Meteen naar de inhoud

Weer Spanje maart

Weer Spanje maart

overzicht weer Spanje maart

Spanje: het weer in maart

Net als iedere maand is het weer in Spanje in maart geheel afhankelijk van de regio waar je op vakantie wilt gaan. Het klimaat is namelijk erg verschillend door het land heen. Over het algemeen begint het langzaam iets op te warmen nu de winter weer voorbij is. De hoogste temperaturen kun je over het algemeen in het zuiden van Spanje vinden. Desondanks is het op het vasteland van Spanje in maart nog te koud om te zwemmen. In de Pyreneeën en andere berggebieden van Spanje wordt het in maart echt nog koud en hier kan het ook nog sneeuwen deze maand.
In de meeste delen van Spanje kun je veel zon verwachten, hoewel er zo nu en dan ook wel een bui kan vallen. De meeste regen valt in maart in Noordwest-Spanje, met name in Galicië.
Al met al is het klimaat in Spanje in maart prima voor een actieve vakantie of rondreis door bijvoorbeeld Catalonië en Andalusië. Hiervoor is het namelijk vaak wat aan de warme kant in de zomermaanden. Lees hieronder meer over het weer per regio van Spanje in maart.

map weer Spanje maart

Het weer in maart voor alle regio's van Spanje

Ben je specifiek op zoek naar het weer in maart in een van de Spaanse regio's? Ook hier helpen we je bij. Lees meer over het weer in maart in:

Voor het weer op de eilanden van Spanje, zoals de Balearen (Ibiza, Mallorca, Menorca en Formentera) en de Canarische Eilanden (Tenerife, Gran Canaria, Lanzarote, Fuerteventura, La Palma, La Gomera en El Hierro) kun je terecht op andere pagina’s. Klik hiervoor op onderstaande buttons.

Beste reistijd Spanje - Asturias nabij Cavadonga

Weer maart Noordwest-Spanje (Galicië, Asturië, Cantabrië en Baskenland)

In maart begint de lente weer langzaam zijn intrede te doen in Galicië, Asturië, Cantabrië en Baskenland. Hoewel het nog steeds fris kan zijn, beginnen de temperaturen geleidelijk wat te stijgen. Deze maand heeft een gemiddelde dagtemperatuur van 14°C in het noordwesten van Spanje. Er zullen in maart echter ook al wel wat warmere dagen tussen zitten. De neerslag blijft aanwezig, maar wordt over het algemeen iets minder intens. Je kunt wat zonnigere dagen verwachten, al is het nog steeds verstandig om je voor te bereiden op wispelturig weer, met name in Galicië. Ook is het vaak mistig in het noordwesten van Spanje. Wil je een reis plannen naar Noordwest-Spanje, dan is het wellicht verstandig om nog 1 of 2 maanden te wachten, zodat de kans op regen nog wat verder afneemt. Desondanks blijft er in deze regio altijd kans op regen, zelfs in de zomer. Regenkleding is dus altijd handig om in te pakken voor deze bestemming.

Toptip

Bezoek niet alleen de Spaanse stranden en de grote steden zoals Barcelona. Het binnenland heeft ook ontzettend veel te bieden, zoals prachtige natuurgebieden en typische oude dorpjes.Booking.comBooking.com

Weer maart Pyreneeën en overig bergachtig Spanje

Nu de lente in maart dichterbij komt, worden de temperaturen in de Pyreneeën weer wat milder, met een graad of 6 overdag. De nachten zijn nog wel koud (zo´n -4°C). Het weer in dit deel van Spanje kan in maart grillig zijn, met afwisselende regen- en sneeuwbuien. Gemiddeld valt er op een dag of 13 regen en er zijn deze maand nog zo´n 9 dagen waarop er sneeuw valt. Maart is dan ook een periode waarin er meestal nog veel sneeuw ligt op de bergen in de Pyreneeën. Je kunt dus prima skiën in de skigebieden daar.
In de Sierra Nevada loopt de temperatuur eveneens op en in het dorp Trevélez wordt het in maart al weer 12 graden overdag en 4 graden ´s nachts. Desondanks is het skiën deze maand in de Sierra Nevada vaak nog op zijn best. Voor de meest recente informatie over de pistes kun je de webcams bekijken op Infonieve.es.

