Meteen naar de inhoud

Weer Nepal maart

Weer Nepal maart

overzicht weer nepal maart

Nepal: het weer in maart

Het weer in Nepal verandert in maart, waardoor je over het algemeen in deze periode prima een rondreis door het hele land kunt maken. Plan je reis door Nepal in maart echter (indien mogelijk) wel van zuid naar noord. Het weer in het zuidelijke Nepalese laagland is begin maart namelijk nog vrij aangenaam. Later in de maand wordt het daar echter erg warm. In de Himalaya is het omgekeerde het geval. De extreme kou maakt plaats voor warmere lucht, zeker aan het eind van maart. Al met al is maart een goede maand voor een vakantie naar Nepal.

Map weer Nepal maart

Toptip

Neem zelf toiletpapier mee op dagtrips etc. In Nepal wordt dit niet gebruikt tijdens een toiletbezoek, dus het is handig als je het altijd bij je hebt. Vooral in Kathmandu kun je het wel gewoon kopen.

gebergte Nepal

Weer Noord-Nepal (Himalaya) maart

Met de komst van maart start de lente in Nepal. Het weer in de Himalaya regio bevindt zich in maart in een overgangsperiode. De extreem koude maanden maken plaats voor iets mildere omstandigheden met een incidentele regenbui. Deze beperkte neerslag zorgt er voor dat veel in bloei komt te staan, zoals de vele Rododendrons in deze regio. De gemiddelde temperatuur is sterk afhankelijk van de hoogte. Op 2000 meter worden overdag temperaturen van 20 graden gemeten, terwijl het daar in de nachten rond de 5 graden is. In hoger gelegen gebieden, zoals Jomsom, vriest het ’s nachts vaak nog flink in maart.
De lucht is vaak helder in deze tijd van het jaar in Nepal, wat zorgt voor prachtige uitzichten. Maart kent dan ook goede weersomstandigheden voor lange trekkings, zoals naar het Boeddhistische koninkrijk Mustang, net boven Annapurna en Dhaulagiri. Reisorganisatie Sawadee biedt je de mogelijkheid om deze tocht te maken. Daarnaast is SNP  ook een aanrader voor trekkings in de Himalaya.

Wist je dat...

Je in Nepal echte godinnen (Kumari) vindt die door de Nepalezen aanbeden worden? Deze Kumari worden op jonge leeftijd uitgekozen en zodra ze in de puberteit komen is hun godinnenstatus voorbij.

Weer Centraal-Nepal (Kathmandu vallei) maart

Ook in maart is het droog weer in Centraal-Nepal. Een voordeel van reizen naar Nepal in maart is dat de dagen weer langer worden naarmate de maand vordert. Ook de temperaturen stijgen flink in maart, waardoor het een stuk minder koud is dan in februari. Ondanks dat kan het ’s nachts nog wel koud worden (gemiddeld 7 graden). Overdag is de temperatuur erg aangenaam. Zo wordt het in Kathmandu zo’n 24 graden. Bovendien schijnt de zon vrijwel onafgebroken in maart. Uitstekende weersomstandigheden dus om de Kathmandu vallei te gaan ontdekken. Breng bijvoorbeeld eens een bezoek aan Panauti in maart. In deze oude Newari stad vindt je onder andere de indrukwekkende Indreshwar Mahadev tempel. Neem eens een kijkje op Shoestring.nl of SNP.nl als je deze en de vele andere tempels die de Kathmandu vallei rijk is wilt gaan ontdekken.

Markt in Nepal
Nepalees meisje met geitje

Weer Zuid-Nepal (Tropische laagvlakte) maart

In de Terai, het Nepalese laagland, kan het al erg warm worden in maart. De temperatuur komt in de nachten al niet meer onder de 15 graden uit. De temperatuur bereikt overdag zelfs al waardes van boven de 30 graden. Dit vlakke en droge gedeelte in het zuiden van Nepal is qua weer dan ook niet te vergelijken met de rest van het land. Aangezien de zon vrijwel de hele dag schijnt, kan het in de namiddag erg heet zijn. De ochtenden zijn vaak het meest aangenaam. Wil je dus een bezoek brengen aan de olifanten opvang bij Chitwan National Park of wil je de jungle in, dan zijn de ochtenden het meest geschikt. Kijk voor een tripje naar deze bestemming eens op Riksjatravel.nl. Hier kun je namelijk zelf een droomreis naar Nepal samenstellen om dit prachtige land in maart te bezoeken.

Individuele reizen Nepal

Feestdagen in maart

Nationale en lokale feestdagen
Nari Dibas (jaarlijks op 8 maart).
Internationale vrouwendag.

Maha Shivaratri (jaarlijks in februari of maart).
Belangrijk hindoe feest. De Pashupatinath tempel in Kathmandu wordt op deze dag door veel pelgrims bezocht. Er wordt veel gezongen en gebeden richting Shiva. Lees verder op Publicholidays.asia.

Ghyalpo Losar (jaarlijks in februari of maart).
Tibetaans nieuwjaar, dat ook door veel Nepalezen gevierd wordt. Bij kloosters worden traditionele dansoptredens gehouden en er worden veel lekkernijen klaargemaakt. Kijk voor meer informatie op Publicholidays.asia.


Ram Navami (jaarlijks in maart of april).
Hindoestanen in Nepal vieren op deze dag de geboorte van Rama, de incarnatie van de god Vishnu. Tempels worden op deze dag veelvuldig bezocht. Kijk voor meer informatie op Beleven.org.

Festivals en evenementen
Fagu Purnima (jaarlijks in maart).
Beter bekend als Holi, ofwel het kleurenfestival, waarbij iedereen elkaar nat gooit en kleurenpoeder op het gezicht smeert. Erg leuk om hieraan deel te nemen. Mocht je hier echt niet op zitten te wachten, dan kun je beter binnen blijven of Nepal bezoeken in een andere periode. Kijk eens op onze Nepal homepage voor de beste reistijd. Voor exacte data kijk je op Officeholidays.com.

Ghode Jatra (jaarlijks in maart of april).
Paardenfestival in Kathmandu met parades en paardenraces. Lees verder op Officeholidays.com
.

Benieuwd naar het weer in de omliggende maanden?

Koningaap - Groepsreizen

Koningaap - Groepsreizen