Oman met kinderen
Oman is een verrassende bestemming in het Midden-Oosten die je prima kunt bezoeken met kinderen. Met de vele forten komt de wereld van de prinsen en prinsessen tot leven, de indrukwekkende wadi’s zijn ideaal om te klimmen en klauteren, de hele dag kun je geiten en kamelen tellen en de woestijn is helemaal één groot feest. Daarbij komt dat Oman een van de veiligste landen ter wereld is. Kortom, Oman is de perfecte bestemming voor een rondreis met kinderen. Wij bezoeken Oman met onze dochter van net 5 en ons zoontje van 2,5 jaar oud en delen hierbij onze tips over het reizen in Oman met kinderen.
Is Oman een veilig land om met kinderen te bezoeken?
Dit is een vraag die velen ons stelden voorafgaand aan onze reis naar Oman. Het antwoord hierop is jazeker!! Oman is een van de veiligste landen ter wereld om te bezoeken en ook zeker met kinderen. Er is weinig criminaliteit in het land en de mensen zijn heel behulpzaam. Wij zijn zelfs met onze kinderen gaan wildkamperen in Oman en ook dit is hier erg veilig.

Voor vertrek
Vluchten naar Oman
Wij regelen vóór vertrek zelf onze vluchten naar Oman, maar er zijn ook reisaanbieders zoals Tenzing Travel en 333Travel die reizen op maat naar Oman aanbieden. Via Vliegwinkel.nl boeken wij vluchten met Turkish Airlines (met overstap in Istanbul) en deze tickets zijn goedkoper dan direct via de website van Turkish Airlines te boeken. Het loont dus de moeite om dit even uit te zoeken.
Veel vluchten naar Oman zijn nachtvluchten, mede vanwege de hitte daar overdag. Voor ons was dit eigenlijk wel een prettige ervaring. De kinderen hebben een groot deel van de vluchten naar Oman geslapen, waardoor wij zelf ook de mogelijkheid hadden om in alle rust in het vliegtuig te zitten. Turkish Airlines was prima, maar verwacht geen fantastische service. Wel kregen onze kinderen cadeautjes aangeboden. Indien gewenst kun je bij de meeste vliegtuigmaatschappijen kindermaaltijden aanvragen.
Reis je met een baby, dan is het aan te raden om voor vertrek een babybedje aan te vragen. Je krijgt dan ruimere zitplaatsen en je kleintje kan in een reisbedje slapen. Controleer wel even de afmetingen van het reisbedje, want deze zijn meestal niet zo groot. Desondanks is het alsnog prettig om op deze plekken te zitten (mits ze niet bezet zijn), je hebt dan veel beenruimte, dus je kleintje kan eventueel tijdens de vlucht gemakkelijk op de grond spelen. Zelf opblaasbare reisbedjes zijn bij veel vliegtuigmaatschappijen verboden, dus mocht je hiermee willen reizen, dan is het ook handig om dit vooraf na te vragen.
Autohuur en autostoelen
Vóór onze reis door Oman reserveren wij een huurauto via Easyterra.nl. Hierover kun je meer lezen in ons uitgebreide artikel over het huren van een auto in Oman. Het huren van een auto is echt aan te raden als je met kinderen door Oman reist. Het openbaar vervoer is namelijk zeer beperkt in Oman, dus de enige andere optie om iets van het land te zien is met een georganiseerde (groeps-)reis. Als je een auto huurt in Oman heb je echter de volledige vrijheid om de afstanden te bepalen en te rijden op tijden dat het jouw gezin uitkomt. Wij plannen bijvoorbeeld vaak de autorit tijdens het middagdutje van ons zoontje, waardoor de ritten voor hem minder lang lijken.
Reis je met kleine kinderen in een huurauto door Oman, dan heb je natuurlijk autostoelen nodig. Bij sommige autoverhuurders kun je deze bijboeken. De vraag is echter of je dit wilt. De staat van autostoelen laat vaak te wensen over en daarnaast kunnen de kosten ervoor hoog oplopen. Het is daarom slim om zelf autostoelen mee te nemen. Zo ben je verzekerd van de veiligheid van de autostoel en ook zitten er geen extra kosten aan verbonden. Bij de meeste vliegtuigmaatschappijen kun je zonder kosten autostoelen inchecken. Controleer dit wel even van tevoren.
Mocht je niet willen slepen met autostoelen, dan is een andere betaalbare optie dat je autostoelen huurt via Muscat Mums. Dit is een organisatie in Muscat, die baby- en kinderspullen verhuurt.
Reis je met kinderen vanaf 4 jaar, dan is de Trunki Boostapak heel handig. Wij gebruikten deze eerder ook al voor onze dochter tijdens een rondreis door Jordanië en zij vond het erg leuk om op deze stoel te kunnen zitten. Bovendien is het een handige rugzak waar je bijvoorbeeld speelgoed in kunt meenemen.
Visum voor Oman
Voor reizen naar Oman die korter zijn dan 14 dagen heb je als Nederlander geen visum nodig. Heb je een andere nationaliteit, dan kun je via Fm.gov.om checken of je een visum nodig hebt. Ga je langer dan 14 dagen naar Oman, dan moeten zowel volwassenen als kinderen een visum hebben voor Oman. Dit kan je online aanvragen voordat je naar Oman gaat. Over het algemeen worden visumaanvragen binnen 24 uur goedgekeurd en hiervan krijg je een bevestiging samen met je e-visum in je email inbox.

Inpakken
Kleding in laagjes zijn erg handig voor het reizen door Oman. Het hele jaar door kan het overdag aardig warm worden en dus heb je zomerkleding nodig voor jezelf en de kinderen. Reis je in de winter, dan kan het in de avonden soms flink afkoelen, zeker in de bergen. Warme jassen of vesten zijn dan geen overbodige luxe. Voor kinderen zijn vierseizoenenjassen bijvoorbeeld erg handig.
Pak voor je kinderen kleding in die vies mag worden of waarvan je het niet erg vindt als het kapot gaat. Door het spelen met zand, stenen en water kan lichte kleding erg vies worden en dit krijg je vaak niet meer schoongewassen. Verder is er met het klimmen en klauteren een grote kans op gaten in de kleding. Wij hebben zelf verschillende kledingstukken weg moeten gooien tijdens onze reis door Oman.
In Oman heb je het hele jaar door de mogelijkheid om te zwemmen in de zee en in wadi’s, dus zwemkleding mag ook zeker niet ontbreken in je bagage. Als je kind nog niet kan zwemmen, dan zijn zwembandjes natuurlijk ook een must om mee te nemen. Ook kleine zandspeeltjes zijn ideaal, aangezien er in Oman veel zand en stenen te vinden zijn.
Qua schoenen raden wij aan om zowel schoenen als wandelsandalen mee te nemen voor je kinderen. De sandalen van Keen met een dichte neus zijn erg prettig voor kinderen om op te wandelen en mee te klimmen. Ons zoontje heeft ze veel aangehad in Oman. De sandalen van Keen mogen bovendien nat worden, wat soms wel makkelijk is in de wadi’s. Heb je genoeg plek in je bagage voor waterschoenen, dan raden wij aan om deze nog extra mee te nemen, zodat de wandelsandalen droog blijven om goed mee te kunnen lopen.
Wat is er te doen in Oman met kinderen?
Forten en kastelen
In Oman kun je vele kastelen en forten bezoeken en dit is een echte aanrader met kinderen. Zeker als ze in die leeftijd van prinsessen en ridders zitten, zoals onze 5-jarige dochter. Ze wilde in de kastelen die wij bezochten precies weten welke kamer waarvoor bestemd was. Zo vertelde mijn man hele verhalen over de zogenaamde voormalige bewoners tijdens onze bezoeken aan onder meer Jibreen kasteel.