Beste reistijd Spanje - Aneto

Beste reistijd Spanje - Salamanca

Weer maart Centraal-Spanje (binnenland en Madrid)

In het binnenland van Spanje kun je in maart rekenen op lenteachtig weer. Het wordt deze maand zo’n 13-16 graden overdag in Madrid, Salamanca en de rest van Centraal-Spanje. De zon is over het algemeen nog net iets vaker aanwezig en de kans op buien neemt nog verder af in maart. Er valt slechts zo’n 33 mm regen verspreid over de hele maand. Hierdoor is het ideaal weer om door historische straatjes in een van de prachtige steden te dwalen en van de lokale cultuur te genieten. Het klimaat zorgt in de binnenlanden van Spanje voor koude nachten in maart, dus zorg dat je warme kleding meeneemt. Reken op temperaturen rond de 2-5 graden ‘s nachts.

Wist je dat...

Er in verschillende delen van Spanje churros con chocolate gegeten worden als ontbijt? Voor wie ze niet kent, dit zijn gefrituurde deegstaven, een beetje vergelijkbaar met oliebollen. Kun je het je voorstellen?

Weer maart Costa Brava en Barcelona

Met de komst van de lente beginnen in maart de dagen weer wat langer te worden en stijgen de temperaturen ietsjes in Barcelona en aan de Costa Brava. Verwacht een gemiddelde temperatuur van 15 graden overdag en 7 graden in de nachten. Neem dus zeker wat warme kleding mee, maar ook wat minder warme, want wellicht tref je tijdens je vakantie in deze regio al wel heerlijke warme lentedagen.
De kans op neerslag en bewolking is ietsje groter dan de afgelopen 2 maanden het geval was, maar er blijft nog altijd ook redelijk wat kans op zonneschijn. Heb je pech dan tref je 15 dagen met regen in maart (zoals in 2022), heb je geluk slechts 1 dag (2023). Gemiddeld valt er echter op een dag of 5 wat neerslag. Uit eigen ervaring merken we dat dit vaak korte buien zijn en ook valt de regen vaak ’s avonds of ‘s nachts.
Al met al zul je dus geregeld prima weer treffen in maart in deze regio van Spanje. Verwacht echter geen zon, zee, strand vakantie, want met een zeewatertemperatuur van 13 graden is het deze maand nog te koud om te zwemmen. Wel kun je aan de Costa Brava heerlijk langs het strand wandelen of als de zon schijnt lekker picknicken op het strand.

Beste reistijd Spanje - in de Sagrada Familia

Beste reistijd Spanje - carne

Weer maart Costa Dorada en Costa de Valencia

Nu de lente in maart aanbreekt, begint het klimaat in Spanje geleidelijk te veranderen. Dit betekent aan de Costa Dorada en de Costa de Valencia dat het steeds iets warmer weer wordt naarmate maart vordert. De temperaturen stijgen overdag naar een gemiddelde van 17-19°C, maar vaak komt het kwik al enkele keren boven de 20 graden deze maand. Desondanks zijn er ook jaren dat het weer tegenvalt en het overdag maar 12 graden wordt. Dit zijn echter uitzonderingen, dus hier hoef je niet op te rekenen tijdens je vakantie naar de Costa Dorada of Valencia in maart. Over het algemeen geldt wel dat als je meer naar het noorden van de Costa Dorada reist, de temperatuur iets daalt.
Regen valt er niet veel in deze regio van Spanje, en ook deze maand schijnt de zon gemiddeld ongeveer 7 uur per dag. Reken op slechts een paar dagen regenval, hoewel het ook voorkomt dat maart wel 10 regenachtige dagen treft.
Wil je in maart naar Valencia, wees je er dan van bewust dat het Las Fallas festival in deze periode plaatsvindt. Het is een grote gebeurtenis en heel bijzonder om mee te maken, maar daar staat wel tegenover dat het erg druk is in de stad en de accommodaties vaak vol zijn of heel erg duur worden. Wil je Las Fallas graag een keer meemaken, zorg er dan voor dat je op tijd je reis boekt. Lees alles over dit feest op Fallasfestival.nl.

Weer maart Costa Blanca en Costa Cálida (Alicante, Murcia en Almería)

Hoewel het ook in de afgelopen maanden zeker niet koud was, begint het weer in maart nog wat verder op te warmen aan de Costa Blanca, de Costa Cálida en de regio rondom Almería.
Gemiddelde dagtemperaturen stijgen naar 17-19 graden deze maand en de zon schijnt zo’n 7 uur per dag. Over het algemeen heerlijk weer dus in deze regio van Spanje in maart. Ondanks dat kan er soms een pittige regenbui vallen in maart. De kans op neerslag is alsnog niet zo groot, want er valt slechts 20-25 mm regen deze maand. Ga je in de avond nog graag op pad? Dan is het handig om wat warmere kleding mee te nemen, want ’s nachts koelt het nog af naar 7-10 graden.
Al met al is het in maart prima weer voor een stedentrip naar Murcia, een rondreis langs mooie plekken in de regio of een heerlijke zonvakantie aan de Costa Blanca.

Beste reistijd Spanje - Cabo de Gata bij Almería

Nieuw 728x90

Beste reistijd Spanje - Ronda

Weer maart Zuid-Spanje (Andalusië en de Costa del Sol)

Ben je benieuwd naar het weer in Zuid-Spanje in maart? Reken op veel zonneschijn, want de zon schijnt gemiddeld al zo’n 7 uur per dag deze maand. Verder loopt in maart het kwik overdag op tot zo’n 17-20°C, wat natuurlijk heerlijk is in het zonnetje. In de nachten is het ongeveer 10 graden, dus ’s avonds heb je nog wel wat warme kleding nodig als je op pad gaat. Ga je naar Granada en omgeving, dan moet je erop rekenen dat het altijd een paar graden frisser is dan in veel andere delen van Andalusië. Dit komt door de ligging tegen de Sierra Nevada aan. Desondanks is maart een prima maand voor een bezoek aan het Alhambra, ook omdat het niet zo druk is. Wij vonden dit zo’n geweldig mooi paleis en hebben er echt onze ogen uitgekeken.
In maart moet je nog steeds wel rekenen op wat dagen met regen. Hoewel er sommige jaren slechts op 2 dagen wat lichte neerslag valt, komt het ook voor dat je de 15 natte dagen hebt deze maand. Hier valt vooraf weinig van te zeggen. De kans op regen is over het algemeen zo’n 30%. Gelukkig heeft de kans op droog en zonnig weer dus zeker de overhand.

Feestdagen in maart

Nationale en lokale feestdagen
Dia de les Illes Balears (jaarlijks op 1 maart).
Dit is een regionale feestdag op de eilanden van de Balearen en dat wordt gevierd met allerlei culturele activiteiten. Lees er meer over op Publicholidays.es.

Pasen (jaarlijks in maart of april).
Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Eerste en Tweede Paasdag zijn officiële feestdagen in grote delen van Spanje. Let er op dat er tijdens Semana Santa (ofwel de heilige week voorafgaand aan Pasen) veel Spanjaarden dan op vakantie gaan. Kijk op Publicholidays.es voor data en meer informatie over Pasen in Spanje.

Festivals en evenementen

Carnaval (jaarlijks in februari/maart, tegelijk met carnaval in Nederland).
In Spanje viert men Carnaval met kleurrijke optochten, straatfeesten en andere festiviteiten.

Las Fallas (jaarlijks 1-19 maart in Valencia)
De straatfeesten van Valencia zijn een van de grootste feesten van Spanje. Lees er meer over op Visitvalencia.com.

 

Behalve het weer in maart ook benieuwd naar het weer in Spanje in de omliggende maanden?

All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars