Meteen naar de inhoud

Weer Nepal september

Weer Nepal september

overzicht weer nepal september

Nepal: het weer in september

Met de komst van september in Nepal is het einde van het regenseizoen weer in zicht. Zeker de bergen in de omgeving van de Mount Everest zien eind september vaak weer betere weersomstandigheden. Toch kan deze maand ook nog erg nat en regenachtig zijn. Voor een grotere kans op veel zon en weinig neerslag in heel Nepal kun je je reis het beste eind september plannen of uitstellen tot oktober.

Map weer Nepal september

Toptip

Drink geen kraanwater in Nepal, je buik zal het je niet in dank afnemen als je het wel doet.

Bidrad Nepal

Weer Noord-Nepal (Himalaya) september

September is de start van het hoogseizoen voor een trekking in Nepal. Het is echter niet alleen maar mooi weer in september in Nepal. September valt in de staart van het moessonseizoen en zeker het begin van de maand kan erg nat zijn. Hevige regen- en onweersbuien kunnen nog voorkomen, dus regenkleding is geen overbodige luxe. Zeker de afgelegen gebieden kunnen begin september nog het beste gemeden worden. Het voordeel van een trekking zoals Annapurna Circuit of Everest Base Camp in het begin van september is wel dat het nog minder druk is. Wat later in de maand is het, met een gemiddelde temperatuur van 24 graden (op 2000 meter hoogte) snel erg aangenaam weer. Neem voor een unieke trekking in september in deze regio zeker eens een kijkje op SNP.nl.

Wist je dat...

Nepal de trotse eigenaar is van 8 van de 10 hoogste bergen ter wereld?

Weer Centraal-Nepal (Kathmandu vallei) september

September behoort nog niet tot de maanden met de beste reistijd voor Centraal-Nepal. Toch kan het aan het eind van september in sommige jaren al aangenaam weer worden. Het begin van de maand, dat nog in het regenseizoen van Nepal valt, is vaak nog erg nat. Naarmate de maand vordert zakt de temperatuur naar net boven de 25 graden. De lucht wordt helderder, de hoeveelheid neerslag neemt af en de luchtvochtigheid zakt naar aangenamere waardes. Toch is het weer in de Kathmandu vallei eind september niet altijd lekker. In sommige jaren duurt het moessonseizoen wat langer, waardoor het ook eind september nog onaangenaam nat kan zijn. Voor een grotere kans op goed weer, is oktober beter geschikt.

Bhaktapur Nepal
Feest Nepal

Weer Zuid-Nepal (Tropische laagvlakte) september

Zuid-Nepal kent een subtropisch klimaat en dat is in september goed te merken. Het begin van de maand is vaak nog erg nat. Het regenseizoen is in Nepal meestal nog erg actief in september. Tegen het eind van de maand, als oktober dichterbij komt, wordt het vaak wat droger. De temperaturen in dit gedeelte van Nepal zijn hoog. Reken op zo’n 33 graden als je naar de omgeving van Chitwan Nationaal Park reist. Ondanks dat er op flink wat dagen een behoorlijke hoeveelheid regen valt, zijn er ook een aantal zonnige dagen in september. Toch is september niet de maand met de beste reistijd. Daarvoor komen andere maanden in aanmerking. Kijk hiervoor eens op onze homepage van Nepal.

Feestdagen in augustus

Nationale en lokale feestdagen
Dag van de grondwet (jaarlijks op 19 september).

Gai Jatra (jaarlijks in augustus of september).
Vandaag herdenkt men in de Kathmandu vallei de mensen die in het afgelopen jaar overleden zijn. Er worden processies gehouden, waarbij familieleden van de overledenen als koe verkleed gaan. Verder wordt er gedanst en gezongen. Kijk voor meer informatie op Publicholidays.asia.

Shree Krishna Janmasthami (jaarlijks in augustus of september).
Vandaag viert men de geboorte van Krishna en wordt veelal de tempel bezocht. Met name in Patan wordt het erg druk. Lees verder op Publicholidays.asia.

Dashain (jaarlijks in september of oktober).
Dit 15-daagse feest is voor veel Nepalezen het belangrijkste feest van het jaar, met verschillende ceremonies en rituelen. Men brengt veel tijd door met familie, waardoor met name aan het begin en einde van Dashain reizen door Nepal lastiger kan zijn. Zorg ervoor dat je op tijd je vervoer en accommodaties regelt, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Veel winkels en overheidsgebouwen zijn gesloten. Kijk voor meer informatie op Publicholidays.asia.

Festivals en evenementen
Indra Jatra (jaarlijks in augustus of september).
Dit festival wordt alleen gevierd in de Kathmandu vallei. Feestelijkheden bestaan uit gemaskerde dansoptredens en processies. Hierbij staat de levende godin Kumari centraal. Lees verder op Publicholidays.asia.

Benieuwd naar het weer in de omliggende maanden?