Meteen naar de inhoud

Weer Nepal augustus

Weer Nepal augustus

overzicht weer nepal augustus

Nepal: het weer in augustus

Liefhebbers van nat en vochtig weer komen in Nepal in augustus wel aan hun trekken. Het moesson seizoen is in volle gang. Evenals in juli is het ook in augustus weer vooral neerslag wat het weerbeeld te bieden heeft. Overstromingen komen in augustus in dit deel van Azië helaas veelvuldig voor. Het weer in augustus in Nepal leent zich dus totaal niet voor een rondreis.

Map weer Nepal augustus

Toptip

Leer wat Nepalese woorden, met name als je een trekking gaat doen (SNP biedt je deze mogelijkheid tijdens hun wandelvakanties). Op deze manier kun je wat contact maken met de locals die je onderweg tegenkomt.

meer Nepal

Weer Noord-Nepal (Himalaya) augustus

Augustus valt midden in het regenseizoen in Nepal. De hevige moesson regens zorgen ervoor dat paden onbegaanbaar worden. Aardverschuivingen en overstromingen komen in augustus veelvuldig voor in de Himalaya regio. De luchtvochtigheid is erg hoog in augustus. Het natte weer en de bijbehorende onweersbuien schrikken veel toeristen af in dit jaargetijde. Wandelroutes zijn veelal gesloten of niet begaanbaar. Enkele korte hikes zoals bij Damphus, vlakbij Pokhara, zijn vaak nog wel mogelijk. Het loont ook zeker de moeite nog een maand te wachten, want het weer in september leent zich veel beter voor een trekking in de Himalaya.

Wist je dat...

Het lokale Everest bier best lekker is?

Weer Centraal-Nepal (Kathmandu vallei) augustus

Ook het weer in Centraal-Nepal wordt in augustus gekenmerkt door ongekende hoeveelheden regenval. Er valt in totaal weliswaar iets minder neerslag in vergelijking met juli, maar met bijna 500 millimeter is augustus een goede tweede. Een bezoek aan Kathmandu en de omringende vallei is in augustus dan ook niet aan te raden. De temperaturen (zo’n 28 graden) en luchtvochtigheid blijven onverminderd hoog. Naarmate september dichterbij komt neemt de hoeveelheid regen iets af, maar droog is het zeker nog niet. Verwacht dus veel neerslag, modder en overstromingen in augustus in de omgeving van de Nepalese hoofdstad.

Kindje Nepal
Nepalese vrouw

Weer Zuid-Nepal (Tropische laagvlakte) augustus

Ook het zuiden van Nepal weet niet aan de moesson te ontsnappen in augustus. De drie grote rivieren (Kosi, Naravani en Karnali) die door dit gebied stromen staan boordevol water. In augustus is er een zeer reële kans dat deze rivieren buiten hun oevers treden. Vrijwel elk jaar zijn er overstromingen in Nepal, vaak in augustus. Wanneer je in augustus naar Zuid-Nepal reist dan is de kans groot dat je elke dag wel neerslag ziet. De temperatuur komt, ook in deze zomermaand, boven de 30 graden uit. In combinatie met de hoge luchtvochtigheid zorgt dit voor klam en warm weer. Al met al zijn er betere maanden om naar Nepal te reizen. Benieuwd welke? Kijk dan eens op de beginpagina van Nepal.

Individuele reizen Nepal

Feestdagen in augustus

Nationale en lokale feestdagen
Raksha Bandhan (jaarlijks in juli of augustus).
Deze dag staat in het teken van broers en zussen. Ze geven elkaar een geschenk om loyaliteit en affectie te tonen. Voor buitenstaanders is dit vooral te merken doordat de winkels er volop op inspelen. Lees verder op Publicholidays.asia.

Janai Purnima (jaarlijks in augustus).
Dit Hindoe feest wordt door het hele land gevierd met tempelbezoeken. Kijk voor exacte data op Timeanddate.com.

Gai Jatra (jaarlijks in augustus of september).
Vandaag herdenkt men in de Kathmandu vallei de mensen die in het afgelopen jaar overleden zijn. Er worden processies gehouden, waarbij familieleden van de overledenen als koe verkleed gaan. Verder wordt er gedanst en gezongen. Kijk voor meer informatie op Publicholidays.asia.

Shree Krishna Janmasthami (jaarlijks in augustus of september).
Vandaag viert men de geboorte van Krishna en wordt veelal de tempel bezocht. Met name in Patan wordt het erg druk. Lees verder op Publicholidays.asia.

Indra Jatra (jaarlijks in augustus of september).
Dit feest wordt alleen gevierd in de Kathmandu vallei. Feestelijkheden bestaan uit gemaskerde dansoptredens en processies. Hierbij staat de levende godin Kumari centraal. Lees verder op Publicholidays.asia.

Benieuwd naar het weer in de omliggende maanden?

Koningaap - Groepsreizen

Koningaap - Groepsreizen