Meteen naar de inhoud

Beste reistijd Nepal

oktober en november

Beste reistijd Nepal

oktober en november

Het weer en de beste reistijd in Nepal

Wanneer je een rondreis door Nepal wilt maken dan zijn oktober en november de maanden met de beste reistijd. Het weer in heel Nepal is dan namelijk erg aangenaam. Een trekking in de Himalaya kan zowel in het voor- als najaar. Ook een bezoek aan de hoofdstad Kathmandu en de omringende vallei kan het beste in deze periodes gepland worden. Het zuiden van Nepal kent echter een afwijkend, subtropisch, klimaat. Hierdoor is voor deze regio juist de Nederlandse winter het meest geschikt voor een reis.

Beste reistijd Nepal - weer per maand

Toptip

Als je een trekking doet in Nepal, vergeet dan zeker niet om ‘s avonds naar boven te kijken, een mooiere sterrenhemel heb je waarschijnlijk nog niet gezien. SNP heeft ontzettend veel mogelijkheden om prachtige wandelingen te maken in Nepal, dus neem zeker eens een kijkje op hun website.

Bergen Nepal

Beste reistijd Noord-Nepal (Himalaya)

De beste reistijd voor de Himalaya regio is in het voorjaar (maart en april) en najaar (eind september t/m november). In deze tijd van het jaar is het rustig weer in dit gedeelte van Nepal. De luchten zijn blauw en helder, waardoor de uitzichten prachtig zijn. Het Annapurna circuit en Everest Basecamp worden in deze maanden dan ook veelvuldig bezocht. Neem eens een kijkje op SNP.nl voor een uitgebreid aanbod van trektochten in deze regio. In de winterperiode (december t/m februari) zijn veel trekking routes moeilijk bereikbaar. Bovendien is het dan erg koud, zeker ’s nachts. Het hoogtepunt van het moessonseizoen in dit gedeelte van Nepal valt in juli en augustus. Aardverschuivingen en overstromingen zorgen ervoor dat reizen in de Himalaya regio in deze tijd lastig is.

Wist je dat...

Er in Nepal meer dan 120 talen gesproken worden?

Beste reistijd Centraal-Nepal (Kathmandu vallei)

Een bezoek aan de Kathmandu vallei kan het beste gepland worden in het voor- of najaar. De maanden met de beste reistijd zijn april, mei, oktober en november. In de lente en herfst leent het weer zich het beste voor een wandeling door de prachtige natuur van Nepal. De wandelroutes van Sankhu naar Nagarkot en van Telkot naar Bhaktapur liggen er in deze jaargetijden prachtig bij. Kijk eens op Backpackspullen.nl voor goede en betaalbare wandelbenodigdheden, zodat je goed voorbereid op pad gaat.
Ook een bezoek aan de hoofdstad van Nepal, Kathmandu, kan het beste in deze, veelal droge, periodes gepland worden. Ook tijdens de winter is een bezoek aan Kathmandu en Bhaktapur overigens prima mogelijk. De tempels en paleizen liggen dan namelijk in een prachtig winters zonnetje. De maanden juli en augustus, als het regenseizoen in volle gang is, kunnen echter het beste gemeden worden.

tempel Kathmandu
Os wassen

Beste reistijd Zuid-Nepal (Tropische laagvlakte)

De beste reistijd voor Zuid-Nepal is tijdens de winter (december t/m februari). Ook in maart, oktober en november is het echter aangenaam weer. Vanwege het subtropische klimaat liggen de temperaturen het hele jaar door boven de 20 graden in de Nepalese laagvlakte. De Terai, zoals deze aan India grenzende regio genoemd wordt, kent extreem hoge temperaturen in de zomer. Van april t/m juni liggen de temperaturen boven de 35 graden en is het dan ook eigenlijk te heet om prettig rond te reizen.
Het moesson seizoen gaat in juni van start en loopt tot september. Het zuidelijke deel van Nepal herbergt een aantal Nationale Parken, zoals het Chitwan National Park en het Bardia National Park. Deze parken kunnen het beste van november t/m maart bezocht worden om de extreme hitte te mijden.

Individuele reizen Nepal

Feestdagen

Nepal kent veel verschillende feestdagen, vaak van religieuze aard. Hierdoor worden deze feestdagen vaak niet door iedereen gevierd, maar kan het zijn dat je tijdens een reis er wel mee in aanraking komt, bijvoorbeeld omdat er winkels dicht zijn. Op belangrijke feestdagen is het vaak ook moeilijker om rond te reizen, simpelweg omdat de bussen niet rijden. De meeste Nepalese feestdagen zijn gebaseerd op de maankalender, waardoor deze jaarlijks op een andere datum vallen.

Prithvi Jayanti (jaarlijks op 11 januari).
Maghe Sankranti (jaarlijks half januari).
Sonam Losar (jaarlijks in januari of februari).
Prajatantra Diwas (jaarlijks op 19 februari).
Maha Shivaratri (jaarlijks in februari of maart).
Fagu Purnima (jaarlijks in maart).
Ram Navami (jaarlijks in maart of april).
Naya Barsa ofwel Nepalees nieuwjaar (jaarlijks half april).
Buddha Jayanti (jaarlijks in april of mei).
Ganatantra Diwas (jaarlijks op 28 mei).
Dashain (jaarlijks in september of oktober).
Tihar festival (jaarlijks in oktober of november).

Benieuwd naar het Nepalese weer in een specifieke maand?

Benieuwd naar het weer in andere landen?

Bekijk onze bestemmingen in Afrika

Bekijk onze bestemmingen in Azië

Bekijk onze bestemmingen in Europa

Bekijk onze bestemmingen in
Midden-Amerika

Bekijk onze bestemmingen in het Midden-Oosten

Bekijk onze bestemmingen in
Noord-Amerika

Bekijk onze bestemmingen in Oceanië

Bekijk onze bestemmingen in
Zuid-Amerika