Normaal gesproken zoeken we alles zo goed mogelijk uit voordat we een reis boeken. In dit geval zijn we zo enthousiast, omdat we zo lang niet hebben kunnen reizen door Covid-19. We boeken onze tickets naar Jordanië dan ook zonder na te denken. En dan komen we erachter dat onze reis door Jordanië precies midden in de Ramadan valt. Uhm en nu, wat gaan we doen? Gaan we toch maar gewoon? Moeten we de tickets nog verzetten? Nee, we besluiten er gewoon voor te gaan en daar hebben we zeker geen spijt van gekregen!
Wat is de Ramadan precies?
De Ramadan is de vastenperiode waarin moslims hun zelfbeheersing beoefenen. Er wordt dan tussen zonsopgang en zonsondergang niet gegeten of gedronken. Ook wordt er veel gebeden en er mag geen immoreel gedrag plaatsvinden, zoals seks of slechte daden. De zonden uit het verleden worden vergeven na de Ramadan. Deze periode valt altijd in de negende maand van de Islamitische kalender. Ieder jaar begint de Ramadan op een andere datum. Dit komt doordat de Islamitische kalender korter is dan onze (Gregoriaanse) kalender. De Ramadan kan dus in iedere maand van het jaar voorkomen. De exacte data voor de Ramadan kun je vinden op Beleven.org. Ook kun je hier verder lezen over de Ramadan in het algemeen.
In Jordanië is zo’n 97% van de bevolking moslim en dus is voor velen de Ramadan een belangrijke periode van het jaar.

Kun je dan overdag nergens eten en drinken tijdens de Ramadan in Jordanië?
Ja zeker wel, in de grotere (en met name toeristische) plaatsen, zoals Wadi Musa of Kerak (nabij het kasteel) zijn er restaurants die ook overdag geopend zijn. Ook is het vaak mogelijk om bij de accommodatie waar je verblijft te ontbijten en lunchen. Zo hebben wij iedere dag gewoon een uitgebreid ontbijtbuffet mogen verorberen en is er een paar keer een lunch voor ons geregeld.
Soms kan het echter overdag wel een uitdaging zijn om een restaurant te vinden dat open is, met name in kleinere plaatsen. Wij hebben daardoor ook enkele dagen gehad dat we overdag in de auto weinig anders eten dan alleen Jordaans brood en wat fruit. En dat is eigenlijk ook wel jammer natuurlijk, want het eten in Jordanië is zo ontzettend lekker. Dit is echter wel te voorkomen door je lunch een beetje meer te plannen en te zorgen voor wat lekkere dingen. Zo kun je bijvoorbeeld tomaten, komkommer, hummus en gekookte eieren kopen. Supermarkten zijn namelijk gewoon geopend. Reisbestek kan tijdens een zelfgeregelde picknick wel nuttig zijn.
Zijn restaurants in Jordanië 's avonds geopend tijdens de Ramadan?
In de avonduren kun je bij veel restaurants terecht voor een overheerlijk diner. Wel kan je vaak pas eten als de zon onder is gegaan. Na zonsondergang (tijdens onze reis was dit rond 19.00 uur) is het ook eindelijk tijd voor Jordaniërs om te gaan eten. Een heel bijzonder moment om te aanschouwen, omdat echt iedereen als het zover is tegelijk begint te eten en drinken. De maaltijd die men tijdens de Ramadan na zonsondergang eet wordt iftar genoemd. Tijdens en net voor iftar is het extreem druk in de restaurants die open zijn. Houdt er rekening mee dat je soms moeilijk een plekje kunt vinden op dit tijdstip, dat je even moet wachten tot de lokale bevolking zijn eten op tafel heeft staan en soms ook dat de bediening zelf wat eet. Ook als je in je hotel eet kan het soms zo zijn dat ze vragen of het een probleem is om eerder of later je diner te nuttigen, zodat zij bij zonsondergang direct zelf kunnen eten. Probeer te vermijden dat je net voor iftar in de auto zit, want het Jordaanse verkeer kan erg hectisch zijn op dit tijdstip. Iedereen wil dan nog even de laatste dingen kopen voor de maaltijd of wil zorgen dat ze op tijd thuis zijn voor iftar.

Wordt er van toeristen verwacht dat je mee doet met vasten?
Nee, de Jordaanse bevolking begrijpt goed dat je niet mee doet met de Ramadan. Men weet dat het voor mensen die het niet gewend zijn gevaarlijk kan zijn om tijdens je reis door Jordanië zomaar mee te doen met vasten.
Jordaniërs weten dat je soms wat eet en drinkt, maar het is wel zo respectvol om dit niet teveel in het openbaar te doen. Het is namelijk voor Jordaniërs zelf ook erg lastig om te vasten (zeker als het warm is) en het is dan confronterend om anderen te zien eten en drinken. Ditzelfde geldt trouwens ook voor roken. Alcohol kan tijdens de Ramadan wat moeilijk verkrijgbaar zijn, zeker overdag. Mocht je hier echt behoefte aan hebben, dan kun je hiervoor terecht in de grotere hotels.
Kinderen mogen overigens overal gewoon eten en drinken. Sterker nog, de Jordaanse bevolking deelde regelmatig lekkere dingen uit aan onze kinderen tijdens onze reis door Jordanië gedurende de Ramadan. Wil je weten hoe het is om door Jordanië te reizen met kinderen, lees dan ons blog reizen door Jordanië met kinderen.

Wordt mijn reis door Jordanië verder nog beïnvloed door de Ramadan?
Dit zal minimaal zijn. Alle bezienswaardigheden zijn gewoon geopend tijdens de Ramadan. Sommige sluiten mogelijk wat eerder vanwege de Ramadan, maar dit is niet altijd het geval. Zorg er daarom voor dat je de openingstijden navraagt als je in Jordanië bent.
Over het algemeen zijn gidsen en tours ook beschikbaar tijdens de vastenmaand, al kan er wat minder aanbod zijn en/of aangepaste tijden.
Met name als de Ramadan tijdens de warmere maanden valt, kan het voor Jordaniërs die vasten erg zwaar zijn om gedurende de (lange) dagen niet te drinken en eten. Dit kan een invloed hebben op hun humeur en uithoudingsvermogen. Dit geldt ook voor mensen die werken in de toeristensector. De kans is echter groot dat je hier niks van merkt. De Jordaniërs die wij ontmoet hebben tijdens onze reis waren ontzettend vriendelijk en behulpzaam.
Conclusie
Reizen door Jordanië tijdens de Ramadan is wat ons betreft echt prima te doen. Het geeft je een inkijk in hoe dit eraan toe gaat en dat is eigenlijk wel heel bijzonder om te ervaren. Wel is het, zeker als je met kinderen reist, niet altijd even handig en het vergt wat meer plannen. Of jij zelf tijdens de Ramadan wilt reizen is een persoonlijke keuze (die we met ons verhaal hopelijk iets makkelijker gemaakt hebben), maar weet in ieder geval dat het zeker kan. En kies je ervoor te gaan, vergeet de mensen in Jordanië dan niet een gezegende Ramadan ('Ramadan Mubarak') te wensen!
Kijk voor de beste reistijd van Jordanië op onze Jordanië homepage.

Topaanbieders voor reizen naar Jordanië:
Met Riksjatravel.nl kun je jouw reis naar Jordanië op maat samenstellen.
Bij 333Travel.nl kun je terecht voor prachtige rondreizen of je stelt jouw droomreis samen door middel van bouwstenen.
Ga je liever met een groepsreis naar Jordanië, dan kun je terecht op Sawadee.nl.
Lees ook een van onze andere verhalen