Meteen naar de inhoud

Weer Portugal januari

Weer Portugal januari

overzicht weer Portugal januari

Portugal: het weer in januari

In grote delen van Portugal is het aangenaam weer in januari. Zeker de Algarve kent goede weersomstandigheden, maar ook een stedentrip naar Lissabon is in januari goed mogelijk. Hou er echter wel rekening mee dat er altijd wat neerslag kan vallen in dit jaargetijde. Januari is namelijk de natste maand van het jaar in Portugal. Vooral in de omgeving van Porto en op de Azoren is dit goed merkbaar.

map weer Portugal januari
Vismarkt Portugal

Algarve

De Algarve staat bekend om zijn heerlijke weer in de winter. Dit komt vanwege het mediterrane klimaat in Zuid-Portugal. Zelfs in januari, de koudste maand van het jaar, ligt de gemiddelde temperatuur nog rond de 16 graden. Zodra de zon schijnt is het weer om in je T-shirt door Albufeira of omgeving te lopen. Voor echt zonnebaden of zwemmen is het over het algemeen nog te koud in januari. Ook in de Algarve valt weleens wat regen, alhoewel het aantal dagen met neerslag in januari vrij beperkt is. De nachten zijn, met een gemiddelde temperatuur van 8 graden, vrij fris. Een dikke trui of jas is dus zeker wel nodig. De Algarve is de laatste jaren steeds populairder geworden als winterzon bestemming. Zorg er dus voor dat je tijdig boekt als je niet de hoofdprijs wilt betalen (o.a. Sunweb en Primavera Reizen hebben vaak goed geprijsde reizen in januari).

Toptip

Ga bij Confeitaria de Belém een Pastéis de Belém (ofwel Pastéis de nata) eten, de enige echte. Er staat wel vaak een lange rij van mensen die een gebakje willen afhalen, maar als je langs de rij naar binnen loopt en daar aan een tafeltje een gebakje eet ben je veel sneller aan de beurt.

Lissabon en omgeving

Een stedentrip naar Lissabon in januari is, voor wat het weer betreft, zeker het overwegen waard. Alhoewel januari de koudste maand is van het jaar in Portugal, is het in Lissabon en omgeving nog altijd zo´n 15 graden. De verschillen in weersomstandigheden per jaar zijn wel groot. Het ene jaar is het veelal zon en weinig regen, het andere jaar is het juist omgedraaid. Toch is de kans groot dat je zon ziet tijdens een bezoek aan Lissabon in januari. De kans dat je in een regenbui terecht komt is overigens net zo groot. Een voordeel van een bezoek aan Lissabon of bijvoorbeeld Sintra, is dat januari vrij rustig is met toeristen. Vliegtickets en accommodaties zijn dan ook vaak goed geprijsd in dit jaargetijde.

Cabo da Roca
Arco da Porta Nova Braga

Noord-Portugal

De eerste maand van het jaar is meteen een van de natste in Noord-Portugal. In een stad als Porto regent het meer dagen dan het droog is in januari. Alhoewel de zon zich af en toe laat zien, is het over het algemeen grijs en druilerig. Ook de temperatuur is niet om over naar huis te schrijven. In januari komt het kwik in het noorden van Portugal niet boven de 14 graden uit. De nachten zijn, met gemiddeld zo’n 5 graden, nog een stuk kouder. Andere delen van Portugal lijken dan ook beter geschikt voor een winterzonvakantie in januari.

Wist je dat...

Je in Portugal in de Serra de Estrela kunt skiën? Kijk voor overnachtingsmogelijkheden op Booking.com. Mocht je naast de pistes ook nog wat van Portugal willen zien, kijk dan eens op Riksjatravel.nl.

Alentejo

De Alentejo kent een van de meest droge klimaten van Portugal. Dit betekent echter niet dat er geen neerslag valt in januari in deze authentieke Portugese regio. De hoeveelheid die er valt is echter beduidend minder in vergelijking met het noorden of westen van Portugal. Toch kan het ook hier zo maar dat je net een aantal regenachtige dagen na elkaar treft. Gelukkig is de kans op mooi, zonnig weer zeker net zo groot in een stad als Évora. Zodra het zonnetje schijnt is het dan ook erg aangenaam weer. Als de avond valt koelt het echter snel af. De temperatuur komt dan vaak nog maar een paar graden boven het vriespunt uit. Wil je deze regio ontdekken, dan is het leuk om in een pousada (hotel in een mooi historisch gebouw) te verblijven, bijvoorbeeld in Vila Viçosa of Estremoz.

Azulejos
Estrada do Guindaste

Madeira

Het is aangenaam weer in januari in Madeira. Alhoewel het de natste maand van het jaar is, laat ook de zon zich vrij regelmatig zien. Het zuiden en westen van het eiland zijn vaak wat droger vanwege de ligging van de bergen. Vanwege het subtropische klimaat is de temperatuur het hele jaar door aangenaam. Veel kouder dan 15 graden wordt het meestal niet. Neem voor de avonden wel wat warme kleding mee. De nachttemperatuur in Funchal en omgeving daalt in januari naar zo’n 10 graden. Redelijk goede omstandigheden dus voor een bezoek aan dit eiland in januari. Kijk eens op YourWay2GO.nl voor aantrekkelijke reizen naar Madeira in januari.

Azoren

De natste maand van het jaar is aangebroken met de komst van januari op de Azoren. Er valt dan ook een behoorlijke hoeveelheid neerslag in Ponta Delgada. Reken op meer dagen met regen, dan droge dagen. De dagen dat het droog is, kan het overigens wel prachtig weer zijn. De temperatuur komt dan al snel boven het gemiddelde van januari (16 graden) uit. Qua weer is januari dus wellicht niet de beste maand voor een bezoek aan dit prachtige eiland. Als je echter wilt genieten van de rust (weinig toeristen) en goedkope accommodatie mogelijkheden, dan is januari wel het overwegen waard.

waterpoel Azoren

Feestdagen in januari

Nationale en lokale feestdagen
Nieuwjaarsdag (jaarlijks op 1 januari).
Lees meer over deze feestdag op Publicholidays.pt.

Benieuwd naar het weer in de omliggende maanden?

YourWay2GO_728x90

YourWay2GO-300x250