Meteen naar de inhoud

Auto huren in Jordanië

Het huren van een auto in Jordanië is een goede optie, omdat je dan in zo’n 1 à 2 weken veel kunt zien van het land. Je hoeft namelijk niet uren te wachten tot een bus gaat rijden en neemt direct de snelste route naar jouw bestemming. Je hebt volledig zelf in de hand waar en wanneer je ergens naartoe wilt, waar je stopt etc. Met het openbaar vervoer kom je in Jordanië niet of moeizaam op alle plaatsen die interessant zijn om te bezoeken. Bovendien is het huren van een auto voor langere afstanden vele malen goedkoper dan het regelen van een taxi. Jordanië is een heel veilig land om zelfstandig per huurauto te bereizen, dus daar hoef je je geen zorgen om te maken. Wel is het verstandig onderstaande tekst te lezen, zodat je goed voorbereid op reis gaat.

All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

Voor vertrek je auto huren in Jordanië

Je hebt verschillende vergelijkingssites waarmee je een auto kunt huren in Jordanië (zoals Easyterra.nl). Wij kiezen ervoor om voor vertrek naar Jordanië een auto te huren via Booking.com. Wij besluiten voor een Toyota Corolla of soortgelijke auto te gaan en niet voor een 4X4, want vooraf lezen wij dat dit niet nodig is. En dat is het ook niet.
De enige plek die wij niet met onze huurauto kunnen bezoeken is Wadi Rum. Een gewone auto kan hier niet rijden vanwege het losse zand. In de Wadi Rum woestijn is het sowieso niet slim om zelf te gaan rijden omdat je er gemakkelijk kunt verdwalen. Ook vergt het rijden door de woestijn wel enige ervaring. Wij laten daarom onze huurauto achter bij Wadi Rum Village en reizen verder de woestijn in met de eigenaar van het kamp waar we een nacht verblijven.
We raden aan om vóór je reis bij Google Maps de offline kaarten van Jordanië te downloaden, zodat je roamingskosten niet de pan uit rijzen door gebruik van de navigatie. Google Maps brengt ons op deze manier overal waar wij naartoe willen.

Wadi Rum rotsen - Auto huren Jordanië
Wadi Rum rotsformaties

Zonder problemen je auto huren bij aankomst in Jordanië

Eenmaal aangekomen op de luchthaven Queen Alia International van Amman lopen we naar rechts (als je met je neus naar de uitgang staat) en daar zijn de kantoortjes van de verhuurbedrijven gevestigd. Dit staat ook op borden aangegeven. Budget is de enige maatschappij waar een rij staat... Hadden we dan toch voor een andere maatschappij moeten kiezen? We komen laat aan met 2 kleine kinderen, dus het wachten daar is even jammer. Als we eindelijk aan de beurt zijn wordt uitgelegd dat het internet traag is en het daarom langer duurde.
We worden vriendelijk geholpen en krijgen een upgrade naar een grotere auto. Heel fijn. Er wordt niet doorgezeurd over een extra verzekering, dus onze ervaring bij Budget is tot zover prima. We vragen voor de zekerheid na of de auto echt airconditioning heeft, want het komt voor dat dit niet zo is of dat het niet werkt. Een groot deel van het jaar is airconditioning echt nodig in de auto in Jordanië, dus je wilt niet zonder rondrijden.
Van het kantoor van Budget is het niet ver lopen naar de huurauto's. Die staan meteen vooraan als je buiten komt. Alles wordt uitgelegd en we checken of er geen grote beschadigingen zijn aan de auto. Ook kijken we of de tank vol zit. Je moet een huurauto namelijk altijd met dezelfde hoeveelheid benzine terugbrengen. Als je een volle tank hebt, moet je de auto dus ook weer vol tanken voordat je hem terugbrengt.
Wij reizen met 2 kleine kinderen en nemen onze eigen autostoelen mee, waaronder de Trunki Boostapak. We hebben dus geen ervaring met de kwaliteit van gehuurde autostoelen bij Budget. Wil je weten hoe het is om door Jordanië te reizen met kinderen, lees dan ons blog reizen door Jordanië met kinderen.

Kamelen langs de weg - Auto huren Jordanië
Kamelen langs de weg

Wist je dat?

Een internationaal rijbewijs niet nodig is als je in Jordanië een auto wilt huren.

Rijden in Jordanië met een huurauto

Na vertrek op de luchthaven is het wel even wennen aan het rijden in het donker in Jordanië in een andere auto. Het is een automaat en dat zijn we niet gewend, hoewel het op de wegen in Jordanië wel erg prettig blijkt. Er wordt aan dezelfde kant van de weg gereden als in Nederland, dus dat is fijn.
Met name de eerste dagen is het extra opletten tijdens het autorijden in Jordanië. Stoplichten zijn er niet veel. Hierdoor heerst de regel dat je zelf voorrang moet nemen. De Jordaniërs zijn niet heel hoffelijk in het verkeer dus je moet zelf ook erg assertief zijn en niet te afwachtend. Anders kun je lang ergens staan wachten. Verkeersborden zijn vaak zowel in het Arabisch als het Engels, zeker voor de plaatsen die veel buitenlandse reizigers bezoeken.
Het kan voorkomen dat je tijdens je reis door Jordanië aangehouden wordt voor een politiecontrole. Ze vragen waar je naartoe gaat en je moet de autopapieren en je rijbewijs laten zien en kunt dan weer doorrijden. Wij zijn tijdens onze reis van 11 dagen slechts 1 keer gecontroleerd. En nog iets waardoor je regelmatig even moet stoppen tijdens het rijden door Jordanië is overstekende dieren, zoals ezels, geiten, schapen en kamelen.

Verkeersbord kameel - Auto huren Jordanië
Verkeersbord in Jordanië

Onze favoriete tours in Jordanië

Powered by GetYourGuide

Verkeersdrempels als je een auto gaat huren in Jordanië

Waar je ook continu op moet letten zijn de (hoge) verkeersdrempels. Verkeersdrempels zijn er in Jordanië heel veel. Vaak zijn ze niet goed zichtbaar van een afstand, dus rem je meestal veel te laat af. Zeker in het donker zijn de drempels moeilijk zichtbaar. Probeer daarom vooral overdag te rijden. Soms staan er wel verkeersborden om drempels aan te kondigen, maar dit is zeker niet altijd het geval. Op de hoofdsnelwegen zoals de Desert Highway worden drempels wel constant met borden aangegeven. Daar word je als je oplet bovendien nog eerder gewaarschuwd. Als je namelijk verkeersborden ziet staan van 80km/u, dan weet je vaak al dat er een drempel aan zit te komen. De maximale snelheid is normaal gesproken namelijk 110 km/u op de Desert Highway.

Jordanië reizen

Jordanië reizen

Welke wegen raden wij aan als je een auto gaat huren in Jordanië

Afstanden in Jordanië zijn meestal niet groot. Wij hebben nooit langer dan 3 uur achter elkaar in de auto gezeten. Mocht je weinig tijd hebben dan is de Desert Highway vaak de snelste route om het land te doorkruisen. Deze weg is echter grotendeels erg saai. Mocht je de tijd hebben dan is het zeker aan te raden om via de andere wegen van A naar B te reizen. Delen van Kings Highway zijn erg mooi. Bijvoorbeeld als je door Wadi Zered rijdt of uitzicht hebt over Wadi Mujib. Ook een stuk rijden over de Dead Sea Highway (bijvoorbeeld van Wild Salt Shore tot de ingang van Wadi Mujib) is een aanrader. Je kunt hier ook onderweg stoppen om de Dode Zee in te gaan (neem wel 5 liter water mee om je daarna af te spoelen), maar zelfs als je daar geen behoefte aan hebt, is het zeker de moeite waard deze route te rijden. Het uitzicht is echt prachtig.

Dead Sea Highway - Auto huren Jordanië
Dead Sea Highway

Zandstormen in Jordanië

Wij komen tijdens onze rit tussen Dana Nature Reserve en Wadi Rum terecht in een hevige zandstorm. Dat is zeg maar net zo erg als hele dichte mist. Je ziet dan werkelijk niks. Mocht je dit ook treffen (het komt namelijk vaker voor, veroorzaakt door de Sirocco, de wind uit het zuiden), zet dan je knipperlichten aan en rijdt langzaam door. Probeer anderen te volgen waar mogelijk. Ga in ieder geval niet midden op de snelweg stil staan (ook al zie je helemaal niks), want dan rijdt er gegarandeerd iemand achterop.

Staat van de wegen in Jordanië

De staat van de grote wegen is over het algemeen goed. Soms is het wat hobbelen, maar zeker geen onveilige situaties. De wegen zijn vlak en er wordt weinig geslingerd. Let op bij de kleinere wegen dat er soms wat gaten in het wegdek zitten. Over het algemeen zijn de grotere wegen niet heel druk, dus je kunt goed doorrijden. Rondom Amman neemt de verkeersdrukte wel flink toe.

Rijden in Amman

Wij bezoeken Amman te voet en per taxi. Vóór onze reis lezen we namelijk verhalen over dat het echt afgeraden wordt om te rijden in deze hectische stad. Zeker downtown zouden wij achteraf (na het zien van de verkeersituatie) ook niet aanraden per huurauto. Er is veel eenrichtingsverkeer, de straten zijn vaak smal en stijl en men rijdt er als gekken. Taxi’s zijn bovendien erg goedkoop, dus mocht je niet verder willen of kunnen wandelen, dan is een taxi pakken een goed alternatief.
Vooraf kun je nadenken over wat je met je huurauto doet in Amman. Besluiten om je auto eerder in te leveren (als je Amman aan het einde van je reis bezoekt), je auto pas na je bezoek aan Amman op te halen/bij je hotel te laten afleveren (als je in Amman start) of een hotel zoeken waar je gemakkelijk kunt parkeren. Wij laten onze huurauto bij ons hotel achter. Parkeren kan erg gemakkelijk bij bijvoorbeeld het Y Hotel en dit hotel is ook op loopafstand van Rainbow Street (een bekende straat in Amman met vele restaurants).

Hoofdstad Amman - Auto huren Jordanië
Hoofdstad Amman

Conclusie over het huren van een auto in Jordanië

Het huren van een auto in Jordanië is echt een aanrader. Hierdoor kun je veel meer zien in een korte tijd, je kunt volledig zelf je reis bepalen, je komt op plekken waar je anders niet kunt komen en je bent qua vervoer niet afhankelijk van anderen. Mocht je dit prachtige land willen ontdekken, dan is een individuele rondreis per huurauto dus zeker een goede optie.

Wil jij ook naar Jordanië?

Hebben wij je enthousiast gemaakt over Jordanië bekijk dan onze Jordanië homepage om te ontdekken wat de beste reistijd is.

Weet je al wanneer je wilt gaan, boek dan goedkoop je vluchten bij Lastminute.com.

Vind je het prettiger om je reis via een organisatie te boeken, kijk dan eens bij 333Travel of Sawadee.

Bewaar dit reisartikel op Pinterest, zodat je het later nogmaals kunt lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *