Weer Portugal
oktober

Weer Portugal oktober

Portugal banner pasteis de nata
overzicht weer Portugal oktober
map weer Portugal oktober

Portugal: het weer in oktoberMonasterio Alcobaça

De herfst is een goede periode om naar Portugal te reizen. Zeker in de Algarve is het nog heerlijk weer in oktober. Deze maand dien je in heel Portugal wel rekening te houden met kans op neerslag. Zeker op de Azoren valt er weer een aanzienlijke hoeveelheid regen. Op het vasteland en op Madeira zul je ook af en toe in een regenbui terecht komen. Toch zal het vooral de zon zijn die je in grote delen van het land zult zien schijnen in oktober.
Rotskust Algarve

Algarve

Ook in oktober is het nog heerlijk weer om een bezoek aan de Algarve te brengen. Het kwik schommelt tussen de 20 en 25 graden en de zon laat zich nog altijd met grote regelmaat zien. De temperatuur van de zee is, na de warme zomermaanden, nog aangenaam, dus zwemmen is zeer goed mogelijk. Ook golfers vinden oktober een uitstekende maand om naar de Algarve te reizen (kijk eens op Golftime.nl voor golfvakanties in de Algarve). Het is over het algemeen rustig weer, alhoewel er weer af en toe een bui kan vallen. De nachten worden iets frisser, maar zijn zeker nog niet koud. Oktober staat dan ook zeker in de lijst van maanden met de beste reistijd voor de Algarve.

Lissabon en omgeving

Ook oktober is nog een goede maand voor een stedentip naar Lissabon. De temperatuur schommelt in oktober tussen de 20 en 25 graden. Bovendien is het over het algemeen droog en zonnig weer. Toch neemt de kans op neerslag met de komst van oktober wel wat meer toe. Zeker richting het eind van de maand is de kans op een fikse regenbui weer wat nadrukkelijker aanwezig. Toch zul je normaal gesproken meer zon zien dan regen als je Lissabon in oktober bezoekt. Voor natuurliefhebbers is een dagtocht naar Parque e Palácio Nacional da Pena een aanrader. Dit is een prachtig park met daarin het romantische Pena-paleis, een voormalig zomerpaleis van de koninklijke familie.
Torre de Belem Lissabon
Ponte de lima Portugal

Noord-Portugal

De herfst is in volle gang in het noorden van Portugal in oktober. Dit betekent dat er weer meer neerslag valt dan de afgelopen maanden het geval was. Ondanks dat zijn er ook volop prachtige nazomerdagen in oktober in Porto en omgeving. De gemiddelde temperatuur komt deze maand nog altijd boven de 20 graden uit en op veel dagen laat de zon zich geregeld zien. De herfstkleuren zijn dan ook prachtig voor mooie foto’s. Bovendien is het oogstseizoen in de herfst, wat een bezoek aan de Douro Vallei zeer de moeite waard maakt. Kijk eens op YourWay2GO.nl voor een rondreis op maat door (Noord-)Portugal.

Alentejo

Het weer in de Alentejo in oktober is vrij moeilijk te voorspellen. Het ene jaar is het nog prachtig zonnig nazomerweer, terwijl het andere jaren vrij veel kan regenen. En terwijl deze regen vaak in korte buien valt, kan het ook zomaar zijn dat het een paar dagen druilerig blijft. Toch is het over het algemeen nog prettig weer voor een vakantie in oktober. De gemiddelde temperatuur in de herfst in Évora en omgeving komt net boven de 20 graden. Bovendien laat de zon zich normaal gesproken regelmatig zien. Wandelaars komen dan ook zeker aan hun trekken deze maand. Er zijn nogal wat prachtige wandelroutes in deze regio, te vinden op Portuguesetrails.com.
Citroenboom in de Alentejo
Madeira

Madeira

Ook op Madeira is het nog lekker weer in oktober. De herfst is een goede periode voor natuur-en wandelliefhebbers. De gemiddelde temperatuur ligt nog altijd boven de 20 graden in Funchal en omgeving in oktober. Bovendien is het de meerderheid van de dagen droog en zonnig. Toch neemt het aantal dagen met neerslag langzaam maar zeker weer iets toe. Neem dus ook regenkleding mee als je in oktober naar Madeira reist, alhoewel je het de meeste dagen niet nodig zult hebben. Houdt er bovendien rekening mee dat het rustiger is in het najaar met toeristen. Omdat het laagseizoen is, zijn er overigens veel goede deals te vinden. Onder andere YourWay2GO en SNP bieden een mooie vakantie naar Madeira in oktober aan.

Azoren

De komst van oktober betekent het einde van het toeristenseizoen op de Azoren. Het overgrote deel van de dolfijnen is weer vertrokken en de hoeveelheid neerslag neemt weer toe. Toch zijn de temperaturen nog aangenaam, met gemiddeld zo’n 21 graden, waarbij ook de zon zich nog regelmatig laat zien. Vanwege het onstuimige weer varen de veerboten tussen de verschillende eilanden minder vaak uit. Ondanks dat is oktober nog altijd een redelijke maand voor een bezoek aan de Azoren. Een groot voordeel deze maand is dat de accommodaties een stuk goedkoper zijn, kijk bijvoorbeeld eens op TUI.nl.
Haven Faial

Toptip

Wil je het traditionele Portugal ontdekken? Ga dan eens naar de Alentejo streek en bezoek bijvoorbeeld Évora, Estremoz of Marvão.

Feestdagen in Portugal

icoon festiviteiten  Implantação da República (jaarlijks op 5 oktober).
Men viert op deze dag het ontstaan van de republiek Portugal. Op 5 oktober 1910 kwam in Portugal de monarchie ten einde na een grote opstand.

Wist je dat...

Portugezen over het algemeen extreem vriendelijk en behulpzaam zijn?

Tenzing Travel - Portugal

Benieuwd naar het weer in de omliggende maanden?

 

SeptemberPortugalNovember