Meteen naar de inhoud

Weer Sri Lanka oktober

Weer Sri Lanka oktober

Overzicht weer Sri Lanka oktober

Sri Lanka: het weer in oktober

Het weer in oktober in Sri Lanka valt met een woord te omschrijven: moesson. Zowel vanuit het noordoosten (Maha) als vanuit het zuidwesten (Yala) wordt regen en onstuimig weer aangevoerd in oktober. Eigenlijk geldt voor heel het land dat het regenseizoen in volle gang is, met kans op tropische buien en tyfoons. Oktober is dan ook een van de natste maanden van het jaar in Sri Lanka. Stel je reis dan ook nog even uit als je van het beste weer dat Sri Lanka te bieden heeft wil genieten.

Map weer Sri Lanka oktober

Sigiriya Sri Lanka

Noordoost-Sri Lanka

Een verandering in het weer in oktober in Sri Lanka. Maha, de noordoostelijke moesson kondigt zich aan en dat is te merken aan de hoeveelheid neerslag in het noordoosten van Sri Lanka. Daar waar in de voorgaande maanden vrijwel geen regen viel, neemt de hoeveelheid buien in oktober snel toe. De blauwe luchten maken plaats voor grijze luchten en naarmate de maand vordert valt er steeds meer regen. Ook de Culturele Driehoek, met de Unesco World Heritage Sites Dambulla, Anuradpharu en Sigiriya, ziet richting het eind van de maand steeds meer tropische buien. Het weer in oktober is dus niet optimaal voor een bezoek aan het noorden en oosten van Sri Lanka.

Toptip

Ga duiken of snorkelen bij Pigeon Island National Park, een eiland vlak voor de oostkust van Sri Lanka. 333Travel biedt bijvoorbeeld reizen aan die je onder andere naar Pigeon Island brengen.

Zuidwest-Sri Lanka

Weinig echte veranderingen in het weerbeeld in het zuidwesten van Sri Lanka in oktober, ten opzichte van voorgaande maanden. Het seizoen van de zuidwestelijke moesson, Yala, loopt op zijn einde, maar dit betekent niet dat het stralend, zonnig weer is in oktober in Sri Lanka. Zoals eigenlijk heel het jaar zijn er ook deze maand weer temperaturen van rond de dertig graden, maar de hoeveelheid regen die er valt blijft hoog. Sterker nog, na mei, is oktober de maand met de meeste neerslag in Zuidwest-Sri Lanka. Voor de heuvels met de theeplantages is oktober zelfs de maand waarin de meeste regen valt. Oktober is dus niet de beste maand voor een reis naar het zuidwesten van Sri Lanka.

Sri Lanka

Wist je dat...

Sri Lankanen het niet erg waarderen als je weinig bedekkende kleding draagt. Met name in tempels moeten schouders en knieën bedekt zijn.

Feestdagen in oktober

Nationale en lokale feestdagen
Vap full moon poya (jaarlijks in oktober).

Deze volle maan feestdag betekent het einde van de boeddhistische vastenperiode. Lees verder op Officeholidays.com.

Deepavali (jaarlijks in oktober of november).
Dit Hindoe festival, wat bekend staat als het ‘lichtjesfeest’, wordt voornamelijk gevierd door de Tamils in het noorden van Sri Lanka. Er vinden verschillende rituelen plaats en er worden vele lichtjes aangestoken. Kijk voor exacte data op Publicholidays.lk.

Islamitische feestdagen:
Islamitische feestdagen vallen ieder jaar in een andere maand en kunnen dus soms ook in oktober vallen. Om dit te checken ga je naar Publicholidays.lk.

Benieuwd naar het weer in de omliggende maanden?

Rondreizen Sri Lanka

Rondreizen Sri Lanka