Meteen naar de inhoud

Weer Indonesië oktober

Overzicht weer Indonesië oktober

Indonesië: het weer in oktober

Ook in oktober is er nog volop zon en mooi weer in Indonesië. Voor de meeste eilanden komt het regenseizoen langzaam dichterbij en is oktober de laatste maand van het jaar met mooi weer. Op Sumatra is het regenseizoen alweer begonnen en ook op Bali neemt de hoeveelheid neerslag aan het eind van de maand langzaam wat toe. Toch is een vakantie naar Bali in oktober nog goed mogelijk voor wat het weer betreft. Naast het weer zijn ook de lagere aantallen toeristen op alle eilanden deze maand een voordeel. Veel reisaanbieders hebben vaak lagere prijzen deze maand (kijk bijvoorbeeld eens op 333Travel.nl).

map weer Indonesië oktober

Het Indonesische klimaat in oktober per eiland

Ben je op zoek naar het weer in oktober op een specifiek eiland van Indonesië? Ook hier helpen we je bij. Lees hieronder meer over het weer in oktober op Bali, Java, De Nusa Tenggara eilanden, Sulawesi, Sumatra en Kalimantan.

Tempelbezoek

Weer Bali oktober

Een vakantie naar Bali in oktober is zeker goed mogelijk voor wat het weer betreft. Er valt weliswaar weer wat meer neerslag in deze maand, maar het merendeel van de dagen is het droog en zonnig. De beperkte regen die er valt, valt vaak in korte, tropische buien. Zoals het hele jaar door schommelt de temperatuur rond de 30 graden. De omstandigheden voor duikliefhebbers zijn iets minder gunstig in vergelijking met de voorbije maanden. Toch is duiken in de buurt van Menjangan of het West Bali Nationale Park ook in oktober nog goed mogelijk. Neem eens een kijkje op 333Travel.nl als je graag wilt gaan duiken tijdens je verblijf op Bali.

Toptip

Let er op dat je alleen je rechterhand kunt gebruiken om te eten. Indonesiërs zijn gewend om hun linkerhand te gebruiken voor het toiletbezoek.

Weer Java oktober

Een bezoek aan Java in oktober is voor wat het weer betreft zeker aan te raden. Oktober valt in het droge seizoen, dus op veel neerslag hoef je deze maand niet te rekenen. Wel kan het flink warm worden in oktober. Met een gemiddelde temperatuur van bijna 35 graden Celsius is dit de warmste maand van het jaar. Zelf in de nachten, met gemiddeld nog altijd 25 graden, koelt het niet heel veel af. Een bezoek aan bijvoorbeeld Borobudur plan je dan ook het beste vroeg in de ochtend of laat in de middag. Wil je de warmte zoveel mogelijk ontlopen? Van Verre biedt verschillende excursies aan die je kunt toevoegen aan je reis, zoals een kookcursus of een nachttrekking naar de Ijen vulkaan.

West Java

Werkende vrouwen

Weer Nusa Tenggara (o.a. Lombok, Flores & Komodo) oktober

Het is nog altijd prachtig weer op Lombok, Flores, de Komodo eilanden en Sumba in oktober. De dagen zijn over het algemeen zonnig en droog. Pas tegen het eind van de maand neemt de kans op neerslag weer wat toe. Deze beperkte hoeveelheid neerslag valt dan over het algemeen in korte buien aan het eind van de middag. Tijdens je vakantie naar Nusa Tenggara zul je echter vooral de zon zien. De temperatuur schommelt hier het hele jaar door rond de 30 graden. Vanwege de lage luchtvochtigheid in oktober is dit wel een aangename maand. Mocht je de Rinjani vulkaan op Lombok willen beklimmen (kijk zeker eens op SNP.nl) dan is dit de laatste maand dat het mogelijk is voordat het regenseizoen losbarst. Dat geldt overigens ook voor snorkelen of duiken bij de kust van Lombok, Sumbawa of de Gili eilanden.

Wist je dat...

Balinese baby’s de eerste 3 maanden de grond niet mogen raken? Men gelooft dat baby’s heilig zijn en een aanraking met de grond zou dit doorbreken. Na 3 maanden wordt er een belangrijke ceremonie gehouden en mogen zij voor de eerste keer de grond raken.

Weer Sulawesi oktober

Oktober valt nog in het droge seizoen voor Sulawesi. Dit betekent niet dat er geen neerslag valt, maar zeker in het zuiden en de Toraja regio is de kans op een noemenswaardige hoeveelheid regen erg klein. Het noorden (waaronder het Tangkoko Nationaal Park) heeft een iets grotere kans op neerslag, alhoewel dit vaak pas richting het eind van oktober merkbaar is. Oktober is wel een relatief warme maand voor Sulawesi. Temperaturen van ruim boven de 30 graden zijn geen uitzondering. Naast veel culturele hoogtepunten (kijk eens op VanVerre.nl voor unieke rondreizen en reizen op maat) biedt Sulawesi ook prachtige duikmogelijkheden. Oktober is de laatste maand van het jaar met goed weer voor duikers en snorkelaars bij Bunaken en de Togian eilanden.

Indonesie Poya Lisa

Kinderen Sumatra

Weer Sumatra oktober

Oktober is de natste maand van het jaar voor Noord-Sumatra. In Medan en omgeving valt er op het merendeel van de dagen neerslag. Dit zijn vaak enorme hoosbuien, zeker midden in het regenwoud. Wat verder naar het zuiden, in de omgeving van Palembang, zijn de weersomstandigheden iets gunstiger in oktober. Toch valt er ook in deze regio zo nu en dan een flinke bui. Bovendien is oktober een warme maand, met een gemiddelde temperatuur van zo’n 32 graden Celsius. Al met al is oktober niet de maand met de beste reistijd voor Sumatra. Hiervoor kun je beter in een andere reisperiode gaan. Kijk eens op onze Indonesië pagina om te ontdekken wanneer.

Weer Kalimantan oktober

September was een goede maand voor een bezoek aan Kalimantan, en dat geldt ook voor oktober. Ook deze maand valt in het drogere seizoen voor Kalimantan. Dat betekent dat het veelal droog is, maar dat er zo af en toe een flinke bui kan vallen. De gemiddelde temperatuur en luchtvochtigheid blijven onverminderd hoog. Reken op temperaturen van meer dan 30 graden. In de droge periode is het reizen door de Borneo regio een stuk aangenamer. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan de jungle met een boot, een prachtige ervaring. De unieke diersoorten, inclusief orang-oetans, trekken zo aan je neus voorbij als je door de rivieren vaart (neem eens een kijkje bij Van Verre).

Duiken Indonesie

Rondreizen Indonesie

Feestdagen in oktober

In oktober zijn er geen nationale feestdagen of grote festivals in Indonesië. Islamitische feestdagen vallen ieder jaar in een andere maand en kunnen dus soms wel in oktober vallen. Om dit te checken ga je naar Beleven.org.

Behalve het weer in oktober ook benieuwd naar het weer in Indonesië in de omliggende maanden?