Meteen naar de inhoud

Weer Nepal mei

Weer Nepal mei

overzicht weer nepal mei

Nepal: het weer in mei

Het moesson seizoen staat voor de deur, maar over het algemeen is het droog weer in mei in Nepal. Zeker aan het begin van de maand zijn de omstandigheden voor een trekking richting de Mount Everest of een bezoek aan Kathmandu nog vrij goed. Later in de maand worden de weersomstandigheden iets minder. Het zuiden van Nepal is simpelweg te heet in mei.

Map weer Nepal mei

Toptip

Probeer eens de overheerlijke momos als je in Nepal bent. Je hebt ze in verschillende varianten, dus kijk wat je lekker lijkt.

Nepalese kinderen

Weer Noord-Nepal (Himalaya) mei

Met de komst van mei is de laatste maand van de lente aangebroken in Nepal. Het eind van mei betekent de start van de zomer in Nepal. Dit betekent dat de temperatuur wat verder stijgt. Op 2000 meter hoogte wordt het zo’n 25 graden overdag en 9 graden ’s nachts. De komst van de zomer betekent ook een toenemende kans op neerslag. Vaak laat de echte moesson nog even op zich wachten. Het wordt al wel vochtig in deze tijd van het jaar in de Himalaya regio met een hogere kans op onweersbuien. Zorg dus voor voldoende regenkleding, zeker als je eind mei in de buurt van Annapurna of de Mount Everest aan een trekking begint. Vanwege het weer in mei zijn de uitzichten vaak ook iets minder spectaculair.

Wist je dat...

Nepal nooit een kolonie geweest is?

Weer Centraal-Nepal (Kathmandu vallei) mei

Het weer in mei in Centraal-Nepal is overwegend droog. Naarmate juni dichterbij komt neemt de kans op regen wel toe, het moesson seizoen staat namelijk voor de deur. Gelukkig heeft mei daar, zeker aan het begin van de maand, nog weinig last van. Het kan wel flink warm worden in deze maand. De gemiddelde temperatuur in Kathmandu komt uit op 29 graden. Wanneer de hoofdstad van Nepal wat te druk en warm aanvoelt, is een bezoek aan Bandipur te overwegen. Ook in mei is het in deze oude stad over het algemeen erg rustig en heerlijk om rond te dwalen. Kijk eens op Riksjatravel.nl als je deze plaats in je reisschema op wilt nemen.

Kleding wassen in Bhaktapur
Aapje Nepal

Weer Zuid-Nepal (Tropische laagvlakte) mei

Daar waar het in Centraal-Nepal al warm wordt in mei, is het in het Nepalese laagland ronduit heet. Het is geen aangenaam weer in Zuid-Nepal in mei. De temperaturen lopen namelijk op naar zo’n 40 graden Celsius. Zelfs in de nachten komt de temperatuur nog rond de 25 graden uit. Alhoewel het dus lente is, voelt het in de Terai, zoals deze vlakke en droge regio genoemd wordt, meer aan als hartje zomer. Het regenseizoen begint pas in juni, dus veel verfrissing van een regenbui valt er nog niet te verwachten. Al met al is mei niet een van de maanden met de beste reistijd voor Zuid-Nepal.

Feestdagen in mei

Nationale en lokale feestdagen
Dag van de arbeid (jaarlijks op 1 mei).

Buddha Jayanti (jaarlijks in april of mei).
De verjaardag van boeddha wordt door veel Nepalezen gevierd door verschillende ceremonies op heilige plaatsen. Voor meer informatie kun je terecht op Publicholidays.asia.

Ganatantra Diwas (jaarlijks op 28 mei).
Deze ‘Dag van de Republiek’ wordt gevierd met verschillende feestelijkheden, waaronder een parade in Kathmandu.

Benieuwd naar het weer in de omliggende maanden?