Meteen naar de inhoud

Een auto huren in Oman

Wat moet je weten?

Oman is een van onze favoriete landen die je kunt ontdekken met een huurauto. Het land is namelijk enorm divers en heeft ontzettend veel moois te bieden, qua natuur en cultuur. Om echt wat van Oman te zien raden wij je aan een auto te huren en een mooie roadtrip te maken. Met een huurauto heb je in Oman de vrijheid om te gaan en staan waar en wanneer je maar wilt. Wel zo handig dus.
Wij hebben onlangs een fantastische rondreis gemaakt en daarnaast ook veel tips gekregen van mijn broer die al jaren in Oman woont. Alle informatie over het rijden in Oman en het huren van een auto daar hebben we in dit handige artikel voor je op een rijtje gezet.

Auto Huren bij easyterra

auto huren

Veelgestelde vragen over het huren van een auto in Oman

Is het noodzakelijk om een auto te huren in Oman?

Wij raden je zeker aan een auto te huren in Oman. Het openbaar vervoer is namelijk weinig ontwikkeld en vele bezienswaardigheden zijn hiermee niet te bereiken. Zonder auto kun je eigenlijk maar weinig van de echte hoogtepunten bezoeken. Daarnaast heb je met een huurauto natuurlijk de vrijheid om zelf je route te bepalen en hoef je niet op een vaste tijd ergens te zijn. Tenzij je Oman met een georganiseerde reis wilt bezoeken of wilt gaan liften, is het huren van een auto dus zeker wel een must.

Kun je veilig rondrijden met een huurauto in Oman?

Jazeker! Oman is een ontzettend veilig land om een auto te huren en daarmee rond te rijden. Het verkeer is over het algemeen erg rustig en netjes. De reden hiervoor is dat de Omani’s zich veelal aan de regels houden in het verkeer. Er wordt hierop namelijk veel gecontroleerd in Oman en de boetes liggen erg hoog als je je niet aan bepaalde verkeersregels houdt. Op de snelwegen buiten de hoofdstad Muscat rijdt bovendien vaak maar weinig verkeer, waardoor het ook erg relaxed en veilig is om hier te rijden.

De weg in Oman in de buurt van de woestijn
De weg in Oman in de buurt van de woestijn

Is het nodig om een 4x4 auto te huren in Oman?

Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van je wensen en je budget. In principe is een 4x4 auto niet noodzakelijk, want veel wegen in Oman zijn geasfalteerd. Toch raden wij het je wel echt aan om een 4x4 auto te huren, omdat je hiermee alles uit je reis naar Oman kunt halen. Met een 4x4 auto kun je in Oman namelijk echt het avontuur opzoeken en de meest indrukwekkende plekken aanschouwen. Je kunt de vetste off-road routes rijden die gewoonweg niet mogelijk zijn zonder een 4x4 auto. Ook het prachtige gebergte Jebel Akhdar kun je zonder een 4x4 niet bezoeken. Wij raden dus zeker aan om hiervoor wat extra geld vrij te maken in je budget. De kosten voor het huren van een auto in Oman bespreken we verderop.
Mocht je het echt niet willen of kunnen betalen om een 4x4 te huren, weet dan dat je ook met een reguliere 2WD een prachtige rondreis door Oman kunt maken. Een aantal van de bekende bezienswaardigheden zijn wel te bezoeken. Soms zal je echter een klein stukje verder moeten lopen, een gids met een 4x4 moeten inhuren (bijvoorbeeld in Wahiba Sands) of moeten settelen voor wat minder spectaculaire uitzichten.

Oman met kinderen?

Wil je met kinderen door Oman gaan reizen? Dat hebben wij ook gedaan en het is echt een aanrader! Lees onze tips over autostoelen en meer in ons artikel Oman met kinderen.

Voor vertrek een auto huren in Oman

Waar kun je een auto huren?

Wij reserveren vóór onze reis door Oman een huurauto via Easyterra.nl. Bij Easyterra kun je de voordeligste huurauto’s zoeken. Zij zijn eigenlijk een tussenpersoon en vergelijken alle prijzen van verhuurmaatschappijen, zodat je zo’n goedkoop mogelijke auto kunt huren. Tot nu toe hebben wij hier eigenlijk alleen maar positieve ervaringen mee. Wil je toch liever direct bij een verhuurmaatschappij je huurauto reserveren, dan raden wij Sunnycars.nl aan. Sunny Cars heeft een groot aanbod aan auto’s en zijn erg betrouwbaar. Zij zorgen er eigenlijk altijd voor dat alles goed geregeld is en je tijdens je reis naar Oman niet voor financiële tegenvallers komt te staan. Wel betaal je bij Sunny Cars over het algemeen ietsje meer dan bij andere aanbieders.

Als je een auto gaat huren in Oman dan maak je vele fotostops
Als je een auto gaat huren in Oman dan maak je vele fotostops

De kosten van een auto huren in Oman

Een huurauto is in Oman te boeken vanaf zo’n 32 euro per dag. De uiteindelijke kosten voor het huren van een auto in Oman worden onder meer bepaald door de autoklasse waar je voorkeur naar uitgaat. Zo is een reguliere auto een stuk goedkoper dan een auto met 4x4. De prijs verdubbelt ongeveer als je een 4x4 auto wilt huren tijdens je verblijf in Oman, maar reken zeker op zo'n 66€ per dag.
Bovendien is de prijs enorm afhankelijk van de periode waarin je wilt reizen en hoe lang voorafgaand aan de reis je de huurauto reserveert. Vaak is het zo dat als je op tijd boekt, je een stuk minder betaalt voor het huren van een auto in Oman. Uit eigen ervaring weten we dat dit verschil soms kan oplopen tot wel honderden euro’s. Kijk voor de meest actuele prijzen voor het huren van een auto in Oman op Sunnycars.nl of Easyterra.nl.
Het ideale is dat de benzinekosten in Oman erg laag liggen, waardoor de uiteindelijke kosten van het rondrijden met een huurauto door Oman reuze meevallen.

Waar moet je nog meer aan denken als je een auto wilt huren in Oman

Wil je de grens over, bijvoorbeeld om naar Musandam of Dubai te gaan, zorg dan dat je voor vertrek contact opneemt met de verhuurmaatschappij. Zij dienen dan namelijk extra papierwerk te regelen, zodat je onderweg goed verzekerd bent. Dit zal veel tijd schelen als je je huurauto wilt ophalen in Oman.
Nog iets wat belangrijk is om vooraf geregeld te hebben is een creditcard. Zonder creditcard kun je in Oman (en veel andere landen ook trouwens) geen auto huren. Soms moet deze zelfs verplicht op naam van de bestuurder staan. Vergeet niet te checken of je creditcard overal ter wereld te gebruiken is. Vaak moet je voorafgaand aan een reis het gebruik aanpassen naar buiten Europa. Een debetkaart wordt niet geaccepteerd door autoverhuurbedrijven in Oman.
Goed om te weten is dat een internationaal rijbewijs niet nodig is in Oman.

Visum voor Oman

Ga je langer dan 14 dagen naar Oman, dan dien je een visum aan te vragen. Dit kun je doen via Evisa.rop.gov.om.

Over het algemeen wordt je visumaanvraag binnen 24 uur goedgekeurd en krijg je een e-visum in je email inbox.

Voor reizen naar Oman die korter zijn dan 14 dagen heb je als Nederlander geen visum nodig. Heb je een andere nationaliteit, dan kun je via deze website checken of je een visum nodig hebt: Fm.gov.om.

Huurauto ophalen bij aankomst in Oman

Bij aankomst in Oman zitten er verschillende desks van autoverhuurbedrijven in de aankomsthal. Hier kun je je melden en alle gegevens worden besproken. Vervolgens moet je naar buiten lopen en oversteken, ga naar rechts een gebouw binnen en neem dan de lift of trap naar beneden. Hier kun je de kantoortjes vinden van de verhuurmaatschappijen en zij wijzen je naar de auto die je gehuurd hebt. Wij melden ons bij Dollar en krijgen een Toyota Fortuner mee.
Let er op dat je alle beschadigingen grondig checkt voordat je de huurauto meeneemt. Het beste is om zelfs foto’s te maken. Het lijkt misschien overdreven, maar neem er echt de tijd voor, want indien nodig heb je zo bewijsmateriaal om ervoor te zorgen dat je geen onnodige boetes moet betalen. Ook als je auto al vies is bij het ophalen ervan dan raden wij je aan om foto’s te maken. Wij kregen na afloop van onze reis namelijk een boete omdat onze auto erg vies was, terwijl wij ook al een vieze auto meekregen. Verder is er ook nergens genoemd dat het noodzakelijk is de auto vooraf te reinigen, dus wij waren ons van geen kwaad bewust.
Check ook zeker de tank en maak hier eveneens een foto van, zodat je precies weet hoe vol de tank weer moet zijn bij het inleveren. Vaak is het namelijk zo dat je de auto moet terugbrengen met dezelfde hoeveelheid benzine in de auto. Ook hier kregen wij een boete voor, terwijl wij de tank even ver gevuld hadden als bij het ophalen van de auto. Wij hadden echter geen foto’s gemaakt, waardoor we niks konden bewijzen.

