Meteen naar de inhoud

Weer Laos september

Weer Laos september

Overzicht weer Laos september

Laos: het weer in september

Het is nog altijd nat weer in Laos in september. Weliswaar valt er wat minder regen dan in augustus, maar het aantal dagen met regen overschrijdt het aantal droge dagen nog altijd ruimschoots. Wel duren de buien, richting het eind van september, wat minder lang en zijn ze minder intensief. De zon komt dan weer iets vaker door in grote delen van Laos. Ook in september komt de gemiddelde temperatuur in Laos boven de 30 graden uit. Vanwege de hoge luchtvochtigheid in deze periode kan het onaangenaam warm zijn.

map weer Laos september

Toptip

Ben je een visliefhebber? Dan zit je goed in Laos, want overal aan de Mekong kun je overheerlijke verse vis eten, zeker bestellen dus!

Klein dorpje in Noord-Laos

Weer Noord-Laos september

Het regenseizoen in Laos loopt van mei t/m oktober. September valt dus nog midden in het moessonseizoen. Wel is het zwaartepunt van het natte seizoen in Luang Prabang en het noorden van Laos voorbij in september. Er valt niet meer zo veel neerslag als in augustus. Toch is ook september een maand waarin het op meer dagen regent dan dat het helemaal droog is. Aangezien het regenseizoen al weer een aantal maanden gaande is, zijn veel wegen beschadigd en ook bruggen kunnen weleens weggevaagd zijn in gebieden met een mindere infrastructuur. Reis je bijvoorbeeld van Pongsali naar de omgeving van Luang Namtha, dan kan dat in september heel wat meer tijd in beslag nemen. Wil je graag wat comfortabeler reizen? Kijk dan eens op onze homepage van Laos voor de beste reistijd.

Wist je dat...

Laos het meest gebombardeerde land uit de geschiedenis is? Hoewel het land geen deel uitmaakte van de Vietnamoorlog, werd Laos miljoenen keren gebombardeerd door de Amerikanen, omdat er een belangrijke handelsroute door Laos liep. Het land ligt er nog steeds vol mee en tot op heden vallen er nog regelmatig slachtoffers doordat er een bom explodeert.

Weer Centraal-Laos september

Alhoewel oktober ook nog in het regenseizoen van Laos valt, is september de laatste echt natte maand voor Centraal-Laos. Er zijn weliswaar iets meer droge dagen dan in augustus het geval was, maar op zo’n 20 dagen valt er wel neerslag. Vaak zijn dit hevige buien, waaruit flink wat neerslag kan vallen. Na een paar uur breekt de zon vaak weer door. Het is dan meteen een stuk warmer, alhoewel de temperatuur in september in dit gedeelte van Laos toch al hoog ligt. In Vientiane zakt het kwik niet vaak onder de dertig graden. Door de hoge luchtvochtigheid kan het dan nog warmer aanvoelen.

Omgeving Vang Vieng
Chilli pepers

Weer Zuid-Laos september

Het blijft regenachtig weer in Laos in september, ook in het zuiden van het land. Doordat Laos als enige land in Zuidoost-Azië niet aan zee ligt, zijn orkanen hier over het algemeen minder actief. Alhoewel er in september een (kleine) kans is op een orkaan, zal het over het algemeen dus de neerslag zijn die voor de meeste overlast zorgt. Met zo’n 300 mm neerslag in de omgeving van Pakse, is het zuiden van Laos de regio met de meeste regen in september. Toch zijn er, zeker richting het einde van de maand al weer wat meer droge dagen waar te nemen. Een kleine voorbode van de verandering in klimaat in oktober in Laos.

Reizen Laos

Feestdagen in september

Nationale en lokale feestdagen
Luang Prabang Boun Souang Heua (jaarlijks eind augustus of begin september, precies halverwege de boeddhistische vastenperiode).
Door het hele land worden tijdens de vastentijd op verschillende momenten bootrace festivals gevierd, en die in Luang Prabang is een van de grootste bootrace festivals. Op deze dag wordt in Luang Prabang een grote parade gehouden en er is een wedstrijd voor wie de mooiste boot gebouwd heeft. Verder kun je genieten van onder meer zang- en dansoptredens en vuurwerk. Mocht je hier bij willen zijn, lees dan verder op Sonasia-holiday.com en zorg ervoor dat je op tijd je accommodatie boekt. Kijk hiervoor eens op Booking.com.

Boun Khao Salak (jaarlijks in september of oktober, tijdens de tiende volle maan van de Laotiaanse maankalender).
Laotianen herdenken op deze dag hun overleden voorouders en brengen offers naar de monniken.

Benieuwd naar het weer in de omliggende maanden?