Meteen naar de inhoud

Weer Spanje september

Weer Spanje september

overzicht weer Spanje september

Spanje: het weer in september

In september zet de zomer zich nog even voort in Spanje, en de temperaturen liggen dan ook bijna overal nog hoog en de zon schijnt veelvuldig. Nog prima weer voor het strand en de zee dus aan de Costa Dorada, Costa Blanca en de Costa del Sol. Omdat de ergste hitte er weer vanaf is in september in Spanje is het klimaat deze maand ook prima voor een rondreis door Andalusië of Catalonië.
Naarmate de maand vordert neemt de kans op regen wat toe. Over het algemeen valt er op de meeste plaatsen echter niet veel regen vergeleken met Nederland. Een uitzondering is het Noordwesten van Spanje, waar altijd wel een redelijke kans is op neerslag.

map weer Spanje september

Het weer in september voor alle regio's van Spanje

Ben je specifiek op zoek naar het weer in september in een van de Spaanse regio's? Ook hier helpen we je bij. Lees meer over het weer in september in:

Voor het weer op de eilanden van Spanje, zoals de Balearen (Ibiza, Mallorca, Menorca en Formentera) en de Canarische Eilanden (Tenerife, Gran Canaria, Lanzarote, Fuerteventura, La Palma, La Gomera en El Hierro) kun je terecht op andere pagina’s. Klik hiervoor op onderstaande buttons.

Beste reistijd Spanje - Kust Galicië

Weer september Noordwest-Spanje (Galicië, Asturië, Cantabrië en Baskenland)

In september is de zomervakantie voor velen weer voorbij en het wordt dan ook weer wat rustiger in Noordwest-Spanje. Het klimaat blijft echter nog aangenaam en je hebt over het algemeen nog niet het idee dat het herfst aan het worden is. De temperatuur ligt overdag nog steeds tussen de 22°C en 24°C. De neerslag neemt geleidelijk toe en ook kan het soms mistig zijn, maar er zijn nog steeds veel zonnige dagen. Op de stranden is het dan vaak nog heerlijk. De zeewatertemperatuur ligt bovendien nog rond de 19-20 graden en je kunt dus nog prima zwemmen op de warmere dagen.
Dit is wat ons betreft dan ook een hele goede tijd om Galicië, Asturië, Cantabrië en Baskenland te verkennen zonder de drukte van het hoogseizoen. Kijk voor goedkope vluchten op Cheaptickets.nl.

Toptip

In Spanje kun je doordeweeks voor weinig geld eten als je een menú del día besteld. Bij restaurants zie je vaak al op een bord buiten staan wat zij die dag op het menu hebben staan. Als je liever van de gewone menukaart wilt bestellen, dan moet je vragen naar 'La Carta'. Als je naar 'El Menu' vraagt dan denken ze namelijk dat je het menú del día wilt.Booking.comBooking.com

Weer september Pyreneeën en overig bergachtig Spanje

Begin september lijkt er nog weinig te veranderen in het weerbeeld voor de Pyreneeën, maar naarmate de maand vordert beginnen de temperaturen te dalen. Gemiddeld ligt overdag het kwik rond de 16 graden in het stadje Puigcerdá (op 1202 m hoogte) in september. De nachten worden al aardig fris met zo´n 6 graden. Vergeet dus niet om warme kleding in te pakken, hoewel ook laagjes misschien het beste zijn, want soms kan het ook nog best aangenaam zijn overdag.
Neerslag blijft beperkt met zo´n 48 mm regen, verspreid over 13 dagen. De zon is gelukkig vaak aanwezig, gemiddeld een uur of 8 per dag. Hierdoor is september perfect om te genieten van wandelingen en andere buitenactiviteiten. De kleuren van de herfst beginnen langzaamaan zichtbaar te worden en het is dan ook een aanrader om te gaan wandelen in de Nationale Parken Ordesa y Monte Perdido en Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.
Ook in de Sierra Nevada daalt de temperatuur, maar hier wordt het in september nog ongeveer 23 graden overdag en ´s nachts 14 graden. Om de paar dagen kan er een drupje regen vallen, maar heel veel zal dit niet zijn. Al met al is september dus een prima tijd om de berggebieden van Spanje te gaan bewonderen. Kijk voor prachtige wandelreizen in de bergen van Spanje op SNP.nl.

