Meteen naar de inhoud

Weer Spanje januari

Weer Spanje januari

overzicht weer Spanje januari

Spanje: het weer in januari

Januari is over het algemeen een van de koudste maanden van het jaar in heel Spanje al is het niet overal echt winters weer. De dagen in Noord- en Centraal-Spanje zijn best fris, en soms kan het zelfs in de nachten vriezen. In de bergen van de Pyreneeën en de Sierra Nevada ligt vaak sneeuw deze maand en hier kan dan ook volop geskied worden.
Het noordwesten van Spanje ziet vrij veel regen deze maand, maar in de rest van Spanje heeft de zon de overhand. Vaak is januari dan ook best een prima maand om de mooie plekken in Andalusië en Catalonië te bewonderen tijdens een rondreis of stedentrip of om te gaan overwinteren aan de Costa Blanca. Al met al moet je dus goed bedenken naar welke regio je wilt afreizen om te weten of dit aangenaam is in januari. Lees hieronder meer over het weer in januari per regio van Spanje.

map weer Spanje januari

Het weer in januari voor alle regio's van Spanje

Ben je specifiek op zoek naar het weer in januari in een van de Spaanse regio's? Ook hier helpen we je bij. Lees meer over het weer in januari in:

Voor het weer op de eilanden van Spanje, zoals de Balearen (Ibiza, Mallorca, Menorca en Formentera) en de Canarische Eilanden (Tenerife, Gran Canaria, Lanzarote, Fuerteventura, La Palma, La Gomera en El Hierro) kun je terecht op andere pagina’s. Klik hiervoor op onderstaande buttons.

Beste reistijd Spanje - Santiago da Compastela

Weer januari Noordwest-Spanje (Galicië, Asturië, Cantabrië en Baskenland)

In januari domineert de winter het noordwesten van Spanje. De temperatuur aan de Atlantische kust ligt in deze wintermaand overdag rond de 11 graden en ’s nachts kan het flink afkoelen tot een graad of 4. Warme kleding is dus zeker wel aan te raden als je een stad als Bilbao of Santiago de Compostella wilt gaan bezoeken deze maand. Zeker ook omdat de wind ervoor zorgt dat het nog kouder aanvoelt.
Ook regenkleding is geen overbodige luxe. Het regent in januari namelijk best vaak in Galicië, Asturië, Cantabrië en Baskenland. Houdt er rekening mee dat er op zo’n 18 dagen deze maand regen kan vallen, al betekent dat op de meeste plaatsen zeker niet dat het al deze dagen volle bak regent. Er zijn ook flinke verschillen qua hoeveelheid regen per gebied. Met name de uiterste westkust ziet veel regenval. Zo kun je deze maand in Santiago de Compostella en Vigo zo’n 250 mm regen verwachten, terwijl er in Bilbao maar de helft hiervan valt. In het noordwesten van Spanje kun je bovendien veel last hebben van mist, waardoor het zicht vaak echt beperkt is. Al met al is januari niet de beste reistijd voor een vakantie naar Noordwest-Spanje.

Toptip

Leer wat zinnen in het Spaans (of Catalaans als je naar Catalonië gaat). Veel mensen buiten de toeristensector spreken geen/weinig Engels en ook als ze dit wel doen waarderen ze het zeer als je de moeite neemt om hun taal te spreken.Booking.comBooking.com

Weer januari Pyreneeën en overig bergachtig Spanje

Het winterse weer overheerst in januari in de Pyreneeën en de andere bergachtige gebieden van Spanje, zoals de Sierra Nevada. Er valt deze maand regelmatig sneeuw. De bergen in Spanje zijn deze maand dan ook bedekt met een dikke laag sneeuw, wat januari een aantrekkelijke maand maakt voor wintersportliefhebbers. Bekende skigebieden zijn onder meer Aramón Formigal, Boi-Taüll en La Molina, maar ook Andorra is dichtbij. Sunweb heeft mooie wintersportreizen naar Andorra.
De temperaturen liggen in januari rond de 2 graden overdag (en -5 ´s nachts) in Puigcerdà (Catalonië), wat op een hoogte van 1202 meter ligt. Ga je hoger de bergen in, dan ligt de temperatuur meestal nog een stuk lager.

