Meteen naar de inhoud

Beste reistijd Laos

november t/m februari

Beste reistijd Laos

november t/m februari

Het weer in Laos

De beste reistijd voor Laos is van november t/m februari. Deze maanden vallen in het droge seizoen van Laos. Tijdens onze (Nederlandse) zomer is het in Laos volop regenseizoen. Het water in de Mekong rivier staat dan ook erg hoog tijden de moesson, die in Laos begint in mei en eindigt in oktober. Met uitzondering van oktober is het regenseizoen niet de beste tijd van het jaar om door Laos te reizen. Ook de maanden maart en april zijn minder ideaal. In grote delen van Laos loopt de temperatuur dan op naar boven de 35 graden.

Beste reistijd Laos - weer per maand

Toptip

Bezoek tijdens je reis naar Laos het Bolaven Plateau met zijn prachtige watervallen. Met 333Travel kun je dit onderdeel maken van je reis.

Kinderen in Laos

Beste reistijd Noord-Laos

Het weer in deze regio, die in het noorden aan Myanmar en China grenst, is op zijn best van november t/m maart. Tijdens deze maanden, die in het droge seizoen van Laos vallen, zijn de weersomstandigheden voor een trekking nabij Luang Namtha of Phongsali ideaal. Toch kan het in de avonden en nachten in december en januari wel koud worden. Ook in Luang Prabang kan het dan in de ochtend, als de monniken de tempels verlaten, nog fris zijn. Het regenseizoen begint in mei, alhoewel het noorden van Laos in april de eerste regen al naar beneden ziet komen. Toch is het in april, net als in oktober, goed weer voor een reis door Noord-Laos. De meeste neerslag valt in juli en augustus, wanneer wegen door de hevige regenval van de buitenwereld afgesloten kunnen zijn.

Wist je dat...

Laos een uitstekend land is om per fiets te verkennen? VanVerre.nl heeft enkele leuke fietsexcursies die je kunt boeken tijdens je reis door Laos.

Beste reistijd Centraal-Laos

Een bezoek aan de omgeving van Vientiane, Vang Vieng en de Vlakte der Kruiken is wat het weer betreft het beste van november t/m februari. De temperatuur schommelt in deze droge periode rond de 30 graden. Ook maart en oktober lenen zich prima voor een reis naar Centraal-Laos. In april daarentegen is het met gemiddeld 36 graden Celsius erg heet. Van mei t/m september valt er een enorme hoeveelheid regen. Tijdens het regenseizoen regent het overigens vaak niet de hele dag. Meestal zijn het buien van een paar uur, waarin flink wat neerslag in korte tijd kan vallen. Daarna trekt het vaak open, zijn de wolken weg en de lucht blauw en krijgt de zon weer alle ruimte.

Bamboe brug Laos
Wat Phou boeddha Champassak

Beste reistijd Zuid-Laos

Het tropische klimaat in Laos zorgt voor een duidelijke scheiding tussen het droge en het regenseizoen. Het droge seizoen loop in het zuiden van Laos van november t/m april. In maart en april kan het erg heet worden in Zuid-Laos. Temperaturen van boven de 35 graden in Pakse en omgeving zijn dan geen uitzondering. Wat Phou Champasak, Savannakhet of de eilanden Don Khone en Don Kong zijn dan ook het beste te bezoeken van november t/m februari. Tijdens het regenseizoen (mei t/m oktober) zijn met name de maanden juni t/m september erg nat en niet aan te raden voor een vakantie, alhoewel de watervallen bij de 4000 eilanden er dan wel prachtig bij liggen.

Reizen Laos

Feestdagen

In Laos zijn veel feestdagen jaarlijks op een andere datum. Dit is afhankelijk van de boeddhistische kalender die gebaseerd wordt op de stand van de maan. Voor data van de belangrijkste boeddhistische feestdagen kijk je op Publicholidays.asia. Hieronder worden de feestdagen die het meest van belang zijn genoemd. Bekijk per maand een uitgebreider overzicht van de feestdagen en belangrijke festivals in Laos.

Makha Bucha (jaarlijks in februari of maart).
Boun Pi Mai (jaarlijks half april).
Visakha Bucha (jaarlijks in april of mei).
Boun Khao Phansa (jaarlijks in juli).
Boun Ok Phansa (jaarlijks in oktober).
That Luang Festival (jaarlijks in oktober of november).
Nationale dag van Laos (jaarlijks op 2 december).

Benieuwd naar het Laotiaanse weer in een specifieke maand?

Benieuwd naar het weer in andere landen?

Bekijk onze bestemmingen in Afrika

Bekijk onze bestemmingen in Azië

Bekijk onze bestemmingen in Europa

Bekijk onze bestemmingen in
Midden-Amerika

Bekijk onze bestemmingen in het Midden-Oosten

Bekijk onze bestemmingen in
Noord-Amerika

Bekijk onze bestemmingen in Oceanië

Bekijk onze bestemmingen in
Zuid-Amerika

Rondreizen Laos Van Verre

Rondreizen Laos