Meteen naar de inhoud

Weer Spanje oktober

Weer Spanje oktober

overzicht weer Spanje oktober

Spanje: het weer in oktober

Het weer in oktober in Spanje is best wel wisselend per regio. Waar het in de zuidelijke regio Andalusië vaak nog warm genoeg is om te zwemmen, kan het in de Pyreneeën en het noordwesten van Spanje al vrij fris zijn. De kans op regen neemt deze maand verder toe, hoewel veel regio’s van Spanje het hele jaar weinig neerslag zien. Al met al kun je nog prima rondreizen in deze maand, want over het algemeen schijnt de zon veelvuldig.

map weer Spanje oktober

Het weer in oktober voor alle regio's van Spanje

Ben je specifiek op zoek naar het weer in oktober in een van de Spaanse regio's? Ook hier helpen we je bij. Lees meer over het weer in oktober in:

Voor het weer op de eilanden van Spanje, zoals de Balearen (Ibiza, Mallorca, Menorca en Formentera) en de Canarische Eilanden (Tenerife, Gran Canaria, Lanzarote, Fuerteventura, La Palma, La Gomera en El Hierro) kun je terecht op andere pagina’s. Klik hiervoor op onderstaande buttons.

Beste reistijd Spanje - Naranjo de Bulnes

Weer oktober Noordwest-Spanje (Galicië, Asturië, Cantabrië en Baskenland)

Oktober brengt weer wat koelere temperaturen met zich mee in Noordwest-Spanje, variërend tussen 18°C en 20°C overdag. Reken bovendien op koude ochtenden en avonden, want ’s nachts koelt het aardig af tot temperaturen rond de 10-12 graden. Ook de temperatuur van het zeewater is aan de frisse kant met zo’n 17-18 graden en dus zal het voor de meesten niet heel uitnodigend zijn, tenzij er nog een warmere dag tussen zit.
De hoeveelheid regen neemt toe in oktober, zeker in het uiterste westen van Spanje, waar onder meer Santiago de Compostela ligt. Een paraplu of regenjas is dus een verstandige keuze als je afreist naar deze regio. Bovendien kan er een dikke mist hangen in het noordwesten van Spanje, waardoor je een zeer beperkt zicht hebt. Desondanks biedt oktober in de natuurgebieden van Noordwest-Spanje prachtige herfstkleuren. Parque Natural de Urkiola en Gorbeia Natural Park (beiden in Baskenland) en de Picos de Europa (deels in Asturië en Cantabrië) zijn bijvoorbeeld schitterend in deze tijd van het jaar.

Toptip

Ben je gek op wandelen, ga dan naar de Picos de Europa, een prachtige wandelbestemming in het noordwesten van Spanje. SNP organiseert prachtige wandelreizen naar dit gebied.Booking.comBooking.com

Weer oktober Pyreneeën en overig bergachtig Spanje

In oktober merk je wel dat de herfst is begonnen in de Pyreneeën en andere bergachtige gebieden van Spanje. Deze maand brengt lagere temperaturen met zich mee, vooral naarmate de maand vordert. Reken op zo´n 13 graden overdag en in de nachten koelt het af tot een graad of 3. Warme kleding kun je dus zeker goed gebruiken als je naar de Pyreneeën afreist in oktober.
De herfstkleuren zijn deze maand op hun hoogtepunt, waardoor de natuurgebieden in de bergen schitterend zijn om te bezoeken. Val d´ Aran bijvoorbeeld is prachtig voor wandelingen in deze tijd van het jaar. De hoeveelheid neerslag neemt langzaam toe naarmate het einde van de maand nadert en het komt soms al voor dat er op de hogere bergen sneeuw valt. Reken hier echter niet op.
In de Sierra Nevada is sneeuw over het algemeen nog helemaal niet aan de orde in oktober, en hier liggen de temperaturen ook nog een stukje hoger. Overdag kun je rekenen op een graad of 19 en ´s nachts koelt het af tot zo´n 10 graden. Eens in de paar dagen kan er een bui vallen, dus houdt de voorspellingen in de gaten als je hier de bergen in gaat.
Kortom, het klimaat in oktober in de bergachtige gebieden van Spanje is nog vaak best goed en wat ons betreft is deze maand dus zeker een prima tijd voor een bezoek.