Beste reistijd Spanje - Cadí-Moixeró Natural Park

Beste reistijd Spanje - Churros

Weer januari Centraal-Spanje (binnenland en Madrid)

In tegenstelling tot de hete zomermaanden kan het in januari in het binnenland van Spanje erg koud weer worden. De temperaturen in Madrid liggen in januari namelijk slechts rond de 10 graden overdag en in Salamanca zelfs maar rond de 8 graden. ´s Nachts ligt het kwik op of net boven het vriespunt. Er kan op enkele dagen wat regen vallen in januari, maar over het algemeen heeft het binnenland van Spanje een droog klimaat. Het is dus best prima om in januari een stedentrip naar Madrid te boeken, en af en toe lekker op te warmen met churros en warme chocolade of wat anders lekkers.
Het komt soms voor dat er sneeuw valt in het binnenland van Spanje, zo troffen wij ooit sneeuw in Madrid en omgeving. De kans dat je dit treft is echter niet zo groot. Reken wel op regelmatig zonnig weer in Centraal-Spanje in januari, want ook al is het koud, de zon schijnt gelukkig wel vaak. Het voordeel van een reis naar Madrid, Segovia of Toledo in januari is bovendien dat de prijzen erg laag liggen.

Wist je dat...

Men in Spanje op ieder uur van de dag alcohol drinkt? Je ziet bij cafés in Spanje regelmatig al ’s ochtends mensen aan de wijn of het bier zitten. Meestal houdt men het echter gewoon bij eentje, het is over het algemeen niet zo dat men dan flink teut wordt.

Weer januari Costa Brava en Barcelona

Hoewel het in Catalonië in Noordoost-Spanje koud weer kan zijn in januari, kun je ook dagen treffen dat het in de zon te warm is met een winterjas aan. Gemiddeld wordt het in januari een graad of 13-14 overdag in Barcelona en aan de Costa Brava. In de nacht blijft het kwik eigenlijk altijd boven het vriespunt en ligt meestal zo rond de 6-8 graden. Het meenemen van verschillende kledinglaagjes is dus wel handig als je naar dit deel van Spanje reist in deze maand.
Regenval komt voor in januari, maar over het algemeen (uit onze eigen ervaring over de afgelopen 7 jaar) valt er meer regen in de maanden maart, april en november. Wat ons betreft kunnen we een stedenreis naar Barcelona dan ook zeker aanraden in januari. Je hebt dan meteen het grote voordeel dat de stad wat rustiger is dan in veel andere maanden. Hierdoor kun je de Gotische wijk, de Sagrada Familia en andere interessante plekken op je gemak bewonderen. Ook voor de Costa Brava is januari geen drukke maand, waardoor je vaak voordelig kunt reizen. Kijk voor goedkope vliegtickets op Lastminute.com.

Beste reistijd Spanje - Costa Brava Badalona

Beste reistijd Spanje - Cambrils

Weer januari Costa Dorada en Costa de Valencia

In januari ervaren zowel de Costa Dorada als het gebied rondom Valencia mild winterweer. Het klimaat in deze regio van Spanje is aangenaam, met gematigde temperaturen en weinig neerslag. De gemiddelde temperatuur schommelt rond de 14-16°C in januari, waardoor het ook in de winter een populaire bestemming is. Ook de zon is regelmatig aanwezig in deze tijd van het jaar en er valt slechts zo’n 30-40 mm regen verspreid over de hele maand.
Steden zoals Tarragona en Valencia kunnen in januari dus prima bezocht worden en ook is het best lekker om in het zonnetje langs het strand te wandelen in kustplaatsen zoals Salou en Cambrils. Het voordeel van een vakantie aan de Costa Dorada of een stedentrip Valencia in januari is dat de prijzen vrij laag liggen in deze periode. Kijk voor goedkope vluchten op Tix.nl.

Weer januari Costa Blanca en Costa Cálida (Alicante, Murcia en Almería)

Van het winterse weer in Spanje merk je in januari niet zoveel aan de Costa Blanca en de Costa Cálida. Het blijft namelijk ook nu nog heel mild en heerlijk zonnig in dit gedeelte van het land. De gemiddelde temperatuur ligt overdag rond de 15-17 graden en daar komt bij dat de zon ook in de winter veel aanwezig is. Het warmt dus best wel aardig op als je in het zonnetje zit. De regio rondom Alicante en wat verder naar het zuiden van Spanje is vanwege het klimaat dan ook een populaire bestemming voor mensen die de koude winters in Nederland willen ontvluchten. Voor zwemmen in zee is het in plaatsen als Alicante, Benidorm en Calp te koud in januari. Hiervoor moet je toch echt naar de Canarische Eilanden afreizen in januari.
Hoewel het weer in dit deel van Spanje overwegend zonnig en aangenaam is, kunnen er in januari wel enkele regenachtige dagen zijn. De hoeveelheid neerslag (zo’n 30 mm) is echter nog steeds erg laag in vergelijking met Nederland en veel andere Europese bestemmingen.

Beste reistijd Spanje - Bateria de castillitos - cabo Tiñoso vlakbij Cartagena

Nieuw 728x90

Beste reistijd Spanje - Alhambra in Granada

Weer januari Zuid-Spanje (Andalusië en de Costa del Sol)

In januari heeft Zuid-Spanje, en met name Andalusië, over het algemeen milde temperaturen vergeleken met veel andere delen van Europa. Januari is wel een van de koudste maanden van het jaar voor deze regio van Spanje, maar alsnog schommelt de gemiddelde dagtemperatuur tussen de 15°C en 17°C en ’s nachts wordt het zo’n 4-9 graden. In de stad Granada is het daarentegen altijd een paar graden kouder dan op veel andere plekken in Andalusië, want Granada ligt aan de voet van het Sierra Nevada gebergte. Hier valt bovendien ook minder regen dan in steden als Sevilla, Cádiz en Málaga.
Reken gemiddeld in dit deel van Spanje op zo’n 65-85 mm regen in januari, verspreid over 6-9 dagen. Sommige dagen vallen er slechts een paar druppels, een andere dag is het juist een hele hevige regenbui. Er is dus kans op regen als je naar deze regio op vakantie gaat in januari, maar de kans op zon is echt heel veel groter, zeker aan de kust.
Aan de Costa del Sol is het dan ook meestal heerlijk weer in de winter, maar het is deze maand wel echt te koud om in de zee te zwemmen.

Feestdagen in januari

Nationale en lokale feestdagen
Nieuwjaarsdag (jaarlijks op 1 januari).
Net als in Nederland is Nieuwjaarsdag een vrije dag voor Spanjaarden. De dag start met een bijzondere Spaanse traditie. Om 00.00 uur, is het de bedoeling dat je zo snel als je kunt 12 druiven opeet. Deze traditie zou geluk brengen voor alle 12 maanden van het nieuwe jaar. Lees meer over nieuwjaar op Spanjevandaag.com.

Día de los Reyes Magos ofwel Driekoningen (jaarlijks op 6 januari).
Deze feestdag is in Spanje vooral voor kinderen heel belangrijk. Het is een dag zoals velen in Nederland Sinterklaas vieren. De Drie Koningen brengen alle Spaanse kinderen cadeautjes. Lees meer over Los Reyes Magos op Publicholidays.es.

Behalve het weer in januari ook benieuwd naar het weer in Spanje in de omliggende maanden?

All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars