Meteen naar de inhoud

Weer Indonesië november

Overzicht weer Indonesië november

Indonesië: het weer in november

Met de komst van november breekt het begin van het regenseizoen weer aan in Indonesië. Dit betekent overigens niet dat het alleen maar regent. Zeker op Java, en in mindere mate Bali, heb je een goede kans op prachtige, zonnige dagen in november. Op andere eilanden, zoals Sulawesi en Kalimantan is het regenseizoen wel echt losgebarsten. Voor droger weer kun je dan ook beter in september of oktober je reis naar Indonesië plannen.

map weer Indonesië november

Het Indonesische klimaat in november per eiland

Ben je op zoek naar het weer in november op een specifiek eiland van Indonesië? Ook hier helpen we je bij. Lees hieronder meer over het weer in november op Bali, Java, De Nusa Tenggara eilanden, Sulawesi, Sumatra en Kalimantan.

Boten op het strand

Weer Bali november

November kan worden beschouwd als de maand waarin het regenseizoen van start gaat op Bali. Aan het begin van de maand zijn er nog volop mooie, zonnige dagen. Een vakantie naar Bali in november is dan ook niet meteen een slecht plan. Op veel dagen is er geen bewolking aan de lucht. Naarmate december dichterbij komt neemt de kans op neerslag wel sterk toe. Het beklimmen van de Batur vulkaan is in deze periode dan ook niet meer aan te raden. Overigens schommelen de temperaturen, zoals eigenlijk het hele jaar door, rond de 30 graden.

Toptip

Bezoek het prachtige eiland Flores en ga genieten van de zonsopkomst bij Kelimutu. Dit kun je ter plekke (in Moni of Ende) regelen of bijvoorbeeld via VanVerre.nl.

Weer Java november

Het grootste gedeelte van november valt nog in het droge seizoen op Java. Toch valt, zeker aan het eind van de maand, goed te merken dat het regenseizoen voor de deur staat. Het wordt wat bewolkter en de kans op een flinke regen- of onweersbui neemt sterk toe naarmate december dichterbij komt. Toch is het merendeel van november nog prima geschikt voor een rondreis op Java. De gemiddelde temperatuur is weliswaar aan de hoge kant (33 graden Celsius), maar de luchtvochtigheid is nog niet zo hoog als de komende maanden het geval zal zijn. Mocht je dus de Bromo vulkaan nog willen beklimmen voor het natte seizoen losbarst dan ben je in november vaak nog net op tijd. Neem eens een kijkje op VanVerre.nl voor betaalbare reizen op maat naar Java.

Tempel Java

Hout halen op Flores

Weer Nusa Tenggara (o.a. Lombok, Flores & Komodo) november

Ook voor de Nusa Tenggara eilanden kan november gezien worden als eerste maand van het regenseizoen. Alhoewel het op veel dagen nog droog is, kan er in korte tijd wel een enorme hoeveelheid neerslag vallen. Dit betekent ook dat overstromingen en landverschuivingen voor kunnen komen. Zeker in afgelegen gebieden op Sumba kan dit een groot probleem zijn. Ook de veerdiensten gaan een stuk onregelmatiger, afhankelijk van de weersomstandigheden. Al met al is november qua weer niet de beste maand om een bezoek aan Lombok, Flores, Komodo of Sumba te brengen. Daarvoor kun je beter een maandje eerder gaan.

Wist je dat...

Je niet op alle Indonesische eilanden een verscheidenheid aan overheerlijke Indonesische maaltijden kunt krijgen? Soms groeit er gewoon te weinig en moet je het doen met witte rijst (nasi putih) en gebakken kip (ayam goreng).

Weer Sulawesi november

Het moesson seizoen is weer aangebroken op Sulawesi in november. Een duidelijke toename van de hoeveelheid neerslag is duidelijk merkbaar. Naarmate november vordert neemt de kans op een flinke bui dan ook steeds meer toe. Overigens zijn er, zeker aan het begin van de maand, nog voldoende prachtige zonnige dagen waar te nemen. De temperatuur schommelt, zoals eigenlijk het hele jaar, rond de 30 graden. November is dus niet de beste maand voor een vakantie naar Sulawesi, maar zo nat en regenachtig als de komende maanden is het zeker ook nog niet. Bovendien is een reis in november vaak scherp geprijsd, kijk bijvoorbeeld op 333Travel.nl.

Mooi Malenge

Zonsondergang Sumatra

Weer Sumatra november

Daar waar de neerslag in oktober veelal in het noorden van Sumatra viel, is het in november op heel het eiland nat weer. De reisomstandigheden zijn dan ook wat uitdagender deze maand. Veel wegen zijn moeilijk begaanbaar, en zeker in de jungle is het transport moeilijk. Wanneer je Bukit Luwang wilt bezoeken zul je in het regenseizoen bovendien extra geduld moeten hebben. De orang-oetans laten zich namelijk niet vaak zien tijdens het regenseizoen. Naast veel regen is het ook nog eens warm met een erg hoge luchtvochtigheid. Niet de meest ideale omstandigheden dus om in november een vakantie naar Sumatra te boeken.

Weer Kalimantan november

Met de komst van november neemt het aantal dagen met hevige regenval weer toe op Kalimantan. Vooral in het zuiden en westen van het eiland is de kans op flink wat neerslag aanzienlijk in november. Toch zijn er deze maand ook voldoende dagen met droog en zonnig weer. Ook op Kalimantan schommelen de temperaturen in november nog altijd rond de 30 graden. Warm weer dus en je loopt het risico om een aantal natte dagen mee te maken tijdens een vakantie in november op Kalimantan. Als het regenseizoen inderdaad al losbarst is de kans om orang-oetans te zien ook een stuk kleiner.

Dansende vrouwen Indonesie

Feestdagen in november

In november zijn er geen nationale feestdagen of grote festivals in Indonesië. Islamitische feestdagen vallen ieder jaar in een andere maand en kunnen dus soms wel in november vallen. Om dit te checken ga je naar Beleven.org.

Behalve het weer in november ook benieuwd naar het weer in Indonesië in de omliggende maanden?

Individuele reizen indonesië