Meteen naar de inhoud

Weer Spanje december

Weer Spanje december

overzicht weer Spanje december

Spanje: het weer in december

In december wordt het wat kouder weer in alle regio’s van Spanje en het is zelfs een van de koudste maanden van het jaar. Ook de nachten zijn nu ronduit fris dus winterjassen zijn welkom in deze periode. Toch warmt het met de zon erbij vaak nog aardig op, waardoor het heerlijk is op een terrasje of tijdens een wandeling. Soms kun je zelfs je trui uittrekken, met name aan de Costa Blanca of in Andalusië. Het weer is perfect voor een rondreis langs de prachtige bezienswaardigheden in Spanje.
In de Pyreneeën en de Sierra Nevada kun je in december vrijwel zeker sneeuw treffen en er zijn genoeg plekken om te skiën. Regen valt er meestal niet veel in december, behalve dan in Noordwest-Spanje.

map weer Spanje december

Het weer in december voor alle regio's van Spanje

Ben je specifiek op zoek naar het weer in december in een van de Spaanse regio's? Ook hier helpen we je bij. Lees meer over het weer in december in:

Voor het weer op de eilanden van Spanje, zoals de Balearen (Ibiza, Mallorca, Menorca en Formentera) en de Canarische Eilanden (Tenerife, Gran Canaria, Lanzarote, Fuerteventura, La Palma, La Gomera en El Hierro) kun je terecht op andere pagina’s. Klik hiervoor op onderstaande buttons.

Beste reistijd Spanje - Mirador Abra del Pas nabij Santander

Weer december Noordwest-Spanje (Galicië, Asturië, Cantabrië en Baskenland)

December is een van de koudste maanden in Noordwest-Spanje, maar het weer is meestal niet zo koud en guur als in Nederland. De temperatuur ligt rond de 12/13 graden overdag in Galicië, Asturië, Cantabrië en Baskenland. De zon is in december over het algemeen niet zoveel aanwezig als in andere delen van Spanje en dus is dit niet de meest ideale plek om naartoe te reizen in de kerstvakantie. Vaak is het bewolkt en ook regelmatig hangt er een dikke mist. Desondanks zijn er ook jaren dat de zon wel regelmatig schijnt deze maand. Gemiddeld genomen valt er echter veel regen, zeker in Santiago de Compostela, in Galicië. Hier valt in december op zo´n 20 dagen een enorme hoeveelheid regen (+/- 230 mm). In de andere delen van Noordwest-Spanje valt slechts de helft hiervan. In de hoger gelegen gebieden, zoals de Picos de Europa valt in deze maand ook vaak sneeuw. Dit maakt het wandelen in de bergen lastig in december. Wel is er de mogelijkheid om te skiën.

Toptip

Ga je op stedenreis naar Barcelona en wil je wat van de gebaande paden afwijken? Ga dan eens naar de wijk Clot en wandel hier vanaf Mercat del Clot via Carrer de la Sèquia Comtal en Carrer de Rogent richting Recinte Modernista de Sant Pau. Via TUI.nl kun je goedkoop een stedenreis naar Barcelona boeken.Booking.comBooking.com

Weer december Pyreneeën en overig bergachtig Spanje

De winter is weer in volle gang in december in de Pyreneeën, de Sierra Nevada en de overige berggebieden van Spanje. Temperaturen liggen laag en de kans op sneeuwval is groot, waardoor december een uitstekende maand is voor wintersportactiviteiten. In het stadje Puigcerdà in de Pyreneeën kun je rekenen op temperaturen tussen de -4 en 4 graden. Het warmt dus echt niet meer op deze maand. Op een dag of 7 valt er sneeuw in deze regio. Ook in de Sierra Nevada valt wat sneeuw, maar dit blijft deze maand vaak nog beperkt tot een dag of 2. Het is dus handig om te checken of er sneeuw ligt, voordat je die kant op gaat. Op Infonieve.es kun je webcams op verschillende skipistes in Spanje bekijken. De temperatuur in het dorpje Trevélez in de Sierra Nevada ligt in december op 10 graden overdag en 3 graden in de nacht. De zon schijnt hier nog altijd veel in december, reken op zo´n 7 uur zon per dag.

Beste reistijd Spanje - in Nationaal park Aigüestortes

Beste reistijd Spanje - Salamanca

Weer december Centraal-Spanje (binnenland en Madrid)

Het jaar eindigt met winters weer voor Centraal-Spanje in december. Verwacht in dit deel van Spanje lage temperaturen die meestal tussen de 2°C (nacht) en 10°C (dag) liggen in deze periode rond de kerst. Steden zoals Burgos en León kunnen zelfs worden bedekt met een laagje sneeuw, wat een bezoek aan deze steden natuurlijk extra bijzonder maakt. In de andere delen van Centraal-Spanje is de neerslag die er valt meestal regen. Verwacht om de dag wat kans op hierop, hoewel het meestal geen hele dagen zal regenen, gezien het droge klimaat. Gelukkig schijnt de zon ook regelmatig.
Het koude weer en de kans op regen nodigt wel uit tot het bezoeken van bezienswaardigheden binnen, zoals paleizen en musea. Ga je een stedenreis maken naar Madrid, dan wil je natuurlijk ook buiten rondslenteren. En dat moet je ook zeker doen, want indrukwekkende plekken zoals het Plaza Mayor kun je natuurlijk niet missen. Daarna kun je dan lekker opwarmen in een van de gezellige cafeetjes met churros con chocolate bijvoorbeeld. Een reis naar Centraal-Spanje is hoe dan ook aan te raden in december, want ondanks de kou is het zeker een sfeervolle periode nu heel het land versierd is vanwege kerstmis. Vaak worden er ook kerstmarkten gehouden deze maand, dus als je dit leuk vindt een extra plus.

Wist je dat...

Men in Spanje 12 druiven eet tijdens oud en nieuw? Deze traditie vindt plaats precies om 00.00 uur op 1 januari en brengt geluk voor alle maanden van het nieuwe jaar. Vóór oudjaar liggen de supermarkten dan ook vol met druiven, speciaal voor deze traditie.

Weer december Costa Brava en Barcelona

Het jaar sluit in Barcelona en de Costa Brava af met prima weer en milde temperaturen van rond de 14 graden in december. Schijnt het zonnetje, dan kan het nog aardig warm worden als je door Barcelona wandelt. De avonden zijn met zo’n 6 graden echter vrij fris en dan heb je dus ook zeker een warme jas nodig.
Regen valt er soms wel, maar over het algemeen kun je droog weer verwachten als je in december naar de Costa Brava of Barcelona op vakantie gaat. Reken op slechts 40 mm regen verspreid over de hele maand. Al met al is december qua weer dus een prima maand om naar deze regio van Spanje te reizen. Bovendien is december natuurlijk een feestelijke maand en de Spanjaarden maken er echt iets moois van. In Barcelona zorgen de prachtig verlichte straten echt voor de ultieme kerstsfeer. Ook zijn er vele kerstmarkten in de stad, waar je bijvoorbeeld churros con chocolate kunt krijgen. Ga je in deze wintermaand naar Barcelona, dan is trouwens Font Màgica bij Montjuïc ook echt een aanrader.

Beste reistijd Spanje - Font Magica Barcelona

Beste reistijd Spanje - Vlakbij Benifallet

Weer december Costa Dorada en Costa de Valencia

In december begint de winter weer in Spanje, maar het klimaat is nog steeds relatief mild in plaatsen als Salou, Cambrils, Tarragona en Valencia. De gemiddelde temperaturen liggen midden op de dag rond de 14-17°C en ’s nachts kun je rekenen op een graad of 6-7 ˚ C.
In december valt er over het algemeen net wat minder regen dan in oktober en november. Reken op een hoeveelheid van zo’n 42 mm verspreid over de hele maand. Vaak komt het neer op een korte regenbui zo nu en dan. Je hebt echter een grotere kans op zonnig weer in december aan de Costa Dorada, Costa del Azahar en de Costa de Valencia. Heerlijk weer dus om in de zon op een terrasje plaats te nemen of lekker te wandelen of fietsen. Zo kun je in Valencia een hele leuke fietstour doen via Bajabikes. Deze stad is trouwens ook echt helemaal in kerstsferen als je in december komt.
Aan het begin van de maand december is het op veel plaatsen redelijk rustig, maar naarmate je dichter bij kerst komt neemt de drukte toe en hierdoor worden ook de accommodaties en vliegtickets vaak duurder.

Weer december Costa Blanca en Costa Cálida (Alicante, Murcia en Almería)

December brengt winterweer naar de Spaanse Costa Blanca, de Costa Cálida en de regio rondom Almería, hoewel het nog steeds erg mild is in vergelijking met veel andere plekken in Europa. Het is dan ook niet voor niks een plek waar veel Nederlanders en andere Europeanen naartoe komen om te overwinteren. De temperaturen lopen in deze tijd op tot rond de 16-18 graden overdag en 6-7 graden ‘s nachts. Ondanks dat je wellicht regelmatig in een shirtje kunt lopen, is wat warme kleding dus ook zeker niet te missen tijdens je vakantie in dit deel van Spanje.
De hoeveelheid neerslag ligt over het algemeen in december weer iets lager dan in oktober en november, maar ook nu kan er op enkele dagen een bui vallen. Gelukkig heeft de zon de overhand, dus het is nog prima toeven in een stad als Alicante of Cartagena. Ook aan de kustplaatsen van Zuidoost-Spanje, waaronder Torrevieja en Calp is het nog heerlijk in de zon. Al met al is deze regio een prima bestemming om kerst te vieren.

Beste reistijd Spanje - centrum van Caravaca de la Cruz

Nieuw 728x90

Nieuw 300x250

Beste reistijd Spanje - Sevilla Plaza España

Weer december Zuid-Spanje (Andalusië en de Costa del Sol)

December is doorgaans een van de koudste maanden van het jaar in Andalusië. Vergeleken met een Nederlandse winter is het hier echter nog aardig aangenaam, met temperaturen die gemiddeld 16°C bereiken overdag. 's Nachts daalt het kwik naar 7-9°C. Over het algemeen is het meestal milder langs de Middellandse Zeekust dan landinwaarts en met name in de omgeving van Granada kan het nog wat kouder worden.
Zuid-Spanje is geen echte winterzonvakantiebestemming zoals de Canarische Eilanden, maar is toch wel een heerlijke plek op de meeste dagen van december. De zon schijnt namelijk een stuk vaker dan in Nederland. Wel dien je er ook rekening mee te houden dat het kan regenen in december. Reken op een dag of 8, maar dit kan natuurlijk ook meer of minder zijn. De ene dag vallen er dan een paar druppels, maar het kan af en toe ook helemaal losgaan qua regen. De kans dat er meerdere dagen achter elkaar veel regen valt is echter zeer klein.
Kortom, als je kerst wilt gaan doorbrengen op een plek waar veel te zien is en je wilt ook graag wat zon meepakken, dan is Andalusië hier een prima plek voor. Het is een prachtig deel van Spanje en een rondreis kunnen we dan ook zeer zeker aanraden. Via Riksjatravel.nl kun je deze geheel volgens eigen wens samenstellen.

Feestdagen in december

Nationale en lokale feestdagen
Día de la Constitución (jaarlijks op 6 december).
Op deze officiële feestdag herdenkt men het opstellen van de grondwet in 1978. Voor meer informatie kun je terecht op Publicholidays.es.

Inmaculada Concepción (jaarlijks op 8 december).
Op deze vrije dag viert men de onbevlekte ontvangenis van Maria. Je kunt hier meer over lezen op Publicholidays.es.

Navidad ofwel Kerstmis (jaarlijks op 25 december).
Eind november beginnen de Spanjaarden echt in de kerststemming te komen. De straten worden versierd en er worden kerstmarkten georganiseerd. Voor Spanjaarden is Kerstavond een belangrijke kersttraditie. Men komt met de hele familie bij elkaar voor een uitgebreide maaltijd. Lees meer over kerst in Spanje op Spanjeweetjes.nl.

Sant Esteve (jaarlijks op 26 december).
Deze officiële feestdag, ook weleens ‘tweede Kerstdag’ genoemd, wordt niet door heel Spanje gevierd. In Catalonië en de Balearen viert men deze dag wel. Spanjevandaag.com.

Behalve het weer in december ook benieuwd naar het weer in Spanje in de omliggende maanden?

All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars