Meteen naar de inhoud

Weer Spanje februari

Weer Spanje februari

overzicht weer Spanje februari

Spanje: het weer in februari

Ben je benieuwd naar het weer in Spanje in februari? Dat is geheel afhankelijk van naar welke regio je afreist. Het noordwesten heeft bijvoorbeeld een veel koeler en natter klimaat dan de meeste andere regio’s van Spanje en dat geldt ook zeker in februari. In de bergen en in het binnenland, rondom Madrid, kun je nog best wel wat kou verwachten in februari, maar in het oosten en zuiden kan het soms al best aardig opwarmen deze maand. Zeker als de zon schijnt, wat ook vaak het geval is, is het ook in de winter prima te doen tijdens een rondreis. Er is deze maand wel wat kans op regen, maar dit blijft over het algemeen beperkt tot enkele dagen met een kort buitje. Lees verder naar onder meer over het weer in februari specifiek per regio van Spanje.

map weer Spanje februari

Het weer in februari voor alle regio's van Spanje

Ben je specifiek op zoek naar het weer in februari in een van de Spaanse regio's? Ook hier helpen we je bij. Lees meer over het weer in februari in:

Voor het weer op de eilanden van Spanje, zoals de Balearen (Ibiza, Mallorca, Menorca en Formentera) en de Canarische Eilanden (Tenerife, Gran Canaria, Lanzarote, Fuerteventura, La Palma, La Gomera en El Hierro) kun je terecht op andere pagina’s. Klik hiervoor op onderstaande buttons.

Beste reistijd Spanje - San Juan de Gaztelugatxe

Weer februari Noordwest-Spanje (Galicië, Asturië, Cantabrië en Baskenland)

Het weer in februari in Noordwest-Spanje is veelal winters en nat. De temperaturen kunnen lichtjes stijgen, maar over het algemeen blijft het nog steeds relatief koel, met een gemiddelde temperatuur van 13 graden overdag. ’s Nachts kun je rekenen op temperaturen die boven het vriespunt blijven, maar met zo’n 5 graden voelt het toch aardig fris aan. Mist en neerslag blijven ook in februari frequent, dus een paraplu of regenkleding kun je deze maand wellicht goed gebruiken tijdens een reis naar Galicië, Asturië, Cantabrië of Baskenland. Verwacht in februari op een dag of 17 met neerslag in Noordwest-Spanje, maar dit betekent niet dat het op alle dagen continu regent. In Galicië valt over het algemeen veel meer regen dan in de andere delen van Noordwest-Spanje. Reken bijvoorbeeld in Santiago de Compostela op 228 mm regenval in februari, terwijl er in Santander maar 95 mm regen valt deze maand. Denk er dus goed over na of je deze maand naar de westkust van Spanje wilt reizen, want de beste tijd voor een vakantie is het zeker niet. Voor de Camino de Santiago, de wandelroute naar Santiago de Compostela, kun je dan ook beter een andere maand kiezen.

Toptip

Zorg dat je rekening houdt met de siësta. Veel winkels (met uitzondering van de meeste grote supermarkten en winkels in toeristengebieden) zijn gesloten tijdens de middag (vaak van ongeveer 13.30 tot 17.00 uur), dus je kunt er niet vanuit gaan dat je overal de hele dag terecht kunt. Daar staat dan wel weer tegenover dat ze ’s avonds langer open zijn dan in Nederland.Booking.comBooking.com

Weer februari Pyreneeën en overig bergachtig Spanje

Het weer in de Spaanse Pyreneeën in februari is vrij vergelijkbaar met het weer in januari. De temperaturen blijven laag, met in Puigcerdà (1202m) in Catalonië gemiddeld 2 graden overdag en -7 ´s nachts. Op zo´n 13 dagen valt hier bovendien sneeuw. In Trevélez (1,476 m), het hoogste dorp in de Sierra Nevada, ligt de temperatuur iets hoger (overdag 9°C en ´s nachts 2 °C). Hier valt over het algemeen wat minder vaak sneeuw, zo´n 5 dagen deze maand.
Het klimaat is in februari meestal goed om te gaan skiën in de Pyreneeën, want er ligt deze maand meestal veel sneeuw. Ook in de Sierra Nevada of andere hooggelegen gebieden in Spanje kun je vaak skiën, maar hier is het wel slim om dit voor vertrek te checken. Wil je weten hoeveel sneeuw er op dit moment ligt in de Spaanse skigebieden, dan kun je dat handig checken op Sneeuwhoogte.nl of Infonieve.es.

Beste reistijd Spanje - Jamon

Beste reistijd Spanje - Segovia centrum

Weer februari Centraal-Spanje (binnenland en Madrid)

Denk je erover om naar Centraal-Spanje te reizen in februari en ben je benieuwd naar het weer? Na een koude periode begint het weer langzaamaan iets milder te worden naarmate de maand vordert. In steden zoals Salamanca en Madrid kun je in februari overdag temperaturen verwachten tussen de 10 en 13 graden. In de nacht ligt het kwik net boven het vriespunt en wordt het een graad of 2. Je hebt dus zeker wel warme kleding nodig als je in deze wintermaand naar het centrale deel van Spanje reist.
Ondanks de vrij lage temperaturen is februari een prima maand voor een stedentrip naar Madrid of Salamanca. De zon schijnt regelmatig en het is een relatief rustige maand om naar het Spaanse binnenland te reizen. Heel af en toe kan er wel een bui vallen, maar dit zal over het algemeen je vakantieplannen niet heel erg in de weg staan. Kijk op TUI.nl voor rondreizen in deze regio.

Wist je dat...

Spanjaarden een van de grootste olijfolie gebruikers ter wereld zijn? Gemiddeld wordt er ruim 11 liter olijfolie per persoon per jaar gebruikt.

Weer februari Costa Brava en Barcelona

Het weer aan de Costa Brava en Barcelona in februari is niet heel verschillend ten opzichte van januari, wat betekent dat het meestal best wel aangenaam is. Temperaturen liggen rond de 14 graden overdag en het koelt ’s nachts af tot een graad of 6 ˚C. Neerslag komt soms voor in februari, maar de kans is heel klein dat je hele reis naar Catalonië in het water zal vallen. Over het algemeen blijft het bij een paar buien verspreid over de hele maand. Zon zie je wel veel in februari aan de Costa Brava en het is dan uit de wind best aangenaam toeven op het terras of tijdens een strandwandeling. Ook zijn er genoeg pittoreske dorpjes die leuk zijn om te bezoeken. Februari is ook een prima maand om te genieten van een stedentrip naar Barcelona, waarbij je bijvoorbeeld Park Güell en Montjuïc bezoekt. Al met al is het weer in februari zeker niet verkeerd voor je reis naar dit deel van Spanje.

Beste reistijd Spanje - Ciutadella Park Barcelona

Beste reistijd Spanje - Stuwmeer omgeving Valencia

Weer februari Costa Dorada en Costa de Valencia

In februari blijft het weer aan de Costa Dorada en de regio Valencia mild, met gemiddelde temperaturen rond de 15-17 graden overdag en soms nog warmer. Schijnt de zon, dan is het al snel best goed te doen zonder jas of trui. Als het zonnetje is onder gegaan wordt het wel een stukje frisser, met ’s nachts zo’n 6-8 graden. Neem dus verschillende soorten kleding mee, zodat je op ieder weer bent voorbereid.
De hoeveelheid neerslag blijft over het algemeen beperkt met slechts enkele korte buien. Er valt maar zo’n 30-35 mm regen verspreid over de maand februari, waardoor je dus vooral kans hebt op droog weer tijdens een vakantie in deze regio van Spanje.
Qua weer is de winter dus zeker een gunstige periode om naar de Costa Dorada en de stranden in de omgeving van Valencia te reizen. Het zeewater is met 13 graden wel erg fris, dus waarschijnlijk zal je je hier niet aan wagen deze maand. Wel is het ideaal voor een strandwandeling of een lunch op het terras. Ook voor een stedentrip naar Valencia is het weer in februari ideaal. Mocht je dit van plan zijn, dan raden we je zeker aan om de stad Valencia te ontdekken per fietstour. We kunnen je de fietstours van Bajabikes van harte aanbevelen.

Weer februari Costa Blanca en Costa Cálida (Alicante, Murcia en Almería)

Februari brengt mild winter weer mee voor de Costa Blanca, de Costa Cálida en de Costa de Almería. Het kwik ligt overdag rond de 15-18 graden en ’s avonds koelt het af tot een graad of 6-7 ˚C. Het weer is over het algemeen zonnig en er valt deze maand weinig neerslag in dit gedeelte van Spanje. Reken op zo’n 20-25 mm regen verspreid over een dag of drie. Kortom, de kans op zonnig weer is vele malen groter. Februari is dan ook een gunstige periode om te ontsnappen aan de koude winter in Nederland. Bezienswaardigheden zoals Batería de Castillitos bij Cartagena aan de Costa Cálida of de charmante plaatsjes Villajoyosa en Moraira aan de Costa Blanca zijn deze maand perfect om te bezoeken.

Beste reistijd Spanje - Cabo de Gata strand

Nieuw 728x90

Beste reistijd Spanje - Segura de la Sierra

Weer februari Zuid-Spanje (Andalusië en de Costa del Sol)

Als je in februari naar het zuiden van Spanje reist, kun je vaak aangenaam zonnig weer verwachten. De nachten zijn fris, maar overdag lopen de temperaturen op tot rond de 16-17 ˚C. Ga je naar de omgeving van Granada, dan kun je in februari wat frisser weer verwachten, hier wordt het namelijk slechts zo’n 12 graden.
In februari regent het meestal iets minder dan de afgelopen maanden het geval was. Reken op zo’n 70 mm deze maand, verspreid over een dag of 6. Gelukkig heb je deze maand meer kans op zonneschijn.
De regio's aan de kust, zoals Marbella en Cádiz, zijn dan ook aantrekkelijke bestemmingen voor mensen die willen genieten van de winterzon. Zwemmen in de zee is over het algemeen te koud, maar de zon is wel heerlijk, bijvoorbeeld tijdens wandelingen langs het strand of als je een stadje gaat bezoeken. In februari vindt bovendien vaak het flamenco festival in Jerez de la Frontera plaats. Mocht je in deze periode in de buurt zijn, dan is het zeker leuk om even te gaan kijken.
Het is in februari vaak minder druk met reizigers in Andalusië, waardoor je heel relaxed kunt rondreizen in deze periode. Ook de prijzen liggen hierdoor vaak een stuk lager dan in het hoogseizoen. Kijk eens op Riksjatravel.nl voor betaalbare rondreizen door Andalusië.

Feestdagen in februari

Nationale en lokale feestdagen
Día de Andalucía (jaarlijks op 28 februari).
Op deze regionale feestdag worden allerlei festiviteiten georganiseerd door heel Andalusië en je ziet bovendien overal de vlag van Andalusië hangen. Lees meer over deze feestdag op Publicholidays.es.

Festivals en evenementen
Carnaval (jaarlijks in februari/maart, tegelijk met carnaval in Nederland).
In Spanje viert men Carnaval met kleurrijke optochten, straatfeesten en andere festiviteiten.

Festival de Jerez (jaarlijks in februari/maart).
Dit jaarlijkse festival in Jerez de la Frontera staat volledig in het teken van Flamenco. Het festival duurt 2 weken en vindt plaats op verschillende locaties in de stad. Voor meer informatie kijk je op Festivaldejerez.es (deze website is in het Spaans).

 

Behalve het weer in februari ook benieuwd naar het weer in Spanje in de omliggende maanden?

All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars