Meteen naar de inhoud

Weer Spanje mei

Weer Spanje mei

overzicht weer Spanje mei

Spanje: het weer in mei

In mei lopen de temperaturen weer verder op in Spanje en de zon schijnt op de meeste plaatsen veelvuldig. Af en toe kan er nog wat regen vallen deze maand, met name in het noordwesten van Spanje. Hier valt eigenlijk het hele jaar wel neerslag. In de rest van het land is het veel droger. Het is nu een perfecte tijd voor een rondreis of een zonvakantie. Wellicht kan er aan de Costa Blanca of de Costa del Sol zelfs gezwommen worden als de buitentemperatuur warm genoeg is.

map weer Spanje mei

Het weer in mei voor alle regio's van Spanje

Ben je specifiek op zoek naar het weer in mei in een van de Spaanse regio's? Ook hier helpen we je bij. Lees meer over het weer in mei in:

Voor het weer op de eilanden van Spanje, zoals de Balearen (Ibiza, Mallorca, Menorca en Formentera) en de Canarische Eilanden (Tenerife, Gran Canaria, Lanzarote, Fuerteventura, La Palma, La Gomera en El Hierro) kun je terecht op andere pagina’s. Klik hiervoor op onderstaande buttons.

Beste reistijd Spanje - Ruta del Cares in de Picos de Europa

Weer mei Noordwest-Spanje (Galicië, Asturië, Cantabrië en Baskenland)

Met de komst van mei begint ook het warmere weer in Noordwest-Spanje te komen. ’s Avonds is het nog wel aan de frisse kant in mei, met temperaturen tussen de 9 en 11 graden. Overdag is het weer echter prima als je tijdens je rondreis veel wilt zien van bijvoorbeeld Galicië of Baskenland. De dagtemperatuur stijgt naar gemiddeld 18°C, wat zeer aangenaam is om de charmante dorpjes of de prachtige natuur te verkennen.
De natuur in deze regio van Spanje staat in bloei in mei, dus natuurgebieden zoals Parque Natural de Somiedo of Picos de Europa zijn op hun mooist deze maand. Bekijk wel altijd voor je eropuit trekt de meest recente weersvoorspellingen. De kans op regen en mist blijft namelijk nog altijd aanwezig in mei, hoewel deze wel minder frequent wordt.

Toptip

Bezoek de Spaanse eilanden, want hier tref je op veel plekken weer een hele andere cultuur en natuur aan. Ben je benieuwd? Lees dan meer over het weer op de Balearen en het weer op de Canarische Eilanden.Booking.comBooking.com

Weer mei Pyreneeën en overig bergachtig Spanje

In mei is het echt lenteweer in de Pyreneeën en de Sierra Nevada. De zon schijnt regelmatig, de sneeuw is bijna overal gesmolten en de natuur is op haar mooist, met vele bloemen in bloei. Mei is dan ook een uitstekende maand voor wandelingen en andere buitenactiviteiten. De temperatuur ligt rond de 13 graden overdag in Puigcerdà (1202m), maar het kan ook al voorkomen dat het nog een stuk warmer wordt midden op de dag. Wij hebben zelf begin mei weleens in deze omgeving rondgelopen in korte broeken en ´s avonds buiten kunnen eten.
Je moet in deze periode rekenen op verschillende weersomstandigheden, want behalve de schommelingen in temperatuur kan het ook de ene dag regenen en de andere dag schijnt de zon volop. Op een dag of 17 kan wat regen vallen in mei, maar vaak is het na een hevige bui ook snel weer droog. Over het algemeen zal je dan ook niet heel veel last hebben van de regen als je in deze periode naar de Spaanse Pyreneeën gaat.
Met een gemiddelde dagtemperatuur van 19 graden wordt het in de Sierra Nevada al vrij warm midden op de dag. ´s Nachts wordt het nog een graadje of 10, echt koud is het hier dus niet meer in mei. De zon schijnt zo´n 10 uur per dag, en regen valt er niet veel, dus het weer is ideaal voor een wandeling in de bergen (kijk voor de mogelijkheden op SNP.nl). Wees je ervan bewust dat de Spanjaarden op 1 mei vrij zijn, waardoor het rond deze feestdag wat drukker kan zijn op de wandelpaden in de bergen.

Beste reistijd Spanje - Puigcerdá centrum

Beste reistijd Spanje - Bardenas Reales

Weer mei Centraal-Spanje (binnenland en Madrid)

Het weer in steden als Madrid, Salamanca en Toledo wordt in mei steeds meer zomers. De temperaturen beginnen ook in dit deel van Spanje op te lopen en gemiddeld wordt het overdag rond de 20-23 graden. Daar komt nog bij dat de zon heel veel aanwezig is, zo’n 9 uur per dag. Dit is dan ook een geweldige maand om de historische bezienswaardigheden van bijvoorbeeld Segovia te verkennen, omdat het nog niet zo heet is als in de zomermaanden.
Enige nadeel is dat er deze maand nog iets meer kans is op regen dan in de komende maanden. Hier zal je echter weinig last van ondervinden, omdat het binnenland van Spanje een droog klimaat heeft en dus erg weinig regenval ziet. De nachten zijn inmiddels iets minder koud geworden, maar met 9 graden blijft het hoe dan ook aan de frisse kant.

Wist je dat...

Hemelvaart in Spanje geen feestdag is, terwijl er wel andere christelijke feestdagen zoals Maria Hemelvaart (15 augustus) en de Onbevlekte Ontvangenis van María (8 december) in de lijst van officiële feestdagen staan.

Weer mei Costa Brava en Barcelona

Ben je benieuwd naar het weer in mei in Barcelona en aan de Costa Brava? Over het algemeen is mei een aangename zonnige maand in dit deel van Spanje. Het is dus perfect weer voor ontspannen op het strand of het verkennen van de charmante stadjes, zoals Cadaqués en Begur. Ook voor culturele bezienswaardigheden in Barcelona is mei een ideale maand.
In mei bereiken de dagtemperaturen aan de Costa Brava en in Barcelona een gemiddelde van 20°C. 's Nachts daalt het kwik naar 12°C, dus het is raadzaam om voldoende lagen kleding mee te nemen voor de avonden. Met ongeveer 55 mm regen gedurende de maand is er in mei nog wel kans op korte regenbuien, dus zorg ervoor dat je een paraplu inpakt. Ondanks dat heb je een grotere kans op zonnige dagen. Deze regio van Spanje heeft namelijk in mei ongeveer 8 uur zonneschijn per dag. De zee is nog steeds fris met een temperatuur van 17°C, wat voor veel mensen nog te koud is om te zwemmen.
Al met al is mei een prachtige tijd om naar de Costa Brava en Barcelona te reizen, met aangename temperaturen en een overvloed aan zonneschijn, hoewel je wel rekening moet houden met mogelijke regenbuien en koelere zeewatertemperaturen. Als je echter aangename temperaturen wilt zonder de enorme hitte van de zomer, is mei een geweldige tijd om naar dit deel van Spanje te reizen en de drukte van het hoogseizoen te vermijden. Kijk voor goede aanbiedingen in mei op TUI.nl.

Beste reistijd Spanje - Barcelona haven

Beste reistijd Spanje - Aquaduct bij Tarragona

Weer mei Costa Dorada en Costa de Valencia

In mei begint het zomerseizoen weer langzaamaan aan de costa’s in Spanje en dat geldt ook voor de Costa Dorada en de regio Valencia. De temperaturen klimmen overdag gestaag naar 22-25°C en er schijnt regelmatig een heerlijk zonnetje. De hoeveelheid regen blijft beperkt tot zo’n 40 mm, verspreid over enkele dagen met wat neerslag. Hele dagen regen zijn echter zeldzaam deze maand.
De nachten beginnen wat op te warmen en veel kouder dan 13 graden wordt het niet meer.
Al met al is het prima weer voor een stedenreis naar Valencia of een vakantie aan de Costa Dorada. Het is echt heerlijk om in Cambrils, Sitges of Salou lekker langs het strand te wandelen of in de zon op het terras te zitten. Of wellicht ga je lekker zonnebaden op het strand. Mocht je willen gaan zwemmen, dan is het zeewater nog aan de frisse kant, met een temperatuur rond de 17-18 graden.

Weer mei Costa Blanca en Costa Cálida (Alicante, Murcia en Almería)

In mei zijn de temperaturen aan de Costa Blanca, Costa Cálida en Costa de Almeria heerlijk, met gemiddelde waarden tussen de 22-25 graden. Net als iedere maand blijft ook nu de neerslag beperkt in deze regio, er valt slechts zo’n 25 mm in de hele maand mei. De regio Almería is over het algemeen nog wat droger. Het weer is dus vooral zonnig en perfect om buiten te zijn, zonder dat het te warm is voor activiteiten. Ga bijvoorbeeld wandelen in Parque Natural del Carrascal de la Fuente Roja of Parc Natural de la Serra Gelada of breng een bezoek aan Cabo Tiñoso nabij Cartagena. Hier waren wij erg van onder de indruk.
Wil je gaan zwemmen aan de Costa Blanca in mei? Het zeewater heeft deze maand een temperatuur van zo’n 17-18 graden. Ondanks dat het nog wat fris zal zijn, kan er nu soms wel gezwommen worden als het buiten warm genoeg is.
In de nacht kan het nog wel flink afkoelen naar 12-13 graden, dus neem zeker wat warms mee als je ’s avonds op pad gaat tijdens je vakantie.
Het is vergeleken met de zomermaanden nu vaak nog een stukje goedkoper om te reizen naar Spanje, dus mocht je in de gelegenheid zijn, dan is dit een ideale periode voor een reis naar de Costa Blanca of de regio’s rondom Murcia en Almería. Kijk op TUI.nl voor goede aanbiedingen in mei.

Beste reistijd Spanje - Caravaca de la Cruz

Nieuw 728x90

Beste reistijd Spanje - Nationaal Park Cazorla

Weer mei Zuid-Spanje (Andalusië en de Costa del Sol)

Het wordt nu echt warmer weer in het ultieme zuiden van Spanje. Reken op temperaturen die overdag oplopen tot 23-27 graden in grote delen van Andalusië. In de nachten wordt het nog wat fris met 12-15 graden. Je hebt dus naast zomerse kleding ook wel wat warmers nodig.
Er is volop zonneschijn deze maand, reken op 9-10 uur per dag. De Uv-Straling is inmiddels ook weer een stuk hoger dan in de wintermaanden, dus zorg ervoor dat je jezelf beschermt tegen de zon.
De kans op regen is klein, hoewel er op een enkele dag wat neerslag kan vallen. In totaal valt er in mei meestal zo’n 30 mm regen.
Gelukkig schijnt de zon veel vaker dan dat het bewolkt is, dus het klimaat is al prima voor een zonvakantie aan de Costa del Sol (kijk hiervoor eens bij Sunweb). De zee begint nu ook warmer te worden (17-18 graden), wat zwemmen een realistische optie maakt, hoewel het was fris kan zijn nog. Ook is het weer in mei perfect voor een rondreis door Andalusië, waarbij je Sevilla, Granada, Ronda en Parque natural de las Sierras de Cazorla, Segura y Las Villas niet mag missen. De natuur is echt schitterend in deze tijd van het jaar, dus wil je gaan wandelen, dan zit je goed in deze maand. Mocht je toevallig in mei in Córdoba komen, dan kun je wellicht ook nog La fiesta de los patios de Córdoba meemaken.

Feestdagen in mei

Nationale en lokale feestdagen
Día Internacional de los Trabajadores ofwel Dag van de Arbeid (jaarlijks op 1 mei).
Net als in veel andere landen is dit in Spanje ook jaarlijks een vrije dag.

Fiesta de la Comunidad de Madrid (jaarlijks op 2 mei).
Deze feestdag wordt gevierd ter herdenking van de opstand tegen de Fransen in 1808. Lees er meer over op Espanje.nl.

Dia de Canarias (jaarlijks op 30 mei).
Ieder jaar worden er tijdens deze feestdag verschillende culturele activiteiten georganiseerd op de Canarische Eilanden. Kijk voor meer informatie op Beleven.org.

Festivals en evenementen
La fiesta de los patios de Córdoba (jaarlijks de eerste 2 weken van mei).

In Cordoba openen lokale bewoners tijdens dit evenement hun traditionele binnenplaatsen voor het publiek. Deze patio's zijn prachtig versierd met bloemen en planten, en er zijn verschillende wedstrijden en culturele activiteiten die plaatsvinden. Kijk voor exacte data en meer informatie op Patios.cordoba.es.

 

Behalve het weer in mei ook benieuwd naar het weer in Spanje in de omliggende maanden?

All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars