Meteen naar de inhoud

Weer Spanje augustus

Weer Spanje augustus

overzicht weer Spanje augustus

Spanje: het weer in augustus

In augustus is het hoogzomer en dat betekent in Spanje droog, warm en zonnig weer. Het binnenland kent hele hoge temperaturen, die regelmatig oplopen tot boven de 40 graden. Ook aan de kust van Spanje is het erg warm, met name in het zuiden, maar hier waait dan nog wel een briesje. Wil je plekken opzoeken die minder warm zijn, dan kun je terecht in het Noordwesten van Spanje en in de bergen. Hier valt wel iets meer regen, terwijl het in de rest van Spanje nagenoeg droog is de hele maand.
In augustus heeft het zomerse weer een enorme aantrekkingskracht voor veel Europeanen. Je kunt dan ook vele andere reizigers verwachten in deze periode. Ook veel Spanjaarden zijn in deze maand vrij, waardoor het de drukste maand van het jaar is op veel plaatsen in Spanje, met name aan de Costa’s.

map weer Spanje augustus

Het weer in augustus voor alle regio's van Spanje

Ben je specifiek op zoek naar het weer in augustus in een van de Spaanse regio's? Ook hier helpen we je bij. Lees meer over het weer in augustus in:

Voor het weer op de eilanden van Spanje, zoals de Balearen (Ibiza, Mallorca, Menorca en Formentera) en de Canarische Eilanden (Tenerife, Gran Canaria, Lanzarote, Fuerteventura, La Palma, La Gomera en El Hierro) kun je terecht op andere pagina’s. Klik hiervoor op onderstaande buttons.

Beste reistijd Spanje - Fervenza do Ézaro waterval

Weer augustus Noordwest-Spanje (Galicië, Asturië, Cantabrië en Baskenland)

Ook in de zomermaand augustus blijft het weer nog aangenaam warm en veelal zonnig in de Noordwestelijke regio van Spanje. De temperaturen zijn vergelijkbaar met juli en liggen rond de 23-24 graden overdag. ’s Avonds koelt het af naar 14-16 graden.
De plaatsen aan de Atlantische Oceaan zien veel vakantiegangers komen in augustus. In deze periode hebben namelijk ook de Spanjaarden vakantie en velen trekken in de zomer naar Galicië, Asturië, Cantabrië en Baskenland vanwege het koelere klimaat. In steden als Santiago de Compostela en Bilbao is het dus slim om op tijd je overnachtingen te boeken. Ga je graag de stranden bezoeken, dan is het deze maand prima te doen en ook het zeewater is met 20-22 graden ideaal om in te zwemmen.
Houdt er echter wel rekening mee dat het in augustus, net als iedere maand, kan regenen en mistig kan zijn in het noordwesten van Spanje, hoewel de kans in de zomer een stuk kleiner is.

Toptip

Ga je naar Barcelona en wil je lekker eten? Ga dan eens proeven bij Els Sortidors del Parlament of El Casal.Booking.comBooking.com

Weer augustus Pyreneeën en overig bergachtig Spanje

Net als in juli is het weer in augustus in de Pyreneeën en andere bergachtige gebieden van Spanje erg aangenaam ten opzichte van de andere delen van het land. De temperaturen in Puigcerdà (1202m) variëren niet veel ten opzichte van juli, met een gemiddelde van 20 graden overdag en 9 graden ´s nachts. Het kan echter ook opwarmen tot rond de 30 graden op het warmst van de dag. Over het algemeen is het echter wat koeler in de bergen, met name ´s nachts. Om deze reden trekken er ook veel Spanjaarden naar de bergen in augustus. Reken er dus op dat het erg druk kan worden op de campings en dat andere accommodaties in de Pyreneeën ook snel uitverkocht raken.
Net als in juli komt het ook deze maand op ongeveer de helft van alle dagen voor dat er ´s middags onweersbuien over de Pyreneeën trekken. Dit is vaak heel plaatselijk, dus houdt zeker het laatste weer goed in de gaten als je gaat wandelen of mountainbiken. De zon schijnt echter ook veelvuldig, dus het weer in de Pyreneeën is eigenlijk best prima in augustus.
Ook in het zuiden van Spanje, in Andalusië, kun je verkoeling zoeken in de bergen. De gemiddelde temperatuur in augustus ligt rond de 28 graden in de Sierra Nevada, terwijl het kwik in de lagergelegen gebieden van Andalusië vaak oploopt tot 35 graden. Toch kan het ook in de bergen warm worden in het zonnetje, dus wil je gaan wandelen, dan kun je dit het beste vroeg in de ochtend doen.

Beste reistijd Spanje - Bergtoppen Nationaal park Aigüestortes i Estany de Sant Maurici

Beste reistijd Spanje - Madrid schemering

Weer augustus Centraal-Spanje (binnenland en Madrid)

Het hete weer blijft ook in augustus nog aanhouden in Centraal-Spanje. Reken op een graad of 32 gemiddeld in steden als Madrid en Toledo, maar vaak is het nog warmer deze maand. Het is bovendien nog altijd zeer zonnig weer in augustus in het binnenland van Spanje. Regen hoef je niet veel te verwachten als je in deze maand reist. Op het heetst van de dag kun je dus maar beter een siësta houden. Een hotel met zwembad is zeker geen overbodige luxe deze maand. Mocht dit niet lukken, dan bieden de grote bomen in de stadsparken vaak ook enige verkoeling. Na een wandeling door de warme stad is dat namelijk meer dan welkom deze maand.

Wist je dat...

Spanje een van de landen ter wereld is met de meeste cafés/bars per inwoner. In de Spaanse cultuur is het genieten van tapas en drankjes bij een bar erg belangrijk. Dit zag je ook terug tijdens de pandemie. Terwijl in Nederland meerdere keren alle horeca voor lange tijd gesloten was, is dit in Spanje zo snel mogelijk allemaal weer open gegaan na de eerste coronagolf.

Weer augustus Costa Brava en Barcelona

Augustus brengt aan de Costa Brava en de rest van Spanje vergelijkbaar zomers weer met zich mee als juli. De temperatuur ligt overdag rond de 27-29 graden, maar kan oplopen tot boven de 30˚C. De hoge luchtvochtigheid maakt het in deze periode vaak nog warmer. Verder zie je vaak de zon schijnen als je in augustus naar dit deel van Spanje reist. Regen valt er nauwelijks, maar met name aan het einde van de maand komt een zomerse bui weleens voor. Dit duurt over het algemeen niet lang en vaak valt de regen in de avond en nacht.
Voor een stedenreis is de zomerse temperatuur meestal niet zo aangenaam, maar een bezoek aan de stranden van Barcelona en de Costa Brava (waaronder Blanes en Platja D’Aro) is zeer goed mogelijk in deze tijd (bijvoorbeeld met TUI). Het zeewater heeft nu een temperatuur van zo’n 25 graden, dus zeker niet koud.
Augustus is de maand waarin de meeste Spanjaarden op vakantie gaan en het is dan ook overal aan de Costa Brava druk met (binnenlandse en buitenlandse) toeristen. Dit zorgt natuurlijk ook voor een gezellige sfeer als je bijvoorbeeld ’s avonds over de boulevard wandelt. Ook is augustus de maand voor leuke festiviteiten, waaronder bijvoorbeeld de Fiestas de Gràcia.

Beste reistijd Spanje - Panta de Sau

Beste reistijd Spanje - druiven

Weer augustus Costa Dorada en Costa de Valencia

In augustus zet de zomerse hitte zich nog voort in grote delen van Spanje, waaronder de Costa Dorada en de regio Valencia. De zon is veelal aanwezig en schijnt deze maand zo’n 9 uur per dag. De kans op neerslag blijft erg klein, hoewel er weleens een verdwaalde bui kan vallen. Dit zal echter je vakantieplannen in dit deel van Spanje weinig in de weg staan.
Gemiddeld ligt de temperatuur overdag rond de 28-31 graden en het is dan ook vooral goed weer om te gaan zwemmen en rustig aan te doen. Wil je bezienswaardigheden gaan bekijken, dan kun je dit het beste ’s ochtends doen. Neem voldoende water mee en zorg dat je beschermd bent tegen de felle Spaanse zon.
In augustus blijft het ’s avonds nog lang warm. Het koelt ’s nachts maar af tot een graad of 21 in deze regio, dus over het algemeen heb je geen vest of trui nodig als je op stap gaat.
De stranden van de Costa Dorada zijn vanwege de zomervakantie op hun hoogtepunt qua drukte en kustplaatsen zoals Cambrils en Salou bieden vele activiteiten tijdens het hoogseizoen. Zorg er voor dat je op tijd je accommodaties boekt als je in augustus naar deze regio van Spanje wilt, want de prijzen lopen op naarmate je dichterbij komt.

Weer augustus Costa Blanca en Costa Cálida (Alicante, Murcia en Almería)

Het klimaat in augustus is vergelijkbaar met dat van juli, want het is nog altijd zomers weer aan de zuidoostkust van Spanje. De temperaturen lopen op tot 30-32 graden (of hoger) aan de Costa Blanca, Costa Cálida en Costa de Almeria.
Verwacht niks anders dan een helderblauwe hemel en veel zon als je deze maand op vakantie gaat naar Benidorm, Calp, Torrevieja of Alicante. Regen valt er namelijk vrijwel niet in augustus.
In augustus is het vaak te warm om veel bezienswaardigheden te gaan bezoeken in een stad als Murcia, maar als je bent ingesteld op de hitte en vroeg vertrekt, moet het wel lukken. Drink wel voldoende water en bescherm je tegen de zon. Kun je niet zo goed tegen de warmte en wil je veel doen, dan is een andere periode (zoals het voor- of najaar) wellicht een betere keuze.
Nu ook de Spanjaarden vakantie hebben is dit wel echt het toppunt van het hoogseizoen, dus zorg ervoor dat je op tijd je vluchten en accommodaties boekt.

Beste reistijd Spanje - Barrancos de Gebas

Nieuw 728x90

Nieuw 300x250

Beste reistijd Spanje - Jardines del Alcazar Cordoba

Weer augustus Zuid-Spanje (Andalusië en de Costa del Sol)

Het hete weer bereikt zijn hoogtepunt in augustus in het zuiden van Spanje, met gemiddelde temperaturen tussen de 29°C en 36°C, afhankelijk van de locatie. De hoogste temperaturen komen vooral voor in het binnenland in de omgeving van steden als Córdoba en Sevilla. Aan de kust is het iets aangenamer, ook mede door het briesje dat er waait aan zee. Bovendien kun je hier een (redelijk) verkoelende duik nemen, het water is zo’n 23 graden deze maand.
Ook de avonden zijn warm in Andalusië in augustus (minimaal +/- 19-21 graden), je kunt dan heerlijk buiten eten en rondwandelen door een van de prachtige steden of lekker langs de zee.
De kans op regen blijft ook deze maand weer zeer klein, dus hier zal je weinig last van hebben tijdens je vakantie in augustus aan de Costa del Sol. De zon schijnt volop en de uv-straling is hoog deze maand. Het is dan ook verstandig om zoveel mogelijk de schaduw op te zoeken tijdens de hete middaguren.

Feestdagen in augustus

Nationale en lokale feestdagen
Asunción de la Virgen ofwel Maria Hemelvaart (jaarlijks op 15 augustus).
Lees meer over deze Spaanse feestdag op Publicholidays.es

Festivals en evenementen
La Tomatina (jaarlijks de laatste woensdag van augustus).
Ieder jaar wordt er tijdens La Tomatina in Buñol een tomatengevecht gehouden. Lees meer over dit bijzondere evenement op Tomatina.es.

Feria de Málaga (jaarlijks in augustus).
Elk jaar in augustus wordt de Feria de Málaga gehouden, een bruisend festival in de stad Málaga. Het festival omvat parades, dansen, muziekoptredens, kermisattracties en heerlijke Andalusische gerechten. Kijk voor data en meer informatie op Andaluciamia.com.

Behalve het weer in augustus ook benieuwd naar het weer in Spanje in de omliggende maanden?

All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars