Meteen naar de inhoud

Weer Indonesië februari

Overzicht weer Indonesië februari

Indonesië: het weer in februari

Voor de meeste eilanden in Indonesië is februari qua weer niet de beste periode voor een prachtige en droge vakantie. Het moessonseizoen is namelijk in volle gang.
Alleen voor het noorden van Sumatra geldt dat het goed weer is in februari. De rest van Indonesië gaat gebukt onder het regenseizoen en ziet de beste reisperiode wat later in het jaar.

map weer Indonesië februari

Het Indonesische klimaat in februari per eiland

Ben je op zoek naar het weer in februari op een specifiek eiland van Indonesië? Ook hier helpen we je bij. Lees hieronder meer over het weer in februari op Bali, Java, De Nusa Tenggara eilanden, Sulawesi, Sumatra en Kalimantan.

Bali schemering

Weer Bali februari

Ook op Bali is het regenseizoen nog niet voorbij. Alhoewel er over het algemeen iets minder neerslag valt dan in januari, is februari nog steeds een van de natste maanden voor Bali. De luchtvochtigheid is hoog in dit jaargetijde. In combinatie met de hoge temperaturen (zo’n 30 graden) kan dit op sommige dagen als onprettig ervaren worden. Overigens is het ook grote delen van de maand droog en zonnig weer. Vaak valt de neerslag in korte tijd, maar er valt dan wel een enorme hoeveelheid. Voor strandliefhebbers en duikers is een bezoek aan Bali in februari niet aan te raden. De zee is ruig, dus een bezoek aan Seminyak of Denpasar kun je beter in een ander jaargetijde plannen.

Toptip

Ga het prachtige eiland Nusa Penida ontdekken. Dit ligt op ongeveer een half uur varen vanaf Bali, maar wordt vooralsnog een stuk minder druk bezocht. Lees voor meer informatie verder op Reisjunk.nl.

Weer Java februari

Het regenseizoen is nog in volle gang met de komst van februari. Het is nat weer op Java in dit jaargetijde. Meer dan de helft van alle dagen ziet een flinke hoeveelheid neerslag vallen op het eiland. In Surabaya en het oosten van Java valt iets minder neerslag dan in het westen en Jakarta. In de hoofdstad van Indonesië heb je zelfs een grote kans op overstromingen in dit seizoen. Een bezoek aan de tempelcomplexen van Borobodur of de vulkanische berg Bromo is in februari dan ook niet aan te raden. De vele regen zorgt ervoor dat paden niet altijd goed begaanbaar zijn. Als je de mogelijkheid hebt je reis naar Java nog een paar maanden uit te stellen is dat zeker de moeite waard.

Indonesische eilanden

Landschap Indonesië

Weer Nusa Tenggara (o.a. Lombok, Flores & Komodo) februari

In navolging van januari is het ook in februari nat weer op Lombok, Flores, Komodo en Sumba. De buien zijn vaak wel wat minder hevig en minder vaak in vergelijking met Bali. Voor duikers is dit nog niet de beste maand. Alhoewel het normaal gesproken prachtig duiken is bij de Gili eilanden (Trawangan, Meno en Air), zijn de weersomstandigheden in februari niet optimaal. De zee is onstuimig, waardoor ook veerdiensten minder betrouwbaar zijn. Het weer mag dan niet op haar best zijn, toch is een bezoek aan het ongerepte Sumba zeer de moeite waard. In februari (en maart) vindt namelijk het unieke Pasola festival plaats. Kijk eens op VanVerre.nl als je hier graag bij wilt zijn.

Wist je dat...

Er op een markt in Tomohon, Sulawesi vele verschillende dode dieren verkocht worden? Wij vonden het erg luguber om te zien.

Weer Sulawesi februari

Een van de eilanden met de meeste hoeveelheid neerslag in februari is Sulawesi. Vooral de Toraja regio in het zuiden van het eiland wordt flink getroffen door het regenweer. Rondom Manado valt iets minder neerslag, maar ook hier valt duidelijk te merken dat het regenseizoen voorlopig nog niet voorbij is. Met zo’n 30 graden is het overigens onverminderd warm in dit jaargetijde. Deze hoge temperaturen, in combinatie met de hoge luchtvochtigheid in dit seizoen, zorgen voor niet zulke optimale reisomstandigheden in februari. Voor een bezoek aan dit prachtige eiland zouden wij dan ook kiezen voor een reisperiode met betere weersomstandigheden.

Kinderen op Malenge

Koffie

Weer Sumatra februari

In het noorden van Sumatra zijn de ergste buien wel voorbij in februari. Sterker nog, voor Medan is februari de droogste maand van het jaar. De noordoostmoesson heeft zich inmiddels verplaatst naar het zuiden van Sumatra en daar is het in februari dan ook nog wel erg nat. Zeker in Bandar Lampung en omgeving valt een behoorlijke hoeveelheid neerslag in februari. In dit gebied is de luchtvochtigheid dan ook ontzettend hoog in dit jaargetijde. Als je in februari naar Sumatra wilt reizen heb je dus de meeste kans op goed weer in het noorden. Hier vind je onder andere het Gunung Leuser Nationale Park, wat voor de orang-oetans een bezoek waard is. Ook de Sumatraanse olifant kan hier gespot worden. Kijk eens op 333Travel.nl als je dit prachtige park wilt bezoeken in februari.

Weer Kalimantan februari

De hoeveelheid neerslag die Kalimantan te verwerken krijgt in februari ligt een stuk lager dan bijvoorbeeld Sulawesi. Dat wil niet zeggen dat het regenseizoen volledig aan Kalimantan voorbij trekt. Ook op dit eiland zijn er intense, hevige buien. Echter is het in dit gedeelte van Indonesië een groot aantal dagen van februari wel droog. De temperaturen lopen op Kalimantan op tot zo’n 31 graden. Voor een bezoek aan het regenwoud en het Tanjung Puting Nationale Park is het regenseizoen niet de beste periode. Orang-oetans houden namelijk niet zo van regen en ze zoeken vaak beschutting in deze maand. Wil je graag in deze periode gaan en toch kans hebben om wildlife te zien, vraag dan eens advies bij Van Verre.

Snack Indonesië

Koningaap - Indonesie

Feestdagen in februari

Nationale en lokale feestdagen
Tahun Baru Imlek ofwel Chinees nieuwjaar (jaarlijks in januari of februari).
Deze nationale feestdag wordt door heel Indonesië gevierd. Kijk voor meer informatie op Publicholidays.co.id.

Islamitische feestdagen vallen ieder jaar in een andere maand en kunnen dus soms ook in februari vallen. Om dit te checken ga je naar Beleven.org.

Festivals
Java Jazz Festival (jaarlijks in februari of maart).
Dit 3-daagse festival heeft een line-up met vele nationale en internationale artiesten. Meer informatie kun je vinden op Javajazzfestival.com.

Behalve het weer in februari ook benieuwd naar het weer in Indonesië in de omliggende maanden?

Individuele reizen indonesië