Meteen naar de inhoud

Weer Spanje april

Weer Spanje april

overzicht weer Spanje april

Spanje: het weer in april

Als je in april naar Spanje op vakantie gaat kun je al best aardig lenteachtig weer verwachten in grote delen van het land. Reken op regelmatig zon en aangename temperaturen als je naar de Costa Blanca of de Costa del Sol afreist in april. In de avonden koelt het nog wel vrij veel af.
Voor zwemmen in zee is het meestal nog te koud deze maand, maar je kunt op sommige dagen al wel heerlijk op het strand relaxen. In het noordwesten en de bergen van Spanje is het nog wat fris (en in de bergen ligt vaak ook nog sneeuw), maar de natuur begint wel al mooi in bloei te komen deze maand.
Door het hele land kan er soms wat regen vallen, in de ene regio wat meer dan de andere. Lees hieronder meer hierover bij de weersinformatie per regio.

map weer Spanje april

Het weer in april voor alle regio's van Spanje

Ben je specifiek op zoek naar het weer in april in een van de Spaanse regio's? Ook hier helpen we je bij. Lees meer over het weer in april in:

Voor het weer op de eilanden van Spanje, zoals de Balearen (Ibiza, Mallorca, Menorca en Formentera) en de Canarische Eilanden (Tenerife, Gran Canaria, Lanzarote, Fuerteventura, La Palma, La Gomera en El Hierro) kun je terecht op andere pagina’s. Klik hiervoor op onderstaande buttons.

Beste reistijd Spanje - Llastres

Weer april Noordwest-Spanje (Galicië, Asturië, Cantabrië en Baskenland)

Het weer in april brengt qua temperatuur meer lenteachtige omstandigheden met zich mee in Noordwest-Spanje, want het wordt deze maand al rond de 16 graden overdag. ’s Nachts koelt het af tot zo’n 7 graden, dus een jas kun je wel gebruiken in de avonden.
In Galicië regent het in april niet meer zo veel als in de wintermaanden, maar alsnog moet je wel regenkleding of een paraplu meenemen als je in deze periode naar dit deel van Spanje reist. De kans op regen neemt in Baskenland, Cantabrië en Asturië weer wat toe in april en in sommige jaren is dit zelfs een van de maanden met de meeste regenval in deze regio’s van Spanje. Als het droog is, dan is april echter zeker een goede tijd om te genieten van de prachtige bloeiende landschappen in Noordwest-Spanje. Tenzij er een dikke mist hangt, wat ook iedere maand van het jaar kan voorkomen in deze regio.

Toptip

Huur een auto en maak een prachtige rondreis door Andalusië, Catalonië of een van de andere prachtige regio’s van Spanje.Booking.comBooking.com

Weer april Pyreneeën en overig bergachtig Spanje

Met de komst van april begint de lente weer en dat is ook zichtbaar in de Pyreneeën en andere bergachtige gebieden van Spanje. De temperaturen beginnen te stijgen. Het wordt zo´n 9 graden in Puigcerdà overdag en ´s nachts ligt het kwik rond het vriespunt. Door de hogere temperaturen, zeker naarmate de maand vordert, begint de sneeuw op veel plaatsen in de Pyreneeën te smelten. Regen is in april gebruikelijker dan sneeuw, hoewel er in de hoger gelegen gebieden nog steeds sneeuw kan vallen. Gemiddeld valt er op 18 dagen deze maand regen en op 5 dagen sneeuw. In totaal valt er in de Spaanse Pyreneeën in april zo´n 82 mm neerslag.
In de Sierra Nevada heb je in april geen sneeuwzekerheid meer, hoewel er sommige jaren nog wel geskied kan worden. Hier komt deze maand weer steeds meer ruimte voor wandelaars. In het dorpje Trevélez wordt het in april een graad of 16 overdag en schijnt de zon zo´n 9 uur per dag, ideaal dus voor een actieve vakantie in de Sierra Nevada. Reken er wel op dat er nog af en toe een bui valt, maar meestal valt er in april slechts een kleine hoeveelheid regen in deze omgeving.

Beste reistijd Spanje - Lago de Puigcerdá

Beste reistijd Spanje - Madrid

Weer april Centraal-Spanje (binnenland en Madrid)

Met een graad of 18 is het in april vooral heerlijk lenteweer in Madrid en de rest van het binnenland van Spanje. ’s Nachts koelt het af tot zo’n 6 graden. Gemiddeld neemt de hoeveelheid regen iets toe in april, maar het binnenland van Spanje kent een vrij droog klimaat en het zal dan ook zeker niet hele dagen achter elkaar regenen. De zon schijnt meestal zo’n 7 uur per dag en dus is het een prima tijd voor een stedenreis naar Madrid (kijk hiervoor eens op TUI.nl). Mocht je meer tijd hebben dan kun je een bezoek aan Madrid combineren met steden als Salamanca, Ávila en Segovia. Deze zijn namelijk ook zeer de moeite waard. Let er wel op dat de week voorafgaand aan Pasen (Semana Santa genoemd) een vakantieweek is in Spanje en dat veel Spanjaarden dan in eigen land op vakantie gaan.

Wist je dat...

Spanje een van de meest bezochte toeristische bestemmingen ter wereld is? In de afgelopen jaren stond Spanje zelfs op de tweede plek, na Frankrijk. Het land trekt ieder jaar miljoenen toeristen van over de hele wereld.

Weer april Costa Brava en Barcelona

April brengt weer wat mildere dagen met zich mee, waarbij de temperaturen gemiddeld klimmen naar een aangename 17-18 °C overdag in Barcelona.
Regen kan er in april nog wel af en toe vallen in Barcelona en omgeving. Reken op ongeveer 40 mm regen verspreid over zo’n 5 dagen. Je kunt echter ook pech of geluk hebben en meer of minder regenachtige dagen treffen tijdens je reis naar Barcelona en/of de Costa Brava. Over het algemeen heeft echter het zonnetje de overhand, waardoor het meteen heerlijk is op een terrasje in Barcelona of langs de zee aan de Costa Brava. Er zijn genoeg plekken aan de kust van Noord-Catalonië waar je van het mooie weer kunt genieten in april, waaronder de stadjes Tossa de Mar en Begur.
Let er op dat je de week voor Pasen een enorme drukte in heel Spanje kunt verwachten. Deze week staat beter bekend als Semana Santa en dit is een periode waarin veel Spanjaarden op vakantie gaan. Wil je in deze tijd naar Barcelona of de Costa Brava reizen, dan kun je het beste vroeg je reis boeken, want vliegtickets en accommodaties worden snel duur of raken uitverkocht.

Beste reistijd Spanje - Besalu

Beste reistijd Spanje - Valencia

Weer april Costa Dorada en Costa de Valencia

In april wordt het weer aan de Costa Dorada en Costa de Valencia net als in de rest van Spanje nog aangenamer. De gemiddelde dagtemperaturen schommelen tussen 19-21°C en zo nu en dan wordt het zelfs nog wat warmer. In de nachten ligt het kwik rond de 10 graden.
Er kunnen enkele bewolkte dagen tussen zitten deze maand en ook kan er af en toe wat regen vallen in april. Over het algemeen blijft het echter bij enkele sombere dagen. Gemiddeld schijnt de zon deze maand namelijk zo’n 7 uur per dag en met de aangename temperatuur is het dan echt heerlijk tijdens een vakantie aan de Costa Dorada of de Costa de Valencia. Mocht je willen gaan zwemmen in zee, dan is dat in april wel een hele uitdaging, want de zee is nog niet erg opgewarmd. Reken op een zeewater temperatuur van 15 graden.
Let er verder op dat het soms druk kan zijn tijdens de Semana Santa week, ofwel de week voor Pasen. Is dit de week waarin je in deze regio van Spanje op vakantie wilt, regel dan op tijd je verblijf en houdt er rekening mee dat bezienswaardigheden druk kunnen zijn.

Weer april Costa Blanca en Costa Cálida (Alicante, Murcia en Almería)

Met de komst van april wordt het rond Alicante, Murcia en Almería echt lenteweer, met gemiddelde temperaturen van 19-22 graden. Op sommige dagen, en dan met name verder naar het zuiden kan het zelfs nog wat warmer worden. De zon is daarnaast ook gemiddeld zo’n 8 uur per dag aanwezig, wat april een perfecte maand maakt om naar de Costa Blanca, de Costa Cálida en de Costa de Almería te reizen. Heerlijk dus om in deze periode een leuke stad, zoals Murcia te bezoeken of om lekker van de stranden te genieten. Het zeewater is nog erg fris, zo’n 16 graden. Zwemmen is dus meestal nog niet aan de orde in april.
Ondanks dat de hemel vrijwel continu mooi blauw kleurt, kan het toch ook af en toe wat minder mooi weer zijn. Reken op een dag of 3 met wat regenval in april, maar gelukkig duurt dit meestal niet lang in deze regio van Spanje.

Beste reistijd Spanje - Mula

Nieuw 728x90

Beste reistijd Spanje - in het Alhambra Granada

Weer april Zuid-Spanje (Andalusië en de Costa del Sol)

Nu in april de lente weer begonnen is in het zuiden van Spanje, stijgen de temperaturen overdag tot ongeveer 20-24 graden en zo’n 10 graden ‘s nachts. In de buurt van Sevilla en Málaga kan het al aardig warm worden, terwijl het in de omgeving van Granada altijd net even wat kouder is.
Het klimaat in dit deel van Spanje is in april vrij droog, met deze maand ongeveer 40-50 mm neerslag.
Je hebt zo’n 67% kans op een zonnige dag deze maand, dus al met al is het een prima tijd om de bezienswaardigheden van bijvoorbeeld Córdoba en Ronda te bezoeken. In de zomermaanden is dit vaak een stuk minder comfortabel vanwege de enorme hitte.
Het zeewater begint langzaam op te warmen (naar zo’n 16-17˚ C), maar voor de meesten is het in april nog te koud om te zwemmen aan de Costa del Sol en de Costa de la Luz.
Als je in Spanje bent in april rond Pasen, houdt dan rekening met meer drukte overal in de hele week voorafgaand aan Pasen. Dit wordt ook wel Semana Santa genoemd, een week waarin veel Spanjaarden vrij zijn. Pasen is vooral groot in Sevilla en Málaga. Wij waren ooit in Sevilla in deze periode en wat was het enorm druk. Er worden vele processies gehouden tijdens Semana Santa en rondom de kathedraal stonden vele rijen stoelen om de belangrijkste processies te kunnen bijwonen. Mocht je in deze periode willen gaan, dan weet je dus wat je kunt verwachten.

Feestdagen in april

Nationale en lokale feestdagen
Pasen (jaarlijks in maart of april).

Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Eerste en Tweede Paasdag zijn officiële feestdagen in grote delen van Spanje. Let er op dat er tijdens Semana Santa (ofwel de heilige week voorafgaand aan Pasen) veel Spanjaarden dan op vakantie gaan. Kijk op Publicholidays.es voor data en meer informatie over Pasen in Spanje.

Día de Aragón (jaarlijks op 23 april).
Deze lokale feestdag in Aragón betekent een dag vol culturele activiteiten en folklore.
Lees er meer over op Spanjevandaag.com.

Festivals en evenementen
Feria de Abril (jaarlijks in april).

Dit festival vindt elk jaar plaats in Sevilla, ongeveer twee weken na Semana Santa (de heilige week voor Pasen). Het is een week vol feestelijkheden, met flamenco-dansen, traditionele kostuums, kermisattracties en heerlijk eten. Lees er meer over op Visitasevilla.es.

Behalve het weer in april ook benieuwd naar het weer in Spanje in de omliggende maanden?

All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars