Meteen naar de inhoud

Reizen door Bangladesh

Voorafgaand aan het reizen door Bangladesh zijn we erg benieuwd naar het land. We hebben weinig verwachtingen en gaan wel zien wat het land ons te bieden heeft. Achteraf kan ik zeggen dat Bangladesh ons echt positief verrast heeft. De mensen, bezienswaardigheden en het eten hebben gezorgd voor een bijzondere en mooie ervaring. Mocht je graag echt van het gebaande pad op reis gaan, neem Bangladesh dan zeker in overweging. Investeer voor je reis wel in een goede backpack, want die is zeer gewenst in een land als Bangladesh.

Kantanagar tempel
Kantanagar tempel

Wat is er te zien?

Qua bezienswaardigheden heeft Bangladesh meer te bieden dan we vooraf dachten. Zo zijn er hele mooie tempels (bijvoorbeeld Kantanagar temple bij Dinajpur en het tempelcomplex bij Puthia), de Sundarbans mangrovebossen, thee- en ananasplantages bij Srimangal, het strand bij Cox’s bazar en het eiland St. Martin. Op het eiland St. Martin genieten we erg van de verse vis. Deze mogen we in de keuken uit komen zoeken, erg leuk en lekker!
Het is wel erg jammer dat er niet genoeg geld is om alle bezienswaardigheden in Bangladesh goed te onderhouden. Sommigen worden zelfs bewoond door de arme lokale bevolking. Als er nu wat meer toeristen zouden komen, zou er meer geld zijn om alles op te knappen. Reis dus zeker naar Bangladesh!!
Voor meer informatie over bezienswaardigheden lees je verder in een van de reisgidsen over Bangladesh. Kijk hiervoor eens op DeZwerver.nl.

Puthia tempelcomplex
Puthia tempelcomplex

De hoofdstad Dhaka

We dachten dat we inmiddels wel wat gewend waren qua drukte en hectiek, totdat we in de hoofdstad Dhaka aankomen… wat een gekkenhuis! Het begint al bij aankomst in de stad, of liever gezegd nog een heel stuk daarbuiten. Er staan namelijk extreem lange files om de stad in te komen. Hiermee vergeleken valt dat fileprobleem in Nederland wel mee. In Dhaka ben je te voet sneller dan met welk vervoermiddel dan ook. Het enige nadeel is dat je als voetganger wel het meest kwetsbaar bent. De verkeersregels zijn namelijk simpel; die zijn er niet! Het enige wat telt is de grootte van je voertuig. Oversteken is dan ook echt een ramp, maar gelukkig zijn we inmiddels volleerd overstekers in het Aziatische verkeer…
Wat betreft het aantal zwervers spant Dhaka ook de kroon. Het is ongelooflijk hoeveel zwervers en bedelaars er in deze stad zijn. Het ene geval is nog schrijnender dan het andere. We proberen er maar niet te veel over na te denken want anders maken we onszelf gek. Verder is Dhaka een stad met veel mooie bezienswaardigheden en tijdens een wandeling door de oude binnenstad maak je de leukste en gekste dingen mee. Zo zagen we karretjes met dierenhuiden langskomen (gadver!) en rickshaws (fietstaxi`s) omver geduwd worden omdat men er niet door kon…

Fietsriksja's in Dhaka
Fietsriksja's in Dhaka

De Bengalezen

Er zijn in Bangladesh vrijwel geen toeristen en dus zijn we tijdens het reizen door Banglaonze reis een grote attractie. We worden dagelijks gevraagd om op de foto te gaan of een handtekening te zetten, worden constant aangestaard en zodra we ergens stilstaan verzamelt zich een hele groep om ons heen. Na enige tijd raak je wel gewend aan deze “sterrenstatus”.
De mensen hier zijn erg geïnteresseerd in buitenlanders en er worden dan ook continu vragen gesteld (met name aan Sjoerd) zoals “Your country?”, “How are you?”,  “Your name?”, “Your profession?” en “Who is she?” We reizen als ongehuwd stel naar Bangladesh, maar op deze laatste vraag zeggen we dat we getrouwd zijn om verwarring te voorkomen. In hotels is het zelfs noodzakelijk omdat we anders niet in dezelfde kamer mogen slapen.
De mensen hier zijn ook echt oprecht vriendelijk en gastvrij! Dit is wat Bangladesh zo’n mooi land maakt. Vooral tijdens wandelingen in plattelandsgebieden komen we geregeld hele lieve mensen tegen. We zijn meerdere malen uitgenodigd om wat te komen drinken/eten en zelfs om te blijven slapen. Toch voelen we ons wel een beetje bezwaard om iets te eten van mensen die vrijwel niks hebben en er ook niets voor terug willen. Jammer dat velen geen Engels spreken, maar met handgebaren kom je een heel eind.
We komen ook regelmatig mensen tegen die ons op wat voor manier dan ook hulp aanbieden. We verzamelen nogal wat telefoonnummers die we kunnen bellen in geval van nood. Gelukkig is het niet nodig en genieten we volop van dit prachtige land!!!

Jonge moeder in Bangladesh
Jonge moeder in Bangladesh

De kosten

Het reizen door Bangladesh is spotgoedkoop. Zo geven we vaak maar een paar euro uit aan een hotelkamer (met eigen badkamer zelfs) en een maaltijd is meestal niet duurder dan een euro. Je krijgt dan ook geen bestek, want in Bangladesh eten ze met de handjes. Met de rechterhand wel te verstaan, want de linker gebruiken ze ergens anders voor...

De webshop voor backpackers

Islamitisch

Bangladesh is een grotendeels islamitisch land, meer dan 80 procent van de bevolking is moslim. Lichaamsdelen van vrouwen moeten hier dan ook absoluut bedekt blijven. De lokale bevolking waardeert het zeer als reizigers hier rekening mee houden. Mocht je dus het strand gaan bezoeken, dan is zwemmen in bikini eigenlijk niet de bedoeling. Gewoon lekker zwemmen in je kleren dus. Voor sommige lokale vrouwen betekent het zelfs dat er gezwommen wordt in een boerka.

Bananenvervoer in Bangladesh
Bananenvervoer in Bangladesh

Hygiëne

Sommige dingen moet je wel voor lief nemen bij een reis door Bangladesh. Zo worden wij een keer midden in de nacht onaangenaam verrast door de familie kakkerlak, die zelfs in ons bed zit! We zijn blij als we de eerste gevangen hebben, totdat we de rest van de familie zien... Gelukkig is de hoteleigenaar behulpzaam en kunnen we midden in de nacht van kamer verwisselen, ook al begrijpt hij de ophef niet echt... Tot op heden krijgen we nog rillingen bij de gedachte eraan.
In Bangladesh kun je niet de Westerse hygiëne standaard verwachten bij accommodaties en restaurants. Daarom kan het soms wel prettig zijn om bijvoorbeeld een lakenzak mee te nemen, zodat je weet dat je in een schoon bed ligt. Kijk voor lakenzakken en andere handige reisproducten op Bol.com.
Verder kom je op veel plaatsen grote hoeveelheden afval tegen. De lokale bevolking is dit zo gewend, dat je bijvoorbeeld kinderen boven op een berg afval ziet spelen.

Ananasplantage bij Srimangal
Ananasplantage bij Srimangal

Nog wat weetjes over Bangladesh

- Het is het ultieme shopland (vooral voor mannen dan, want de lokale vrouwen dragen geen westerse kleding). Het is spotgoedkoop, zo heb je al T-shirts voor 0,50 eurocent. Veel kleding die je in Westerse landen kunt kopen wordt dan ook in Bangladesh gemaakt, kijk maar eens op de labels in je kleren...

- Raar maar waar, in Bangladesh zijn ze zeer milieubewust. Nou ja, ze doen in ieder geval niet aan plastic tasjes...

- De politie heeft een effectieve manier van werken. Als je als fietstaxi verkeerd geparkeerd staat, laten ze gewoon je banden leeglopen...

- Het is in Bangladesh normaal dat je over de bus prijzen onderhandelt, ook voor de locals...

Conclusie

Tja, Bangladesh, we missen het eigenlijk wel een beetje. Goed, het eten was dan wel vaak hetzelfde (rijst met een curry of roti met dahl), en de kakkerlakken en het afval waren wat minder, maar verder hebben wij het land in ons hart gesloten. We hebben zoveel bijzondere en mooie ervaringen opgedaan, prachtige dingen gezien en hele lieve mensen ontmoet. Al met al dus zeker een aanrader om door Bangladesh te reizen. Kijk voor goedkope vliegtickets op lastminute.com.

Rijstvelden
Rijstvelden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *