Meteen naar de inhoud

Beste reistijd Spanje - Balearen

mei, juni en september

Beste reistijd Spanje - Balearen

mei, juni en september

Tip: Lees behalve over de beste reistijd van de Balearen ook ons verhaal: Ibiza met een beperkt budget.

Balearen: de beste reistijd

Juni en september zijn wat ons betreft de maanden met de beste reistijd voor de Balearen. Het beste reisweer is echter afhankelijk van het doel van je reis naar de Balearen. De Balearen hebben een Mediterraan klimaat, met warme zomers en milde winters. Hierdoor kun je eigenlijk het hele jaar door terecht op Ibiza, Mallorca, Menorca en Formentera. Regen kun je vooral in de herfst en winter verwachten, maar ook dan heb je regelmatig mooie zonnige dagen. Op de Balearen waait het vaak, met name van oktober tot april. Maar ook in de zomer kan het soms flink waaien, wat dan vaak wel aangenaam is. Ben je op zoek naar een zonvakantie? Ga dan in de zomermaanden. Doordat de temperaturen in de winter meestal niet boven de 20 graden uitkomen, zijn de Balearen geen echte winterzon bestemming zoals de Canarische Eilanden.

Beste reistijd Balearen - weer per maand

Toptip

Probeer op Ibiza eens het typische visgerecht Bullit de Peix, zeer populair onder de lokale bevolking.

Ibiza kust

Beste reistijd Ibiza

Als je op zoek bent naar de beste reistijd voor Ibiza, moet je eerst bedenken waarvoor je naar het eiland wilt. Het weer op Ibiza is het hele jaar door mild met genoeg zon, zelfs in de winter. Om deze reden kan je dan ook in iedere maand terecht voor een bezoek aan dit prachtige eiland. Als je de grootste drukte wilt vermijden, maar toch ook wilt genieten van een strandvakantie, dan zijn de maanden (eind) april, mei en (begin) juni aan te raden.
Tussen juni en september valt de minste regen en zijn de temperaturen het hoogst. Ook is het partyseizoen dan op zijn top. Voor een actieve vakantie waarbij je het prachtige eiland gaat ontdekken, kun je Ibiza beter buiten die maanden bezoeken. Vooral mei en oktober zijn dan aan te raden. Een echte winterzonbestemming is Ibiza niet, omdat de temperaturen in de winter slechts rond de 15 graden liggen. Desondanks is het dan toch goed toeven als de zon schijnt. In tegenstelling tot Mallorca en Menorca waait het op Ibiza een stuk minder. Vanwege de ligging is het meestal ook net een graadje warmer op Ibiza.

auto huren

Auto Huren bij easyterra

Beste reistijd Mallorca

Voor een afwisselende vakantie naar Mallorca, het grootste eiland van de Balearen, is de beste reistijd mei, juni, september en oktober. Je kunt dan genieten van de stranden, maar ook nog verschillende bezienswaardigheden bezoeken of een wandeling maken. Het beste strandweer is duidelijk in de zomermaanden juli en augustus. Dit zijn echter ook de drukste maanden op het eiland.
Net als vele andere Mediterrane bestemmingen heeft Mallorca korte, milde winters en lange droge zomers. In de winter is het een stuk rustiger op het eiland, maar er is hoe dan ook veel te doen. Denk maar aan een stedentrip naar Palma de Mallorca. De wind waait wel geregeld op Mallorca, ook in de zomer. Regen valt er af en toe ook, maar over het algemeen overheersen de dagen met zon (+/- 300 dagen zon per jaar). Mallorca is het grootste eiland van de Balearen en hierdoor kan het weer per regio verschillen. Het prachtige Serra de Tramuntana in het noorden ziet bijvoorbeeld wat meer regen en is iets koeler dan de rest van het eiland.

Cap de Formentor Mallorca

Wist je dat...

Er zo’n 150 eilanden zijn die tot de Balearen behoren? De meesten zijn erg klein en onbewoond. De Balearen bestaan uit 4 grotere eilanden, namelijk Ibiza, Mallorca, Menorca en Formentera.

Zonsondergang Menorca

Beste reistijd Menorca

Als je zonnig en warm weer wilt, maar buiten het hoogseizoen wilt reizen dan zijn de maanden mei, juni en september de maanden met de beste reistijd voor Menorca. De maanden juli en augustus zijn het warmst en droogst, maar zijn ook drukker vanwege de zomervakanties. Dankzij het Mediterrane klimaat schijnt het hele jaar door veelvuldig de zon op Menorca, maar er valt gemiddeld net wat meer regen dan op de andere eilanden van de Balearen. Met name in het najaar valt redelijk wat neerslag. Vergeleken met Nederland valt het echter reuze mee. De wintermaanden zijn mild en veelal zonnig, dus uitstekend geschikt voor een actieve vakantie (bijvoorbeeld een wandelvakantie met SNP). Mocht je op fietsvakantie willen, let er dan op dat het net als op Mallorca redelijk veel waait op Menorca.

Beste reistijd Formentera

Formentera heeft net als de grotere eilanden van de Balearen een Mediterraan klimaat, waardoor het eiland het hele jaar door te bezoeken valt. De zon schijnt iedere maand volop. Als je op zoek bent naar een strandvakantie, dan zijn de zomermaanden (juni tot en met september) uitstekend geschikt. Juli en augustus zijn vrij druk, want dan komen er veel toeristen van Ibiza voor een dagtrip naar Formentera. De warmste maand van het jaar is augustus, wanneer de temperatuur overdag boven de 30 graden uitkomt. Januari is de koudste maand, hoewel het met gemiddeld 15 graden alsnog niet echt koud wordt. De meeste regen valt in het najaar, maar vanwege de zuidelijke ligging ten opzichte van Mallorca, Ibiza en Menorca, waait en regent het minder op Formentera. Er is genoeg te doen op dit kleine eiland, dus ontdek Formentera en boek je vakantie met bijvoorbeeld TUI.

Formentera fiets

Feestdagen op de Balearen

Per maand noemen wij naast de nationale feestdagen van de Balearen ook nog verschillende bijzondere evenementen. Voor meer evenementen kijk je op Illesbalears.travel of specifieker voor Mallorca, Ibiza of Menorca.

Nieuwjaarsdag (jaarlijks op 1 januari).
Tres Reis ofwel Driekoningen (jaarlijks op 6 januari).
Dia de les Illes Balears (jaarlijks op 1 maart).
Pasen: Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Eerste en Tweede Paasdag (jaarlijks in maart of april).
El Dia del Treball ofwel Dag van de Arbeid (jaarlijks op 1 mei).
Festes de Sant Joan (jaarlijks op 24 juni).
Assumpció de la Verge ofwel Maria Hemelvaart (jaarlijks op 15 augustus).
Festa Nacional de España (jaarlijks op 12 oktober).
Dia de Tots Sants ofwel Allerheiligen (jaarlijks op 1 november).
Dia de la Constitució (jaarlijks op 6 december).
Immaculada Concepció (jaarlijks op 8 december).
Nadal ofwel Kerstmis (jaarlijks op 25 december).
Sant Esteve (jaarlijks op 26 december).

Benieuwd naar het weer op de Balearen in een specifieke maand?

Benieuwd naar het weer in andere landen?

Bekijk onze bestemmingen in Afrika

Bekijk onze bestemmingen in Azië

Bekijk onze bestemmingen in Europa

Bekijk onze bestemmingen in
Midden-Amerika

Bekijk onze bestemmingen in het Midden-Oosten

Bekijk onze bestemmingen in
Noord-Amerika

Bekijk onze bestemmingen in Oceanië

Bekijk onze bestemmingen in
Zuid-Amerika