Meteen naar de inhoud

Weer Zuid-Afrika januari

Weer Zuid-Afrika januari

Overzicht weer Zuid-Afrika januari

Zuid-Afrika: het weer in januari

In januari is het weer hartje zomer in Zuid-Afrika. Dit betekent over het algemeen hoge temperaturen in deze tijd van het jaar. De oostelijke helft van het land kent een ander klimaat dan het westen. Het oosten bevindt zich in het regenseizoen in januari, terwijl het in het westelijke gedeelte van het land droog en zonnig is.

map weer Zuid-Afrika januari

Toptip

Als je in Kaapstad bent, breng dan een bezoek aan Boulders beach, waar je pinguïns en soms ook walvissen kunt spotten.

Zuid-Afrika impala's

Weer Noordoost-Zuid-Afrika januari

In januari is het volop zomer in het noordoosten van Zuid-Afrika. Dit betekent dat de temperaturen hoog kunnen oplopen, tot gemiddeld 25 graden in Johannesburg en boven de 30 graden in het Kruger Park. Januari is voor dit gedeelte van het land de natste maand. Reken op neerslag om de dag, waarbij de meeste regen die er valt in korte hevige buien komt. Vanwege de flinke begroeiing en het feit dat de dieren in de natte periode op meerdere plaatsen kunnen drinken en dus minder voorspelbaar zijn, maakt de kans op het spotten van Big Five wat onzekerder in deze periode. Voor de beste reistijd in deze en andere regio's van het land kijk je op onze homepage van Zuid-Afrika.

Wist je dat...

Rooibos thee uit Zuid-Afrika komt en dat het alleen in de Cederberg regio groeit?

Weer Zuidoost-Zuid-Afrika januari

In het zuidoosten van Zuid-Afrika is het weer in januari niet op haar best. De eerste maand van het jaar is meteen ook de natste in dit gedeelte van Zuid-Afrika. Veelal betekent dit dat er om de paar dagen een flinke onweersbui kan voorkomen in de namiddag of avond. Sommige mensen ervaren deze buien als prettig, omdat het voor iets van verkoeling zorgt. Het kan namelijk redelijk warm aanvoelen in deze tijd van het jaar. De temperatuur is gemiddeld niet hoger dan 27 graden, maar de luchtvochtigheid is erg hoog in deze tijd van het jaar.

Zuid-Afrika strand
Zuid-Afrika tafelberg

Weer Zuidwest-Zuid-Afrika januari

Daar waar het noordoosten en zuidoosten van het land zich midden in het regenseizoen bevinden, is het in het zuidwesten van Zuid-Afrika juist overwegend droog. Het klimaat in Kaapstad en omgeving wijkt dus af van de rest van het land. Dit betekent dat het hier in de Zuid-Afrikaanse zomer (november tot maart) droog is. In januari kan er wel een flinke wind staan, zeker als je boven op de Tafelberg staat. Temperaturen schommelen rond de 25 graden en eigenlijk schijnt heel de dag de zon. Heerlijk weer dus voor een rondreis door dit gedeelte van Zuid-Afrika.

Feestdagen in januari

Nationale feestdagen:
Nieuwjaarsdag (jaarlijks op 1 januari).
Lees meer over deze feestdag op Publicholidays.co.za.

  Tweede Nuwe jaar (jaarlijks op 2 januari).
Deze dag wordt groots gevierd in Kaapstad met een straatfestival en optocht.

Benieuwd naar het weer in de omliggende maanden?