Meteen naar de inhoud

Weer Peru januari

Weer Peru januari

Overzicht weer Peru januari

Peru: het weer in januari

Het weer in januari in het westen van Peru is droog en zonnig. Het klimaat in de rest van het land is afwijkend. Reken in het Andesgebergte en in de Peruaanse jungle op een flinke hoeveelheid neerslag in deze maand. Gelukkig regent het over het algemeen niet de hele dag en is er, met enige regelmaat, ook ruimte voor de zon.

map weer Peru januari
Woestijn in Peru

Weer West-Peru (kustregio) januari

In januari is het volop zomer in het westen van Peru. Het weer is erg aangenaam in januari met droog en warm weer. De kans op neerslag is zo goed als 0%. Reken op een gemiddelde temperatuur van 26 graden. Ideaal weer voor zonnebaden en een duik in de oceaan. De stranden rondom Lima en wat verder noordelijk kunnen wel erg druk zijn in deze periode, aangezien veel Peruanen vakantie hebben in januari. Mocht je dus graag aan het strand willen verblijven, boek dan op tijd je hotel, bijvoorbeeld bij Booking.com.

Toptip

Ga surfen aan de kust van Peru, bijvoorbeeld in het noorden, rond Chicama. Het beste weer hiervoor is tussen oktober en maart.

Weer Centraal-Peru (Andesgebergte) januari

Januari is de maand met de meeste neerslag in Centraal-Peru en dus zeker niet een van de beste reismaanden voor deze regio. Over het algemeen zijn de ochtenden in het Andesgebergte helder en droog, terwijl er in de namiddag fikse buien voorkomen. De temperaturen zijn overdag rond de 17 graden. In de nachten koelt het wel af in de Andes, maar niet zo extreem als in de zomermaanden. De Inca Trail is een stuk minder druk in januari vanwege de regenval. Sommige wegen naar afgelegen dorpjes kunnen moeilijker begaanbaar zijn in deze periode.

Choquequirao Peru

Wist je dat...

Het Amazonegebied 60% van het landoppervlak inneemt in Peru?

Vlinder uit de Peruaanse amazone

Weer Oost-Peru (Amazone gebied) januari

Januari valt midden in het regenseizoen van Oost-Peru. Op elk moment van de dag is kans op een flinke bui. De regenbuien houden over het algemeen niet langer dan een aantal uur achter elkaar aan, dus het is zeker nog wel mogelijk om van je reis door het Amazonegebied te genieten. Hou er wel rekening mee dat het heet en vochtig weer is in deze tijd van het jaar. Daarnaast is een boot geen overbodige luxe. Sommige paden in de jungle veranderen namelijk in kleine rivieren.

Feestdagen in januari

Nationale en lokale feestdagen
Nieuwjaarsdag (jaarlijks op 1 januari).

Adoración de Reyes Magos (jaarlijks op 6 januari).
Op de dag die in Nederland beter bekend staat als Driekoningen, worden in Peru vele straatparades gehouden, die de tocht van de 3 wijzen naar Jezus nabootsen. Deze dag wordt met name kleurrijk gevierd in de steden Cuzco, Ollantaytamboo, Huancavelica en Lima.

Verjaardag van Lima (jaarlijks op 18 januari).
Ieder jaar wordt het stichten van de stad in 1535 gevierd. In Lima zijn er op deze dag verschillende culturele activiteiten en er is een grote optocht.

Benieuwd naar het weer in de omliggende maanden?