Meteen naar de inhoud

Beste reistijd Mexico

november t/m april

Beste reistijd Mexico

november t/m april

Het weer en de beste reistijd in Mexico

De beste reistijd voor een bezoek aan Mexico is tussen november en april. Mexico is dus ook echt een winterzonbestemming (kijk eens op 333Travel.nl voor een mooi reisaanbod). Het land bevindt zich in het droge seizoen en de temperaturen zijn erg aangenaam. Ook in mei kun je over het algemeen nog genieten van goed weer. Het regen- en orkaanseizoen loopt van juni t/m half oktober, met het hoogtepunt in september. Vooral de Oostkust wordt regelmatig hard getroffen door orkanen.

Beste reistijd Mexico - weer per maand

Toptip

Wil je de prachtige Maya cultuur ontdekken maar ook de grote toeristenmassa vermijden, bezoek dan eens het afgelegen Calakmul, richting de grens met Guatemala. Het is wel een pittige rit ernaartoe, maar dat is het zeker waard. Je kunt dit onderdeel van je reis maken met de bouwstenen van Riksjatravel.

Mexico reizen

Mexico reizen

Isla Holbox uitzicht

Beste reistijd Yucatán en omgeving

De beste reistijd voor de meest bezochte regio van Mexico loopt van december t/m maart. Deze periode valt in het droge seizoen en de gemiddelde temperatuur in Yucatán komt net onder de 30 graden uit. De stranden bij Playa del Carmen en Cancún worden dan ook druk bezocht in deze periode, zeker tijdens Spring break. Overigens zijn ook april, mei en november goede maanden voor een bezoek aan Yucatán, alhoewel het wel warm kan zijn. Een voordeel van een bezoek aan Mexico in deze maanden is dat het wat rustiger is bij de Maya ruïnes van Uxmal en Chichén Itzá.
Het orkaanseizoen in Mexico loopt van juni t/m oktober, maar de piek valt in september en oktober. Dit zijn dan ook de maanden met de minst gunstige omstandigheden voor een vakantie naar Yucatán. Vanwege het tropische klimaat is het overigens het hele jaar door warm in dit gedeelte van Mexico.

Beste reistijd Baja California

Baja California kent een groot gedeelte van het jaar prachtig weer. Alleen tijdens de zomer, van juli t/m september, kan het erg heet worden. Bovendien valt het hoogtepunt van het orkaanseizoen in september, dus dit is niet de beste maand voor een bezoek aan de stranden Playa del Amor en Playa del Divorcio. Deze stranden, maar ook de Arch of Poseidon bij Cabo San Lucas kun je beter bezoeken tussen november en april. Tijdens de Nederlandse winter zijn de weersomstandigheden bij Baja California namelijk op haar best. De temperatuur schommelt dan rond de 25 graden en het is volop zonnig weer. Prima weer dus voor een bootexcursie nabij San José del Cabo of een bezoek aan het eiland het eiland Espíritu. Overigens zijn ook mei en juni maanden met goed weer in Baja California, maar het kan dan al wel flink warm worden.

Zeeleeuw Baja California

Wist je dat...

De corruptie in Mexico nog altijd erg hoog is? Tijdens je reis door Mexico kun je hiermee te maken krijgen, bijvoorbeeld als je een auto huurt. Soms worden mensen aangehouden omdat ze zogenaamd een overtreding hebben begaan. Verwacht wordt dat er dan een boete betaalt wordt. De meningen over wat te doen in zo'n geval zijn verdeeld, sommigen zeggen niets betalen en stug vol blijven houden, terwijl het wellicht makkelijker is om gewoon te betalen. De keuze is aan jou, maar wees er in ieder geval op voorbereid.

