Meteen naar de inhoud

Weer Indonesië december

Overzicht weer Indonesië december

Indonesië: het weer in december

Het regenseizoen is weer in volle gang in december in Indonesië. Op alle eilanden valt flink wat neerslag deze maand. Daar waar het op Java en Bali in november nog meeviel met de hoeveelheid regen, is ook hier het moesson seizoen echt losgebarsten in december. Dat betekent meer natte dan droge dagen. Kortom, de maand met de beste reistijd voor Indonesië is december zeker niet.

map weer Indonesië december

Het Indonesische klimaat in december per eiland

Ben je op zoek naar het weer in december op een specifiek eiland van Indonesië? Ook hier helpen we je bij. Lees hieronder meer over het weer in december op Bali, Java, De Nusa Tenggara eilanden, Sulawesi, Sumatra en Kalimantan.

Rondreizen Indonesie

Sate

Weer Bali december

Het regenseizoen is in volle gang in december in Bali. Dit betekent overigens niet dat het aldoor regent in deze periode. Over het algemeen vallen er korte maar zeer hevige buien waarna het een aantal uur prachtig zonnig weer is. De temperaturen blijven, met zo’n 30 graden onverminderd hoog in december. Wel staat er een flinke wind, vooral aan de zuidkust bij Jimbaran, Sanur en Seminyak. Ook de zee kan erg ruig zijn in dit jaargetijde. Toch wordt Bali in de weken rondom Kerst en Oud en Nieuw drukbezocht. Mocht je van plan zijn Kerstmis op Bali te vieren, boek dan tijdig je reis om niet voor verrassingen te komen staan (kijk eens bij 333Travel of TUI).

Toptip

Laat je niet afschrikken door hotels met een traditionele Indonesische 'mandi' (douchen met een emmer). Het is even wennen, maar wij vonden het heerlijk verkoelend en ook een bijzondere en leuke ervaring.

Weer Java december

De komst van december betekent ook de start van het regenseizoen op Java. December is een van de natste maanden van het jaar. Dit valt te merken aan de heftige regen- en onweersbuien, zeker in een stad als Jakarta. Straten staan hier vaak blank en transport is moeilijk. Gelukkig regent het niet non-stop en zijn er ook droge dagen waar te nemen in december. Met een temperatuur van boven de 30 graden en een hoge luchtvochtigheid is het echter niet meteen heel aangenaam weer. Om met volle teugen te genieten van al het moois dat Java te bieden heeft kun je beter een andere reisperiode kiezen. Benieuwd welke? Kijk eens op onze beste reistijd voor Indonesië pagina.

Landschap Java

Kelimutu vulkanische meren

Weer Nusa Tenggara (o.a. Lombok, Flores & Komodo) december

Ook op Lombok, Flores en Sumba is er geen ontkomen aan in december. Het regenseizoen is in alle hevigheid losgebarsten. Dit betekent overigens niet dat het alleen maar regent in dit jaargetijde. Er zijn ook momenten dat het opklaart en dat het zonnetje een tijd lang doorbreekt. Toch is het weerbeeld dat overheerst die met veel neerslag. Bovendien is de luchtvochtigheid erg hoog in het regenseizoen op Lombok (zo’n 85%). In combinatie met de hoge temperaturen (rond de 30 graden) zijn de omstandigheden voor een bezoek in december dan ook niet ideaal. Benieuwd naar de beste reistijd voor de Nusa Tenggara eilanden? Kijk dan eens op onze Indonesië homepage.

Wist je dat...

Indonesië in de top 3 staat van landen met de meeste vulkanen ter wereld?

Weer Sulawesi december

Daar waar het in november nog vrij afwisselend weer was op Sulawesi, is daar in december geen sprake meer van. Het eiland gaat namelijk gebukt onder het moesson seizoen. Dit betekent dat het erg nat weer is in december op Sulawesi. Op vrijwel alle dagen is er wel kans op een of meerdere buien. De temperatuur daalt iets, maar met 29 graden is het ook tijdens het regenseizoen nog vrij warm. De luchtvochtigheid is juist weer wat hoger in vergelijking met de voorbije maanden. Vanwege het natte weer zouden wij een vakantie naar Sulawesi in december dan ook niet aanraden. Er zijn namelijk maanden met veel betere weersomstandigheden, zoals juni, juli, augustus en september.

Indonesische vrouw Tana Toraja

Kroepoek

Weer Sumatra december

Het hoogtepunt van de moesson heeft het zuiden van Sumatra bereikt in december. Voor Palembang en omgeving is dit de natste maand van het jaar. Ook rondom Medan is het nog veelal nat weer in december, maar daar is wel te merken dat het einde van het regenseizoen nadert. Aan het eind van de maand neemt de hoeveelheid neerslag namelijk flink af. Hou er wel rekening mee dat de condities van de weg verslechterd kunnen zijn door de vele regenval van de afgelopen maanden. Met gemiddeld 32 graden en een hoge luchtvochtigheid blijft het overigens flink warm.

Weer Kalimantan december

De laatste maand van het jaar is een erg natte voor Kalimantan. Op het Indonesische gedeelte van Borneo valt een behoorlijke hoeveelheid neerslag. Vaak zijn het erg hevige, intensieve buien. Zoveel neerslag als op Sulawesi valt er niet deze maand, maar ook op Kalimantan valt er zeker op de helft van de dagen neerslag. Het aantal zonuren neemt dan ook snel af in deze periode. De temperatuur blijft overigens wel hoog, gemiddeld nog altijd 30 graden. Orang-oetans en ander wildlife schuilen vaak voor de regen, waardoor ze minder frequent en minder goed zichtbaar zijn. Een bezoek aan Kalimantan in december is dan ook niet meteen de beste keus voor wat het weer betreft.

Orang Oetan Kalimantan

Feestdagen in december

Nationale en lokale feestdagen
Kerstmis (jaarlijks op 25 december).

Islamitische feestdagen vallen ieder jaar in een andere maand en kunnen dus soms ook in december vallen. Om dit te checken ga je naar Beleven.org.

Behalve het weer in december ook benieuwd naar het weer in Indonesië in de omliggende maanden?

Sawadee reizen Indonesië

Sawadee reizen Indonesië