Meteen naar de inhoud

Weer Indonesië maart

Overzicht weer Indonesië maart

Indonesië: het weer in maart

Het is nat weer in Indonesië in maart, het regenseizoen is nog in volle gang. Vooral op Sulawesi valt er een behoorlijke hoeveelheid neerslag. Ook op de andere eilanden zijn er overwegend natte dagen, alhoewel er al minder regen valt in vergelijking met de eerste maanden van het jaar. Sumatra is het enige eiland waar de neerslag duidelijk minder is, maar dan alleen in het noorden. Een reis naar deze regio is in maart dan ook wel aan te raden.

map weer Indonesië maart

Het Indonesische klimaat in maart per eiland

Ben je op zoek naar het weer in maart op een specifiek eiland van Indonesië? Ook hier helpen we je bij. Lees hieronder meer over het weer in maart op Bali, Java, De Nusa Tenggara eilanden, Sulawesi, Sumatra en Kalimantan.

Bali ceremonie

Weer Bali maart

Hoge temperaturen en een behoorlijke hoeveelheid neerslag. Dat is wat je van het weer op Bali kunt verwachten in maart. De gemiddelde temperatuur ligt deze maand net iets boven de 30 graden. Het grootste deel van de neerslag valt in hevige, korte buien die vaak aan het einde van de middag plaatsvinden. Deze regenbuien zorgen echter niet of nauwelijks voor verkoeling. Vanwege de hoge luchtvochtigheid is het hebben van een zwembad bij je accommodatie geen overbodige luxe. Ook tijdens een reis naar het wat hoger gelegen Ubud en omgeving kun je enigszins aan de drukkende hitte ontsnappen. Neem eens een kijkje op Riksjatravel.nl als je deze historische plaats wilt bezoeken.

Toptip

Maak op Sulawesi een meerdaagse trekking door het Tana Toraja gebied. Zo kom je in aanraking met deze (voor ons soms) bizarre cultuur. Een gids is niet nodig, wel is het handig om wat woorden van de Toraja te kennen.

Weer Java maart

Het regenseizoen is nog niet op zijn einde met de komst van maart. Het is nog altijd erg nat weer op Java in maart. De buien die er vallen zijn vaak hevig en er kan in korte tijd dan ook behoorlijk wat neerslag vallen. Steden als Jakarta, Bandung en Surabaya kunnen tijdens het regenseizoen overstromen. Ook een bezoek aan de Bromo en IJen vulkaan is in maart nog niet aan te raden. Het is modderig en nat, dus een beklimming is levensgevaarlijk in dit seizoen. Zoals eigenlijk heel het jaar schommelt de temperatuur rond de 30 graden. Op de sporadische dagen dat de zon wel schijnt is het dan ook meteen warm weer op Java.

mount Semeru

Flora op Flores

Weer Nusa Tenggara (o.a. Lombok, Flores & Komodo) maart

De hoeveelheid neerslag die er in maart op Lombok, Flores & Sumba valt is alweer wat minder in vergelijking met de voorgaande maanden. Toch valt maart ook voor Nusa Tenggara in het regenseizoen. Niet alleen valt er op meer dan de helft van alle dagen neerslag, ook de luchtvochtigheid is hoog in dit jaargetijde. Zeker op Lombok, waar het kwik tot boven de 30 graden stijgt, is dit goed merkbaar. De weersomstandigheden op Sumba zijn iets gunstiger, omdat daar regelmatig een licht briesje opsteekt. Toch staat maart, ook voor Sumba, nog niet in de lijst van maanden met de beste reistijd voor deze regio.

Wist je dat...

Er in Indonesië niet maar één of twee mensen op een scooter passen, maar wel zes? Je ziet vaak hele gezinnen voorbij zoeven. Misschien is dit wat overdreven als je op vakantie gaat naar Bali of een van de andere eilanden, maar een scooter is vaak wel een van de makkelijkste manieren qua vervoer. Lees meer over het vervoer op Bali.

