Meteen naar de inhoud

Weer Nepal oktober

Weer Nepal oktober

overzicht weer nepal oktober

Nepal: het weer in oktober

Het weer in Nepal in oktober is misschien wel het beste van het jaar. In het hele land is het droog en zonnig weer. De luchten zijn weer helemaal helder, nu het regenseizoen is afgelopen. De uitzichten op de bergen in dit jaargetijde zijn dan ook fenomenaal. Alleen de temperatuur in het zuiden van Nepal kan wat hoog uitvallen. Toch zouden wij een bezoek aan Nepal in oktober zeker aanraden.

Map weer Nepal oktober

Toptip

Vergeet niet af te dingen als je iets koopt, want over het algemeen betaal je anders veel teveel. Probeer wel vriendelijk te blijven.

Pokhara

Weer Noord-Nepal (Himalaya) oktober

Oktober kent misschien wel de beste reistijd voor een bezoek aan de Himalaya regio. De temperatuur is aangenaam, met waardes net boven de 20 graden (op 2000 meter hoogte). De nachten kunnen wel wat fris zijn. Zeker in hoger gelegen gebieden kan het ’s nachts weer gaan vriezen. Overdag is het veelal zonnig en helder weer in oktober in Nepal. Dit zorgt voor prachtige uitzichten op bijvoorbeeld Mera Peak, Chulu of de Mount Everest. Geen wonder dus dat oktober een populaire maand is voor bijvoorbeeld het Annapurna Circuit. Om zeker te zijn dat de accommodaties niet vol zijn, kun je het beste tijdig boeken. Neem eens een kijkje bij SNP of Sawadee voor een divers aanbod van trekking mogelijkheden.

Wist je dat...

Het voorhoofd als meest heilige deel van het lichaam gezien wordt? Het is dan ook onbeleefd om het voorhoofd van een volwassene aan te raken.

Weer Centraal-Nepal (Kathmandu vallei) oktober

Met de komst van oktober breekt een van de meest populaire maanden voor een bezoek aan Nepal aan. Met gemiddeld zo’n 26 graden is de temperatuur in Kathmandu uitstekend. Bovendien zijn de nachten in deze maand nog niet te koud (zo’n 13 graden). Het regenseizoen is net afgelopen, waardoor de luchten over het algemeen helder zijn, met prachtige uitzichten als gevolg. De zon laat zich veelvuldig zien en er valt vrijwel geen neerslag meer in oktober in Centraal-Nepal. Niet verwonderlijk dus dat het druk is in de hoofdstad Kathmandu. Het vinden van een geschikt hotel kan in oktober dan ook lastig zijn als je niet vooraf boekt. Kijk eens op Booking.com voor een uitgebreid aanbod aan accommodaties. Steden als Bandipur en Panauti zijn vaak wat minder druk dan Kathmandu en in oktober is een bezoek aan deze oude stadjes zeker de moeite waard.

Uitzicht over Kathmandu vallei
Nepalese vrouw

Weer Zuid-Nepal (Tropische laagvlakte) oktober

Het is herfst in Nepal in oktober. Toch is het weer in het subtropische zuiden van het land niet als herfstachtig te omschrijven. Deze Terai regio is namelijk de warmste van het land. Ook in oktober worden hier nog temperaturen van boven de 30 graden gemeten. Het moesson seizoen is definitief voorbij in deze maand. Het is dan ook droog en veelal zonnig weer in oktober. De hoge luchtvochtigheid is nog niet helemaal uit de lucht in oktober in het Nepalese laagland. Op sommige dagen kan het dus vrij klam en warm worden. De Nationale Parken Bardia en Chitwan staan vol in bloei en zijn zeker een bezoek waard. Ga bijvoorbeeld op zoek naar neushoorns of zelfs tijgers in Chitwan Nationaal Park met Riksjatravel.

Individuele reizen Nepal

Feestdagen in oktober

Nationale en lokale feestdagen
Dashain (jaarlijks in september of oktober).
Dit 15-daagse feest is voor veel Nepalezen het belangrijkste feest van het jaar, met verschillende ceremonies en rituelen. Men brengt veel tijd door met familie, waardoor met name aan het begin en einde van Dashain reizen door Nepal lastiger kan zijn. Zorg ervoor dat je op tijd je vervoer en accommodaties regelt, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Veel winkels en overheidsgebouwen zijn gesloten. Kijk voor meer informatie op Publicholidays.asia.

Tihar (jaarlijks in oktober of november).
Dit Hindoe feest van het licht, wat in India bekend staat als Diwali, duurt 5 dagen. Er zijn verschillende feestelijkheden gedurende deze dagen, waaronder het versieren van huizen met lichtjes, het afsteken van vuurwerk en het geven van cadeaus. Kijk voor meer informatie op Publicholidays.asia.

Chhath Puja (jaarlijks in oktober of november).
Dit 3-daagse feest staat in het teken van de verering van de Hindoe zonnegod. Pelgrims in Nepal trekken veelal naar Janakpur, maar ook in Kathmandu wordt dit feest gevierd. Er zijn verschillende rituelen, zoals een heilig bad, vasten en het geven van offerandes. Kijk voor exacte data op Publicholidays.asia.

Benieuwd naar het weer in de omliggende maanden?