Ook de prachtige route is een belangrijk onderdeel van je reis
Ook de prachtige route is een belangrijk onderdeel van je reis

Het rijden in Oman met een huurauto

De wegen in Oman

De wegen in Oman zijn in een goede staat. Er lopen verschillende snelwegen en ook vele verharde kleinere wegen door het land. Hier kun je met een gewone 2WD auto gebruik van maken. Niet alle wegen zijn echter begaanbaar met een reguliere auto, dus wees je ervan bewust dat je niet zomaar iedere afslag kunt nemen. Om deze reden raden wij het aan om een 4x4 auto te huren als je een rondreis door Oman wilt maken.
De snelwegen zijn vaak driebaanswegen, waardoor je alle ruimte hebt om je te verplaatsen naar je bestemming. Het is bovendien vaak erg rustig op deze wegen. Wat goed is om te weten is dat veel Omani’s op een driebaansweg graag op de middelste baan gaan rijden. Net als in Nederland is het niet toegestaan om in een dergelijke situatie rechts in te halen, dus houdt hier rekening mee bij het rijden in Oman. Ook overige verkeersregels komen overeen met de regels in Nederland.

Kronkelwegen door Wadi Bani Awf
Kronkelwegen door Wadi Bani Awf

De verkeersborden in Oman

De verkeersborden langs de wegen in Oman zijn zowel in het Engels als in het Arabisch. Je zal dus geen moeite hebben om verkeersborden te lezen. Toeristische bezienswaardigheden worden vaak niet ruim van tevoren of helemaal niet aangegeven, grotere plaatsen uiteraard wel. Langs de wegen zie je soms verkeersborden met ‘pas op voor kamelen’ staan. Verder (zeker als je met een 4x4 auto door Oman rijdt) kom je soms borden tegen waarop staat dat je niet verder mag rijden als het water tot aan de rode paal staat. Dan is het te diep om doorheen te rijden.

Tip

Als je in Oman in hotels gaat verblijven, zorg er dan voor dat je een wereldstekker meeneemt, het is namelijk vaak niet mogelijk om een Nederlandse stekker te gebruiken.

Navigeren in Oman

Wij raden je aan om verschillende navigatie apps te downloaden als je een auto gaat huren in Oman. Op deze manier heb je altijd meerdere mogelijkheden als een app het niet goed doet in bepaalde gebieden. Dit kan met name off-road weleens het geval zijn.
Over het algemeen kun je goed gebruik maken van Google Maps om je door het land heen te navigeren.
Voor vertrek is het dan ook handig om de offline kaart van Oman bij Google Maps te downloaden. Bij aankomst in Oman is het bovendien slim om een simkaart te kopen voor je telefoon, zodat je indien nodig ook gebruik kunt maken van de online routekaarten van Google. Mocht je namelijk van tevoren bepaalde locaties in je telefoon hebben opgeslagen, dan heb je hiervoor internet nodig om deze locaties te openen.
Mocht Google Maps niet goed werken of niet helemaal up-to-date zijn, dan is het altijd fijn om een andere optie achter de hand te hebben. Waze is in dit geval een andere handige app voor navigatie in Oman.

Verkeersborden in Oman zijn tweetalig
Verkeersborden in Oman zijn tweetalig

Toegestane snelheid en flitspalen in Oman

Op de meeste snelwegen in Oman mag je 100-120 km per uur rijden. Dit staat overal duidelijk aangegeven. Toch zie je vaak Omani’s een heel stuk harder rijden en dit is ook wel aantrekkelijk op de grote (en vaak vrij lege) snelwegen. Vrijwel alle (huur) auto’s in Oman hebben echter een snelheidslimiet. Je merkt dan bijvoorbeeld dat de auto gaat piepen als je harder rijdt dan 120 km/u. Houd je enkele seconden een snelheid boven de 120km/u aan, dan stopt het piepen en kun je harder rijden. Wij raden je echter aan om dit niet te doen want langs de weg in Oman staan heel veel flitspalen. Zelf hebben wij ons niet overal aan de snelheid gehouden, maar hebben dan ook een boete ontvangen voor te hard rijden nabij Muscat.
Gelukkig liggen de boetes op te hard rijden niet al te hoog in Oman. Rij je echter vaker door het rood, dan ga je de gevangenis in. Al met al kun je je dus maar beter aan de verkeersregels houden, ondanks dat anderen dat niet altijd doen.

Drempels en overstekende dieren in Oman

Waar je goed op moet letten is de vele drempels die in Oman liggen. Wees hierop voorbereid, want op veel plaatsen komen ze vrij onverwachts en hierdoor moet je soms hard afremmen en wordt je haast gelanceerd.
Vaak staat er wel een bordje waarop de drempel wordt aangekondigd, maar dit is niet altijd het geval. Probeer in ieder geval zoveel mogelijk op deze borden te letten, want het kan met een snelheid van 80-100 km per uur erg gevaarlijk zijn.
Behalve voor drempels moet je ook goed opletten voor overstekende dieren in Oman. Het is een veelvoorkomend fenomeen dat kamelen en geiten zomaar midden op de weg staan of ineens oversteken. Niet alleen zorgt dit voor mooie plaatjes, maar het kan natuurlijk ook wel gevaarlijk zijn. Probeer er daarom al zover mogelijk vooruit op te letten of deze dieren langs de weg lopen.

Tanken in Oman

Oman is eigenlijk helemaal niet zo’n goedkoop land om doorheen te reizen. De benzine daarentegen is hier een grote uitzondering op. Je kunt namelijk onwijs goedkoop tanken in Oman. Over het algemeen kom je regelmatig tankstations tegen tijdens het rijden door Oman. Een uitzondering hierop is het rijden over off-road wegen. Mocht je in Oman off-road gaan rijden, zorg er dan voor dat je tank vol is en tank je huurauto dan weer vol zodra je een tankstation tegenkomt.
Bij een tankstation in Oman hoef je eigenlijk nooit zelf te tanken. Een pompbediende helpt je hierbij en je kunt dan aangeven of je de tank vol wilt of niet. Vervolgens kun je ook bij deze persoon betalen. Je hoeft dus eigenlijk niet eens je auto uit als je dat niet wilt.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Bol AlgemeenBol Algemeen

Conclusie over het huren van een auto in Oman

Wat ons betreft is het huren van een auto echt een must als je Oman gaat bezoeken. Het land is ontzettend veilig, ook als je zelf gaat rijden. Het geeft je bovendien zoveel vrijheid als je eigen vervoer hebt. Je kunt zelf je route bepalen om te ontdekken wat er te zien valt. Wij raden zeker aan een 4x4 auto te huren, dan kun je namelijk echt iedere weg inrijden op zoek naar mooie plekken. De kosten hiervoor liggen een stuk hoger, dus dit is een afweging die ieder voor zich moet nemen. Kies je vooral voor avontuur en heb je een budget wat een 4x4 auto toelaat, dan is dat zeker een aanrader!

Wil jij ook naar Oman?

Hebben wij je enthousiast gemaakt over Oman, bekijk dan onze Oman homepage om te ontdekken wat de beste reistijd is.

Weet je al wanneer je wilt gaan? Boek dan goedkoop je vluchten bij Tix.nl.

Vind je het prettiger om je reis via een organisatie te boeken, kijk dan eens voor de mogelijkheden op TenzingTravel.nl of 333Travel.nl.

Wellicht zijn onze andere artikelen over Oman voor jou ook interessant: Wil je een 4x4 huren, dan kun je meer lezen in ons artikel Het rijden met een 4x4 auto in Oman. Ben je echt gek op het avontuur en de natuur? Ga dan wildkamperen in Oman. Reis je met kinderen, dan kunnen wij het artikel Oman met kinderen aanraden.

Vlakbij Wadi Sahtan
Vlakbij Wadi Sahtan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *