het algemeen mild, maar ook dan kan het in de zon nog aardig warm worden overdag. ’s Nachts kunnen de temperaturen echter aanzienlijk dalen. Als je dus tijdens je reis door Oman in de winter in de woestijn wilt verblijven, dan heb je wel warmere kleding nodig. Daarentegen is neerslag in de woestijn zeer zeldzaam en bovendien valt deze voornamelijk in de wintermaanden. Je hoeft hier dan ook weinig rekening mee te houden als je in deze periode naar Oman reist.

Beste reistijd Zuid-Oman (omgeving Salalah)

Het zuiden van Oman kent een geheel ander klimaat dan de rest van het land. De temperaturen in Salalah en omstreken lopen het hele jaar op tot een gemiddelde temperatuur tussen de 27 en 33 graden Celsius overdag. Het wordt dus veel minder warm dan in de rest van Oman. Dit gebied heeft bovendien een moessonseizoen (Khareef) in de zomermaanden, wat betekent dat er van juli tot september veel meer regen valt dan in de rest van het jaar. Daarnaast kun je in deze periode mist, een hoge luchtvochtigheid en een lagere temperatuur verwachten. Doordat het rondom Salalah aanzienlijk meer regent dan in andere delen van Oman, zijn de landschappen hier ook een stuk groener. Verder zijn de condities in deze regio ideaal om tropisch fruit te kweken, waardoor je dit hier het hele jaar door kunt krijgen.
De beste reistijd voor Salalah en de rest van Zuid-Oman is wat ons betreft tussen september en februari. De temperatuur is dan aangenaam en er valt vrijwel geen regen. Mocht je echter net als de Omani’s graag lagere temperaturen ervaren, dan reis je het beste in de zomermaanden. Dit is dan ook het hoogseizoen voor Salalah en omgeving.

Beste reistijd Oman - rotsstrand bij Miji

auto huren

Feestdagen

Oman is een Islamitisch land en heeft daarom ook vele Islamitische feestdagen. Deze zijn gebaseerd op de maankalender en daarom vallen ze ieder jaar op een andere datum. Data hiervan kun je checken op Publicholidays.me. Echter, het feest begint vaak al bij zonsondergang op de avond vóór de vermelde datum. Daarnaast is het goed om te weten dat er veel gesloten is op de nationale en Islamitische feestdagen.

Nationale feestdagen:
Troonbestijging van Sultan Haitham bin Tarik (jaarlijks op 11 januari).

Nationale Dag (jaarlijks op 18 november)

Belangrijke islamitische feestdagen:
Isra'a Wal Mi'raj (hemelvaart van profeet Mohammed).
Ramadan (vastenperiode).
Eid-Al-Fitr (het Suikerfeest).
Eid al-Adha (het Offerfeest).
Muharram (islamitisch Nieuwjaar).
Mawlid an-Nabi (geboortedag van de profeet Mohammed).

Benieuwd naar het weer in Oman in een specifieke maand?

Benieuwd naar het weer in andere landen?

Bekijk onze bestemmingen in Afrika

Bekijk onze bestemmingen in Azië

Bekijk onze bestemmingen in Europa

Bekijk onze bestemmingen in
Midden-Amerika

Bekijk onze bestemmingen in het Midden-Oosten

Bekijk onze bestemmingen in
Noord-Amerika

Bekijk onze bestemmingen in Oceanië

Bekijk onze bestemmingen in
Zuid-Amerika

Tenzing Travel

Tenzing Travel - Oman