Weer Sulawesi maart

Alhoewel er op Sulawesi in maart best wat droge, zonnige dagen te vinden zijn, valt er op het overgrote deel van de dagen neerslag. Zeker in Toraja en het zuiden van het eiland vallen er nog flinke hoeveelheden. In het noorden van het eiland, inclusief Manado, is het iets droger. Toch dien je hier ook rekening te houden met een regelmatige bui. Tussen de buien in kan het overigens best zonnig worden. Het is dan ook meteen warm, want de temperaturen zijn hier vrij hoog. Reken op zo’n 30 graden met een hoge luchtvochtigheid. Niet meteen de beste omstandigheden dus in maart om een rondreis op Sulawesi te plannen.

Spookdiertje Tangkoko

Omgeving Toba meer

Weer Sumatra maart

De ligging van Noord-Sumatra op de evenaar en het tropische klimaat zorgen ervoor dat er ook in maart zo af en toe een hevige regenbui kan vallen. Het is echter veelal droog in dit gedeelte van Sumatra en de incidentele bui die er valt is meestal van korte duur en aan het begin van de avond.
Naarmate de maand vordert neemt ook de hoeveelheid neerslag in het zuiden van het eiland wat af. Het regenseizoen begint langzaam maar zeker plaats te maken voor het droge seizoen. De temperaturen lopen in dit gedeelte van Indonesië al snel op tot boven de 30 graden in maart. Al met al zouden wij een bezoek aan het noorden van Sumatra (zoals Bukit Luwang en Gunung Leuser Nationale Park) zeker aanraden (bijvoorbeeld met 333Travel). Een bezoek aan het zuiden (Jambi en Bandar Lampung) kun je beter nog even uitstellen als je niet teveel neerslag wilt tijdens je vakantie in Sumatra.

Weer Kalimantan maart

Het weer van Kalimantan in maart is te vergelijken met dat van februari. Dit betekent dat de temperatuur rond de 30 graden schommelt. Verder regent het zo’n beetje de helft van de dagen. Veelal zijn dit hevige, intense buien. Het verschil met de voorgaande maanden is wel dat de zon langzaam maar zeker weer wat vaker doorbreekt. Toch zouden wij een bezoek aan Kalimantan een paar maanden later plannen. De kans om orang-oetans te zien is namelijk een stuk groter buiten het regenseizoen. Kijk eens op onze Indonesië pagina om te zien wat de maanden met de beste reistijd voor Kalimantan zijn.

Satay

Feestdagen in maart

Nationale en lokale feestdagen
Hari Raya Nyepi (jaarlijks in maart).
Deze hindoeïstische nieuwjaarsdag wordt jaarlijks gevierd (met name op Bali) en vindt plaats op de dag van de nieuwe maan in maart. De dag voorafgaand is een dag om veel herrie te maken, maar de werkelijke feestdag is een dag van stilte en reflectie. Bedrijven staan stil, er wordt niet gewerkt, men mag niet reizen en van toeristen wordt verwacht dat zij zich aanpassen aan de lokale gebruiken. Dat betekent dat je geacht wordt binnen te blijven. Bezienswaardigheden zijn veelal gesloten en er wordt niet gevlogen. Voor de exacte data kijk je op Beleven.org.

Goede Vrijdag (jaarlijks in maart of april).
Lees meer over deze feestdag in Indonesië op Publicholidays.co.id.

Islamitische feestdagen vallen ieder jaar in een andere maand en kunnen dus soms ook in maart vallen. Om dit te checken ga je naar Beleven.org.

Festivals
Java Jazz Festival (jaarlijks in februari of maart).
Dit 3-daagse festival heeft een line-up met vele nationale en internationale artiesten. Meer informatie kun je vinden op Javajazzfestival.com.

Behalve het weer in maart ook benieuwd naar het weer in Indonesië in de omliggende maanden?