Meteen naar de inhoud

Beste reistijd Spanje - Canarische Eilanden

april, mei, juni, september en oktober

Beste reistijd Spanje - Canarische Eilanden

april, mei, juni, september en oktober

De beste reistijd voor de Canarische Eilanden

De Canarische Eilanden zijn het hele jaar door een aantrekkelijke vakantiebestemming vanwege het milde klimaat en de geringe hoeveelheid neerslag. Over het algemeen is de beste reisperiode voor de Canarische Eilanden het voorjaar en najaar, ofwel maart tot en met juni en september / oktober, wanneer de temperaturen heerlijk zijn en er weinig kans is op neerslag. Ook is het dan een stuk rustiger op de eilanden.
Elk eiland heeft echter een ander klimaat. Zo zijn over het algemeen de oostelijke eilanden wat warmer dan de westelijke eilanden. Op de vraag welk Canarisch eiland het warmst is, is het antwoord Fuerteventura. Dit eiland heeft namelijk de hoogste gemiddelde temperatuur en de meeste zonuren van alle Canarische Eilanden. Samen met Lanzarote ziet Fuerteventura ook de minste regenval. Daarentegen zien La Palma, La Gomera en El Hierro relatief meer neerslag en hier is het ook vaak wat koeler.
Door deze klimaatverschillen hangt de beste reistijd voor de Canarische Eilanden toch ook wel af van je eigen wensen. Ga je bijvoorbeeld voor een zonvakantie, dan kun je vrijwel het hele jaar terecht op Fuerteventura, Lanzarote, Gran Canaria en Tenerife. Ben je meer op zoek naar een actieve vakantie, dan kun je beter buiten de zomermaanden reizen of kiezen voor de koelere eilanden La Gomera of La Palma. Op Tipsopreis.nl kun je bekijken welk Canarische Eiland het beste bij jouw reiswensen past.
Behalve het verschil in klimaat tussen de eilanden zijn er ook microklimaten op de eilanden, waardoor het noorden vaak minder zonnig en koeler is dan het zuiden. Het is dan ook goed om hier rekening mee te houden tijdens het plannen van je vakantie.

Beste reistijd Canarische Eilanden - weer per maand

Toptip

Ga op vakantie naar een van de minder bezochte Canarische Eilanden. De natuur op La Gomera en La Palma bijvoorbeeld is echt prachtig en zeker geschikt voor mooie wandelingen. SNP is gespecialiseerd in actieve reizen en biedt ook fantastische wandelreizen naar deze eilanden aan.

De beste reistijd voor de 7 grootste Canarische Eilanden

Wil je verder lezen over de beste reistijd op één van de Canarische Eilanden? Ook hier helpen we je bij. Lees hieronder meer over het weer op Tenerife, Gran Canaria, Lanzarote, Fuerteventura, La Palma, La Gomera en El Hierro, zodat jij de meeste kans hebt op mooi weer tijdens je vakantie.

Beste reistijd Canarische Eilanden - Boca Tauce Tenerife

Beste reistijd Tenerife

De beste reistijd voor Tenerife, het grootste eiland van de Canarische Eilanden, valt in de maanden mei, juni, september en oktober. Hoewel het eiland het hele jaar door aangename temperaturen heeft, is er wel een duidelijk verschil per regio. Door de invloed van vulkaan El Teide, hebben het noorden en zuiden van Tenerife hun eigen microklimaat, met bijvoorbeeld verschillen in temperatuur, neerslag en zonuren.
Ben je op zoek naar een strandvakantie? Dan biedt Zuid-Tenerife je het hele jaar door deze mogelijkheid. Er valt hier nauwelijks regen en de zon is vaak te zien, ook in de winter. Vooral juni en eind september/oktober zijn aanraders voor deze regio, omdat het weer dan goed is, maar de echte hitte verdwenen is en het bovendien nog wat rustiger is dan in juli en augustus. Het meer traditionele en minder druk bezochte noorden van Tenerife heeft in tegenstelling tot het zuiden minder zonuren en de temperatuur ligt lager. In de wintermaanden valt hier bovendien wat vaker regen. Dit zorgt dan wel voor een groene omgeving, waardoor met name wandelaars naar deze regio trekken. De beste maanden voor een vakantie naar Noord-Tenerife zijn mei, juni en oktober.

Beste reistijd Gran Canaria

De temperatuur op Gran Canaria is een van de meest stabiele in heel Europa en het weer is dan ook eigenlijk het hele jaar door goed te noemen. Niet voor niks is Gran Canaria zo’n populaire vakantiebestemming. De droogste en zonnigste periode loopt van mei tot en met oktober. Het kwik loopt in juli en augustus vrij hoog op en het is dan erg druk op de stranden. Om deze reden valt wat ons betreft de beste reistijd van Gran Canaria, een van de populairste Canarische Eilanden, in mei, juni, september en oktober. Het is dan aangenaam warm weer, ideaal om de prachtige stranden van Gran Canaria te bezoeken. Daarnaast kun je in deze periode ook nog wat van het eiland zien, zoals Roque Nublo of het plaatsje Teror, zonder dat het te warm is. Kijk eens op Sunweb.nl voor goede vakantieaanbiedingen in deze periode.
In Gran Canaria kan het eigenlijk het hele jaar door redelijk waaien aan de noordkant van het eiland. Door de bergen wordt het zuidelijke deel beschermd van de wind en hierdoor is het daar ook vaak warmer. Wanneer de wind vanuit de Sahara waait, dan zit er veel zand in de lucht. Mocht je dit treffen tijdens je vakantie op Gran Canaria, weet dan dat de westkant van het eiland hier minder last van heeft.

Palmbomen Gran Canaria - Beste reistijd Canarische Eilanden

Wist je dat...

Naast de bekende Canarische Eilanden: Tenerife, Gran Canaria, Lanzarote, Fuerteventura, La Gomera, La Palma en El Hierro, er nog meer eilanden tot deze eilandengroep behoren? La Graciosa is er een van, maar daarnaast zijn er ook nog 5 kleine onbewoonde eilandjes.

Palmbomen Gran Canaria - Beste Reistijd Canarische Eilanden

Beste reistijd Lanzarote

Eigenlijk is er geen slechte maand om het vulkanische eiland Lanzarote en nabijgelegen La Graciosa te bezoeken, want het hele jaar door is er een grote kans op zon. In het noorden en oosten van het eiland valt in verhouding iets vaker regen en hier waait het ook meer. Deze regio is daarom wat groener dan de rest van Lanzarote. De bergen zorgen voor enige beschutting tegen de wind uit het noordoosten, waardoor het zuiden en westen wat minder wind en regen zien.
De beste reistijd voor dit Canarische Eiland valt in de lente en herfst, ofwel april, mei, juni, september en oktober. Het weer op Lanzarote is dan namelijk het meest optimaal, met aangename temperaturen en nauwelijks regenval. In de zomermaanden juli en augustus kan het hier erg warm en vochtig zijn. Mocht je echt voor een zon, zee, strandvakantie naar Lanzarote komen, dan is dit natuurlijk prima, maar anders is een andere periode wellicht prettiger.

 

Beste reistijd Fuerteventura

Fuerteventura kent net als de andere Canarische Eilanden geen extreem weer. In de zomer wordt het nooit heel heet en in de winter wordt het ook nooit echt koud. Dit in tegenstelling tot andere delen van Europa. Over het algemeen is het op Fuerteventura aangenaam en zonnig weer. Regen valt er weinig en Fuerteventura is dan ook het droogste en zonnigste eiland van de Canarische Eilanden. Het eiland wordt namelijk deels afgeschermd voor de regen door het eiland Lanzarote wat net boven Fuerteventura ligt. Waar Fuerteventura wel om bekend staat is de wind. Er waait namelijk altijd wel een briesje en daarom is het eiland ook zo geschikt voor wind- en watersport.
De beste reistijd voor Fuerteventura zijn de maanden april, mei, juni en oktober. Het is dan aangenaam warm, de zon schijnt veelvuldig en het is niet zo druk op het eiland als in de zomermaanden. Voor zonliefhebbers zijn de beste reismaanden juli, augustus en september, omdat de temperatuur dan overdag nooit onder de 25 graden komt. Kijk voor goede aanbiedingen naar Fuerteventura op Sunweb.nl.

Strand Fuerteventura - Beste Reistijd Canarische Eilanden

Los Tilos viaduct La Palma - Beste Reistijd Canarische Eilanden

Beste reistijd La Palma

De beste reisperiode voor La Palma is het voor- en najaar. In de maanden mei, juni, september en oktober kun je aangename temperaturen verwachten en weinig regenval. Bovendien zijn er vaak goede aanbiedingen te vinden in deze periode voor een vakantie naar La Palma.
La Palma heeft het koelste klimaat van alle Canarische Eilanden, maar net als op de andere Canarische Eilanden blijft het weer ook hier het hele jaar door mild. Doordat het eiland heuvelachtig is, zijn er microklimaten op het eiland, wat zorgt voor verschillen in het weer. Het zuiden is bijvoorbeeld het warmste deel van het eiland. Het binnenland daarentegen is kouder en vochtiger. De meeste regen valt in het oosten van La Palma en voornamelijk in de winter.
Het “groene eiland’ is perfect geschikt voor wandelaars en in het voor- en najaar is de temperatuur het meest ideaal om het eiland te voet te ontdekken. Stranden zijn er ook zeker op La Palma, maar het eiland is minder populair voor strandvakanties dan bijvoorbeeld Tenerife. Desondanks kun je een groot deel van het jaar zwemmen in het zeewater rondom La Palma.

Beste reistijd La Gomera

Op een van de kleinere Canarische Eilanden, La Gomera, kun je het mooiste weer verwachten tussen mei en half oktober en dit is dan ook de beste reistijd. Ga je in deze periode op vakantie naar La Gomera, dan heb je de beste kans op droog weer en zonneschijn. Over het algemeen genomen is La Gomera namelijk wel een van de Canarische Eilanden met de meeste neerslag, die vooral valt in de wintermaanden.
Net als de eilanden Gran Canaria en Tenerife, heeft La Gomera echter ook microklimaten. Het weer in het noorden van La Gomera verschilt daarom erg van het weer in het zuiden van het eiland. Zo schijnt in het zuiden ongeveer twee keer zo vaak de zon als in het noorden van La Gomera. Bovendien ligt de temperatuur in het noorden meestal ook een stukje lager dan in het zuiden van het eiland. Je kunt dus ook zeker naar La Gomera reizen in de winter, want er zijn ook dan genoeg dagen met zon. Wellicht is het zuiden van La Gomera wel een slimmere keuze als je de zon wilt opzoeken in de winter. Mocht je het Garajonay National Park gaan bezoeken, zorg dan zeker dat je van te voren op de hoogte bent van het actuele weer.

Valle Gran Rey La Gomera - Beste Reistijd Canarische Eilanden

El Hierro kust - Beste Reistijd Canarische Eilanden

Beste reistijd El Hierro

El Hierro is het meest westelijk gelegen Canarische Eiland en ook hier kun je het hele jaar door milde temperaturen en zonnig weer verwachten. Om deze reden kan je het eiland in iedere maand prima bezoeken, hoewel mei, juni, september en oktober de maanden zijn met de beste reistijd voor El Hierro. De gemiddelde temperatuur op El Hierro varieert van ongeveer 17°C in de winter tot 24°C in de zomer, met kleine temperatuurverschillen tussen dag en nacht. Wel moet je er rekening mee houden dat het op El Hierro vaak waait, waardoor het wat frisser kan aanvoelen.
De hoeveelheid neerslag op het eiland ligt vrij laag en valt voornamelijk tussen november en april. Net als op Tenerife en Gran Canaria is er op El Hierro echter sprake van microklimaten, waardoor de temperatuur en de hoeveelheid regen verschilt per regio. Zo is het bijvoorbeeld in Valverde en de hoger gelegen gebieden vaak een stukje frisser en natter dan in het zuiden van het eiland. Dit is ook direct terug te zien in het landschap, wat in het zuiden en aan de kust veel droger is. Bovendien hangt er in de bergen vaak een aanhoudende mist, wat de uitzichten erg kan belemmeren.
Het eiland wordt vooral bezocht door mensen die op zoek zijn naar rust en natuur. Je kunt namelijk erg goed wandelen op El Hierro. Het natuurgebied ‘El Parque Rural de Frontera’ heeft bijvoorbeeld mooie wandelroutes. Het is echter wel handig om een auto te huren als je tijdens een vakantie naar El Hierro wat van het eiland wilt zien, want zonder eigen vervoer kom je eigenlijk nergens.

Auto Huren bij easyterra

Feestdagen

Per maand noemen wij naast de nationale feestdagen van de Canarische Eilanden ook nog enkele lokale evenementen. Voor meer evenementen kijk je op Hellocanaryislands.com.

Nieuwjaarsdag (jaarlijks op 1 januari).
Tres Reis ofwel Driekoningen (jaarlijks op 6 januari).
Pasen: Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Eerste en Tweede Paasdag (jaarlijks in maart of april).
Dia del Trabajo ofwel Dag van de Arbeid (jaarlijks op 1 mei).
Dia de Canarias (jaarlijks op 30 mei).
Fiesta de San Juan (jaarlijks 23-24 juni).

Asunción de la Virgen ofwel Maria Hemelvaart (jaarlijks op 15 augustus).
Fiesta Nacional de España (jaarlijks op 12 oktober).
Todos los Santos ofwel Allerheiligen (jaarlijks op 1 november).
Día de la Constitución (jaarlijks op 6 december).
Día de la Inmaculada Concepción (jaarlijks op 8 december).
Navidad ofwel Kerstmis (jaarlijks op 25 december).

Benieuwd naar het weer op de Canarische Eilanden in een specifieke maand?

Benieuwd naar het weer in andere landen?

Bekijk onze bestemmingen in Afrika

Bekijk onze bestemmingen in Azië

Bekijk onze bestemmingen in Europa

Bekijk onze bestemmingen in
Midden-Amerika

Bekijk onze bestemmingen in het Midden-Oosten

Bekijk onze bestemmingen in
Noord-Amerika

Bekijk onze bestemmingen in Oceanië

Bekijk onze bestemmingen in
Zuid-Amerika