Meteen naar de inhoud

Weer Indonesië mei

Overzicht weer Indonesië mei

Indonesië: het weer in mei

Mei is een van de maanden met de beste reistijd voor Indonesië en op de meeste eilanden is het droog en zonnig weer. Toch kan er af en toe nog wel een bui vallen. Naast veelal goed weer in mei is het hoogseizoen nog een paar maanden weg. Dit betekent minder toeristen op de stranden, bij de tempels en op vulkanen. Als gevolg daarvan zijn rondreizen door Indonesië in mei vaak goed betaalbaar. Zo biedt 333Travel.nl vaak scherp geprijsde vakanties naar Indonesië in mei.

map weer Indonesië mei

Het Indonesische klimaat in mei per eiland

Ben je op zoek naar het weer in mei op een specifiek eiland van Indonesië? Ook hier helpen we je bij. Lees hieronder meer over het weer in mei op Bali, Java, De Nusa Tenggara eilanden, Sulawesi, Sumatra en Kalimantan.

Bali Uluwatu

Weer Bali mei

Ook in mei loopt de gemiddelde temperatuur op Bali weer op tot een kleine 30 graden. Als je na een lange vlucht op Denpasar aankomt, zal het voelen alsof er een warme deken over je heen valt. Het is bovenal zonnig en droog weer in mei. Het regenseizoen is net voorbij, maar een incidentele bui kan nog voorkomen. Toch is het vooral goed weer in mei voor een bezoek aan dit prachtige eiland. Op Bali kun je in mei namelijk alle kanten op. Zo zijn de duikomstandigheden prima, maar is het ook goed weer voor bergwandelaars. Uiteraard komen strandliefhebbers ook aan hun trekken. Bovendien is het nog geen hoogseizoen, waardoor rondreizen vaak gunstig geprijsd zijn (kijk eens op Shoestring.nl of Asiadirect.nl).

Toptip

Wil je een bijdrage leveren aan het tegengaan van de hoeveelheid plastic die verbruikt wordt in Indonesië? Kijk dan op Refillmybottle.com, zodat je in grote delen van Indonesië (en inmiddels ook in andere landen) kunt zien waar je gratis of voor een kleine bijdrage drinkwater kunt tappen.

Weer Java mei

Alhoewel er ook in mei nog wel neerslag valt op Java wordt deze maand toch vaak gezien als begin van het droge seizoen. Zo af en toe valt er, over het algemeen in de late middag, nog wel een flinke tropische bui. Over het algemeen zijn de dagen echter zonnig, droog en warm. De gemiddelde temperatuur komt in mei net boven de 30 graden uit. De beperkte hoeveelheid neerslag zorgt er ook voor dat de Bromo vulkaan en het IJen plateau weer goed bezocht kunnen worden deze maand. Bovendien is het in mei nog niet zo druk met toeristen, waardoor een bezoek aan de populaire toeristische trekpleisters (zoals Yogyakarta of Borobudur) zeker de moeite waard is (Kijk eens op VanVerre.nl voor prachtige rondreizen met alle hoogtepunten van Java).

Merapi vulkaan

Indonesie vissersvrouw

Weer Nusa Tenggara (o.a. Lombok, Flores & Komodo) mei

Het overgrote deel van mei is het prachtig weer op de Nusa Tenggara eilanden (ook wel bekend als de Kleine Soenda eilanden). Dit betekent veel zon en temperaturen van rond de 30 graden Celsius. Aan het begin van de maand kan er nog een laatste fikse bui vallen, maar het regenseizoen is echt zo goed als over in mei. Goede omstandigheden dus om de Komodo varaan te zien of de zonsopkomst bij de Kelimutu vulkaan op Flores te aanschouwen. Eigenlijk is er voor ieder wel wat wils deze maand. Of je nu wilt gaan duiken bij de Gili eilanden of op Lombok een trekking naar de Rinjani vulkaan wilt ondernemen, mei is hoe dan ook het overwegen van een vakantie waard.

Wist je dat...

Er in verschillende regio’s van Indonesië malaria voorkomt? Laat je daarom vooraf goed informeren via Ggdreisvaccinaties.nl.

Weer Sulawesi mei

Het weer in Sulawesi in mei wordt gekenmerkt door warme, zonnige dagen. Reken op temperaturen van rond de 30 graden in mei. Neerslag kun je nog altijd verwachten deze maand, zeker in Manado, Tangkoko Nationaal Park en de rest van Noord-Sulawesi. De Toraja regio en Makassar en omgeving zien veelal droog weer, zeker richting het eind van de maand. Met de komst van mei begint ook het seizoen om prachtige wandelingen te maken. De rijstvelden en bossen zijn namelijk prachtig groen vanwege de vele regen de afgelopen maanden. Maak bijvoorbeeld een trekking bij Rantepao in mei (Van Verre biedt hier verschillende mogelijkheden voor het samenstellen van een prachtige rondreis).

Pepers op de markt van Tomohon

Moskee Lebong Bengkulu

Weer Sumatra mei

Helemaal droog is het op Sumatra in mei nog niet. De hele maand door kan er wel wat regen vallen. Toch zijn er meer zonnige, droge dagen dan dagen met alleen maar regen. Het kwik stijgt in Sumatra in mei tot boven de 30 graden, dus het is flink warm. Bovendien is de luchtvochtigheid hoog, zeker als je het regenwoud in wilt. Naarmate juni dichterbij komt, valt te merken dat het droge seizoen ook voor Zuid-Sumatra aan het beginnen is. De afnemende hoeveelheid neerslag zorgt ervoor dat mei een goede maand is als je een vakantie naar Sumatra overweegt. Kijk eens op VanVerre.nl voor vele mogelijkheden om je droomreis samen te stellen.

Weer Kalimantan mei

Daar waar het op veel eilanden van Indonesië veelal droog is in mei, is het op Kalimantan nog vrij nat. Zo’n beetje de helft van alle dagen valt er wel wat neerslag. Toch neemt de kans op meer zonnige dagen steeds verder toe, zeker naarmate juni dichterbij komt. De kans om orang-oetans te zien wordt een stuk groter met droog weer. Tijdens hevige regenperiodes zijn deze prachtige dieren namelijk vaak op zoek naar beschutting. Het is het hele jaar door warm op Kalimantan, maar deze maand kan het kwik zomaar oplopen tot 33 graden Celsius. De luchtvochtigheid is bovendien erg hoog, zeker in het regenwoud. Mei kent dus nog niet de meest optimale weersomstandigheden voor een bezoek aan Kalimantan. Toch is een rondreis zeker al mogelijk.

Avondmarkt Indonesie

Rondreizen Indonesie

Feestdagen in mei

Nationale en lokale feestdagen
Hari Buruh (jaarlijks op 1 mei).
Dag van de arbeid. In Indonesië zijn er op deze dag vaak demonstraties die, vooral in grote steden, kunnen zorgen voor verkeersopstoppingen.

Hari Raya Waisak (jaarlijks in mei).
Boeddhisten in Indonesië vieren vandaag de geboorte van Boeddha. Vele bedrijven en scholen zijn gesloten. Let er op dat Borobudur mogelijk niet (of niet volledig) te bezoeken is op deze dag. Wel is het bijzonder om de processie van monniken te aanschouwen. Kijk voor meer informatie op Publicholidays.co.id.

Hemelvaart (jaarlijks in mei).
Dit is, net als in Nederland, een nationale feestdag voor Indonesiërs. Voor meer informatie over Hemelvaart in Indonesië kun je terecht op Publicholidays.co.id.

Islamitische feestdagen vallen ieder jaar in een andere maand en kunnen dus soms ook in mei vallen. Om dit te checken ga je naar Beleven.org.

Festivals
Isen Mulang (jaarlijks van 18 - 24 mei).
Dit culturele festival wordt jaarlijks gehouden in Palangkaraya, Kalimantan. Er worden verschillende optredens, wedstrijden en spellen georganiseerd om kennis te maken met de culturen van de diverse etnische groepen in de regio.

Behalve het weer in mei ook benieuwd naar het weer in Indonesië in de omliggende maanden?