Meteen naar de inhoud

Weer Laos mei

Weer Laos mei

Overzicht weer Laos mei

Laos: het weer in mei

Na maanden met veelal droog weer, gaat in mei het regenseizoen weer van start in Laos. Gelukkig kenmerkt het klimaat in Laos zich door een bepaalde mate van voorspelbaarheid. Zo is het in het begin van de maand vaak wat droger dan aan het eind. Daarnaast valt er in korte tijd vaak veel neerslag, waarna het weer snel prachtig weer is. Al met al is mei dus niet de beste maand voor een bezoek aan Laos. Toch is reizen in deze eerste maand van het regenseizoen nog best goed mogelijk. Wil je toch liever in het droge seizoen? Kijk dan op onze pagina met de beste reistijd voor Laos.

map weer Laos mei

Toptip

Leer eens een paar woorden Laotiaans, zoals bijvoorbeeld sabai dee (=hallo) of kop djai (=dank je wel). Laotianen zullen dit erg waarderen.

Dorpje Noord-Laos

Weer Noord-Laos mei

Alhoewel er ook in april al wat kans was op neerslag, gaat het regenseizoen in mei in Noord-Laos echt van start. Toch is het niet meteen kommer en kwel wat het weer in mei in Laos betreft. Zeker aan het begin van de maand regent het vaak niet elke dag. Bovendien valt de neerslag vaak in korte hevige buien. Zo is het typische weerbeeld in Luang Prabang in mei dat het 1 á 2 uur per dag regent. Daarna trekt de hemel weer open en is het prachtig zonnig en helder weer. De temperatuur komt nog altijd boven de 30 graden uit in deze tijd van het jaar, dus echt afkoelen doet het nog niet. Houdt hier dan ook rekening mee als je je rondreis door Laos gaat plannen, met bijvoorbeeld Van Verre.

Wist je dat...

Laos pas in de jaren 90 zijn grenzen geopend heeft voor toeristen?

Weer Centraal-Laos mei

Ook de omgeving van Vientiane en Vang Vieng ziet een toename in hoeveelheid neerslag in mei. Als je in deze tijd van het jaar naar Laos reist kun je rekenen op een regenbui om de dag. Er zijn dus ook nog best wat dagen dat het droog en zonnig weer is. De kans op volledig droge dagen is het grootst aan het begin van de maand. Ook op andere dagen zal het zeer waarschijnlijk niet de hele dag met bakken uit de hemel vallen. Ondanks de toenemende neerslaghoeveelheid blijft de temperatuur erg hoog in dit gedeelte van Laos in mei. Reken op een gemiddelde temperatuur van 34 graden. Ook tijdens het begin van het regenseizoen is zonnebrand dus geen overbodig luxe.

buddha park
uitzicht vanaf Don Khong

Weer Zuid-Laos mei

Ook in het zuiden van Laos slaat het weer in mei om. Daar waar het land zich de afgelopen maanden in het droge seizoen bevond, doet nu de moesson haar intrede. Er zit wel een opbouw in de hoeveelheid regen die er valt. In mei valt er nog maar de helft van de hoeveelheid die in juni of augustus valt. Een vakantie naar bijvoorbeeld het Bolaven plateau is dus nog best mogelijk in mei, zolang je rekening houdt met een regelmatige bui. In het zuiden van Laos duren de buien vaak al iets langer dan in het noorden van het land. De temperatuur blijft aan de hoge kant met gemiddeld 33 graden. Toch is het al wat minder warm dan in april.

Feestdagen in mei

Nationale en lokale feestdagen
Dag van de arbeid (jaarlijks op 1 mei).

Visakha Bucha (jaarlijks in april of mei).
In Laos viert men op deze boeddhistische feestdag de geboorte van Boeddha. Laotianen bezoeken de tempel en er zijn door het hele land processies met kaarsen. Kijk voor meer informatie op Officeholidays.com.

Festivals en evenementen
Boun Bang Fai (jaarlijks in mei of juni, de exacte datum verschilt per dorp).
Deze dag staat ook wel bekend als het raketfestival, omdat er raketten de lucht ingeschoten worden om de regen aan te moedigen na de droge periode.

 

Behalve het weer in mei ook benieuwd naar het weer in Laos in de omliggende maanden?

Rondreizen Laos