Meteen naar de inhoud

Beste reistijd Thailand

december t/m maart

Beste reistijd Thailand

december t/m maart

De beste reistijd voor Thailand

De beste reistijd voor Thailand loopt van december tot en met maart. Tijdens deze beste reisperiode is het weer namelijk in heel Thailand goed met weinig regen en veel zonuren per dag. Je kunt over het algemeen milde temperaturen verwachten die tussen de 28°C en 33°C liggen. Met name in de maanden januari en februari kun je in Thailand rekenen op het beste weer voor een vakantie, met weinig neerslag, prima temperaturen en veel zon van Chiang Mai tot Phuket. Dit is dan ook wel te merken aan het aantal reizigers dat naar Thailand komt in deze periode, want het is in deze maanden duidelijk hoogseizoen. Prijzen van accommodaties en vliegtickets liggen daardoor een stuk hoger tijdens de beste reisperiode in Thailand. Dus is het slim als je op tijd boekt voor je zonvakantie naar de stranden van Phuket, Koh Samui en Krabi.

Beste reistijd Thailand - weer per maand

Toptip

Als je in Thailand bent moet je zeker een keer sticky rice met mango proberen, een heerlijk dessert of tussendoortje. Bovendien smullen ook kinderen hiervan! Thailand is hoe dan ook een kindvriendelijk land, dus mocht je Thailand met kinderen willen bezoeken kijk dan eens op Asiadirect.nl of Koningaap.nl.

Thaise vrouw Chiang Mai

Beste reistijd Noord-Thailand

De beste reistijd voor een reis naar Chiang Mai en de rest van het noorden van Thailand is van december t/m februari. In deze periode schijnt de zon het meest in deze regio. Zorg er echter wel voor dat je, zeker in dit seizoen, voldoende warme kleding meeneemt, want het kan ’s avonds en ’s nachts koud worden. Zo wordt het in Chiang Mai maar 13 graden Celsius en in Pai en andere bergdorpen bovendien zelfs nog wat kouder in de winter.
Voor dit gedeelte van Thailand loopt het moessonseizoen van mei t/m oktober en er kan dan ook veel regen vallen. De omstandigheden voor een trekking zijn daardoor minder ideaal tijdens het regenseizoen. Daarnaast is het door de verbranding van akkers in maart en april vaak heiig, met kans op prikkende ogen en problemen met de ademhaling. Om deze reden is deze periode dus zeker ook niet de beste reistijd voor het noorden van Thailand.

Beste reistijd Centraal-Thailand

Ook voor Centraal-Thailand geldt dat de maanden december t/m februari de beste reistijd hebben. De zon schijnt dan immers vrijwel continu en de hoeveelheid regen is minimaal. Bovendien zijn ook maart (midden in het droge seizoen) en november (na afloop van het regenseizoen) prima maanden voor een reis naar dit gedeelte van Thailand. Daarentegen wordt tijdens onze zomer (augustus en september) het hoogtepunt van het moessonseizoen bereikt in Centraal-Thailand. Hierdoor overstromen de straten in Bangkok en Ayutthaya regelmatig. Desondanks komt het ook voor dat je hele dagen zonder al te veel regen kunt doorbrengen of dat er slechts een korte bui valt. De temperatuur komt in deze regio van Thailand gemiddeld het hele jaar boven de 30 graden uit.

Sukhothai buddha hand with flowers

Wist je dat...

Thailand bekend staat als het land van de glimlach? Hoewel dit ook wel is vanwege de vriendelijkheid van de mensen, is dit niet de enige reden. De Thaise bevolking lacht namelijk ook uit ongemak, schaamte of boosheid, waardoor het voor Nederlanders soms lastig is om dit te begrijpen.

Thailand bij Ko Pi Pi

Beste reistijd Zuidwest-Thailand

Een reis naar het zuidwesten van Thailand is, wat het klimaat betreft, het beste te plannen in onze winter, met name in de maanden januari, februari en maart. Bovendien is het ook in de maanden december en april droog en zonnig weer in deze regio van Thailand. Het zuidwesten van Thailand kent dus goede weersomstandigheden voor een winterzon vakantie op de stranden van bijvoorbeeld Phuket of Koh Phi Phi.
Daarentegen ervaart dit gedeelte van Thailand flinke hoeveelheden regen vanaf april tot en met november. Het zwaartepunt van het regenseizoen op Phuket en de andere Thaise eilanden valt in de maanden september en oktober, wanneer je vrijwel elke dag een grote kans hebt op een flinke tropische bui. Al met al is dit dus zeker niet de beste reistijd voor een vakantie naar Krabi, Phuket en omgeving.

Vakantie Thailand

Vakantie Thailand

Beste reistijd Zuidoost-Thailand

Tenslotte kent Zuidoost-Thailand een afwijkend klimaat, namelijk een tropisch moessonklimaat. Het regenseizoen is in deze regio van Thailand wat heftiger aanwezig, met zeer veel regenval in hevige tropische buien op eilanden zoals Koh Samui en Koh Tao. In de maanden oktober en november valt veruit de meeste neerslag in het zuidoosten van Thailand. Hoewel er van april t/m september weliswaar ook nog kans is op neerslag, kun je in deze periode voor het overgrote deel van de dagen meer zon verwachten dan regen.
De beste reistijd voor een rondreis of strandvakantie naar Koh Samui, Koh Phangan en de andere eilanden in deze regio van Thailand zijn de maanden februari en maart. In deze reisperiode kun je namelijk de meeste zonuren en de kleinste hoeveelheid regen verwachten. De temperatuur op de eilanden Koh Samui en Koh Phangan schommelt bovendien het hele jaar rond de 30 graden.

Koh Samui strand

Feestdagen in Thailand

In Thailand vallen veel feestdagen jaarlijks op een andere datum. De data zijn namelijk afhankelijk van de boeddhistische kalender die gebaseerd wordt op de stand van de maan. Daardoor kan het dus voorkomen dat feestdagen in het weekend vallen. Wanneer in Thailand een officiële feestdag in het weekend valt, wordt de feestdag op de maandag erna gevierd.
Goed om te weten is dat op boeddhistische feestdagen de verkoop van alcohol verboden is. Om die reden zijn veel bars en clubs gesloten op deze dagen. Op Publicholidays.asia kun je vrijwel alle data van feestdagen in Thailand vinden.

Chinees nieuwjaar (jaarlijks in januari of februari).
Makha Bucha (jaarlijks in februari of maart).
Songkran, oftewel het Thaise nieuwjaar (jaarlijks op 13-15 april).
Kroningsdag (jaarlijks op 5 mei).
Verjaardag van koning Vajiralongkorn (jaarlijks op 28 juli).
Verjaardag van koningin Sirikit (jaarlijks op 12 augustus).
Loi Krathong (jaarlijks in oktober of november).
Verjaardag van de voormalige koning (jaarlijks op 5 december).
Dag van de grondwet (jaarlijks op 10 december).

Wil je meer weten over het weer in Thailand per maand?

Benieuwd naar het weer in andere landen?

Bekijk onze bestemmingen in Afrika

Bekijk onze bestemmingen in Azië

Bekijk onze bestemmingen in Europa

Bekijk onze bestemmingen in
Midden-Amerika

Bekijk onze bestemmingen in het Midden-Oosten

Bekijk onze bestemmingen in
Noord-Amerika

Bekijk onze bestemmingen in Oceanië

Bekijk onze bestemmingen in
Zuid-Amerika