Beste reistijd Spanje - Waterval Aigüestortes Catalonië

Beste reistijd Spanje - Aquaduct van Segovia

Weer september Centraal-Spanje (binnenland en Madrid)

In september is het zomerse weer in het binnenland van Spanje meestal nog niet voorbij. Gemiddeld genomen liggen de temperaturen in september wel iets lager dan in juli en augustus, maar dit is zeker niet altijd het geval. Reken op temperaturen net onder de 30 graden, waarbij je soms nog uitschieters hebt naar boven. Zeker aan het begin van de maand blijven de temperaturen hoog.
’s Nachts kun je rekenen op wat meer verkoeling (14/15˚C), dus in de ochtend en avond is het wat frisser, waardoor je heerlijk kunt rondwandelen en bezienswaardigheden kunt bezoeken.
Er kan iets meer bewolking zijn in september in steden als Madrid en Salamanca, maar de kans op regen is nog altijd niet zo groot. Op een paar dagen in september kunnen echter wel wat regendruppels vallen. Mocht je dit treffen, dan zijn er gelukkig vaak ook leuke musea om te bezoeken, zoals het Museo del Prado in Madrid.

Wist je dat...

Gedroogde ham voor mensen in Spanje echt heilig is? Het wordt ontzettend graag gegeten en de gedroogde ham is dan ook niet aan te slepen. Zelfs vegetariërs maken graag een uitzondering voor ham. Wel zit er veel verschil in de kwaliteit, wij wonen zelf in Spanje en kopen eigenlijk nooit ham onder de 20€ per kilo, omdat die dan meestal echt minder lekker is.

Weer september Costa Brava en Barcelona

Over het algemeen kun je in Barcelona en de Costa Brava begin september nog heerlijk zomers weer verwachten met temperaturen die oplopen tot rond de 28 graden. Naarmate de maand september vordert verandert het klimaat in deze regio van Spanje en koelt het vaak wat af. In 2023 hadden we echter een hele lange en warme nazomer in Catalonië, waarbij het pas eind oktober kouder weer begon te worden. Gemiddeld is het in september echter zo’n 25 graden overdag en koelt het ’s nachts af tot zo’n 17-18 graden.
Zwemmen is vaak het eerste deel van de maand nog zeker mogelijk. De rest van september is ieder jaar weer een verrassing. Qua zeewater is het sowieso prima te doen, omdat het nog een temperatuur van 23-24 graden heeft. Mocht het zonnetje dus warm genoeg zijn, dan is een duik nog heerlijk in deze periode van het jaar.
De hoeveelheid neerslag neemt vaak langzaam weer toe in september, met een dag of 5 wat regenval. Over het algemeen blijft het echter zeer zonnig en mooi weer aan de Costa Brava en in Barcelona. Dit is dus een perfecte tijd om het historische centrum van Barcelona en Girona te verkennen of te genieten aan de stranden van de Costa Brava. Zeker ook omdat de rust een beetje begint terug te keren nu de schoolvakanties weer voorbij zijn.

Beste reistijd Spanje - Cap de Creus

Beste reistijd Spanje - Palmboom in Benicarlo

Weer september Costa Dorada en Costa de Valencia

In september is het nog zomers weer aan de Costa Dorada en de Costa de Valencia. Naarmate de maand vordert dalen de temperaturen lichtjes, maar gemiddeld wordt het deze maand nog zo’n 26-28°C overdag. Verwacht dus nog steeds heerlijk warm weer in september in deze regio van Spanje.
Het klimaat is in september dan ook nog steeds ideaal voor activiteiten op het strand en in de zee. Ook het zeewater heeft deze maand namelijk nog een hele comfortabele temperatuur van 24 graden.
Regen of een bewolkte dag kun je weer iets vaker treffen in september, met name aan het einde van de maand. Reken op een dag of 5 deze maand met wat minder weer, maar dit is vaak niet de hele dag het geval. Bovendien zijn er ook genoeg dagen dat de hele dag de zon schijnt. Al met al is het weer in september dus prima voor een zonvakantie aan de Costa Dorada. Wil je de drukte wat ontlopen, dan kun je beter wat verderop in de maand reizen, omdat er begin september nog veel mensen vakantie hebben.

Weer september Costa Blanca en Costa Cálida (Alicante, Murcia en Almería)

Aan het begin van september zet het zomerse weer zich nog even hard voort als in augustus. De temperaturen lopen deze maand nog op tot 28-30 graden en de extreem hoge waarden (35-40 graden) komen nu meestal niet meer voor. Wel blijft het nog zeker strandweer als je in september naar de Costa Blanca afreist. Ook aan de Costa Cálida en de Costa de Almería is het nog steeds perfect voor zon, zee, strand vakantie. Het zeewater is door de warme zomermaanden goed opgewarmd, dus zwemmen in zee is heerlijk. Ook watersporters kunnen hun hart hier ophalen in september.
Naarmate de maand vordert wordt het ietsje minder warm en ook de nachten worden weer wat aangenamer om te slapen (minimale nachttemperatuur: 17-18 graden). Bovendien neemt de kans op regen iets toe. Er kan deze maand zo’n 30-40 mm regen vallen, verspreid over een dag of 3. Toch heeft de zon zeker de overhand in september in dit deel van Spanje.
Al met al lijkt het in september dan ook qua weer nog niet alsof de herfst begint, dus is het een prima tijd voor een zonvakantie naar Torrevieja, Calp of Altea. Bezoek dan zeker ook het kleurrijke plaatsje Villajoyosa.
Ondanks dat de scholen in veel landen weer begonnen zijn, is het nog zeker niet rustig aan de Costa Blanca, maar de ergste drukte is wel voorbij.

Beste reistijd Spanje - Cabo de Gata

Nieuw 728x90

Beste reistijd Spanje - uitzicht Alhambra Granada

Weer september Zuid-Spanje (Andalusië en de Costa del Sol)

Begin september is het nog volop zomerweer in Andalusië, maar naarmate de maand vordert, beginnen de temperaturen weer enigszins te dalen in Zuid-Spanje. Gemiddeld liggen de waarden overdag tussen de 27-32°C deze maand. ’s Nachts blijft het ook nog warm, maar met 17-19 graden is het al wel iets aangenamer om te slapen dan in juli en augustus.
Reken op nog zo’n 8-9 zonne-uren per dag, dus het weer aan de Costa del Sol en de Costa de la Luz is ook in september nog perfect voor een zonvakantie (bijvoorbeeld met Sunweb). Het zeewater is ook nog prima op temperatuur, dus deze maand kun je nog zwemmen in zee.
De kans op regen neemt een klein beetje toe, maar er zal meestal slechts op een dag of 2 een kleine hoeveelheid vallen, waardoor het een uitstekende tijd is om Andalusië te verkennen. Ook begint de rust langzaamaan wat terug te keren in deze regio, omdat de schoolvakanties weer voorbij zijn. Dat betekent meestal ook lagere prijzen.

Feestdagen in september

Nationale en lokale feestdagen
Diada Nacional de Catalunya (jaarlijks op 11 september).
Op Publicholidays.es kun je meer lezen over deze feestdag.

La Mercè (jaarlijks op 24 september).
In Barcelona wordt ieder jaar La Mercè georganiseerd. Tijdens het festival kun je indrukwekkende vuurwerkshows, parades, menselijke torens en muziekoptredens verwachten door de hele stad. Bovendien is dit een officiële vrije dag in de stad Barcelona.

 

Behalve het weer in september ook benieuwd naar het weer in Spanje in de omliggende maanden?

All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars