Meteen naar de inhoud

Beste reistijd China

april, mei, september en oktober

Beste reistijd China

april, mei, september en oktober

Het weer en de beste reistijd in China

De beste reistijd voor een reis naar China is tijdens de lente (april / mei) en herfst (septemberoktober). Het is dan veelal aangenaam warm en droog. Het klimaat in dit bijzondere Aziatische land is divers, waardoor je het hele jaar wel een plek kunt vinden waar het aangenaam reizen is. Tijdens onze zomermaanden kun je hitte en regen verwachten, met name in het zuiden. Tibet en het uiterste noorden bieden dan een goede uitvalsbasis. Het laagseizoen in de winter loopt van november tot begin maart. Het is dan in vele delen van China koud weer. Mocht je de kou willen ontlopen dan kun je terecht in het zuiden van China (waaronder Hong Kong en Hainan).

Beste reistijd China - weer per maand

Toptip

Verken Beijing per fiets. Met een fietstour van Bajabikes.eu kun je de hoogtepunten van deze stad op een hele leuke manier verkennen.

temple of heaven beijing

Beste reistijd Beijing en Noordoost-China

April, mei, juni, september en oktober zijn qua weer de beste reismaanden voor een bezoek aan Beijing en het noordoosten van China. Uitzondering hierop is de eerste week van oktober. Deze is af te raden vanwege de nationale vakantieweek. Hotels, bezienswaardigheden en dergelijken zijn dan een stuk drukker en duurder. De warme en natte zomermaanden juli en augustus zijn minder prettig om de hoofdstad te bezoeken. Mocht je verder naar het noorden willen trekken, bijvoorbeeld naar Harbin of Binnen-Mongolië, dan kun je hier in de zomer wel prima vertoeven. Het wordt hier namelijk lang niet zo warm en nat als in Beijing en omgeving. De winter in deze regio is ronduit koud te noemen. De sneeuw bij onder meer de Chinese Muur is wel echt prachtig om te zien.

Beste reistijd Shanghai en Oost-China

Overweeg je een bezoek aan het oosten van China? Onze lente (maart, april en mei) kan gezien worden als de beste periode qua weer om naar Shanghai en het oosten van China te reizen. Daarnaast zijn ook de herfstmaanden oktober en november een goede keuze. In beide periodes zijn de temperaturen aangenaam warm en redelijk droog. Probeer je reis zoveel mogelijk buiten de zomermaanden juni, juli en augustus te plannen. Het is dan druk met onder andere Chinese reizigers en het weer is onaangenaam warm met veel regen. De winters in bestemmingen als Shanghai, Suzhou en Huangshan zijn kil.

Sea view park Shanghai

Wist je dat...

Je in China vaak aangesproken wordt door Chinezen die met je op de foto willen? Ondanks dat er best wel wat toeristen naar China komen, hebben heel veel Chinezen nog nooit een buitenlander gezien en dus is het voor hen heel bijzonder.

Terracotta leger

Beste reistijd Centraal-China

De beste tijd om naar Chengdu en de rest van Centraal-China te reizen is in de lentemaanden maart, april en mei. Ondanks dat hier het hele jaar wat neerslag kan vallen, is het regenseizoen dan nog niet begonnen. Ook de hitte blijft nog even weg. De herfst (oktober en november) is ook een goede reisperiode voor Centraal-China. De temperatuur is aangenaam en ook de hoeveelheid regen blijft beperkt.
Een aanrader in het najaar zijn de prachtige herfstkleuren in Zhangjiajie National Forest Park. In de zomer (juni, juli en augustus) is het minder prettig reizen. De luchtvochtigheid ligt dan hoog in Centraal-China, wat ervoor zorgt dat het nog warmer aanvoelt dan de gemeten temperaturen. Daarnaast valt er in deze maanden veel regen. De winter in deze regio is droog en koud. Omgeving Xi’an kent bijvoorbeeld nachttemperaturen onder nul. Ook overdag kan het flink koud aanvoelen. Doordat er weinig neerslag valt kan je echter met warme kleding alsnog prima rondreizen.

Zuid-China

De beste reistijd voor de zuidelijke regio van China is erg afhankelijk van waar je naartoe reist. Kies je voor Guilin en omgeving dan zijn vooral de maanden oktober en november erg aangenaam qua weer. Het hele jaar door kan hier regen vallen, maar in het najaar blijft de hoeveelheid beperkt. Ook de temperaturen zijn dan heerlijk. In de wintermaanden koelt het af, waardoor het fris kan aanvoelen. De zomermaanden zijn heet en vaak nat.
De beste reisperiode voor de provincie Yunnan zijn de maanden maart tot en met mei en oktober/november. Er valt dan niet zoveel regen als in de zomermaanden en de temperaturen zijn aangenaam. Reis je naar Yunnan in de winter, dan kan het flink afkoelen. In Hong Kong en Hainan wordt het eigenlijk het hele jaar niet koud. Wel moet je hier rekening houden met veel regenval, met name in onze zomermaanden. De beste reistijd in deze omgeving is van oktober tot en met december.

Desserts Hong Kong
Potala Palace. Lhasa

Tibet en West-China

De beste tijd om naar Tibet te reizen is van mei tot en met oktober. De temperaturen zijn dan mild en deze regio heeft weinig last van het regenseizoen, wat officieel loopt van juni tot september. Lhasa staat bekend als de stad van het zonlicht, met meer dan 3000 zonne-uren per jaar. Hier wordt het ook eigenlijk het hele jaar niet steenkoud. Als je de bergen van Tibet in gaat is dit wel anders. De beste maanden voor een bezoek hier zijn juni, juli en augustus. Vaak is er geen verwarming, dus wees voorbereid als je in een andere maand de Tibetaanse bergen in gaat. De maanden mei, juni, september en oktober zijn uitstekend voor reizen langs de zijderoute in het westen van China. Tijdens deze maanden ontloop je de extreme hitte en kou van de zomer- en wintermaanden.

Feestdagen

Wij geven per maand een overzicht van de nationale feestdagen en belangrijkste festivals. De data van feestdagen met wisselende datum en de regionale festivals kun je bekijken op Chinahighlights.com.

Nieuwjaarsdag (jaarlijks op 1 januari).
Chinees Nieuwjaar (jaarlijks in januari of februari).
Qingming (jaarlijks begin april).
Dag van de arbeid (jaarlijks op 1 mei).
Duanwu (jaarlijks in juni).
Midherfstfestival (jaarlijks in september of oktober).
Nationale feestdag (jaarlijks op 1 oktober).

Benieuwd naar het weer in China in een specifieke maand?

Benieuwd naar het weer in andere landen?

Bekijk onze bestemmingen in Afrika

Bekijk onze bestemmingen in Azië

Bekijk onze bestemmingen in Europa

Bekijk onze bestemmingen in
Midden-Amerika

Bekijk onze bestemmingen in het Midden-Oosten

Bekijk onze bestemmingen in
Noord-Amerika

Bekijk onze bestemmingen in Oceanië

Bekijk onze bestemmingen in
Zuid-Amerika

Reizen naar China