Meteen naar de inhoud

Weer Nepal januari

Weer Nepal januari

overzicht weer nepal januari

Nepal: het weer in januari

Altijd al een trekking willen doen in het Himalaya gebergte in Nepal? Dan is het slim om een andere maand uit te kiezen, want januari is niet aan te raden. Het kan namelijk extreem koud worden in de Himalaya regio in de winter. Daarentegen is reizen naar Kathmandu of het zuiden van Nepal in januari wel een goede optie. Voor Zuid-Nepal geldt zelfs dat januari qua weer een van de maanden met de beste reistijd is. Een reis naar het midden en zuiden van Nepal is in januari dan ook prima te combineren met een reis door India. Kijk een op Shoestring.nl voor scherp geprijsde combinatiereizen tijdens de wintermaanden.

Map weer Nepal januari

Toptip

Ga je naar Nepal voor een trekking? Zorg er dan voor dat je eerst ergens op hoogte een paar dagen acclimatiseert, want het is erg zwaar als je lichaam niet aan de hoogte gewend is.

Himalaya gebergte Nepal

Weer Noord-Nepal (Himalaya) januari

Het weer in januari in Nepal is niet optimaal. Januari valt midden in het winterseizoen en dat is, zeker in de noordelijke Himalaya regio, goed te merken. Daar waar de temperatuur overdag nog net boven het vriespunt uitkomt, is het in de nachten ijzig koud. Temperaturen van -15 graden zijn geen uitzondering in januari in de bergen van Nepal. Alhoewel op veel dagen de zon schijnt, is er ook een grote kans op flinke sneeuwbuien. De harde sneeuw en stevige wind maken januari niet tot de meest geschikte maand voor een trekking in het Himalayagebergte. Korte wandelingen in de buurt van Nagarkot of Dhulikhel behoren nog wel tot de mogelijkheden. Een langere trekking naar Annapurna of de Everest zijn niet aan te bevelen in januari. Hiervoor zijn andere reisperiodes beter geschikt. Op onze homepage van Nepal kun je ontdekken welke.

Wist je dat...

De tijd in Nepal 3 uur en 45 minuten voorloopt op onze zomertijd? In de winter is het tijdsverschil 4 uur en 45 minuten.

Weer Centraal-Nepal (Kathmandu vallei) januari

Januari is de koudste maand van het jaar in de Kathmandu Vallei. De temperatuur komt overdag niet boven de 18 graden uit. De nachten zijn een stuk kouder, met op sommige dagen kans op lichte nachtvorst. Ondanks de wat frisse dagen, is januari een aangename maand om de prachtige tempels en paleizen van Kathmandu te bezoeken. De zon schijnt overdag namelijk veelvuldig, gemiddeld zo’n 7 uur per dag. Het is veelal rustig weer in januari in deze regio. Er staat vrijwel geen wind en op veel neerslag hoef je niet te rekenen. Januari is namelijk ook een van de droogste maanden van het jaar. Goed weer dus voor een rondreis, die je bij Riksjatravel zelf kunt samenstellen.

Nepalees kindje
mais Nepal

Weer Zuid-Nepal (Tropische laagvlakte) januari

Het zuiden van Nepal kent een subtropisch klimaat. Dit betekent dat het ook in de wintermaanden warm is. De temperatuur in het Nepalese laagland komt uit op zo’n 22 graden. Ook de nachten zijn beduidend minder koud dan elders in Nepal. Veel kouder dan een kleine 10 graden zal het in januari ’s nachts niet worden. Het weer in het zuiden van Nepal in januari leent zich dus uitstekend voor een winterzonvakantie. Een bezoek aan Lumbini (geboorteplaats van Boeddha) of het Chitwan Nationale Park zijn in januari dan ook goed mogelijk. Onder andere 333Travel en Koning Aap bieden rondreizen aan door de Terai, zoals dit vlakke en droge laagland genoemd wordt. Vaak is dit in combinatie met hoogtepunten in India.

Individuele reizen Nepal

Feestdagen in januari

Nationale en lokale feestdagen
Prithvi Jayanti (jaarlijks op 11 januari).
Deze dag van nationale eenheid is een officiële feestdag in Nepal. Lees verder op Beleven.org.

Maghe Sankranti (jaarlijks half januari).
Voor hindoes de tijd om een ritueel bad te nemen in een van de heilige rivieren, bijvoorbeeld in Devghat, Chitwan. Verder is het een dag om samen te komen met de familie, waarbij verschillende lekkernijen genuttigd worden. Voor de exacte data kijk je op Publicholidays.asia.

Sonam Losar (jaarlijks in januari of februari).
Dit is het begin van het nieuwe jaar voor het Tamang volk. Er zijn vele ceremonies bij kloosters en tempels en verder vinden er verschillende muziekoptredens en andere festiviteiten plaats om het nieuwe jaar in te luiden. Lees verder op Publicholidays.asia.

Shahid Diwas (jaarlijks op 29 of 30 januari).
Men herdenkt en vereert op deze dag diegenen die hun leven opgeofferd hebben voor het land. Lees meer op Publicholidays.asia.

Benieuwd naar het weer in de omliggende maanden?