Meteen naar de inhoud

Beste reistijd Portugal

mei, juni en september

Beste reistijd Portugal

mei, juni en september

Het weer in Portugal

In grote delen van Portugal schijnt gedurende het hele jaar de zon, maar de maanden met de beste reistijd voor Portugal zijn mei, juni en september. Sowieso zijn het voor- en najaar seizoenen met prachtig weer. Het is dan namelijk zonnig en de temperatuur is heerlijk. In de zomer kan het kwik echter erg hoog oplopen, zeker in het binnenland. Daarentegen is het op Madeira en de Azoren juist heerlijk weer in juli en augustus.

Beste reistijd Portugal - weer per maand

Toptip

Ben je een visliefhebber? Dan moet je in Portugal zeker een bacalhau (stokvis) gerecht proberen. De Portugezen hebben namelijk honderden bacalhau recepten en verschillende hiervan zijn te proeven in de restaurants verspreid over Portugal. De meest bekende bacalhau gerechten zijn bacalhau à brás en bacalhau com natas.

De beste reistijd voor alle regio's van Portugal

Wil je verder lezen over de beste reistijd in een van de regio's van Portugal, op het vasteland of een van de eilanden? Lees hieronder meer over het weer in de Algarve, Lissabon, Noord-Portugal, Alentejo, of op Madeira of de Azoren, zodat jij de meeste kans hebt op mooi weer tijdens je vakantie.

Authentieke vakanties naar Portugal

Authentieke vakanties naar Portugal

Algarve kust

Beste reistijd Algarve

De Algarve kent een heerlijk Mediterraan klimaat. Zelfs tijdens de winter is het hier nog gemiddeld 16 graden en laat de zon zich veelvuldig zien. Niet verwonderlijk dus dat veel mensen het zuiden van Portugal als winterzon bestemming zien. Het beste weer voor een bezoek aan Albufeira, Tavira, Lagos of een van de andere prachtige dorpjes in de Algarve vind je in het voor- of najaar. Wat ons betreft zijn april, mei, juni, september en oktober qua weer de maanden met de beste reistijd voor de Algarve. Het is dan namelijk aangenaam warm en heerlijk zonnig. In de zomer loopt de temperatuur in de Algarve op tot rond de 30 graden en overdag kan het dan erg heet zijn. Toch is er eigenlijk geen periode met heel slecht weer voor een vakantie naar Zuid-Portugal. Kijk eens op Sunweb.nl voor een uitgebreid reisaanbod in de Algarve.

Beste reistijd Lissabon en omgeving

Wil je weten wat de beste reistijd is voor een stedentrip naar Lissabon, de hoofdstad van Portugal? Het mooiste weer in Lissabon vind je in mei, juni en september. Er valt dan vrijwel geen neerslag en bovendien is de temperatuur, met gemiddeld 25 graden, heerlijk. In de zomer kan het vrij warm worden overdag, met temperaturen tegen de 30 graden. Vanwege de ligging aan de Atlantische Oceaan staat er echter meestal een licht briesje wat het al snel aangenaam maakt.
Overigens is het weer in Lissabon in elk jaargetijde wel goed. Het regent weliswaar wat meer van november t/m februari, maar zelfs in die periode schijnt de zon veelvuldig. Ook voor een uitstapje naar sprookjesstad Sintra, vissersstadje Cascais of Cabo da Roca is het in elk jaargetijde goed weer. Wil je het optimale halen uit je bezoek aan de prachtige hoofdstad van Portugal? Kijk dan eens op bajabikes.eu voor leuke fiets- of wandeltours, bijvoorbeeld langs de Taag of door de wijken Belém of Alfama.

Padrão dos Descobrimentos Lissabon

Wist je dat...

Het nationale gebakje, pastéis de nata, ontstaan is doordat de monniken veel eigeel over hadden na het gebruiken van eiwitten als stijfsel voor hun gewaden?

Zonsondergang Bom jesus do monte Braga

Beste reistijd Noord-Portugal

Je kunt in grote delen van Portugal het hele jaar door zonnig weer verwachten, maar dat geldt niet voor het noorden. Van eind oktober t/m begin april valt er in Porto en omgeving vrij veel neerslag. Een bezoek aan Porto, Fátima of Coimbra plan je dan ook het beste tussen eind april en begin oktober. De maanden met de beste reistijd voor Porto en de rest van Noord-Portugal zijn van juli t/m september. In deze periode valt er minder regen en de temperatuur in het noorden van Portugal is vaak aangenamer dan in het zuiden van het land. Toch kan het ook in Noord-Portugal in juli en augustus vrij warm worden.
Deze regio wordt over het algemeen minder druk bezocht dan de Algarve of Lissabon. Plaatsjes als Guimarães, Braga, Barcelos en Lamego zijn echter zeer de moeite waard. Hebben wij je nieuwsgierig gemaakt? Huur dan goedkoop een auto bij Easyterra en maak een prachtige rondreis door Noord-Portugal.

Beste reistijd Alentejo

Wil je graag het authentieke Portugal ontdekken, dan kun je het beste afreizen naar de Alentejo. In stadjes als Estremoz, Évora of Monsaraz lijkt het alsof de tijd even stil heeft gestaan. Deze prachtige regio bezoek je het beste in het voor- of najaar. Vooral in de maanden mei, juni en september is het heerlijk weer. In juli en augustus kan het, zeker in het binnenland, erg warm worden. Temperaturen van 35 graden of meer zijn dan geen uitzondering. In de winter kan het in de Alentejo echter wat frisser weer worden dan in andere delen van Portugal. Toch zakt de temperatuur overdag vaak niet onder de 10 graden. Bovendien laat de zon zich dan regelmatig zien, dus een vakantie naar de Alentejo in dit jaargetijde is zeker ook mogelijk. Hou er wel rekening mee dat er af en toe een bui kan vallen, met name tussen oktober en april.

dorpje Alentejo

Madeira Aloe Vera

Beste reistijd Madeira

Voor een vakantie naar het zonovergoten Madeira is eigenlijk elk jaargetijde geschikt. De meeste neerslag op Madeira valt in de winter, maar de hoeveelheid blijft meestal beperkt. De droogste periode is van mei t/m september en dit zijn dan ook de maanden met de beste reistijd voor reis naar Madeira. In deze tijd van het jaar kun je bovendien dolfijnen en walvissen spotten. Hou er wel rekening mee dat de wind altijd een rol kan spelen in het weer op Madeira. Als de wind bijvoorbeeld uit het oosten komt en de warmte van de Sahara meeneemt, kan het kwik flink oplopen. Toch is de temperatuur meestal erg aangenaam met waarden tussen de 15 (januari) en 23 (augustus) graden. Ideale omstandigheden dus voor wandelaars om de vulkanische meren bij Porto Moniz te bezoeken en om lekker door Funchal te dwalen. Kijk op Sunweb.nl voor een ruim aanbod aan vakanties naar Madeira.

auto huren

Auto Huren bij easyterra

Beste reistijd Azoren

De beste reistijd voor een vakantie naar de Portugese eilandengroep de Azoren is in juni, juli of augustus. Alhoewel er in veel maanden een behoorlijke hoeveelheid neerslag valt op deze eilandengroep is het in de zomer vrij droog. Bovendien wordt het hier niet zo warm als op het vasteland van Portugal. Zo ligt de gemiddelde temperatuur in augustus op 25 graden. Ook de maanden april, mei en september lenen zich nog prima voor een vakantie eilandhoppen naar bijvoorbeeld São Miguel, Faial, Corvo, of Flores (kijk eens op TUI.nl). Tussen oktober en maart is het daarentegen onstuimig, nat weer op de Azoren. In deze periode kan het flink stormen en de veerboten varen dan ook vaak minder tussen de verschillende eilanden.

Waterval Azoren

Feestdagen

Per maand noemen wij naast de nationale feestdagen ook enkele interessante evenementen. Voor een uitgebreider overzicht kijk je op Visitportugal.com.

Nieuwjaarsdag (jaarlijks op 1 januari).
Pasen: Goede Vrijdag en Paaszondag (jaarlijks in maart of april).
Dia da Liberdade (jaarlijks op 25 april).
Dag van de arbeid ofwel Dia do Trabalhador (jaarlijks op 1 mei).
Dia de Portugal (jaarlijks op 10 juni).
Dia da Região Autónoma dos Açores (jaarlijks op Pinksterzondag).
Corpo do Deus ofwel Corpus Christi (jaarlijks de tweede donderdag na Pinksteren).
Dia de Madeira (jaarlijks op 1 juli).
Assunção de Nossa Senhora (jaarlijks op 15 augustus).
Implantação da República (jaarlijks op 5 oktober).
Todos os Santos (jaarlijks op 1 november).
Restauração da Independência (jaarlijks op 1 december).
Imaculada Conceição (jaarlijks op 8 december).
Kerstmis (jaarlijks op 25 december).

Benieuwd naar het Portugese weer in een specifieke maand?

Benieuwd naar het weer in andere landen?

Bekijk onze bestemmingen in Afrika

Bekijk onze bestemmingen in Azië

Bekijk onze bestemmingen in Europa

Bekijk onze bestemmingen in
Midden-Amerika

Bekijk onze bestemmingen in het Midden-Oosten

Bekijk onze bestemmingen in
Noord-Amerika

Bekijk onze bestemmingen in Oceanië

Bekijk onze bestemmingen in
Zuid-Amerika