Meteen naar de inhoud

Weer Laos oktober

Weer Laos oktober

Overzicht weer Laos oktober

Laos: het weer in oktober

Met de komst van oktober is de laatste maand van het regenseizoen in Laos weer aangebroken. Regenkleding is dus zeker nog wel noodzakelijk als je in oktober door dit Aziatische land wilt reizen. Toch zijn de omstandigheden voor een reis door Laos alweer een stuk verbeterd in vergelijking met de afgelopen maanden. Zeker aan het eind van oktober is de kans op droge, zonnige dagen vrij groot. In het overgrote deel van het land, met uitzondering van de berggebieden, komt de temperatuur rond de 30 graden uit.

map weer Laos oktober

Toptip

Bezoek het prachtige zuiden van Laos. Kijk voor de beste reistijd voor deze regio op onze homepage van Laos.

Markt Luang Prabang

Weer Noord-Laos oktober

Alhoewel oktober nog in het regenseizoen van Laos valt, is deze maand al niet meer zo nat als de voorbije maanden. Sterker nog, er zijn meer droge dan natte dagen in oktober in Noord-Laos. Uiteraard valt er zo nu en dan nog een flinke tropische bui, maar over het algemeen is het al weer redelijk goed weer in het noorden van Laos. Door de flinke hoeveelheid neerslag van de afgelopen maanden zijn de watervallen van Kuang Si prachtig om te zien. Met temperaturen van net onder de 30 graden is een duik in een van de blauwe poeltjes erg aangenaam.

Wist je dat...

Het in Laos ‘not done’ is om boos te worden? Als je rustig blijft en op deze manier duidelijk probeert te maken wat er aan de hand is, kom je verder dan met het verheffen van je stem.

Weer Centraal-Laos oktober

Was het in september nog maar zo’n 10 dagen in de maand droog, in oktober zijn er nog maar zo’n 10 dagen met regen. Het klimaat zorgt voor een duidelijke verandering in het weer in Laos in oktober dus, zeker ook in Vientiane en omgeving. Alhoewel oktober nog niet de beste maand is om naar Laos af te reizen, is het al wel weer een stuk aangenamer dan de voorbije maanden. Wel kunnen bepaalde delen van het land nog wat lastiger te bereiken zijn, vanwege weggeslagen wegdelen tijdens het regenseizoen. Een bezoek aan een plaats als Vang Vieng is, mede door de redelijk goede infrastructuur, goed mogelijk.

Landschap Laos
Don Khong - Wat phu Khao Kaew

Weer Zuid-Laos oktober

In het zuiden van Laos is het weer in oktober aan het begin nog wat nat. Tijdens een bezoek aan Savannakhet of Wat Phou Champasak kan er dan nog wel eens een tropische bui vallen. Naarmate oktober vordert neemt de kans daarop steeds wat verder af. Het aantal droge, zonnige uren neemt dan ook steeds wat verder toe als november dichterbij komt. De temperatuur ligt, zoals heel het jaar in dit gedeelte van Laos, rond de 30 graden. Al weer een duidelijke verbetering in omstandigheden dus voor een reis door dit gedeelte van het Laos in oktober. Omdat veel toeristen nog wegblijven deze maand, is het nog niet zo druk en zijn er vaak goede deals voor accommodaties te vinden.

Rondreizen Laos

Feestdagen in oktober

Nationale en lokale feestdagen
Boun Ok Phansa (jaarlijks in oktober).
Het einde van de boeddhistische vastentijd. Dit wordt overal in Laos gevierd met het aansteken van kaarsen. Met name in Luang Prabang is het een mooi gezicht als mensen hun zelfgemaakte kleine bootje met kaarsjes en bloemen erin loslaten op de rivier. Kijk voor data op Publicholidays.asia.

Boun Khao Salak (jaarlijks in september of oktober, tijdens de tiende volle maan van de Laotiaanse maankalender).
Laotianen herdenken op deze dag hun overleden voorouders en brengen offers naar de monniken.

Bevrijdingsdag (jaarlijks op 12 oktober).
Op deze dag herdenken Laotianen de dag dat zij onafhankelijk werden van Frankrijk. Banken en overheidsgebouwen zijn gesloten op deze dag. In Vientiane is er een officiële herdenking.

Festivals en evenementen
Vientiane Boun Souang Heua (jaarlijks in oktober, de dag na het einde van de boeddhistische vastentijd).
Vanuit het hele land komen mensen naar Vientiane voor dit grote bootrace festival. Behalve verschillende bootraces zijn er nog allerlei festiviteiten in de stad. Ben je in deze periode in Vientiane? Boek dan op tijd je accommodatie. Kijk op Publicholidays.asia voor exacte data.

That Luang Festival (jaarlijks in oktober of november).
Dit belangrijke boeddhistische festival wordt jaarlijks gevierd in Vientiane. Qua festiviteiten zijn er onder andere kleurrijke processies, optredens, markten en vuurwerk. Lees verder op Publicholidays.asia.

Benieuwd naar het weer in de omliggende maanden?

Reizen Laos

Reizen Laos