Wij vonden Jibreen kasteel echt erg indrukwekkend. Je kunt hier een audiotour doen om alle ins en outs van het kasteel te ontdekken. Maar ook zonder een tour is het een prachtige plek om rond te dwalen door alle gangen en kamertjes. Doordat vele kamers nog zijn ingericht krijg je echt een idee van hoe het ooit geweest is. Het kasteel is gratis voor kinderen onder de 6 jaar. Als ze ouder zijn betalen kinderen 1 OMR (ongeveer €2,45) en volwassenen 3 OMR. Het kasteel is de gehele dag geopend (7.30 uur - 22.00 uur). Ook Bahla fort, hier vlakbij, is erg mooi en het bezoeken waard. De entreekosten zijn gelijk aan die van Jibreen, maar dit fort is in de middag gesloten.
Het Nakhal fort is ook prachtig om te bezoeken, maar was ten tijde van onze reis door Oman voor langere tijd gesloten voor renovatie. Het Nizwa fort is eveneens mooi, maar omdat de kosten een stuk hoger liggen (5 OMR voor volwassenen) en het fort (volgens mijn broer die al jaren met zijn gezin in Oman woont) niet mooier is dan de andere, hebben wij alleen de buitenkant bekeken.
Wij hebben tenslotte ook nog de kasteelruïnes van Tanuf bezocht en vonden het erg leuk om hier even rond te kijken. Ook hier kon de fantasie van onze dochter volop haar gang gaan.

Wadi's
Klimmen, met zand en stenen spelen en lekker zwemmen of in het water spelen, wat wil een kind nog meer? Onze kinderen maak je hier in ieder geval heel erg blij mee, dus voor ons was het bezoek aan enkele wadi’s ook een must. Waterschoenen zijn wel noodzakelijk als je kinderen het water in gaan.
Wadi Damm
Een mooie wadi om te bezoeken met kinderen is Wadi Damm. Je hoeft hier niet zover te lopen om bij het water te komen, maar een draagzak is voor de allerkleinsten wel aan te raden. Een kinderwagen kan je hier niet gebruiken. Ben je eenmaal bij het water, dan is hier een soort van strandje waar je kunt zitten. Kleine kinderen kunnen in Wadi Damm heel fijn in de waterpoeltjes spelen. Zijn de kinderen wat groter, dan is er ook genoeg ruimte om in het water te zwemmen en op de rotsen te klimmen. Als je voorzichtig rijdt en het niet erg vindt om net iets verder te lopen, dan kun je Wadi Damm ook bezoeken met een gewone 2WD auto.

Wadi Arbeieen
Wadi Arbeieen is een leuke wadi en ideaal om met kinderen naartoe te gaan. Omdat het terrein rondom het water grotendeels vlak is, kun je hier dicht bij het water parkeren en ook prima zitten. Je kunt in deze wadi heerlijk picknicken en zwemmen. Grotere kinderen kunnen vanaf de rotsen het water in springen. Er is weinig schaduw, dus een schaduwtentje is wel handig. Je hebt voor deze wadi een 4x4 auto nodig.
Wadi nabij Tool
Ook de wadi in de omgeving van Tool is een hele mooie plek om met kinderen naartoe te gaan. Je komt hier echt alleen door een prachtig stukje off-road te rijden met een 4x4 auto. Wij hebben hier gekampeerd met onze kinderen, maar het is ook leuk om hier alleen overdag naartoe te gaan. Er zijn genoeg rotsen om op te klimmen en er is ook een “strandje” waar je kunt zitten. Het water hier is erg ondiep, dus kleine kinderen kunnen veilig in het water spelen. Ook zijn er op een klein stukje lopen diepere stukken, waar je echt kunt zwemmen.