Beste reistijd Spanje - Trevelez

Beste reistijd Spanje - Congost Mont Rebei

Weer oktober Centraal-Spanje (binnenland en Madrid)

Nu het herfst is geworden, wordt het vaak wat minder warm weer in Centraal-Spanje. De gemiddelde temperatuur ligt nu overdag rond een aangename 20/21 graden, maar er zitten soms ook dagen bij waarop het nog steeds tegen de 30 graden wordt.
Stadjes zoals Zamora en Soria worden omringd door prachtige herfstkleuren en een aangenaam klimaat. Het weer in het binnenland van Spanje is gunstig voor buitenactiviteiten, zoals wandelen en fietsen. Ook in een stad als Madrid is het leuk om te fietsen, zo kun je via Bajabikes hele leuke fietstours doen.
Ga je in de avond nog op pad, dan heb je wel wat warms nodig, want de temperatuur ligt dan rond de 9 à 10 graden.
In oktober neemt de kans op regen iets meer toe naar zo’n 40-50 mm verspreid over de hele maand. Dit zal alsnog niet betekenen dat je hele dagen in de regen gaat doorbrengen tijdens je bezoek aan deze regio in oktober.

Wist je dat...

Spanje de grootste producent is van olijfolie? Het land produceert ongeveer 45% van de olijfolie ter wereld.

Weer oktober Costa Brava en Barcelona

In oktober is de herfst weer begonnen in Spanje, maar dit betekent in de omgeving van Barcelona zeker niet altijd dat het weer ook herfstachtig is. Vaak is het ook deze maand namelijk veelal zonnig weer. Oktober brengt over het algemeen wel wat koeler weer met zich mee, met temperaturen rond de 21-22 graden. Soms lopen de temperaturen echter nog wat hoger op, waardoor een duik in zee zelfs nog mogelijk kan zijn.
De hoeveelheid neerslag neemt weer wat verder toe en oktober is gemiddeld gezien zelfs de maand van het jaar met de meeste regen in Catalonië. Toch valt er slechts op zo’n 7 dagen deze maand wat regen, al zit er soms een dag tussen dat het de hele dag regent. Over het algemeen zal je echter voornamelijk mooi weer treffen tijdens je vakantie, waardoor je genoeg mogelijkheden hebt voor sightseeing. Het middeleeuwse stadje Pals aan de Costa Brava is bijvoorbeeld zeker de moeite waard. Ook is het vaak heerlijk weer voor een wandeling langs de kust. Je kunt bijvoorbeeld een stukje van de Camí de Ronda lopen, of helemaal, als je veel tijd hebt. De uitzichten hier zijn schitterend.
Al met al zijn Barcelona en de Costa Brava qua weer dus prima reisbestemmingen voor de herfstvakantie. Kijk voor goedkope vluchten op Cheaptickets.nl.

Beste reistijd Spanje - Siurana

Beste reistijd Spanje - stuwmeer in Catalonië

Weer oktober Costa Dorada en Costa de Valencia

Als de herfst weer begonnen is in oktober dalen de temperaturen langzaam verder in Spanje. Het wordt deze maand echter nog zeker niet koud aan de Costa Dorada, de Costa del Azahar en de regio Valencia. De temperaturen zakken naar 22-24°C overdag en de zon schijnt regelmatig, dus het klimaat in oktober is nog ideaal om veel buiten te zijn. De hoeveelheid neerslag neemt geleidelijk toe, maar dit heeft over het algemeen geen grote invloed op je vakantie. Reken op een dag of 6 met wat regen deze maand, maar vaak zijn het slechts korte buien die vallen. Tussendoor is het dan meestal lekker zonnig. Je kunt deze maand bovendien nog regelmatig in zee zwemmen, want het zeewater is met 21 graden nog helemaal niet koud. Al met al dus ideaal weer om aan de Costa Dorada je herfstvakantie door te brengen of een stedenreis naar Valencia te maken.

Weer oktober Costa Blanca en Costa Cálida (Alicante, Murcia en Almería)

Oktober brengt wat milder weer naar de Costa Blanca, Costa Cálida en de Costa de Almeria. Het kwik ligt nu in deze regio van Spanje overdag nog rond de 23-26 graden en het weer blijft overwegend zonnig. Mocht je een bestemming zoeken voor de herfstvakantie, dan is de omgeving van Alicante en Murcia dus zeker een goede optie. Nu de extreme hitte van de zomer weer voorbij is, kun je in dit deel van Spanje hele mooie plekjes opzoeken in oktober. Denk bijvoorbeeld aan de prachtige natuurparken in de omgeving van Murcia, zoals het Parque Regional de Calblanque, Monte de las Cenizas y Peña del Águila. Ook historische stadjes als Altea en Villajoyosa of Guadalest (wat verder naar het binnenland) zijn leuk om te bezoeken. Mocht je echt een natuurliefhebber zijn, bezoek dan eens het natuurgebied Punta Entinas-Sabinar in de omgeving van Almería.
De zee is ook deze maand nog niet te koud om te zwemmen (20-22 graden), dus mocht het weer het toelaten, dan kun je zeker nog zwemmen tijdens je vakantie in Torrevieja of een van de andere badplaatsen aan de Costa Blanca.
In oktober is er wel iets meer kans op regen dan de afgelopen maanden het geval was. Reken op een dag of 4 met in totaal zo’n 30-40 mm, wat alsnog een heel stuk minder is dan in veel andere delen van Europa.

Beste reistijd Spanje - Alicante

Nieuw 728x90

Beste reistijd Spanje - Uitzicht balcon de europa, nerja

Weer oktober Zuid-Spanje (Andalusië en de Costa del Sol)

Wil je in de herfst naar Andalusië op vakantie en ben je benieuwd naar het weer? Zuid-Spanje heeft een heerlijk klimaat in het najaar en dat geldt ook voor de maand oktober. De temperaturen liggen gemiddeld tussen de 23 en 26°C en de zon schijnt nog altijd veelvuldig. De avonden zijn wat frisser aan het worden, met waarden rond de 13-16 graden. Een lekkere trui is dus niet overbodig.
De kans op regen neemt wat toe in oktober, maar blijft over het algemeen niet zo groot, met gemiddeld zo’n 60 mm verspreid over een dag of 5 deze maand. Aan de kust is de kans op droog en zonnig weer nog iets groter dan in het binnenland. Kortom, deze maand is zo gek nog niet voor een zonvakantie. De zeewatertemperatuur begint langzaam af te koelen, maar zwemmen is nog steeds mogelijk aan de Costa del Sol en de Costa de la Luz.
Behalve voor zon, zee, strand is oktober ook een perfecte tijd voor een rondreis door Andalusië, langs steden zoals Ronda, Sevilla en Granada. Bij Riksjatravel kun je deze helemaal op maat samenstellen.

Feestdagen in oktober

Nationale en lokale feestdagen
Día de la comunidad Valenciana (jaarlijks op 9 oktober).
Mocht je op deze feestdag in Valencia zijn dan kun je verschillende culturele activiteiten aanschouwen. Lees meer over deze feestdag op Visitvalencia.com.

Fiesta Nacional de España (jaarlijks op 12 oktober).
De dag van Spanje is jaarlijks een vrije dag. Mocht je hier meer over willen weten, lees dan verder op Publicholidays.es.

Behalve het weer in oktober ook benieuwd naar het weer in Spanje in de omliggende maanden?

All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars