Meteen naar de inhoud

Weer Portugal januari

Weer Portugal januari

overzicht weer Portugal januari

Portugal: het weer in januari

In grote delen van Portugal is het aangenaam weer in januari. Zeker de Algarve kent goede weersomstandigheden, maar ook een stedentrip naar Lissabon is in januari goed mogelijk. Hou er echter wel rekening mee dat er altijd wat neerslag kan vallen in dit jaargetijde. Januari is namelijk de natste maand van het jaar in Portugal. Vooral in de omgeving van Porto en op de Azoren is dit goed merkbaar. Lees hieronder meer over het weer in alle regio's van Portugal in januari.

map weer Portugal januari

Het klimaat in januari voor alle regio's van Portugal

Ben je specifiek op zoek naar het weer in januari in een van de regio's van Portugal, op het vasteland of een van de eilanden? Ook hier helpen we je bij. Lees hieronder meer over het weer in januari in de Algarve, Lissabon, Noord-Portugal, Alentejo, of op Madeira of de Azoren.Booking.com

Vismarkt Portugal

Weer Algarve in januari

De Algarve in Portugal staat bekend om zijn heerlijke weer in de winter. Dit komt vanwege het mediterrane klimaat in Zuid-Portugal. Zelfs in januari, de koudste maand van het jaar, ligt de gemiddelde temperatuur nog rond de 16 graden. Zodra de zon schijnt is het weer om in je T-shirt door Albufeira of omgeving te lopen. Voor echt zonnebaden of zwemmen is het over het algemeen nog te koud in januari.
Ook in de Algarve valt weleens wat regen, alhoewel het aantal dagen met neerslag in januari vrij beperkt is. De nachten zijn, met een gemiddelde temperatuur van 8 graden, vrij fris. Een dikke trui of jas is dus zeker wel nodig. De Algarve is de laatste jaren steeds populairder geworden als winterzon bestemming. Zorg er dus voor dat je tijdig boekt als je niet de hoofdprijs wilt betalen (o.a. Sunweb en Primavera Reizen hebben vaak goed geprijsde reizen in januari).

Toptip

Hoe het weer in Portugal in januari ook is, ga sowieso in Lissabon bij Confeitaria de Belém een Pastéis de Belém (ofwel Pastéis de nata) eten. Dit zijn de enige echte. Er staat wel vaak een lange rij van mensen die een gebakje willen afhalen, maar als je langs de rij naar binnen loopt en daar aan een tafeltje een gebakje eet ben je veel sneller aan de beurt.

Weer Lissabon en omgeving in januari

Een stedentrip naar Lissabon in januari is, voor wat het weer betreft, zeker het overwegen waard. Alhoewel januari de koudste maand is van het jaar in Portugal, is het in Lissabon en omgeving nog altijd zo´n 15 graden. De verschillen in weersomstandigheden per jaar zijn wel groot. Het ene jaar is het veelal zon en weinig regen, het andere jaar is het juist omgedraaid. Toch is de kans groot dat je zon ziet tijdens een bezoek aan Lissabon in januari. De kans dat je in een regenbui terecht komt is overigens net zo groot. Een voordeel van een bezoek aan Lissabon of bijvoorbeeld Sintra, is dat januari vrij rustig is met toeristen. Vliegtickets en accommodaties zijn dan ook vaak goed geprijsd in dit jaargetijde.

Cabo da Roca

Arco da Porta Nova Braga

Weer Noord-Portugal in januari

De eerste maand van het jaar is meteen een van de natste in Noord-Portugal. In een stad als Porto regent het meer dagen dan het droog is in januari. Alhoewel de zon zich af en toe laat zien, is het over het algemeen grijs en druilerig weer in Noord-Portugal. Ook de temperatuur is niet om over naar huis te schrijven. In januari komt het kwik in het noorden van Portugal namelijk niet boven de 14 graden uit. De nachten zijn, met gemiddeld zo’n 5 graden, nog een stuk kouder. Andere delen van Portugal lijken dan ook beter geschikt voor een winterzonvakantie in januari.

Wist je dat?

Je in Portugal in de Serra de Estrela kunt skiën? Kijk voor overnachtingsmogelijkheden op Booking.com. Mocht je naast de pistes ook nog wat van Portugal willen zien, kijk dan eens op Riksjatravel.nl.

Weer Alentejo in januari

De Alentejo kent een van de meest droge klimaten van Portugal. Dit betekent echter niet dat er geen neerslag valt in januari in deze authentieke Portugese regio. De hoeveelheid die er valt is echter beduidend minder in vergelijking met het noorden of westen van Portugal. Toch kan het ook hier zo maar dat je net een aantal regenachtige dagen na elkaar treft. Gelukkig is de kans op mooi, zonnig weer zeker net zo groot in een stad als Évora. Zodra het zonnetje schijnt is het dan ook erg aangenaam weer. Als de avond valt koelt het echter snel af. De temperatuur komt dan vaak nog maar een paar graden boven het vriespunt uit.
Wil je deze regio ontdekken, dat kan heel goed met de 10-daagse reisroute die we voor je hebben uitgestippeld. Hier vind je onder andere ook tips om te overnachten tijdens je bezoek aan de Alentejo, bijvoorbeeld in Évora of Estremoz.

Azulejos

Ontdek de Alentejo!


Lees behalve het weer in Portugal in januari ook de blogs over de Alentejo, onze favoriete regio van Portugal:

De Alentejo het authentieke Portugal

De kust van de Alentejo

Rondreis Alentejo in 10 dagen

Estrada do Guindaste

Weer Madeira in januari

Het is aangenaam weer in januari op het Portugese eiland Madeira. Alhoewel het de natste maand van het jaar is, laat ook de zon zich vrij regelmatig zien. Het zuiden en westen van het eiland zijn vaak wat droger vanwege de ligging van de bergen. Vanwege het subtropische klimaat is de temperatuur het hele jaar door aangenaam. Veel kouder dan 15 graden wordt het meestal niet. Neem voor de avonden wel wat warme kleding mee. De nachttemperatuur in Funchal en omgeving daalt in januari naar zo’n 10 graden. Redelijk goede omstandigheden qua weer dus voor een bezoek aan dit eiland in januari. Kijk eens op Voja.Travel voor aantrekkelijke reizen naar Madeira in januari.

Weer Azoren in januari

De natste maand van het jaar is aangebroken op de Azoren met de komst van januari. Er valt dan ook een behoorlijke hoeveelheid neerslag in Ponta Delgada. Reken op meer dagen met regen, dan droge dagen. De dagen dat het droog is, kan het overigens wel prachtig weer zijn op deze eilandengroep van Portugal. De temperatuur komt dan al snel boven het gemiddelde van januari (16 graden) uit. Qua weer is januari dus wellicht niet de beste maand voor een bezoek aan dit prachtige eiland. Als je echter wilt genieten van de rust (weinig toeristen) en goedkope accommodatie mogelijkheden, dan is januari wel het overwegen waard.

waterpoel Azoren

Feestdagen in januari

Nationale en lokale feestdagen
Nieuwjaarsdag (jaarlijks op 1 januari).
Lees meer over deze feestdag op Publicholidays.pt.

Ook benieuwd naar het weer in Portugal in de omliggende maanden?