Meteen naar de inhoud

Weer Indonesië januari

Overzicht weer Indonesië januari

Indonesië: het weer in januari

Op vrijwel alle eilanden is het regenachtig weer in januari in Indonesië. De eerste maand van het jaar is meteen ook de natste, waarbij het aantal natte dagen groter is dan het aantal droge. Veruit de meeste neerslag valt er op Sulawesi, terwijl het noorden van Sumatra als een van de eerste weer uit het regenseizoen lijkt te kruipen. Al met al valt januari zeker niet in de maanden met de beste reistijd voor Indonesië.

map weer Indonesië januari

Het Indonesische klimaat in januari per eiland

Ben je op zoek naar het weer in januari op een specifiek eiland van Indonesië? Ook hier helpen we je bij. Lees hieronder meer over het weer in januari op Bali, Java, De Nusa Tenggara eilanden, Sulawesi, Sumatra en Kalimantan.

Zeeschildpad Indonesië

Weer Bali januari

Het is nat weer op Bali in januari en dit is zelfs de maand met de meeste neerslag van het jaar. Elke dag is er wel kans op neerslag. Toch is het over het algemeen niet zo dat het hele dagen regent. Normaal gesproken worden de warme, zonnige dagen enkele keren onderbroken voor een zeer hevige regenbui. Op sommige dagen zal er zelfs helemaal geen neerslag vallen. Met een gemiddelde temperatuur van zo’n 30 graden is het ook in januari onverminderd warm. Een vakantie naar Bali in januari is dus zeker mogelijk, maar deze maand biedt niet direct het beste weer voor een bezoek aan Ubud, of een van de vele stranden die Bali populair maken.

Toptip

Ben je in voor een fysieke uitdaging? Ga dan Mount Rinjani beklimmen op het eiland Lombok. Dit kan onder andere met 333Travel.

Weer Java januari

Januari is de natste maand voor Java. Flinke regenbuien en onweer is wat je te wachten staat als je Java gaat bezoeken in januari. De enorme regenval in relatief korte tijd zorgt ervoor dat een stad als Jakarta regelmatig overstroomt in het regenseizoen. Koud wordt het niet op Java. Zelfs in de koudste en natste maand van het jaar worden nog temperaturen van tegen de 30 graden gemeten. Vanwege het natte weer in januari is deze maand niet geschikt voor het beklimmen van de Bromo vulkaan. Ook een bezoek aan de IJen Plateau is in januari niet aan te raden vanwege de gladde, modderige paden. Als je deze hoogtepunten wilt bezoeken is een bezoek in een ander jaargetijde een betere optie. Op onze Indonesië homepage lees je meer over de beste reistijd voor Java.

Prambanan tempels

Zonsopkomst bij Kelimutu

Weer Nusa Tenggara (o.a. Lombok, Flores & Komodo) januari

Ook voor een bezoek aan de Nusa Tenggara regio is januari niet meteen de beste maand. Dit is de natste maand van het jaar op Lombok en de Gili eilanden. Ook in dit gebied valt de neerslag vaak in hevige, korte buien. Grote delen van de maand zijn dan ook prima om te reizen. Hou er wel rekening mee dat de zee in januari erg ruig kan zijn. Dit betekent dat bootverbindingen minder betrouwbaar zijn, maar ook dat duikomstandigheden bij Lombok en Komodo verre van ideaal zijn. De temperatuur komt rond de 30 graden uit en de luchtvochtigheid is vrij hoog in dit jaargetijde. Al met al is januari qua weer niet de beste maand voor een bezoek aan deze regio van Indonesië.

Wist je dat...

Afdingen in Indonesië zo’n beetje een ongeschreven regel is? Of het nu gaat om accommodaties of souvenirs, je kunt vrijwel altijd en overal onderhandelen over de prijs.

Weer Sulawesi januari

Benieuwd naar hoe heftig het weer is tijdens het regenseizoen in Indonesië? Reis dan in januari naar Sulawesi. De omgeving van Makassar ziet een ongekende hoeveelheid neerslag naar beneden komen in januari. Er is vrijwel geen dag dat het niet regent, alhoewel er uren zijn dat de zon zich even laat zien. Naast nat weer is het ook nog eens warm (29 graden Celsius) met een zeer hoge luchtvochtigheid. Alhoewel Manado Bay normaal gesproken een paradijs is voor duikers, valt een duik in januari niet aan te raden. De zee is zeer onstuimig en zichtbaarheid minimaal. Een bezoek aan Sulawesi zouden wij dan ook niet plannen in de natste maand van het jaar.

Toraja schuurtjes

Fruitmarkt

Weer Sumatra januari

In tegenstelling tot veel andere eilanden van Indonesië neemt de neerslag in het noorden van Sumatra eindelijk weer af in januari. Alhoewel er zeker nog regen valt is een bezoek in januari aan Medan of het Gunung Leuser Nationale Park zeker goed mogelijk. De grote hoeveelheid neerslag valt deze maand in het zuiden van Sumatra. Januari is namelijk een van de maanden met de hevigste regenval van het jaar voor Zuid-Sumatra. Reizen in dit gedeelte van Indonesië kan dan ook uitdagend zijn, met weggeslagen wegen en modderstromen. De temperatuur ligt in januari rond de 30 graden, waarbij er zeker in het zuiden rekening gehouden dient te worden met een zeer hoge luchtvochtigheid (boven de 80%). Een bezoek aan Sumatra in januari kun je dan ook het beste beperken tot het noorden.

Weer Kalimantan januari

Het regenseizoen is een stuk minder heftig op Kalimantan in vergelijking met veel andere eilanden van Indonesië. Weliswaar is januari de natste maand van het jaar op Kalimantan, er zijn echter ook volop droge dagen. Zo’n beetje de helft van alle dagen valt er geen neerslag. De neerslag die er valt komt vaak in de vorm van hevige, korte buien. Wel kan het op de overige dagen bewolkt zijn. De temperaturen zijn vrij stabiel het hele jaar door. Dat betekent dat je ook tijdens het regenseizoen kunt rekenen op temperaturen van rond de 30 graden. Al met al is januari niet de beste maand om orang-oetans te spotten op Kalimantan, maar zo slecht als op veel andere eilanden is het weer niet.

Drijvende markt Banjarmasin

Feestdagen in januari

Nationale en lokale feestdagen
Nieuwjaarsdag (jaarlijks op 1 januari).

Tahun Baru Imlek ofwel Chinees nieuwjaar (jaarlijks in januari of februari).
Deze nationale feestdag wordt door heel Indonesië gevierd. Kijk voor meer informatie op Publicholidays.co.id.

Islamitische feestdagen vallen ieder jaar in een andere maand en kunnen dus soms ook in januari vallen. Om dit te checken ga je naar Beleven.org.

Behalve het weer in januari ook benieuwd naar het weer in Indonesië in de omliggende maanden?

Sawadee reizen Indonesië

Sawadee reizen Indonesië