Meteen naar de inhoud

Weer Nepal februari

Weer Nepal februari

overzicht weer nepal februari

Nepal: het weer in februari

Het is hartje winter in Nepal in februari en in de Himalaya kan het echt onaangenaam koud weer zijn. Ook in Centraal-Nepal kan het (vooral ’s nachts) wat fris worden, maar overdag is het aangenaam. De Zuid-Nepalese laagvlakte kent ideale weersomstandigheden in februari. Hier schijnt de zon en is het lekker warm weer deze maand.

Map weer Nepal februari

Toptip

Ben je in voor een avontuur, ga dan raften als je in Nepal bent. Vanuit Kathmandu kun je een dergelijk tripje goed regelen. Let er wel op dat je droge kleding meeneemt, want anders kan het best een vervelende terugreis worden (we spreken uit ervaring). Neem een kijkje op onze startpagina van Nepal om de beste reistijd voor de Kathmandu vallei te ontdekken. Dit scheelt alvast veel kou lijden tijdens je raft avontuur.

ReizenReizen

ReizenReizen

kaarsen

Weer Noord-Nepal (Himalaya) februari

Februari is een van de koudste maanden in de Himalaya. Nepal kent 5 verschillende seizoenen en februari valt midden in de winter. Het is dan ook winters weer in februari in dit gedeelte van Nepal. Sneeuw en ijzige temperaturen zorgen ervoor dat veel bergpassen en routes onbegaanbaar zijn. Zorg dat je voldoende warme kleding bij je hebt als je in deze maand de bergen intrekt. De temperatuur kan ’s nachts dalen naar -25 graden. Geen ideale maand dus voor een trekking naar het Annapurna circuit. Kortere wandelingen, zoals rondom Dhampus in de buurt van Pokhara, behoren vaak wel tot de mogelijkheden in februari. Kijk hiervoor eens op Koningaap.nl. Sommige jaren kennen een korte winter, waardoor een langere trekking aan het eind van februari soms wel weer mogelijk is.

Wist je dat...

Je neus snuiten in Nepal als onbeleefd gezien wordt? Daarentegen zijn spugen en rochelen heel normaal.

Weer Centraal-Nepal (Kathmandu vallei) februari

Centraal-Nepal kent minder extreme temperaturen in vergelijking met de bergen. In de hoofdstad van Nepal, Kathmandu, kan het bijna 20 graden worden in januari. Zeker met de flinke hoeveelheid zon in deze maand is het dan al snel erg aangenaam. Het weer in februari is overdag dan ook zeer geschikt voor een wandeling. De route van Telkot naar Bhaktapur is bijvoorbeeld zeer de moeite waard. In deze laatstgenoemde stad ga je echt terug in de tijd. Hou er wel rekening mee dat het in de avonden en nachten erg koud kan worden in februari. Temperaturen van net boven het vriespunt zijn geen uitzondering.

Bidvlaggen Nepal

Openbaar vervoer Nepal

Weer Zuid-Nepal (Tropische laagvlakte) februari

De strook land die grenst aan India wordt ook wel het Nepalese laagland genoemd. Het tropische klimaat zorgt ervoor dat het in dit gedeelte van Nepal nooit echt koud wordt, ook in februari niet. De temperatuur schommelt hier zo rond de 25 graden. Bovendien valt februari midden in het droge seizoen, dus op veel neerslag hoef je niet te rekenen. Al met al een prima maand om op zoek te gaan naar de Indische neushoorn die in deze regio te vinden is. Ook olifanten, apen en krokodillen leven in de zuidelijke regio van Nepal. Wil je graag op zoek naar deze dieren in een van de Nationale parken, zoals Chitwan, kijk dan eens op Koningaap.nl of Shoestring.nl.

Feestdagen in februari

Nationale en lokale feestdagen
Sonam Losar (jaarlijks in januari of februari).
Dit is het begin van het nieuwe jaar voor het Tamang volk. Er zijn vele ceremonies bij kloosters en tempels en verder vinden er verschillende muziekoptredens en andere festiviteiten plaats om het nieuwe jaar in te luiden. Lees verder op Publicholidays.asia.

Prajatantra Diwas (jaarlijks op 19 februari).
Dag van de democratie. Nepalezen versieren hun huizen met lichtjes en er is vaak vuurwerk te zien. Overheidsgebouwen zijn gesloten.

Maha Shivaratri (jaarlijks in februari of maart).
Belangrijk hindoe feest. De Pashupatinath tempel in Kathmandu wordt op deze dag door veel pelgrims bezocht. Er wordt veel gezongen en gebeden richting Shiva. Lees verder op Publicholidays.asia.

Ghyalpo Losar (jaarlijks in februari of maart).
Tibetaans nieuwjaar, dat ook door veel Nepalezen gevierd wordt. Bij kloosters worden traditionele dansoptredens gehouden en er worden veel lekkernijen klaargemaakt. Kijk voor meer informatie op Publicholidays.asia.

Benieuwd naar het weer in de omliggende maanden?

Individuele reizen Nepal

Individuele reizen Nepal