Wadi Shab
Wij hebben met onze kinderen ook Wadi Shab bezocht. Deze populaire wadi is zonder een 4x4 te bezoeken. Het is wat ons betreft de minst handige wadi om te bezoeken met kleine kinderen en bovendien was het erg druk. Heb je het geluk dat de wadi vrijwel verlaten is, dan is dit waarschijnlijk wel de mooiste wadi die we hier beschrijven.
Vanaf de parkeerplaats van Wadi Shab stap je in een bootje (1 OMR p.p, kinderen zijn gratis) dat je in enkele minuten naar de overkant brengt. Vanaf hier is het ongeveer 50-60 minuten lopen met kinderen, waardoor deze wadi minder handig is om te bezoeken. Bovendien is het noodzakelijk dat je kind zelf een langer stuk kan lopen of dat je een goede draagzak hebt, want een kinderwagen kun je hier niet gebruiken. Wij hebben ons zoontje van 2,5 regelmatig in onze Ergobaby Adapt draagzak op onze rug laten zitten, omdat zijn beentjes nog te kort zijn voor de grote stappen die je soms moet nemen. Onze dochter van net 5 kon de afstand prima lopen.
Als je bij het water komt waar je mag zwemmen, dan is er niet echt een strandje. Je zit op de rotsen. Er zijn enkele bomen die zorgen voor wat schaduw. Vooraan is een klein stukje waar kleine kinderen kunnen spelen in het ondiepe water. Daarna wordt het water vrij snel diep. Wij hebben ervoor gekozen om niet met onze kinderen naar de grot aan het einde te gaan, omdat dit best een stuk zwemmen is (heen en terug zo’n 30 minuten). Wel zijn we om de beurt, zonder de kinderen gegaan en dit is wel een aanrader. Soms moet je een stukje lopen over rotsen of door ondiep water. Let hierbij op, want op sommige stukken is het glad.
Stranden
Oman heeft ontzettend veel mooie stranden die je kunt bezoeken met kinderen. Rondom Muscat zijn er verschillende, maar ook zijn er een heleboel prachtige stranden richting Salalah, verder naar het zuiden. Heb je veel tijd dan zijn de stranden bij Bar Al Hikmann, Sugar Dunes en Fazayah een aanrader. Wat dichter bij Muscat zijn er echter ook genoeg opties.
Zo ligt in Muscat het lange strand Shati Al Qurum. Hier kun je prettig wandelen en er is vrij veel schaduw te vinden. Wil je tussendoor wat eten, dan zitten er genoeg restaurants vlak bij het strand. Wij hebben heel lekker gegeten bij D'Arcy’s Kitchen. Ze zijn hier erg kindvriendelijk en er is een uitgebreid menu.
Hier vlakbij ligt Al Shati beach, waar je enorm veel schelpen kunt vinden. Wij zijn hier met onze kinderen en de kinderen van mijn broer geweest en we vertrokken met twee volle tassen met schelpen.
Op ongeveer 1 uur rijden van Muscat ligt het strand van Sifah. Het is een breed strand en er zijn veel torenachtige schelpjes met schelpdiertjes erin te vinden, wat leuk is voor de kinderen. In de buurt ligt bovendien Beach club The Bank. Hier kun je goed eten en je mag als gast van het restaurant gebruik maken van het zwembad. Het is heel fijn om hier na je bezoek aan het strand te gaan lunchen en in het zwembad te plonsen. Het zwembad heeft zowel ondiepe als diepere stukken, dus ideaal voor alle leeftijden.
Afhankelijk van de leeftijd van de kinderen kan het leuk zijn om naar Bandar Al Khairan te rijden, wat op een half uur van Muscat ligt. Bandar Al Khairan bestaat uit verschillende baaitjes met kleine strandjes, waar mensen vooral naartoe gaan om te watersporten. Je kan hier bijvoorbeeld mooi snorkelen, kano’s huren en boottochtjes maken.
Bergen
Ben je gek op wandelen, dan kan dit in Oman ook heel goed. Wij hebben onze kinderen op verschillende wandelingen meegenomen en dat ging prima. Op de meeste plekken hebben we er wel voor gekozen om niet de hele wandeling te doen, maar slechts stukken ervan. Zo krijg je toch de mooie wandelervaringen, maar is het niet teveel voor de kinderen. Dit is natuurlijk afhankelijk van de leeftijd van je kinderen en kun je het beste inschatten als je zelf bezig bent met een wandeling.
Onze mooiste wandeling was de Balcony walk op Jebel Shams. Wij hebben 1,5 uur heen en 1,5 uur terug gewandeld (dit is niet de gehele route) en dit was voor ons echt de moeite waard. Je hebt continu zo'n prachtig uitzicht op de bergen. Voor onze dochter van 5 jaar was de wandeling prima te doen, zeker met verhalen en spelletjes onderweg. Onze zoon van 2,5 jaar heeft kleine stukjes van de wandeling gelopen en heeft verder in de draagzak gezeten. Soms is het namelijk even wat rotsen klauteren, en dit was voor zijn korte beentjes nog wat teveel gevraagd.
Verder kun je hele mooie wandelingen maken bij Jebel Akhdar, zoals de terraced villages hike. Deze hike of een stukje ervan is voor kinderen prima te doen. We raden je aan hier aan het einde van de middag te komen, want de zonsondergang hier is schitterend. Ook bij Wadi Bani Habib op Jebel Akhdar kun je goed wandelen.
Wat ook een mooie wandeling is die je goed kunt doen met kinderen is de wandeling vanaf Misfat al Abriyyin. Hier loop je langs de palmboomplantages en de uitzichten zijn prachtig.

Woestijn
Oman bestaat voor een groot deel uit woestijn, zeker als je wat naar het zuiden afreist. De meest bekende woestijn onder toeristen is de Wahiba Sands woestijn. Daarnaast heb je ook onder meer de Sugar Dunes en het uitgestrekte The Empty Quarter. Een bezoek aan de woestijn in Oman is met kinderen een grote aanrader. Onze kinderen vonden het fantastisch om de zandduinen op te klimmen en naar beneden te springen, glijden of rennen. Het is natuurlijk ook een grote zandbak, dus met strandspeelgoed konden ze zich ook een hele tijd vermaken. Bovendien hebben wij verschillende kamelen gezien in de Wahiba Sands woestijn. Al met al was het een groot feest.
Wees je er wel van bewust dat het overdag erg heet wordt in de woestijn en dat er geen schaduw is. We raden je daarom aan om, zeker met kinderen, in de woestijn te overnachten. Wat ons betreft is kamperen in de woestijn de meest fantastische ervaring, maar er zijn ook prachtige woestijnkampen waar je kunt overnachten. Is overnachten in de woestijn geen optie voor jouw gezin, dan kun je het beste vroeg op de dag gaan of pas na 16.00 uur, zodat je de zonsondergang kunt aanschouwen.

Dieren spotten
Kamelen kom je sowieso veel tegen tijdens je reis door Oman. Niet alleen in de woestijn, maar ook gewoon zomaar langs de weg en op plekken waar je ze helemaal niet verwacht. Dit blijft toch iedere keer weer bijzonder voor de kinderen, maar ook zeker voor jezelf. Ook ezeltjes kom je geregeld tegen, met name in de bergen.
Naast kamelen en ezels zie je in Oman geiten, geiten en nog meer geiten. Ik denk dat we er wel duizend of meer gezien hebben tijdens onze 2-weekse rondreis door Oman. Onze kinderen vonden het echt leuk om tijdens de autoritten telkens op zoek te gaan naar geiten. Je komt er zoveel tegen dat het ook nooit heel lang zoeken is, waardoor het spelletje vaak een tijd lang leuk bleef. Ook tijdens wandelingen komen wij veel geiten tegen in Oman. Pas wel op met hele kleine kinderen als ze aan het eten zijn, want de geiten pikken graag wat mee. Verder raden wij de geitenmarkt in Nizwa op vrijdagochtend echt aan om te bezoeken met kinderen. Wijzelf waren enorm onder de indruk, maar de kinderen hebben ook hun ogen uitgekeken.

Pas op met grote stenen
Stenen zullen voor veel (vooral kleine) kinderen heel interessant zijn. Maak ze er echter wel van bewust dat ze hiermee voorzichtig moeten zijn. Grote stenen kunnen ze beter laten liggen, omdat het kan zijn dat hier bijvoorbeeld schorpioenen onder zitten. Wij hebben onze kinderen hier meermaals voor gewaarschuwd, gewoon uit voorzorg. Tijdens onze rondreis door Oman hebben wij echter helemaal geen gevaarlijke dieren gezien.
Reisafstanden en staat van de wegen
De reis naar Oman is vrij lang (zo’n 10 uur vanaf Amsterdam) en er zijn momenteel geen directe vluchten te krijgen. Als je echter eenmaal in Oman bent aangekomen, dan kun je de afstanden, indien gewenst, vrij kort houden. Tenzij je Salalah wilt bezoeken in het uiterste zuiden van Oman, hoef je geen lange dagen in de auto te zitten om van bestemming naar bestemming te rijden. Wij hebben eigenlijk nooit langer dan 3-4 uur in de auto gezeten.
Ga je via de grotere, verharde wegen dan rijd je vlot naar je volgende bestemming. Deze wegen zijn vrij nieuw en veelal vlak, dus voor kinderen die snel wagenziek zijn is dit ideaal. Omdat wij zelf off-road routes gereden hebben werd er heel wat af gehobbeld. Onze kinderen vonden dit heel leuk, maar we hebben ze wel iedere dag voor vertrek een middel tegen wagenziekte gegeven. Wat je verder kunt verwachten van de wegen lees je in ons artikel over het huren van een auto en rijden in Oman.
De warmte in Oman met kinderen
Wij reizen met onze kinderen door Oman in de kerstvakantie. De winter is qua weer eigenlijk de beste periode om te reizen in Oman, zeker met kinderen. Het is op de meeste plaatsen dan erg aangenaam om dingen te ondernemen. Zomerkleding is overdag ideaal in deze periode en je kunt op veel plaatsen zwemmen. Oman is dus een perfecte winterzonbestemming om met kinderen te bezoeken. Zit je niet vast aan de kerstvakantie, dan is het weer in Oman het meest aangenaam tussen oktober en maart. Buiten deze maanden en zeker in de zomermaanden juli en augustus wordt het in Oman erg warm. Wij zouden deze periode daarom afraden om het land met kinderen te bezoeken. De temperaturen lopen op tot ruim boven de 40 graden. De bergachtige gebieden zijn dan nog wel koeler, maar ook hier kan het aardig warm worden overdag.

Eten en boodschappen doen met kinderen in Oman
Wat is er voor kinderen te eten in Oman
Tijdens onze reis door Oman hebben we gemerkt dat het eten in Oman erg toegankelijk is voor kinderen. In vrijwel alle restaurants en supermarkten kun je hummus, brood, tomaten en komkommer krijgen, wat voor onze kinderen altijd goed is. Ook wordt er in Oman veel rijst met kip gegeten, wat vrij toegankelijk is voor kinderen. Daarnaast kun je erg gemakkelijk yoghurt, melk en vers en gedroogd fruit, zoals dadels en abrikozen kopen. Dit vinden wij altijd handige snacks voor onze kinderen en zij zijn er zelf ook groot fan van. In Muscat kun je, net als in de Verenigde Staten, regelmatig ijssalons zoals Baskin Robbins vinden.
Voorzieningen voor kinderen in restaurants
De beschikbare voorzieningen voor kleine kinderen zijn afhankelijk van wat voor een type restaurant je uitkiest in Oman. In Muscat en andere grotere plaatsen kom je vele restaurants tegen waar speciale kindermenu’s te krijgen zijn en ze kinderstoelen hebben. Ga je echter voor de typische Omani budget restaurants, dan is dit er allemaal niet. Vaak wordt er in Omani restaurants op de grond gegeten. Je krijgt dan een cabine toegewezen, er wordt een kleedje neergelegd en daarop wordt het eten geserveerd. Voor buitenlanders wordt in sommige restaurants alsnog wel een tafel geregeld, zodat je niet op de grond hoeft te zitten als je dat niet wilt.
Mocht je aan een tafel willen eten en een kindje hebben dat nog niet zelf op een stoel kan blijven zitten, dan is de Minimonkey Minichair handig om mee te nemen op je reis naar Oman. Deze kun je op vrijwel alle stoelen vastmaken, zodat je kleintje altijd veilig mee kan eten aan tafel. Verschoontafels zijn vaak niet aanwezig in restaurants in Oman. Als je nog een kindje hebt dat luiers draagt is het dus slim om een verschoonmatje mee te nemen, zodat je kindje altijd zacht en schoon kan liggen tijdens het verschonen.
Verkrijgbaarheid van baby- en kinderproducten in Oman
In Oman kun je in de grote supermarkten (zoals Carrefour en LuLu) eigenlijk alles krijgen wat je nodig hebt voor de verzorging van je kind. Luiers (zelfs van het merk Pampers) en billendoekjes zijn veelal verkrijgbaar, ook bijvoorbeeld bij tankstations. Verder is babyvoeding, zoals melk, potjes en babysnacks in de grote supermarkten veelal aanwezig. Veel hiervan is geïmporteerd, dus de prijzen liggen vaak wel aan de hoge kant.
Ook zonnebrand is verkrijgbaar, voornamelijk van het merk Nivea. Ook dit is wel aardig duur in Oman, dus we raden je aan om dit voldoende mee te nemen uit Nederland.

Overnachten in Oman met kinderen
Wij hebben een groot deel van onze reis door Oman met onze kinderen gekampeerd. Dit is wat ons betreft ook een echte aanrader. Wil je hier meer over weten, lees dan verder in ons uitgebreide verslag over kamperen in Oman.
Gaat je voorkeur toch uit naar overnachten in een hotel of guesthouse, dan kun je via Booking.com een verblijf naar keuze selecteren. Er is een groot aanbod van luxe hotels in Oman, vanwege de vele rijke Omani’s. Een middenklasse hotel is soms moeilijk te vinden en de kosten voor accommodaties kunnen al snel oplopen. Zeker als je met kinderen reist, omdat het aanbod van betaalbare familiekamers klein is.
Reis je met kleine kinderen (0-6 jaar) naar Oman, dan kun je gerust een kamer voor maar 2 personen boeken. Zeker als je zelf een matje of reisbedje meeneemt dan kun je ze altijd ergens neerleggen, maar bij veel accommodaties kun je ook gewoon vragen om een extra matras.
Tot voor kort sliep onze jongste tijdens het reizen nog in een Deryan reisbedje. Deze kunnen wij ook voor 100 procent aanraden als je op reis gaat met kleine kinderen. Hij is te gebruiken voor kinderen van 0-4 jaar en is erg klein op te vouwen. Wij hebben het Deryan reisbedje zelfs mee kunnen nemen in onze backpack. Het grote voordeel van het meenemen van dit reisbedje is dat je kindje altijd een veilig, aangenaam en bekend bedje heeft om in te slapen.
Onze accommodatie tips voor je reis naar Oman met kinderen
Wij hebben zelf maar enkele nachten in een hotel doorgebracht en de andere nachten gekampeerd. Door de kou in de bergen hebben we onze tent verruild voor een warmere accommodatie en ook in Nizwa verbleven we niet in een tent. De reden hiervoor is, is dat wij graag naar de geitenmarkt wilden en omdat deze vroeg in de ochtend is, hadden wij de voorkeur om hier vlakbij te overnachten.
Jebel Shams
Wij kunnen Jebel Shams Resort aanraden. Wij hadden een hele fijne kamer hier, met onder andere thee en koffie faciliteiten. De locatie is eveneens ideaal, vlak bij een fenomenaal uitzichtpunt. Bovendien is het verblijf inclusief ontbijt en diner, wat erg prettig is, omdat er op Jebel Shams weinig andere eetmogelijkheden zijn. Er is een klein speeltuintje en een zwembad op het terrein aanwezig en het is ruim opgezet, waardoor kinderen lekker kunnen spelen.
Het resort ligt op slechts 10 minuten rijden van de start van de Balcony walk, mocht je deze willen gaan lopen.
Nizwa
Wij verbleven in Nizwa in het Old Town Hotel. Mocht je in Centraal-Nizwa willen verblijven om o.a. de geitenmarkt en het fort te bezoeken, dan kunnen wij het Old Town Hotel aanraden. Wij hadden de familiesuite hier en dit was erg prettig met onze kinderen. De kamers hier zijn erg modern en schoon en het bed was heerlijk. Als je geluk hebt kun je vlakbij parkeren.
Als je ook naar de geitenmarkt (iedere vrijdagochtend) wilt, dan is het slim om op tijd je accommodatie in Nizwa te boeken. Er is namelijk een beperkt aantal accommodaties in het centrum en deze raken snel volgeboekt. Een hotel wat ook veel aangeraden wordt, maar wat al volgeboekt was toen wij gingen zoeken is het Antique Inn. De kamers hier zijn prachtig in Oosterse stijl ingericht en er zit een zwembad bij, wat natuurlijk erg fijn is met kinderen.

Jebel Akhdar
Op Jebel Akhdar verbleven wij in Stars Villa, een accommodatie die prima was, maar die we niet direct zouden aanraden. Mede vanwege ontbrekende faciliteiten in de keuken, de ligging en het feit dat we uitgebreide instructies nodig hadden om er te komen. Deze accommodatie is inmiddels ook niet meer te boeken via Booking.com.
Een hotel wat ons door mijn broer is aangeraden is dusitD2 Naseem Resort. Hij is hier met zijn gezin al een aantal keren geweest. Wij waren zelf echter vrij laat met hotels reserveren en een verblijf hier werd voor ons daardoor wat te duur. dusitD2 is een grote, vrij luxe hotelketen, met mooie kamers en goed eten. Er zijn vele faciliteiten voor kinderen, waaronder een klimpark. Voor kinderen vanaf een jaar of 7 is dit echt een groot feest.
Conclusie over het reizen door Oman met kinderen
Wij zijn inmiddels twee keer met kinderen in Oman geweest en zouden nog heel graag terug willen. Deze Midden-Oosterse bestemming heeft ons echt betoverd. Oman heeft ontzettend veel te bieden voor families, terwijl het land nog vrij weinig bezocht wordt. Bovendien is het een ideale bestemming om in de winter de zon op te zoeken. Al met al is Oman een prachtig land en uitstekend geschikt om met kinderen te bezoeken.
Wil je ook met kinderen naar Oman?
Hebben wij je enthousiast gemaakt over Oman, bekijk dan onze Oman homepage om te ontdekken wat de beste reistijd is.
Wil jij ook met kinderen naar Oman en weet je al wanneer je wilt gaan, boek dan goedkoop je vluchten bij Tix.nl. Ga je toch liever met je gezin naar Oman via een reisorganisatie, dan kan Travelnauts je helpen bij het samenstellen van jullie droomreis.
Lees voor vertrek nog wel even onze informatie over wat je moet weten over het huren van een auto in Oman en het rijden met een 4x4 auto in Oman. Ben je gek op avontuur en kamperen, lees dan ook zeker ons artikel over kamperen in Oman.

Lees ook een van onze andere verhalen