Chiapas natuur

Beste reistijd West-Mexico

Het beste weer voor een bezoek aan de Mexicaanse westkust vind je tijdens onze winter. De temperatuur ligt tussen december en maart rond de 30 graden en er valt nauwelijks neerslag. Prima weer dus voor een winterzonvakantie naar Puerto Vallarta. In laatstgenoemde plaats kun je in deze periode bovendien dolfijnen en walvissen spotten. De weersomstandigheden zijn het minst optimaal tussen juni en september. Tijdens deze maanden valt namelijk het regenseizoen in West-Mexico. Het hoogtepunt van het orkaanseizoen is in september, alhoewel extreme orkanen aan de westkust minder vaak voorkomen dan aan de oostkust van Mexico.

Beste reistijd Mexico-Stad en Centraal-Mexico

De maanden met de beste reistijd voor Mexico-Stad en omgeving zijn maart, april en november. Tijdens deze maanden is de temperatuur het meest aangenaam en de kans op neerslag minimaal. Overigens is een bezoek aan de Mexicaanse hoofdstad het hele jaar door goed mogelijk. Centraal-Mexico wordt over het algemeen namelijk niet zo zwaar getroffen tijdens het regenseizoen, dat ook hier van juni t/m september loopt. De neerslag die dan valt, komt in de regel in de late namiddag naar beneden. Ook in deze periode is een bezoek aan Guadalajara of San Miguel de Allende dus zeker mogelijk. Hou er wel rekening mee dat de temperatuur in de nacht flink kan dalen in dit gedeelte van Mexico, zeker in het droge seizoen (tussen oktober en april).

Uitzicht San Miguel de Allende Mexico
Chips

Beste reistijd Noord-Mexico

In het noorden van Mexico kan het, tijdens onze winter, een stuk kouder worden dan in de meeste andere delen van Mexico. Zo komt het kwik in december en januari niet boven de 18 graden uit, terwijl het kwik onder het nulpunt zakt in de nachten. Zeker in de Copper Canyon kunnen de temperaturen flink dalen. Toch is dit over het algemeen een aangename periode om een bezoek aan bijvoorbeeld Chihuahua te brengen, met haar prachtige koloniale gebouwen en mooie pleinen. Er valt namelijk geen neerslag en de zon laat zich veelvuldig zien. De maanden met de beste reistijd voor Noord-Mexico zijn april en oktober, omdat de temperatuur dan zeer aangenaam is. De minste maand voor een bezoek aan dit gedeelte van Mexico is in juni. Het is dan namelijk erg heet (33 graden) en de omstandigheden zijn droog en stoffig.

Feestdagen

Hieronder geven wij alleen de belangrijkste feestdagen van Mexico weer. Voor een uitgebreider overzicht kun je terecht op de maandenpagina's van Mexico.

Nieuwjaarsdag (jaarlijks op 1 januari).
Día de la Constitución Mexicana (jaarlijks op 5 februari, maar de vrije dag valt altijd op de eerste maandag van februari).
Natalicio de Benito Juárez (jaarlijks op 21 maart, maar de vrije dag valt altijd op de derde maandag van maart).
Semana Santa: de week waarin Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Paaszondag vallen (jaarlijks in maart of april, voor exacte data kijk je op Publicholidays.mx).
Dag van de Arbeid (jaarlijks op 1 mei).
Onafhankelijkheidsdag (jaarlijks op 16 september).
Día de los Muertos (jaarlijks op 2 november).
Día de la Revolucion (jaarlijks op 20 november, maar de vrije dag valt altijd op de derde maandag van november).
Kerstmis (jaarlijks op 25 december).

Benieuwd naar het Mexicaanse weer in een specifieke maand?

Benieuwd naar het weer in andere landen?

Bekijk onze bestemmingen in Afrika

Bekijk onze bestemmingen in Azië

Bekijk onze bestemmingen in Europa

Bekijk onze bestemmingen in
Midden-Amerika

Bekijk onze bestemmingen in het Midden-Oosten

Bekijk onze bestemmingen in
Noord-Amerika

Bekijk onze bestemmingen in Oceanië

Bekijk onze bestemmingen in
Zuid-Amerika