Meteen naar de inhoud

Het rijden met een 4x4 auto in Oman

Rijden door prachtige afgelegen wadi’s, crossen door de zandduinen en de mogelijkheid om te wildkamperen op de meest schitterende en onontdekte plekken. Het ultieme avontuur is wat het rijden met een 4x4 auto in Oman ons gebracht heeft. Wat was het fantastisch en het rijden met een 4x4 auto door Oman is dan ook echt een aanrader wat ons betreft. Lees hier alles wat jij moet weten over het rijden met een 4x4 auto in Oman.

Waarom je in een 4x4 wilt rijden in Oman

Zoals we in ons artikel over het huren van een auto in Oman ook aangeven is dat je ook zonder 4x4 een prachtige reis door Oman kunt maken. Feit is wel dat je met een 4x4 op nog veel mooiere plekken kunt komen en veel meer het avontuur kan opzoeken dan met een reguliere auto. Sommige plekken zijn gewoonweg verboden voor reguliere auto’s, zoals het Jabal Akhdar gebergte. Hier worden ook echt controles uitgevoerd en je wordt niet doorgelaten als je niet in een 4x4 rijdt.
Verder kom je, zeker in het hoogseizoen (met name in de kerstvakantie), moeilijker op plekken waar je geen andere reizigers tegenkomt. En dat terwijl er in Oman nog heel veel mooie plaatsen te ontdekken zijn waar je niemand zult zien. Maar hiervoor heb je dus vaak wel een 4x4 nodig. Een van de voorbeelden is het prachtige en uitgestrekte Salmah plateau.

De zee en de bergen op het Salmah plateau
De zee en de bergen op het Salmah plateau

Tip voor als je met een 4x4 door Oman wilt rijden

Schaf het boek Oman Off-road aan op het vliegveld in Muscat of in de winkelcentra daar. In Nederland is dit boek moeilijk verkrijgbaar, maar het is ontzettend handig als je grote stukken van de verharde wegen af wilt gaan. Er staan vele prachtige routes in en handige tips, ook voor als je wilt gaan kamperen.

Voor vertrek je 4x4 auto huren in Oman

Wij reserveren vóór onze reis door Oman een 4x4 huurauto. Als je een 4x4 huurt in Oman, dan is het slim om een uitgebreide verzekeringsdekking te nemen, zodat eventuele schade ook inbegrepen is. Dit hele pakket boeken wij via Easyterra.nl bij Dollar Rent a Car.
Voor ons (met nul verstand van auto’s) was het wel eerst een hele zoektocht om een 4x4 auto te vinden. Het staat namelijk op veel websites helemaal niet duidelijk aangegeven of een auto 4x4 heeft. Zo kwamen wij erachter dat een SUV niet direct ook 4x4 heeft. Neem dus bij twijfel contact op met de verhuurmaatschappij (of in ons geval de tussenpersoon).
Auto’s die sowieso altijd vierwielaandrijving hebben en die ook erg prettig rijden op de ruige stukken in Oman zijn de Mitsubishi Pajero, Toyota Prado, Toyota Land Cruiser en Toyota Fortuner. Wil je het jezelf makkelijk maken en direct online al kunnen aangeven dat je een 4x4 wilt, kijk dan eens bij Sunnycars. Zij zijn meestal iets duurder dan andere verhuurmaatschappijen, maar je bent wel gegarandeerd van een zorgeloze ervaring op je bestemming.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Bol AlgemeenBol Algemeen

De kosten van het rijden met een 4x4 auto in Oman

De kosten voor het huren van een 4x4 auto in Oman zijn het hele jaar door ongeveer het dubbele van de kosten voor een reguliere 2WD, waardoor veel mensen uiteindelijk geen 4x4 huren.
De exacte prijzen zijn echter veelal afhankelijk van je reisperiode en hoe ver van tevoren je boekt. Zo kun je best een goede deal scoren als je op tijd boekt. Wij waren erg last-minute met het huren van een auto in Oman en reisden bovendien in het hoogseizoen. Hierdoor betaalden we uiteindelijk zo’n €1100 voor 10 dagen autohuur. Dit was voor ons wel even slikken, maar achteraf was het dit wel waard. Nu kun je, als je op tijd boekt, bij Easyterra prijzen vinden van €66 per dag voor het huren van een 4x4 (tegenover ongeveer 32€ voor een economy klasse auto). Alsnog is dit natuurlijk veel geld en deze hoge kostenpost is een afweging die iedereen voor zich moet maken. Kijk eens op Sunnycars.nl of Easyterra.nl voor de meest actuele prijzen voor het huren van een 4x4 auto in Oman.
Goed om vooraf te weten is dat ook accommodaties in Oman niet heel goedkoop zijn. Hierdoor kunnen de kosten voor een reis naar Oman snel oplopen als je in een 4x4 wilt rijden. Ben je echter gek op kamperen, dan kan je op overnachtingen veel geld besparen, omdat je in Oman (zeker met een 4x4) fantastisch kunt wildkamperen. Daarbij komt dat de benzinekosten erg laag liggen in Oman, wat natuurlijk ook een hoop scheelt.
Mocht je het echt niet willen of kunnen betalen om een 4x4 te huren, weet dan dat je ook met een reguliere auto een prachtige rondreis door Oman kunt maken. Lees wel eerst onze tips over het huren van een auto in Oman.

Kameel op het Salmah Plateau
Kameel op het Salmah Plateau

Off-road rijden met een 4x4 in Oman

De wegen in Oman zijn over het algemeen in prima staat. Ga je door Oman rijden met een huurauto, dan zal je deels gebruik maken van verharde (snel) wegen. Maar als je er voor kiest om met een 4x4 door Oman te rijden, wil je natuurlijk niet anders dan Oman echt op zijn avontuurlijkst en mooist zien. Dit betekent off-road rijden. En dat is echt supergaaf! Het is vaak hobbelen geblazen en op sommige plekken (zoals het Salmah Plateau en Wadi Bani Awf) zijn de wegen heel steil en de afgronden heel diep.
Enige ervaring met een 4x4 is dus zeer welkom. Heb je er geen ervaring mee, dan is het verstandig om niet op dag 1 deze routes te rijden, zodat je de 4x4 auto voldoende onder controle hebt. Iets waar wij pas na twee dagen achter kwamen is dat je bij de meeste 4x4 auto’s kunt kiezen tussen een automatische stand en schakelstand. Over het algemeen is de automaat prima, maar ga je steile hellingen over, dan is het handig om naast 4WD ook de handmatige schakelstand te gebruiken. Zet hem dan in 1 of 2, zodat je rustig de berg op of af kan rijden. Ook voor het losse zand in de woestijn is schakelen soms noodzakelijk.
Laat je vooral niet opjagen door Omani’s die je willen inhalen, neem rustig de tijd voor de lastige stukken. Als je op je gemakje over de wegen manoeuvreert dan is het echt een dikke aanrader om met een 4x4 door Oman te rijden. Voor ons waren de prachtige wegen die je kunt rijden met een 4x4 echt een highlight van de reis door Oman. Wel was het enorm inspannend, omdat je echt continu goed moet opletten. ’s Avonds op tijd naar bed dus.

auto huren

Auto Huren bij easyterra

Off-road rijden door Oman is echt fantastisch
Off-road rijden door Oman is echt fantastisch

Onze toptips in Oman die alleen mogelijk zijn met een 4x4

Zoals we eerder al zeiden, je kunt verschillende hoogtepunten van Oman zien, zonder dat je in een 4x4 auto het land door rijdt. Toch zijn de prachtigste plekken alleen met een 4x4 te doorkruisen. Hieronder noemen we enkele van onze favorieten.Booking.comBooking.com

Het Salmah Plateau

Vanaf de kust nabij Fins kun je via het Salmah Plateau het binnenland inrijden. Voor ons was dit de eerste ervaring met een 4x4 route in Oman en wat vonden we het indrukwekkend. Wat een kick geeft het om over de steile zandwegen te crossen en te genieten van de vergezichten over de bergen en de kust. Onderweg komen we vrijwel geen verkeer tegen. Wel staat er soms zomaar ineens een kameel langs de weg. Verder zijn er verspreid over het Salmah Plateau verschillende bijenkorf tombes te vinden. Wij rijden onder meer langs de Kubaikib tombes, die ook mede door de locatie, erg fotogeniek zijn. Het navigeren over het Salmah Plateau is af en toe wat lastig, omdat we geen bereik hebben. Met behulp van het boek Oman Off-Road, onze offline Google Maps kaart en wat geluk rijden we uiteindelijk wel de juiste route.

Kubaikib tombes op het Salmah plateau
Kubaikib tombes op het Salmah plateau
De woestijn

De meeste mensen bezoeken de Wahiba Sands woestijn tijdens hun reis naar Oman. En dat is ook zeker een aanrader. Heb je echter geen 4x4 auto in Oman, dan kun je zeker niet zelf door de woestijn rijden. Vaak kun je via het verblijf in een woestijnkamp regelen dat je meegenomen wordt op een tour door de woestijn. Wil je echter zelf in de woestijn rijden, dan zal je een 4x4 nodig hebben en ook zeker wat lef. Sugar Dunes en The Empty Quarter zijn andere woestijnen in Oman die voor nog meer avontuur kunnen zorgen.
Ga je zelf door de woestijn rijden, lees je dan echt in voordat je gaat. Het is namelijk heel anders om door het losse zand te rijden dan op een verharde (zand)weg en het is handig om dan te weten hoe je moet reageren als je bijvoorbeeld van een heuvel af rijdt. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om je rem niet in te trappen als je naar beneden rijdt en merkt dat je begint weg te slippen. Ook is het bij een bezoek aan de woestijn belangrijk dat je je banden deels leeg laat lopen, zodat je meer grip hebt in het losse zand. Tenslotte is het verstandig om altijd samen met een andere auto door de woestijn te rijden, zodat je elkaar kunt helpen indien nodig.

In de duinen kun je snel vast komen te zitten
In de duinen kun je snel vast komen te zitten

Let op: Officieel staan de meeste autoverhuurbedrijven in Oman het niet toe dat je geheel offroad rijdt. Dit betekent dat je niet verzekerd bent als je van de paden afwijkt, zoals bijvoorbeeld in de Wahiba Sands woestijn.
De aangelegde wegen (niet alleen asfaltwegen, maar ook de onverharde-/zandwegen) zijn wel toegestaan.
Toch gaan veel mensen wel gewoon de woestijn in en van de zandwegen af. Wij hebben dit ook gedaan zonder het na te vragen, maar waren wel onder begeleiding van mijn broer die al jaren in Oman woonde.
Het is een risico dat je wel of niet kunt nemen tijdens je reis door Oman en dat kun je alleen zelf bepalen.

Wadi Bani Awf

Tussen de kasteelruïnes van Tanuf en onze kampeerplek in Wadi Sahtan, rijden we door Wadi Bani Awf. Deze route staat slechts bij weinigen op de planning, maar voor ons was dit een van de echte hoogtepunten van Oman en van het rijden met een 4x4 daar. Rijden door Wadi Bani Awf is namelijk wel echt het ultieme off-road rijden in Oman, echt een avontuur. Voor sommigen wellicht te avontuurlijk, want de afgronden zijn vaak diep en de weg is soms erg stijl en kronkelig. Je moet dan echt moeite doen om te zien wat er na de hobbel komt. Ook tegenliggers zijn wel een uitdaging. De uitzichten daarentegen zijn echt indrukwekkend mooi en als je rustig aan doet, dan is het goed te doen.
De route is ongeveer 25 km lang, maar doordat de weg erg slingert kun je niet hard rijden en ben je zeker zo'n 3 uur onderweg. Verder stop je regelmatig voor foto's, want je blijft je iedere keer weer verwonderen over hoe mooi het daar is. Op de route kom je enkele kleine dorpjes tegen, zoals Bilad Sayd. Als je tijd hebt is het een leuke plek om even te stoppen. Ben je gek op wandelen en klimmen, dan kun je dat ook zeker in Wadi Bani Awf. Snake Canyon (lokaal beter bekend als Seer Al Zamah) is de perfecte plek hiervoor.

Let er wel op dat deze route ook echt alleen begaanbaar is met een 4x4 en begin er niet aan als het net geregend heeft of als er regen op komst is. Bij regenval kan deze route namelijk erg gevaarlijk zijn.

Off-road rijden door Wadi Bani Awf
Off-road rijden door Wadi Bani Awf
Wildkamperen in Oman

Ga je echt voor het ultieme avontuur en gevoel van vrijheid, dan kies je voor wildkamperen in Oman. Door vrijwel het gehele land is het toegestaan om je tent op te zetten en dus kun je de allermooiste plekken uitkiezen hiervoor. Zo zijn er prachtige stranden, wadi's, woestijnen en bergen waar je kunt genieten van de rust en ruimte. Wij vonden dit echt een fantastische ervaring, dus we kunnen dit dan ook alleen maar ten sterkste aanraden. Wil je hier meer over weten, lees dan onze tips over het kamperen in Oman.

Voor dit soort kampeerplekken heb je echt een 4x4 nodig
Voor dit soort kampeerplekken heb je echt een 4x4 nodig

Conclusie over het rijden met een 4x4 auto in Oman

Wat ons betreft is het rijden met een 4x4 auto echt een must als je Oman gaat bezoeken. Op deze manier kun je zoveel meer van het land ontdekken dan met een reguliere auto. Het geeft je zoveel meer vrijheid, want je kunt iedere weg inrijden om te ontdekken wat er te zien valt. Kies je dus vooral voor avontuur en heb je een budget wat een 4x4 toelaat, dan is dat zeker een aanrader!

Wil jij ook in een 4x4 door Oman rijden?

Hebben wij je enthousiast gemaakt over Oman, bekijk dan onze Oman homepage om te ontdekken wat de beste reistijd is.

Lees voor vertrek ook zeker even onze informatie over wat je moet weten over het huren van een auto in Oman.

Ben je echt gek op het avontuur en de natuur? Ga dan wildkamperen in Oman.

Weet je wanneer je wilt gaan, boek dan goedkoop je vluchten bij Tix.nl.

Vind je het prettiger om je reis via een organisatie te boeken, kijk dan eens op 333Travel.nl. Via hen heb je de mogelijkheid om in een auto met 4x4 een rondreis door Oman te maken, indien gewenst met een privé chauffeur.

Even pauze bij een watertje
Even pauze bij een watertje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *