Kamperen in Oman
Veel mensen weten niet dat Oman een prachtig land is om te kamperen. En wat nog mooier is, je mag er wildkamperen. Onlangs hebben wij zelf een kampeer rondreis door Oman gemaakt. Wow, wat was dat fantastisch. We hadden echt het ultieme gevoel van vrijheid tijdens deze reis. Je zit niet vast aan campings, dus je kunt vrijwel iedere plek uitkiezen die je wilt om je tent op te zetten. Iedere avond maak je een kampvuurtje onder de sterrenhemel en je bent echt een met de natuur. Met onder meer tips van mijn broer (die al jaren woonachtig is in Oman) hebben wij op de meest fantastische plekken mogen kamperen.
Zo hebben wij tijdens onze kampeerreis oud en nieuw in de woestijn gevierd, zijn wij wakker geworden met een indrukwekkend uitzicht op Jebel Shams (de hoogste berg van Oman) en konden wij een ochtendduik nemen in een rivier in een prachtige verlaten wadi. ’s Nachts hoor je niks anders dan soms wat dierengeluiden. En dit alles zonder kampeerkosten te hoeven betalen. Intens genoten hebben we en om deze reden willen we onze tips delen, zodat ook jij een fantastische kampeerreis door Oman kunt maken.
De veiligheid van wildkamperen in Oman
Oman is een van de veiligste landen ter wereld om te wildkamperen. Het criminaliteitsniveau ligt erg laag, mede door de hoge straffen en de islamitische waarden. Je kunt dus met een gerust hart je tent opzetten in de Omaanse wildernis.
Qua wilde dieren valt er ook weinig te vrezen, hoewel het soms voorkomt dat men schorpioenen, spinnen of slangen aantreft. Wij hebben dit niet gehad, maar het is wel goed om je er van bewust te zijn en altijd je kampeergerei voorzichtig op te pakken na een nacht kamperen. Ook is het slim om ’s avonds je schoenen in de auto te zetten en ’s nachts alleen slippers bij de tent te laten staan. Op deze manier kun je voorkomen dat je ’s ochtends ongewenste dieren aantreft in je schoenen.

Kamperen in Oman betekent echt back to basics
Kamperen in Oman betekent wildkamperen, want campings zijn er niet. Er zijn dus ook geen voorzieningen. Je kunt er niet douchen en er is geen toilet. Helemaal back to basics dus. Je kunt jezelf wel regelmatig opfrissen in het water bij een wadi. Heerlijk vinden wij dit. Dit geldt natuurlijk niet voor iedereen, dus mocht je toch wat vaker een douche willen nemen, dan kun je bijvoorbeeld je kampeernachten afwisselen met het verblijf in een hotel.
Ga je in Oman op een langere kampeertrip en wil je liever niet tussendoor overnachten in een hotel, dan is het natuurlijk noodzakelijk om af en toe je haren te wassen in de natuur. Hoewel je ze niet kunt gebruiken in rivieren of meertjes, zijn de shampoo vellen van Sea to Summit wel ideaal, want deze zijn compact en ook biologisch afbreekbaar. Je kunt dus prima een teiltje vullen met water om je haren te wassen met deze shampoo vellen. Zorg er wel voor dat je het vieze water op minimaal 70 meter afstand van de waterbron weggooit.
Wat betreft het ontbreken van een toilet, tja voor ons 1000 keer liever even gaan in de natuur dan op een van de vieze openbare toiletten die wij over de jaren gezien hebben. Je went er snel aan en je kunt je op de mooiste plekken even terugtrekken. Het is altijd slim om tijdens je kampeerreis een schepje mee te nemen, zodat je een gat kunt graven voor je behoeften. Dit schepje van Sea to Summit bijvoorbeeld is handig hiervoor. Luierzakjes zijn ook ideaal om het toiletpapier in weg te gooien.
Wellicht overbodig, maar laat geen afval achter als je vertrekt (ook geen toiletpapier). Wij troffen dit helaas op een enkele kampeerplek wel aan.

Tip
Laat geen afvalzakken buiten liggen als je gaat slapen, want deze zijn erg interessant voor geiten en andere dieren. Zij gaan er mee aan de haal en de volgende dag ligt overal het afval wat je verzameld had. Het is dus verstandig om je afvalzak in de auto te leggen ’s nachts.
Wat heb je nodig als je gaat kamperen in Oman?
Auto
Wil je gaan wildkamperen in Oman? Dan is een auto met 4x4 haast wel een must om op de mooiste en indrukwekkendste plekken te komen. Je kan ook gaan kamperen met een reguliere 2WD auto, maar dan zal je zeer zeker in moeten leveren op avontuur en natuurschoon. Lees voorafgaand aan je reis onze tips over het huren van een auto in Oman en het rijden met een 4x4 in Oman.
Kampeergerei
Als je compacte kampeerspullen hebt, dan is het handig om deze mee te nemen voor je kampeerreis door Oman. Er zijn verschillende lichtgewicht tenten op de markt die je prima mee kunt nemen in je bagage, zoals de Naturehike Cloudup 2. Verder heb je natuurlijk iets nodig om comfortabel op te liggen. Wij hebben al jaren de compacte zelf opblaasbare slaapmatten van Thermarest en die hebben wij ook in Oman goed gebruikt. Verder is een goede slaapzak ideaal, want het kan in Oman in de winter soms aardig afkoelen ‘s nachts. Kookgerei kun je, indien gewenst lichtgewicht meenemen. Kijk hiervoor eens op Bever.nl. Ook Decathlon heeft handige spullen, zoals de compacte kooksets met een pan, bestek, bekers en borden. Tevens verkopen ze hier handige lampjes die je kunt opdraaien (ook met usb op te laden, maar als je geen stroom hebt, is het opdraaien wel zo makkelijk).
Ook heb je de mogelijkheid om kampeerbenodigdheden te huren in Oman. Via Idrive4x4.com of Nomadtours.com kun je een 4x4 auto huren en eveneens hebben zij andere nuttige spullen die je nodig kunt hebben tijdens het kamperen in Oman.
Kan of wil je niet alle kampeerspullen meenemen of huren? Dan kun je in Oman vrij goedkoop het een en ander kopen voor je kampeerreis. Omani's zijn namelijk ook gek op kamperen. Er zit een Decathlon in Muscat, waar je eigenlijk alle benodigde kampeerspullen kunt kopen. Tenten zijn hier verkrijgbaar vanaf zo’n 16,5 OMR (ongeveer 40 €). Ook bij Carrefour in Muscat kun je allerlei nuttige dingen kopen voor je kampeertrip (waaronder ook tenten).

Boodschappen
Bedenk vooraf al wat je aan boodschappen nodig hebt en plan goed van tevoren waar je boodschappen gaat doen en wat je moet kopen. Je kunt op sommige plaatsen, zeker als je onverharde wegen neemt, namelijk echt niks kopen. In grotere steden (zoals Muscat, Sur, Rustaq, Ibra en Nizwa) zitten hypermarkets (o.a. de ketens Carrefour en/of LuLu), waar je echt alles kunt krijgen. Ze hebben hier ook ijs voor in een eventuele koelbox en hout voor een kampvuur. Voor wat kleine boodschappen kun je vaak wel terecht in andere plaatsen die je tegenkomt, maar dit is niet altijd het geval. Zorg er in ieder geval voor dat je altijd voldoende water bij je hebt, neem zeker verschillende flessen van 6 of 8 liter mee en koop deze op tijd bij als je een supermarkt tegenkomt.
Handige producten als je gaat kamperen in Oman
Een powerbank op zonne-energie is erg handig, omdat je natuurlijk midden in de natuur geen stopcontacten hebt.
Neem hoofdlampjes mee, want op veel plekken is het pikdonker (tenzij er een felle maan schijnt).
Een Stnky waszak is ideaal om mee te nemen op je kampeerreis, zodat je alle vieze was in een goede afsluitbare zak kunt opbergen. Wel zo prettig als je langere tijd niet kunt wassen. Zeker met geuren van een kampvuur is het fijn als niet alles daarnaar gaat ruiken. Ben je langere tijd onderweg en wil je graag een keer je kleding wassen, dan is de Scrubba Waszak ontzettend handig.
Op sommige plaatsen zitten veel muggen, dus neem zeker muggen werende middelen mee.
Het kiezen van een goede plek om te kamperen in Oman
Als je gaat kamperen in Oman, dan wil je natuurlijk op unieke plekjes je tent opzetten. Hiervoor wil je niet tijdens je reis door Oman nog uren bezig zijn met het uitzoeken van je locatie. Wij geven je enkele handige tips hoe je de mooiste plekken kunt vinden.
Hoe kan ik kampeerplekken vinden?
Kampeerplekken in Oman worden soms aangegeven in Google Maps. Voor vertrek is het dan ook handig om de offline kaart van Oman bij Google Maps te downloaden, zodat je kunt navigeren naar een kampeerplek.
Een andere handige app die je kan helpen bij het vinden van een plek is iOverlander. Op de kaart in deze app staan verschillende kampeerplekken aangegeven en mensen kunnen deze plekken ook een beoordeling geven. Hierdoor kun je vaak kort iets over de plek lezen. Deze app is offline te gebruiken en is overigens ook handig in andere landen.
Mocht er in de omgeving waar je een plekje voor je tent wilt zoeken geen eerder bezochte kampeerplek aangegeven staan in Google of iOverlander, dan kan je via Google Satelliet op zoek gaan. Hiervoor moet je in Google Maps bij kaarttype ‘satelliet’ selecteren. Op deze manier kun je het terrein goed bekijken en een plek kiezen, waar je vervolgens gaat kijken. Google Satelliet is echter alleen online beschikbaar. Wij raden je aan om bij aankomst in Oman een simkaart te kopen voor je telefoon, zodat je indien nodig ook gebruik kunt maken van Google Satelliet en de online routekaarten van Google.
Een andere handige optie is het boek Oman Off-road, wat boordevol staat met (kampeer) tips, hikes en off-road routes. Dit boek kun je aanschaffen op het vliegveld in Muscat of in de winkelcentra daar. In Nederland is dit boek moeilijk verkrijgbaar, maar het is ontzettend handig als je grote stukken van de verharde wegen af wilt gaan.
Waar moet ik rekening mee houden bij het uitkiezen van een kampeerplek?
Het is handig om te zorgen dat je aankomt op een nieuwe kampeerplek ruim voordat het donker wordt. Op deze manier kun je de situatie goed bekijken bij daglicht. Ook is het natuurlijk makkelijker om je tent bij daglicht op te zetten dan in het donker.
Mocht je op het strand willen gaan kamperen, zorg er dan voor dat je de getijden in de gaten houdt als je een plek uitkiest. Ga echt niet te dicht bij het water staan, want soms komt het water toch ineens een stuk hoger dan gedacht. Verder is het slim om continu op de hoogte te zijn van de weersvoorspellingen. Wanneer er veel regen voorspeld wordt, ga dan niet in een wadi dicht bij het water kamperen.
Er zijn slechts enkele plekken in Oman waar je niet mag kamperen, zo zijn er enkele stranden in Muscat (Al-Azaiba en Al-Ghubra) waar je niet mag kamperen en de plekken waar schildpadden hun eieren komen leggen zijn ook verboden voor kampeerders. De gehele omgeving van Ras Al Jinz (bekende broedplaats voor schildpadden) bijvoorbeeld is prachtig, maar ze worden hier steeds strenger met kamperen, dus let hier goed op de “niet kamperen bordjes”. Verder mag je vanzelfsprekend niet je tent opzetten op privéterrein en wij raden je aan om ook niet te dicht bij een dorpje te gaan kamperen. De kans is dan namelijk groot dat de kinderen uit het dorpje naar je toe komen en niet meer weg willen gaan.

Visum voor Oman
Voor reizen naar Oman die korter zijn dan 14 dagen heb je als Nederlander geen visum nodig. Heb je een andere nationaliteit, dan kun je via Fm.gov.om checken of je een visum nodig hebt. Ga je langer dan 14 dagen naar Oman, dan moet je een visum aanvragen. Dit kan je online doen voordat je naar Oman gaat. Over het algemeen wordt je visumaanvraag binnen 24 uur goedgekeurd en hiervan krijg je een bevestiging samen met je e-visum in je email inbox.
Onze kampeerlocaties in Oman
Wij hebben op 5 verschillende plaatsen gekampeerd. Vanwege de extreem koude nachten in de bergen (precies toen wij er waren) hebben wij het met onze kleine kinderen niet aangedurfd om tijdens onze kampeertrip te kamperen op Jebel Shams en Jebel Akhdar. Dit zijn echter ook wel echt fantastisch mooie locaties om je tent op te zetten. Slaap je ook liever op een warmere plek tijdens je bezoek aan Jebel Shams, dan kunnen wij Jebel Shams Resort aanraden. Wij hadden een hele fijne kamer hier. De locatie is eveneens ideaal, vlak bij een fenomenaal uitzichtpunt. Bovendien is het verblijf inclusief ontbijt en diner, wat erg prettig is, omdat er op Jebel Shams weinig andere eetmogelijkheden zijn.
Omdat wij verder de geitenmarkt in Nizwa niet wilden overslaan, hebben wij er op aanraden van mijn broer voor gekozen om in het centrum van Nizwa een hotel te boeken. Het is namelijk vrijwel onmogelijk om op vrijdagochtend heel vroeg de stad in te rijden (de stad is dan echt mega druk met Omani’s) en op tijd te zijn om de geitenmarkt in zijn volle glorie te zien. Je kunt nergens parkeren en je staat lange tijd vast in het verkeer.
Onze kampeerlocaties beschrijven wij hieronder. Er zijn echter nog zoveel meer mooie plekken te vinden om te kamperen in Oman. Soms kost het wel wat voorbereiding, maar een andere keer kom je bij toeval weer een prachtige plek tegen. Dit maakt het kamperen in Oman juist zo leuk.
Fins Beach
Wil je nabij Wadi Shab kamperen, dan is White Beach bij Fins een handige locatie. Het ligt slechts op 5-10 min rijden vanaf Wadi Shab.
De kust is er prachtig en het water, wow, wat een heldere kleur blauw. De zonsondergang en zonsopkomst zijn ook schitterend. Wees je er wel van bewust dat je hoogstwaarschijnlijk niet de enige zal zijn die hier komt kamperen. Met name op de avonden van donderdag en vrijdag komen er veel Omani’s en expats kamperen (In Oman valt het weekend op vrijdag en zaterdag). Daarbij komt nog dat het ook onder toeristen een populaire plek is. Tijdens ons verblijf in de kerstvakantie (=hoogseizoen en ook nog eens op donderdagavond) was het hier erg druk, het leek wel een camping. Niet echt een authentieke ervaring dus, maar alsnog wel erg mooi.
Wil je een rustiger alternatief? Dan kun je kiezen voor Wadi Arbeieen of het indrukwekkende Salma plateau. Hier heb je echter wel zeker een 4x4 auto voor nodig.
Soms kan het flink waaien aan de kust van Oman. Op deze momenten is het kamperen bij Fins niet erg prettig. Bekijk voor je hier naartoe gaat de windkracht, bijvoorbeeld met de handige app Windy. Mocht het hard waaien bij Fins, dan is een van eerder genoemde alternatieven wellicht een prettigere optie.

In een verlaten wadi nabij Tool
Deze verlaten wadi is een van onze favoriete plekken waar we in Oman gekampeerd hebben. Zo afgelegen, zo fantastisch mooi. Het is al een avontuur om er te komen, hiervoor heb je echt een auto met 4x4 nodig. We stonden hier nabij het water, waardoor we in de ochtend een heerlijke verfrissende duik konden nemen. Dat is wel even lekker als je geen douchemogelijkheden hebt. Bij de plek zelf is het water ondiep, dus reis je met kleine kinderen, dan kunnen zij hier uitstekend zelf in het water spelen. Wil je gaan zwemmen, dan kun je een klein stukje verderop het water inspringen. Let op, de foto’s op Google Maps kloppen niet met de kampeerlocatie en dit is vaker het geval in Oman.

Wahiba Sands
De Wahiba Sands woestijn is vaak onderdeel van rondreizen door Oman, maar daar wildkamperen doen niet veel mensen. Zonde, want dit is echt magisch. Wij vierden oudjaar in de woestijn en zagen op 1 januari de zon hier opkomen. Een beter begin van een nieuw jaar konden wij niet wensen.
Onze kampeerlocatie was prachtig, maar er zijn nog zoveel meer mooie plekken in deze woestijn.
Wil je ook in de woestijn kamperen, dan is het aan te raden om hier niet vóór 16.00 uur aan te komen, want zelfs in de winter is het dan te warm. Er is geen schaduw, dus je kunt niet aan de hitte ontsnappen. Ook de volgende dag warmt het snel op na zonsopkomst, dus een verblijf in de woestijn kun je het beste kort houden. Tenzij je nog door de duinen wilt crossen.
Doe dit echter alleen als je hier ervaring mee hebt, want het is een vak apart. Ook kamperen in de woestijn is alleen aan te raden als je ervaring hebt met het rijden in een 4x4, omdat het rijden door de zandduinen best lastig is. Zo lukte het mij niet om over een steile zandduin heen te rijden. Gelukkig waren wij niet alleen en konden we de hulp van mijn meer ervaren broer inschakelen. Het is dan ook slim om samen met anderen in de woestijn te gaan kamperen, zodat je in geval van nood hulp hebt als je vast komt te zitten met je auto.
Mocht je deze mogelijkheid niet hebben en het niet aandurven om door het losse zand te rijden, dan kun je ook aan de rand van de woestijn kamperen. Hier zijn, tegen de zandduinen aan, eveneens prachtige plekken te vinden. Een andere optie is het boeken van een overnachting in een woestijnkamp.

Wadi Sahtan
Wil je kamperen op een afgelegen locatie met een fantastisch uitzicht op Jebel Shams, de hoogste berg van Oman? Dan is Wadi Sahtan een hele mooie kampeerplek. De ondergaande zon en zonsopkomst zijn ook hier prachtig. Jebel Shams als eerste zien als je op staat is toch wel bijzonder. En ’s avonds kun je bij het kampvuur genieten van een fantastische sterrenhemel.
In de ochtend werden wij verrast met een bezoek van een paar geitjes, wat zeker ook voor onze kinderen erg leuk was. Reis je ook met kinderen naar Oman, lees dan onze ervaringen in het artikel Oman met kinderen.

Wadi Damm
Rondom Wadi Damm zijn verschillende fantastische plekken om je tent op te zetten. Je kunt aan het begin van Wadi Damm kamperen, maar ook net daarbuiten. Wij stonden op deze kampeerplek, maar er is ook nog een grote kampeerlocatie vlakbij. Ook hier hebben wij weer een waanzinnig mooie zonsondergang gezien en voelden wij ons een met de natuur. Beide plekken liggen op slechts enkele minuten rijden naar de locatie waar je je auto kunt parkeren om Wadi Damm te bezoeken.

Conclusie over het kamperen in Oman
Kamperen in Oman was voor ons echt het ultieme gevoel van vrijheid en avontuur. We hebben er zo van genoten en vonden het echt ontzettend jammer dat ons kampeer avontuur voorbij was, eigenlijk had het nog zoveel langer mogen duren. Hoewel het wat voorbereiding gekost heeft, zouden we kamperen in Oman dan ook zeker aanraden aan iedereen die dit prachtige land gaat bezoeken.
Wil je ook gaan kamperen in Oman?
Plan je reis naar Oman tussen oktober en maart, dan is het weer het meest geschikt om te kamperen. Wil je verder lezen over het weer in Oman, dan kun je hiervoor terecht op onze Oman homepage.
Weet je al wanneer je wilt gaan? Boek dan goedkoop je vluchten bij Tix.nl.
Lees voor vertrek onze informatie over wat je moet weten over het huren van een auto in Oman en over het rijden met een 4x4 auto in Oman.

Lees ook een van onze andere verhalen